Цветанов защити ключови за изборния процес фигури от възникнали съмнения

Премиерът Райков определи като недопустими изявленията на шефа на "Информационно обслужване"

В първия ден, в който Централната избирателна комисия започна да приема документите на партиите и коалициите за участие в изборите за парламент на 12 май, управлявалата досега партия, чието правителство подаде предсрочно оставка през февруари, беше първата, която ги внесе. За тази цел бяха организирани денонощни дежурства, в която младежи се сменяха през четири часа, за да запазят първото място.

Около 9 сутринта във вторник зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов внесе над 55 хил. подписа при изисквани 7 хил. Той обясни, че от същия ден започват разговорите с местните структури на партията за подреждането на листите, като уточни, че партийното ръководство и лидерът Бойко Борисов все пак ще имат последната дума.

За обективността

За някои от многомандатните райони ГЕРБ са правили свои социологически изследвания, за да преценят най-добре как да подредят кандидатите си за депутати. По думите му социологическите изследвания от последните дни "надали са съвсем обективни, защото си имат съответните възложители, които им плащат". Те не отговарят на данните, с които партията разполага, но не не ги огласява.

На въпрос дали смята, че публичните положителни оценки, които даде за работата на зам. главния прокурор Ася Петрова по делото "Килърите", ще се отразят на обективността ѝ като ръководител на звеното, което ще следи за законността на изборите, бившият шеф на МВР заяви, че подкрепя всички български граждани, които работят в интерес на държавата. "Кажете ми с какво съм нарушил нейната оценка, която аз съм я давал, и защо трябва това да се тълкува като близък човек на Цветан Цветанов", попита той.

Константинов срещу Меликов

Бившият вътрешен министър защити и назначения от ГЕРБ за шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, след като БСП и ДПС настояха пред служебния премиер Марин Райков да бъде сменен заради изказването си, че ако тройната коалиция е алтернативата на ГЕРБ, той ще направи всичко това да не се случи.

Впоследствие Константинов повтори позицията си с уточнението, че ще се бори с тройната коалиция с "политически средства", като не гласува за партиите в нея.

"Проф. Михаил Константинов през последните 23 години реално винаги е участвал като експерт в провеждането на избори в България и винаги е бил един изключително висок капацитет. Аз смятам, че винаги трябва да разчитаме на експертизата и на експертите, а не на политическите лица, които в предишния мандат на тройната коалиция оглавяваха "Информационно обслужване", каза по този повод шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова журналистите да попитат лидера на БСП Сергей Станишев "на какво основание и на база какви професионални качества беше назначен Азер Меликов – неговият изключително близък личен приятел, в "Информационно обслужване през 2009 г".

Същия ден Михаил Константинов обяви, че ще съди всеки намекнал, че ще фалшифицира изборните резултати.

Говоренето за мненията

Цветанов отхвърли всички опасения на опозицията, че хора, които се смятат за негови приближени и са публично хвалени от него, ще се занимават с изборния процес, и попита каква е пречката да има мнение за определени личности в България. "За представителите на организираната престъпност няма да чуете моята подкрепа. Докато в минал период от време точно политиците и политическите партии бяха тези, които разговаряха с подобни лица и бяха част от всичко това, което се случваше", каза бившият шеф на МВР.

"Чувате какво е мнението в момента на някои политици с говоренето на някои представители, които в момента са подсъдими по знакови дела", допълни енигматично Цветанов.

Премиерът Марин Райков: Изявленията на проф. Константинов са недопустими

Премиерът на служебното правителство Марин Райков разговаря във вторник с председателя на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов. Двамата се обединиха около позицията, че изборният процес трябва да се проведе честно и прозрачно и че всякакви съмнения относно манипулация на вота не трябва да се допускат, съобщи пресцентърът на МС.

"Премиерът изрази позицията си, че държавните служители имат същите политически права, каквито имат всички останали български граждани и право на свои политически убеждения, но тези от тях, които са с по-видими за обществото функции, би трябвало да се въздържат от изявления или от стъпки, които биха могли да бъдат изтълкувани като демонстративна проява на партийна пристрастност. По време на срещата министър-председателят определи като категорично недопустими изявленията, направени от проф. Константинов по повод политическите конфигурации, които той не би подкрепил", се казва в съобщението.

В него се уточнява, че момента, в който е готов, Райков ще обяви решението си по казуса.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  За себе си съм изненадан от изказа на Константинов. Трудно ми се вмества в представите как подобен кадърен човек може да изръси подобна глупост, при положение че е наясно с значението на публичния си пост.

