НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

Петорка за завода за боклук

Обектът до София ще струва между 162 и 213 млн. лв., но победителят не е ясен*

Цената на строителството не е ключова за избор на победител, важно е разходите по преработка да са ниски.

Почти година след подаването на офертите за строеж на епичния завод за боклук на София потенциалните строители намаляха наполовина, а отварянето на петте ценови оферти в сряда показа, че обектът ще струва между 162 и 213 млн. лв., като четири от предложенията са под очакваната от Столичната община прогнозна стойност от 208 млн. лв. Най-ниско предложение даде консорциум "ВСМ-СПХ" (испанско дружество заедно с българския "Строително-предприемачески холдинг"). Но това не му гарантира успеха, защото изчислението на победителя става по сложна формула, която отчита и технически оценки, и бъдещите разходи за преработка на един тон боклук. Неформално дори участниците в процедурата не успяха категорично да посочат кой печели.

От Столичната община не се ангажираха със срок за класирането, но споменаха, че ще имат още доста работа. Така една от най-големите строителни поръчки, финансирана с европари и жизненоважна за жителите на София, мина следващата си фаза, но още е с неясен изпълнител и срок на завършване, но някъде около 2016.

Завод - след няколко години

Срокът, в който трябва да бъде проектирано и построено съоръжението, е 19 месеца, а после една година то ще бъде тествано за дефекти. Така общият период за изпълнение на поръчката е 31 месеца от сключването на договора. Изграждането на втората фаза от интегрираната система за преработка на смет ще се извършва в местността "Садината" край село Яна. Чрез него ще се осигури рециклиране на метал, пластмаса, хартия и биоразградими отпадъци, а преработените отпадъци ще се използват за производство на енергия.

Заводът ще произвежда гориво, което ще може да се използва за работата на "Топлофикация - София". Общината вече е избрала консултант – фирмата "Рамбол", която до осем месеца ще определи необходимите инвестиции и какъв тип да бъде инсталацията в отоплителната компания. Дейността за това се финансира с 1.5 млн. евро от фонд "Козлодуй". Този вариант е икономически най-изгоден, тъй като ще спести на софиянци около 150 млн. лева за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти заради оползотворяването на над три четвърти от отпадъците в София.

Предистория на историята

Проектът за завода за боклук на София беше започнат през 2007 г. На първото заседание на кабинета "Борисов" през 2009 г. се осигури държавно съфинансиране за изграждане на депа и съоръжения. В края на 2011 г. обаче втората фаза, която включва същинското строителство на завода за отпадъци, беше спряна от Европейската комисия (ЕК). Основната причина за това е искането на ЕК Столичната община да преработи проекта си за завода за механично и биологично третиране на отпадъците. Целта е произведеното гориво (RDF) да се използва в "Топлофикация – София", а не да се извозва до циментовите заводи. Така, от една страна, цената на топлоенергията трябва да остане поносима за гражданите, а, от друга - няма да се правят допълнителни транспортни разходи за извозване на горивото до циментовите заводи. През ноември 2011 г. общината изпрати до Брюксел за одобрение преработения вариант, а в края на февруари 2012 г. от комисията обявиха, че този път са удовлетворени. Този март министърът в оставка Нона Караджова и кметът Йорданка Фандъкова подписаха договора за еврофинансирането.

Изграждането на интегрираната система от съоръжения за преработка на битови отпадъци е най-големият проект по оперативна програма "Околна среда". Очаква се инсталациите да подобрят жизнената среда на около 1.63 млн. жители на столицата и да се осигури дълготрайно решение с управлението на отпадъците.

Европари за софийския боклук

Предвидените средства за изграждането на втора фаза от завода за боклук са 225 млн. лв., като общата стойност на цялата система от съоръжения струва 360 млн. лв. От тях 218 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда", а 38 млн. лв. - от националния бюджет. Останалите 104 млн. лв. трябваше да бъдат собствени средства от столичното кметство. Но на 15 март по време на общественото обсъждане за строежа на завода от общината обявиха, че ще теглят заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 35 млн. лв., за да осигурят съфинансирането си. Параметрите, по които се водят преговори с ЕИБ, са лихвата да е 4%, с четиригодишен гратисен период, а срокът за плащане да е 38 години.

Най-общо цялата система може да бъде разделена на три фази (последната от които е завода за боклук). Първата вече е приключена - тя струваше 19 млн. лв. и депото беше изградено консорциум между италианската "Униеко" и "Геотхмин".  

В момента се работи по втората фаза - за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци на площадка "Хан Богров". Изпълнител на инсталацията е Обединение "Егерсман & Ко", в което влизат - "Егерсман Анлагебау Гмбх&Ко" КГ – Германия, и българските "Диана Комерс - 1" и "АТ Инженеринг 2000". Тази част от интегрираната система струва 46 млн. лв. и трябваше да е готова още през октомври 2012 г., но преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че първата фаза от завода е достигнала 25%. А самата инсталация ще бъде готова до този октомври, като в края на годината ще започне провеждането на тестове. Очаква се производството на електроенергия да започне едва следващата пролет.

* Статията е променена в четвъртък в 10.40. Редакцията е допуснала грешка - петата отворена оферта от таблицата не е на Консорциум "МБТ София 2012", а на обединение "Егерсман - Микс констръкшън". В последния параграф на статията неправилно е посочено, че обектът на "Униеко" и "Геотхмин" не е изпълнен. Той е завършен в срок и стойността му е 19 млн. лв. Редакцията се извинява за допуснатите неточности.

Офертите

Консорциум "ВСМ-СПХ" (Испанско дружество заедно с българския "Строително-предприемачески холдинг")


Оценка по технически показател – 72.63 точки.

Ценова оферта – 162.590 млн. лв.

Обединение "Актор – Хелектор" (и двете дружества са гръцки)

Оценка по технически показател – 81.53 точки

Ценова оферта- 213.462 млн. лв.

Консорциум "Садината 2012" (фирма на Васил Божков заедно с "Хохтийф" като водещ партньор)

Оценка по технически показател- 65.44 точки

Ценова оферта- 204.811 млн. лв.

Консорциум "Еурека – ГБС" ("Главболгарстрой" и италианска компания)

Оценка по технически показател- 59.51 точки

Ценова оферта- 187.654 млн. лв.

Обединение "Егерсман - Микс констръкшън" (германско-българско сдружение)

Оценка по технически показател- 57.19 точки

Ценова оферта- 170.481 млн. лв.

Отпадналите кандидатина ниво технически оценки

Обединение "Станилов - Данеко" (българският победител в първия търг за завода, с италиански партньор)

Консорциум "GEBA – Енергоремонт" (германска компания заедно с фирма "Енергоремонт холдинг", свързана с бизнесмена Богомил Манчев)

Консорциум "Елекнор - Сорайн - Стадлер" (сдружение на три испански фирми)

Дружество по ЗЗД "Трейс – Мут" (българската "Трейс" на Николай Михайлов с турска фирма)

Консорциум "МБТ София 2012" (партньори "Геотехмин" на Цоло Вутов и френската "Воше")