Новата гарнитура
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новата гарнитура

Бившият икономически министър Петър Димитров (в средата) няма да бъде повече депутат от БСП, но колегите му от тройната коалиция Румен Овчаров, Емилия Масларова и Евгений Желев (от ляво на дясно) се надяват на още един мандат

Новата гарнитура

Започва ли обновление в листите на БСП и какво означава това

Елена Старидолска
7765 прочитания

Бившият икономически министър Петър Димитров (в средата) няма да бъде повече депутат от БСП, но колегите му от тройната коалиция Румен Овчаров, Емилия Масларова и Евгений Желев (от ляво на дясно) се надяват на още един мандат

© Надежда Чипева


"Аз не се кандидатирам, хората ме кандидатират. Но какво ще реши апаратът е друг въпрос." Отговорът на депутата от БСП и бивш социален министър Емилия Масларова на въпроса дали планира отново да е в листите за следващия парламент е сентенцията на процеса на т.нар. обновяване на листите на социалистическата партия.

От две седмици насам изглежда сякаш старите лица в БСП отстъпват място на нови поколения политици в момент, когато една от мишените на уличните протести е т.нар. политически елит. Доколко това е отговор на недоволството обаче е спорно, както и не е съвсем ясно дали съставът на следващата група на социалистите ще е в резултат на целенасочена подготовка от "Позитано" 20, или комбинация от партийната инерция по места, протежиране от централата и случайността.

Съветниците на Сергей Станишев казват, че ако той не се беше отказал публично да е министър-председател, вероятно никой сам нямаше да се сети да направи крачка назад. От началото на миналата седмица, за да е съвсем ясен знакът, той провежда лични срещи с досегашните народни представители, на които се очаква да намекне, на някои от тях, че трябва да отстъпи избираемото място в листите. Тези, които познават отдавна председателя, обаче са скептични, че той може да каже на някои от по-обиграните в БСП какво да направят.

"Ако каже: пич, не си ми в схемата, ето го следващия - ще приема да се оттегля. Но той знае, че не може да ме вика на килимчето", коментира бивш министър от тройната коалиция отношенията си със Станишев.

Кои си тръгват и защо

Депутатските банки на БСП засега напускат хора, които наистина са натрупали десетки години стаж като "професионални" политици. Малцина - като конституционалиста Любен Корнезов, журналиста Ивелин Николов и икономиста Петър Димитров, бившия председател на парламента Георги Пирински - без условия. Най-вероятно си дават сметка, че не могат за пореден път да преборят партийната централа и по-добре да си тръгнат сами, отколкото да се подлагат на унижението да ги местят по регионите. Според Николов катализатор на процеса са станали и уличните протести. Спорно е кое по-достойно - да останеш и открито да твърдиш, че има още какво да дадеш както Емилия Масларова и Асен Гагаузов, или да си тръгнеш, но да оставиш вместо теб аватар.

Бойко Великов във Велико Търново например посочи своеобразен наследник в листите - областния председател Мариана Бояджиева, един вид "лице за връзка". Бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов пък ще изчака оценката на организацията в Сливен, преди да реши, както и Валя Богданова в София. С голяма доза сигурност може да се прогнозира, че Румен Овчаров пак ще води листата в 23-и район в София. Ако има някой, на когото председателят дължи до голяма степен победата си над Георги Първанов в БСП, това е Румен Овчаров, така че той, макар и не съвсем безпроблемно, ще запази позициите си в столицата. Михаил Миков пък е дясната ръка на Станишев в парламентарната група и сигурно пак ще бъде издигнат от Видин.

В Плевен, откъдето е депутат Румен Петков, шанс да оглави листата имаше известният лекар проф. Григор Горчев, но бившият вътрешен министър не иска да отстъпи. Предстои му тежка битка, защото областният председател и член на изпълнителното бюро Любомир Петков също е един от новите фаворити на Станишев.

За председателя е изключително важно кои ще са депутатите от БСП в следващия парламент, особено ако се потвърдят прогнозите за силно политизирано Народно събрание, в което всеки глас ще е важен при евентуално съставяне на кабинет. Още повече че формулата, която "Позитано" 20 лансира, е за експертно правителство, подкрепено с гласовете на различни политически формации, без непременно те да влизат в коалиция. В същото време в партията, и то в най-близките кръгове на Станишев, има хора, които смятат, че ако БСП не може да състави сама правителство на малцинството, по-добре да се проведат още едни избори. Коя посока ще предпочете социалистическата партия и как ще се държи депутатската група ще е от ключово значение.

В тази ситуация Станишев, който вече обяви, че какъвто и да е резултатът на БСП на изборите, той няма да се кандидатира за премиер, ще трябва да гарантира подкрепата в парламента. Ако гласуването на кабинет, конструиран от социалистите, е на ръба на 120-те нужни мандата, лидерът на БСП не може да рискува да пусне вътрешнопартийна опозиция на депутатските банки.