 • 2
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#1:"kardinalat"]как подобен кадърен човек може да изръси подобна глупост[/quote]
  Кадърните обикновено са честни и прями което и тяхната слабост. Да беше някоя "калинка" или човек от БСП да видите колко "политкоректно" щеше да лъже.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Правилна позиция на Константинов, стига са оставяли БСП да си развява байряка, време е да им се насвият перките.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  до #1: Вероятно професор Константинов не е "наясно" с публичния си пост и тълкованията на пресата свързани с този пост. На един учен понякога е трудно да синхронизира мнението си с политическите игри за момента.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Разсмя ме снимката: колко показателно е как всеки носи папките за ролята в тази сцена.

 • 6
  sirano avatar :-|
  Дон Кихот

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  "За себе си съм изненадан от изказа на Константинов."

  Аз също! С това си изказване той само навреди на каузата, която уж защитава, защото дава възможност да се промъкнат твърдения, че са извършени фалшификации. Това ще бъде добре дошло за обикновените губещи. Дори смятам, че е наложително да бъде сменен.
  А Райков печели червена точка в очите ми. Той може да смята същото, което и Константинов, но реакцията му е навреме, намясто и по дипломатически премерена.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Само защото е импулсивен човек, затова се е и разприказвал, забравяйки за поста си.... Повечето интелигентни хора са така те са посветени на работата, а не на поста....
  Ама за съжаление нещата се тълкуват от политиците и плабса така както им отърва в дадената ситуация..... така че проф. Константинов, най вероятно, няма да се занимава повече с избори, от което изборите не "стават по честни"....
  Това с честното, го може само Афродита и то ако се изкъпе, а изборите на 12.05.2013 няма как и да изкъпеш....

 • 8
  tj avatar :-|
  Kiro

  А сега аз да ви обясня: Професора е публична личност, и ако не може да се държи като такава личност, а изтъква политическите си пристрастия публично ... значи не му е там мястото! Още повече след като видяхме ескалацията на протестите и смъкнатите насила от власт любими работодатели на този т.н. професор.
  И ако обществто си затваря очите за такива нарушения на приличието и етичните норми, значи положението е много зле, дами и господа! А може би вече господата не са джентълмени, не отварят врата, не правят път, не подават палто и стол на дамите? И сме тотално деградирали, под вечното 23 годишно мото на антикомунизма и русофобството ли, кво ли???
  Как бе допуснато министър Цветанов да влезе във властта с тъпата измислица, че мама и тати му купили 6 апартамента с честен труд? Едно, че е очевидна измислица, друго, че този човек е явно достатъчно безпардонен да ни я сервира по този начин, и трето, че в липсата си достатъчно интелект той не се е и сетил за друг начин да капитализира доходите си и да ги скрие по по-цивилизован начин. Този човек го виждате на снимката, че вече не е официална персона, но НСО продължава да го обслужва и приемате това за нормално.
  Носи 55 123 подписа в папки, събрани със скорост над 1000 подписа в час, и смятате че това е нормално? И ще разчитате на ред и законност при изборите? И на Справедлив избор на хора, които да ви представляват в новия парламент ;)
  А коментирате, че оня там все пак бил професор и му било простено всичко :))))))))))

 • 9
  tj avatar :-|
  Kiro

  Пропуснал съм пълния член на едно място, моля да бъда извинен :)

 • buck

  Естествена, премерена и точно изразена гражданска позиция е направеното изказване на Българина-професор-математик-статистик и потомствен технократ и демократ Михаил М. Константинов, който е не само обшествено-известна (НЕ публична, защото той не е нито циркаджия, нито виден столичен артист с публика), но и е гениална личност - позиция на български гражданин с чест и достойнство !
  Не трябва да се допусне за втори път грешката, защото ще е фатална, тази държава БългароАбсурдистан-Циганитан да бъде управлявана отново от "светата тройца" дискредитирани "чужденци-поданници" - "русняка" Сър-Гей Дмитриевич Стани-Шев, "Царот-немец" и нескопосан-комарджия от казината на Есторил, Португалия, Баден-Баден, Германия и др. подобни в Европа, известен всред играещите там царските особи с прякора "Черепа", проиграл всичкото си наследство на баща си, вкл. ордените и медалите на дядо си, дошъл някога поради тази причина в БГ за да си възстанови проиграното, и вмения лидер "турчин и ДС-кърт" за ХОДЖА-ефенди на ДПС, прославил се единствено като "велик геодезист-хидролог"!
  ЗАСРАМЕТЕ СЕ И ПРОПАДНЕТЕ-ПРОПАДОМ ВСИЧКИ, КОЙТО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ИМ ЛИЖЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ НА ТАЗИ "ШВЕДСКА" ТРОЙКА, А ХУЛИТЕ И ПЛЮЕТЕ ПО МАЛКОТО ОСТАНАЛИ СВЕСТНИ МОХИКАНИ, ОТЛИЧАВАЩИ СЕ ОТ ТОВА КРАДЛИВО, ПРОДАЖНО, ЗАВИСТЛИВО И НЕОБРАЗОВАНО БЪЛГАРСКО ПЛЕМЕ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход