Втора порция синдикални искания
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Втора порция синдикални искания

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза, че предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество

Втора порция синдикални искания

След КНСБ и КТ "Подкрепа" даде своите предложения към служебното правителство

4626 прочитания

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза, че предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


От профсъюза предлагат създаването на "лоша банка", която да поеме проблемните активи на кредитните институции.

По-малко от седмица след като служебното правителство пое управлението на страната, КТ "Подкрепа" даде своите предложения към него. Профсъюзът обаче изгуби надпреварата с другата национално представителна синдикална организация КНСБ, която успя да предяви исканията си още на следващия ден.

Някои от социалните искания на двете организации се припокриват, но от "Подкрепа" поставиха по-малко такива. Освен това с доста по-комуникативен тон формулираха някои от тях като насоки, за чиито конкретни параметри да помисли служебното правителство.

"Вечното дерби" - минимална работна заплата

От КТ "Подкрепа" представиха три социални искания. Първото от тях е да се намери обективен ред и критерий за актуализиране на минималната работна заплата (МРЗ). От синдиката предлагат още от 1 април тя да стане 330-340 лв., което съвпада и с искането на КНСБ отпреди няколко дни. И двете организации смятат, че мярката ще е неутрална към бюджета заради постъпленията от данъци и осигурителни вноски и ще подпомогне около 130 хил. души.

Същевременно от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявиха в своя официална позиция, че административното повишаване на доходите оставя много от работната сила, особено нискоквалифицираните работници, извън пазара на труда. От работодателската организация отдавна настояват за диференцирани стойности на минималното заплащане по икономически дейности.

Друг проблем със синдикалните сметки е, че ако минималната работна заплата бъде увеличена, ще трябва да се вдигнат автоматично и вързаните с нея плащания. Пример за такива са помощта за майки студентки и стипендиите за даровити деца. Всяко увеличение на минималната заплата е и повод за искания за увеличение на други плащания, което при вече приет бюджет и липса на парламент трудно може да се реализира.

Например е възможно да се подновят протестите за повишаване на обезщетението на майки за отглеждане на деца през втората година след раждането. В момента то е 240 лв.

Еднократни желания

Синдикатите предлагат еднократна добавка за майките. По думите на Николай Николов, социален експерт на конфедерацията, тя трябва да се дава всеки месец до края на годината или до актуализиране на бюджета и да допълва сегашните 240 лв. до 310 лв., колкото е МРЗ в момента (или до 330-340 лв., в случай че искането на синдикатите бъде удовлетворено). По думите на Николов това би струвало на бюджета около 30 млн. лв.

От КНСБ миналата седмица също лансираха подобна идея. Според тях от април до края на годината майките трябва да получат целева добавка в размер на 50 лв., което според тях ще засегне 42 хил. семейства и ще струва около 20 млн. лв.

Последната социална мярка, която предложиха от конфедерацията, е да се въведе критерий за определяне на енергийно бедните и да се определи категория "защитен потребител". Според "Подкрепа" е необходимо да се изплати целева еднократна добавка за енергийно подпомагане на тази група. Те обаче не се ангажираха с конкретна цифра по това предложение за разлика от КНСБ, които миналата седмица остойностиха всичките си социални искания на 350 - 400 млн. лв. Тогава те посочиха, че размерът на енергийната добавка според тях трябва да е 56 лв., като заедно с тази за пенсионерите с пенсии до 200 лв. това ще струва на бюджета общо около 55 млн. лв.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев настоя и стенограмите от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъдат публикувани и заседанията да се предават на живо по интернет. Освен това според него трябва да се върне практиката решенията на тристранката да са със задължителен, а не с препоръчителен характер и да се приемат с две трети мнозинство.

Банкови предложения

Сред мерките за подобряване на икономическата ситуация в страната са и осем икономически предложения, които засягат банковата система. По-голямата част от тях съвпадат с публикуваните в края на февруари седем идеи за защита на банковите клиенти в блога на финансиста Любомир Христов (виж карето). Осмото, ново предложение е за създаването на "лоша банка", която да поеме проблемните активи на кредитните институции. Според синдиката така ще се освободи ресурс от над 5 млрд. лв. за кредитиране, ще се намали рискът и ще се ускори паричният поток.