Кои идват и защо

Социалистите прогнозират, че мандатите им в следващия парламент почти ще се удвоят спрямо сегашните 40, така че със сигурност в него ще попаднат лица, различни от досегашните. В 41-ото Народно събрание преобладаваха бившите министри от тройната коалиция, на които тогавашният премиер Станишев се чувстваше длъжен да гарантира депутатски места.

"Ако БСП успее да изчисти десетина личности от листите си – 3-4 в центъра и 7-8 в другите големи градове, разликата с ГЕРБ може да се окаже над 10%", твърди социологът Михаил Мирчев, цитиран от komentator.bg, според когото е сигурно, че през май социалистите ще са първа политическа сила. "Сега това е основната бариера пред БСП и нейния собствен ляв електорат, значителна част от който се разочарова от 2005 насам и се отдръпна. Става дума за личности, които са или прекалено компрометирани, или са жертва на една систематична антипропаганда срещу тях чрез медиите", казва още той. По думите му, "след като Сергей Станишев заяви, че няма да бъде следващ премиер, още 2-3 от централното ръководство трябва да се отдръпнат, още 7-8 при депутатите и още десетина в провинцията". Дали обаче тези, които ще дойдат, са непременно обновление, предстои да видим.

Със сигурност, ако повечето от бившите министри на тройната коалиция напуснат осветената сцена на политиката, това ще свали една от темите в списъка с критики на политическите им опоненти. Негативите поне няма да са персонализирани, но пък не е ясно дали някои от новодошлите няма да се окажат още по-големи пробойни в желания образ на левицата. Любима илюстрация на Румен Петков е примерът с парламентарната група на ГЕРБ от 41-ото Народно събрание, в която от всичките 117 депутати единствено Лъчезар Иванов беше за втори мандат. Допълнителен риск съществува там, където старите партийци имат влияние по места, защото, ако не бъдат на избираеми позиции, няма да активизират структурите, или както се изрази член на софийската организация - "няма кой един плакат да залепи".

Сред "новите" в БСП има няколко категории - такива, които вече по един или друг начин са били депутати или пък са фигури, национално известни в партията като Дора Янкова, Георги Кадиев и Деница Златева, други - които са стигнали на местна почва до председатели на областните организации или пък от години работят като общински съветници, като например председателят на БСП в Плевен и член на изпълнителното бюро Любомир Петков или този от Благоевград - Емил Костадинов, или пък председателят на групата на общинските съветници в София Жельо Бойчев, и трети - протежета на председателя, превърнали се в негови довереници - като Красимир Янков, секретар по организационната политика, Явор Куюмджиев - бившият зам.-министър на икономиката и говорител по темата за АЕЦ "Белене", и т.н.

Янков например за кратко натрупа негативи заради грубата си намеса в местните вътрешнопартийни отношения. В изпълнителното бюро той отговаря за структурите, но от Бургас преди седмици изпратиха писмо до "Позитано" 20, ако може, да го сменят. "В Сливен нямаме проблем с него и той няма с нас, защото отдавна не е идвал", казва и Асен Гагаузов, защото и този район е в ресора на Янков. "Позитано" 20 обаче може да реши да го постави начело на листата там, още повече че вече се появиха номинации за него в областта.

Янков е от Варна, но в морския град напрежението между него и председателя на градския съвет Борислав Гуцанов отдавна тлее. Може би Гуцанов ще успее да попадне на избираемо място в листата във Варна, въпреки че кандидатурата му не е безспорна. Сред проблемните имена, които Станишев би могъл да наложи, залагайки целия си авторитет, са издателят на в. "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов, който изгони със скандал главния редактор Ивелин Николов не без помощта на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, както и адвокатът Росен Карадимов - дясна ръка на премиера в тройната коалиция, който не е член на БСП.

 

Проектоводачи в БСП

Кое от лицата на БСП в кой район ще води депутатска листа е въпрос, който вълнува предимно партийните редици. Освен да помогне политическите опоненти да се ориентират за географското местоположение на битките, неофициалната информация обикновено служи за интриги между структурите. Затова намерението на Станишев да обяви имената сравнително рано имаше за цел да тушира напрежението, но се оказа, че не е толкова лесно изпълнимо. Пленумът, на който това трябваше да стане, както и да се определят местата за коалиционните партньори и т.нар. представители на гражданската квота, беше отложен неясно за кога.

Въпреки че не са окончателно ясни позициите и районите, все пак за някои от представителите на БСП може да се каже със сигурност, че ще са водачи, а и в голяма степен къде. 

