БСП се кани да вдигне осигуровките за пенсия и безработица

Социалистите планират допълнително около 400 млн. лв. приходи в социалната система

"Безработицата в България се увеличи почти със 100% за последните 3.5 г. - това е рекорд в Европа", твърди председателят на БСП Сергей Станишев, според когото, ако ГЕРБ спечелят изборите ще започнат с арестите, защото Бойко Борисов казал, че това е най-добрата антикризисна мярка<br />
"Безработицата в България се увеличи почти със 100% за последните 3.5 г. - това е рекорд в Европа", твърди председателят на БСП Сергей Станишев, според когото, ако ГЕРБ спечелят изборите ще започнат с арестите, защото Бойко Борисов казал, че това е най-добрата антикризисна мярка<br />    ©  Красимир Юскеселиев
"Безработицата в България се увеличи почти със 100% за последните 3.5 г. - това е рекорд в Европа", твърди председателят на БСП Сергей Станишев, според когото, ако ГЕРБ спечелят изборите ще започнат с арестите, защото Бойко Борисов казал, че това е най-добрата антикризисна мярка<br />
"Безработицата в България се увеличи почти със 100% за последните 3.5 г. - това е рекорд в Европа", твърди председателят на БСП Сергей Станишев, според когото, ако ГЕРБ спечелят изборите ще започнат с арестите, защото Бойко Борисов казал, че това е най-добрата антикризисна мярка<br />    ©  Красимир Юскеселиев

Недоверие

БСП иска международните наблюдатели да "верифицират" софтуера, с който евентуално фирма "Информационно обслужване" ще брои резултатите от изборите на 12 май.

Социалистите ще заявят това на представителите от разширената мисия на ОССЕ, с които днес имат първа среща. Те настояват наблюдателите да присъстват при вкарването на данните от протоколите в комисиите, както и на самото преброяване в "Информационно обслужване".

На "Позитано" 20 очакват премиерът да уволни освен председателя на управителния съвет Михаил Константинов и изпълнителния директор. "Срам ме е, че през 2013 г. се налага да има разширена мисия на ОССЕ и на ПАСЕ в страната", коментира Сергей Станишев.

Той не виждал воля в служебното правителство да гарантира честни избори. В същото време Станишев отказа да коментира заради какъв експертен потенциал е назначил в "Информационно обслужване" по време на тройната коалиция Азер Меликов.   

"Кого пазим?" С тази реплика бившият председател на социалната комисия в 41-то Народно събрание Драгомир Стойнев обобщи мотивите на БСП да вдигне максималния осигурителен доход, ако следващото правителство зависи от нея. От 2200 лв. колкото е сега, осигуровки вече ще се плащат на доходи до 3100 лв. Към това трябва да се прибавят и намеренията им да увеличат осигуровките за пенсия с 1.2 и за безработица с 1 процентен пункт съответно, с което те пресмятат, че в социалната система ще постъпят допълнително 400 млн. лв. годишно. 

Стойнев, който координира управленската програма в социалната област на БСП заедно със Сергей Станишев, обясни днес какви са намеренията на социалистите:

- да спрат нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г.

- да позволят на хората, на които не им достигат две години за пенсиоране, да го направят предсрочно, макар и с по-ниски пенсии, което ще струва според тях 23 млн. лв. годишно - възрастта и стажът за пенсиониране да нараства с по един месец годишно от 2025 г. или от 2030 г.

- годините от следването по редовна програма в университетите ще се считат за трудов стаж, без да се заплащат

"Нищо не налага сегашното увеличение на тези параметри. Несправедливо е едно и също поколение да плаща цената. Пенсионирането трябва да става според средната продължителност на живота в България, твърди Стойнев. Според него натискът върху НОИ ще се намали допълнително и заради откриването на стотици хиляди нови работни места.

Само за една година е възможно да бъдат открити 190 хил. работни места, макар и част от тях временни, според БСП. Около 70 хил. ще дойдат по линия на средствата през националния план за заетостта, финансиран в момента с 73 млн. лв. Социалистите ще го увеличат до 200 млн. лв. Допълнителни 120 хил. работни места според тях могат да се открият, ако се използва максимално и честно капацитетът на оперативна програма "Човешки ресурси". "След като БНБ може да е гарант от последна инстанция за банковата система, защо държавата да не е работодател от последна инстанция в ситуация на криза", коментира Стойнев.