Към такова решение вече са прибегнали Ирландия и Испания например. Тези осем предложения обаче са по-скоро дългосрочни и подлежат на задълбочена дискусия. Основният проблем все пак е, че формулирани като предложения към служебното правителство, повечето от тях губят всякакъв смисъл, защото включват приемане или изменение на закони. Сегашният кабинет обаче работи без парламент и няма подобни правомощия.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза, че предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предложения назаем

- Изменение в Закона за потребителския кредит, което да промени дефиницията на "референтен лихвен процент"

- Учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на поведението на банките и другите финансови институции спрямо техните клиенти

- Закон за финансов омбудсман - орган за извънсъдебно решаване на спорове между банки и други финансови институции и техните клиенти

-  Отмяна на чл. 417, т. 2 от ГПК в частта му за банките. Банките да не могат да продават имотите на хората по извлечение от своите счетоводни сметки

- Забрана на такса "предсрочно погасяване" след първите 12 месеца обслужване на кредита

- Закон за несъстоятелността на физическите лица, с който да се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си, от тези, които наистина не могат

- Премахване на пречките пред индивиди и неправителствени организации да завеждат колективни искове срещу банки.
От профсъюза предлагат създаването на "лоша банка", която да поеме проблемните активи на кредитните институции.

По-малко от седмица след като служебното правителство пое управлението на страната, КТ "Подкрепа" даде своите предложения към него. Профсъюзът обаче изгуби надпреварата с другата национално представителна синдикална организация КНСБ, която успя да предяви исканията си още на следващия ден.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  Предлагам за 1-2г. синдикатите да са обществени органи с доброволно финансиране т.е. дарения да видим колко са "загрижени" българите за тези пост-комунистически остатъци и уродливи организации "благодарение" на тях пазара на труда ни в тотален колапс в последните 3-4 години !!!!

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Таванът в мисленето на българските синдикати опира до непрекъснати искания за увеличаване на МРЗ.
  С проста сметка може да се види, че от 20-те лева 40% с работодателските плащания отиват в НАП - осигуровки и данъци. Остават 12 лв!
  Някай чувал ли е синдикатите да имат социални програми за многобройните си членове или те са си просто останка от социализма (с капиталистически привкус за синдикалната върхушка - несменяемия "президент" Тренчев, например).

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#1] от "niceprson": много добре казано! Г-н Тренчев стана като Муамар Кадафи. Несменяем! Къде отиде демократическия ген?! Ролята на профсъюзите в България е меко казано неясна и откровенно казано ретроградна! Не на всичко!
  Единствената им е цел да си опазят синекурните длъжности и да блокират каквито и да било реформи защото ще сакън ще останат без членска маса. Но мизерното им ниво им е пряко отражение на нивото на политиците ни.

 • 4
  tantanran avatar :-P
  tantanran

  До коментар [#1] от "niceprson":

  приема се

 • 5
  cocaigne avatar :-|
  cocaigne

  Синдикатите също трябва да се ревизират. Защото те са същата мафия като политиците, а не инструмент на работещите!!

 • 6
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  интересува ме колко данъци плащат синдикатите от сумите събрани като членски внос в тях и за какво харчат парите на синдикалните членове ,чувал съм ,че се събират суми от порядъка на 500-600 млн лв годишно ,колко е платил корифея Тренчев от тях като данък на държавата и за какво се харчат парите ,защото не се харчат определено за благоденствието на членовете ,не е ли вече време за мандатност и на синекурните длъжности ,да дойдат млади хора и с друго мислене ,тези ги видяхме какво могат и за какво се борят- за пари и за кокал и подкрепа и кнсб и другите комунистечески организациики

 • 7
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  В европа всички нередовни работодатели треперят когото се намесят синдикатите за нарушени права на членовете им.путкрепа и ка ни се ебе са паразитни структури които живеят в измислен от тях свят.сега дават акъл как да да се харчат отново чужди пари.всъщност от какви пари тренчев си купува пурите.

 • 8
  guten.sabahlian avatar :-|
  guten.sabahlian

  Скоро синдикатите ще поискат и котрол над митниците, футбола и лекарствата повишаващи потентността. Да поискат обща стачка щом системата е сбъркана, а не да дават съвети на парче с бледата надежда да се докопат до кокала.

 • 9
  wanderer avatar :-?
  wanderer

  [quote#1:"niceprson"] уродливи организации "благодарение" на тях пазара на труда ни в тотален колапс [/quote]
  Пазар на труда!? Да не си се объркал? Има пазар на привилегиите - ранно пенсиониране, ваучери за храна, транспорт, дрехи, жилища, автомобили; вътрешно съвместителство по измислен щат; разни прагове, различни в иначе "солидарната" осигурителна система.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Втора, трета, все тая ....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.