В районите с т.нар. къси листи, или малко мандати за депутати, в страната БСП рискува да остане и без депутат. Там избираемите места са най-много едно, а в големи райони като София - три или четири. Затова битката в партията е за първите две-три позиции. Засега неофициалните информации от централата са, че в районите, в които има противоречия, ще се изпратят "национални" фигури. Така например в Бургас водач може би ще е Мая Манолова, както и в Кюстендил, откъдето е. Антон Кутев освен в Силистра ще води и на друго място, най-вероятно Сергей Станишев също - в 25-и район в София и във Варна. Стефан Данаилов е почти сигурен за Пловдив, Георги Гергов няма да се кандидатира. В Пазарджик ще бъде пратен Янаки Стоилов. Емил Костадинов ще е в Благоевград, търси се място и за независимия депутат от 41-ото Народно събрание, Георги Терзийски като е възможно това да е Габрово. Кметовете на Разград и Търговище също искат да се кандидатират, но не е ясно дали централата ще разреши, защото правилата казват, че това не е желателно. В Русе може да е бившият кмет Божидар Йотов, Деница Златева в Стара Загора, а бившият областен управител Райна Йовчева в Хасково. За Кърджали се готви изненада - листата ще е с почти изцяло нови лица, като е възможно начело да бъде поставен Петър Курумбашев. Той ще има и гарантирано избираемо място в София. На първо място в една от столичните листи ще е Пламен Орешарски.

"Аз не се кандидатирам, хората ме кандидатират. Но какво ще реши апаратът е друг въпрос." Отговорът на депутата от БСП и бивш социален министър Емилия Масларова на въпроса дали планира отново да е в листите за следващия парламент е сентенцията на процеса на т.нар. обновяване на листите на социалистическата партия.

От две седмици насам изглежда сякаш старите лица в БСП отстъпват място на нови поколения политици в момент, когато една от мишените на уличните протести е т.нар. политически елит. Доколко това е отговор на недоволството обаче е спорно, както и не е съвсем ясно дали съставът на следващата група на социалистите ще е в резултат на целенасочена подготовка от "Позитано" 20, или комбинация от партийната инерция по места, протежиране от централата и случайността.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Мнозина 'доброзорно' напуската политиката. За добро или лошо - ще разберем през следващият мандат :-)

 • 2
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  Обновление в БСП!? Това е напр. нещо като като модернизацията на корана ...

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Тези без съмнение са есенцията и символа на всичко порочно и сбъркано в тази държава.
  Те винаги са били значими не с онова, което могат да създадат за хората като пишман-социалисти, с креативизъм, а с (потенциалните) вреди и щети, които неизбежно ги следват и с тоталния морален упадък и деградация, с които заразяват атмосферата и обществено-политическия и икономчески климат. Единствените, които могат да имат нещо общо с тях са или откровени измамници и престъпници, или хора без памет, наивници и необразовани, лесни за манипулиране с вечните им локуми и обещания.
  Една безполезна, доказано вредна партия с лидери некадърници, мошеници, кариеристи и тунеядци, без никакво чувство за достойнство и любов към България и хората й!

 • 4
  azaza avatar :-|
  azaza

  От няколко месеца ми е странно как социолозите казват, че БСП ще вземат най-много гласове на изборите, а аз лично не познавам някой, който би гласувал за тях. Някой от вас познава ли?

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "azaza":

  Ще се "запознаеш" на 12 05 2013... къде 20:30 включи телевизора...

 • 6
  azaza avatar :-|
  azaza

  [quote#5:"boby1945"]Ще се "запознаеш" на 12 05 2013... къде 20:30 включи телевизора... [/quote]

  Тези от телевизора са ясни. Въпросът е дали от хората, с които всеки един от нас се среща лично има такива. Не знам. Може би просто контактувам с много изолирана извадка от обществото. Тук в този форум явно има, но са малцинство. Затова се опитвам да разбера къде всъщност е тази голяма маса гласоподаватели. Дори клишето за пенсионерите не е много вярно според моя личен опит. Тези, които познавам или някога са гласували за БСП, но сега са се разочаровали, или никога не са ги харесвали. При вас така ли е, или аз съм особен случай?

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Гарнитурата може и да е нова, но оня пак е стария ...

 • 8
  anastas_kar avatar :-|
  anastas_kar

  Към № 6 :

  " ...тази голяма маса гласоподаватели " е в главите им .А какво друго има в главите им , още не е ясно на "голямата маса " / партийна тайна / !

 • 9
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  На "червените" анализатори още отсега им съобщавам...
  Появи ли си р. овч. в листите - получавате минус 10% автоматически...
  Така че ако искате бате ви Боко да спечели, смело сложете р. овч. прибавете и р. петк., е. масл. и тям подобни...

 • 10
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "Сред "новите" в БСП има няколко категории -..."
  Старата песен на нов глас.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.