"Честно е да кажем, че сривът в социалната система е толкова голям, че доходите на хората и заетостта няма да могат да бъдат върнати на нивото от 2009 г. за един мандат", презастрахова се Станишев. Той обяви, че БСП ще предложи "нов обществен договор за преодоляване на демографската криза" в пет точки: 

1. Увеличение на обезщетението за гледане на дете от една до две години в размера на минималната работна заплата, за което ще са нужни 30 млн. лв. годишно

2. Увеличение на надбавките за деца, обвързани с възрастта им без оглед на доходите на семейството
3. Стимулиране на модела на семейство с три деца чрез еднократната помощ за раждане на трето дете 4. Увеличение на помощите на дете в първи клас обвързано с минималната работна заплата

5. Целева финансова подкрепа за децата в общински детски градини - по 50 лв. годишно на дете, за което ще са нужни 12.5 млн.  лв. годишно

Първият закон, който социалистите смятат да внесат в следващото Народно събрание, е този за младежката заетост. Според тях може да се използват около 6 млрд. евро от ЕС в програми за преодоляване на безработицата сред хората до 29-годишна възраст. Около 12 000 от тях, по сметки на "Позитано" 20 са напуснали България през 2012 г. 

БСП обръща специално внимание и на хората с увреждания - всяко дете ще получи 70% от минималната работна заплата, а гарантираните работни места за хора със специфични потребности ще се увеличат двойно - от 3 000 на 6 000. Работодателите, които са длъжни да наемат такива хора, но не са го направили, ще внасят глобите за това в специален фонд, с който ще се стимулират тези от тях, които откриват повече от определената квота.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


100 коментара
 • 1
  gesch18 avatar :-|
  Eisbär

  Нищо смислено освен вдигане на осигурителния праг. Всичко останало е от работещите за всички останали

 • 2
  zliqhui avatar :-|
  zliqhui

  Кой не скача е червен!

 • 3
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  А пари откъде? С д*пе нестава? Силно се надявам, че хората, по-скоро болшинството хора няма да вярват на този провалил се вече господин.

 • 4
  novak2010 avatar :-?
  novak2010

  Разбрах какво ще получат неработещите за сметка на работещите.
  Разбрах радостта за циганките, че ще им плащат повече за циганетата.
  А какво ще получат работещите?
  Преди 10 се твърдеше че БКП е партия на работниците, сега че не са БКП не са - партия на лумпените и ....

 • 5
  novak2010 avatar :-|
  novak2010

  Ама пък как се ориентират към масовия електорат - пенсионери и ... как беше - ромски малцинства (мнозинства).
  Колко специалисти ще плеснат с ръце и прегърнат програмата помахвайки от чужбина?

 • 6
  10stinki avatar :-|
  10 стинки

  Умряла работа... увеличение, намаление... Обвържете си депутатските заплати с реалното БВП, оставете детските надбавки както са си и въведете стабилни данъчни облекчения за семейства с деца. Но най-важното нещо преди всичко друго, вървете се самоубийте всички от БСП!

 • 7
  aircraft_carrier avatar :-|
  aircraft_carrier

  Аман от селски тарикати в тая държава.Ще вдигнели осигурителния доход ще вдигнели осигуровката за пенсия и безработица.Това е ново стригане на хората които работят.Нов грабеж.За да раздават на мангали мързели и пенсионери.Айде за пенсионерите добре ми останалите.Къщите по селата пустеят дворовете буренясали и никой не иска да работи.Ето за това мразя комунисти.Те така са свикнали.Вместо да накарат мангалите да бачкат а циганките да спрат да раждат те ще ме суровакат с ново намаление на заплатата.Ми не мое ли да вдигна краката на Моника а?

 • 8
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#3:"alex_yordanov"]А пари откъде?[/quote]

  От никъде.Аз виждам сериозен анонс за увеличаване на сивата икономика и безработицата в тези предложения.

  "Честно е да кажем, че сривът в социалната система е толкова голям, че доходите на хората и заетостта няма да могат да бъдат върнати на нивото от 2009 г. за един мандат"- по този път,който предлагате,за един мандат може само да влошите нещата.
  Нищо не споменавате за административната тежест,за лицензионните и разрешителни режими,за НАП,който признава само добре осчетоводени дребни търговци,каквото и да им струва това,а то им струва фалит и безработица.

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  Гнусните червени крадци пак се обадиха неподготвени.
  И за какво да плащам повече пари за осигуровки за мен и служителите ?
  Като прекрасно знам че нищо от тях не остава за моето бъдещо пенсиониране.
  Индивидуални пенсионни партиди с възможност за наследяване а не хвърляйте си парите в общия кюп пък ние ще видим ...

 • 10
  harizanka avatar :-|
  Sevdelina Boikova

  "Само за една година е възможно да бъдат открити 190 хил. работни места, макар и част от тях временни, според БСП"
  Ето, пак ВРЕМЕННИ мерки.Да закрепят мандатеца.След нас и потоп.
  Държавата да била работодател, да ми помпат администрация и да ми пълнят трудовата статистиката с озеленители и хигиенисти.И само помощи,надбавки,обезпечения.Пари да пилеят.Ще дерат от работещите и ще ги преразпределят.Онази Нинова ми обясянваше, как всички със заплати над 3000 били богаташи и трябвало да плащат, и да изнасят кризата.Дебили.
  Социалистите са с малоумни послания, писани за хора с нисък коефициент.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход