Претенции за още тютюневи субсидии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Претенции за още тютюневи субсидии

Претенции за още тютюневи субсидии

Производителите от сектора настояват за още 11 млн. лв. допълнително към бюджетната помощ от 73 млн. лв. за 2013 г.

Деница Ватева, Ани Коджаиванова
13325 прочитания

© Капитал Daily


В изборната година тютюнопроизводителите знаят много добре, че са в изгодна ситуация и могат си позволят да заплашат с протест за повече пари.

От години един сектор получава всичко, което е пожелал. За тютюнопроизводителите, които получават десетки милиони субсидии (уж все предпоследно), сега дойде сезон за поредното им желание - малко преди изборите те поискаха още държавна помощ, защото според представители на производителите отгледаните количества нараствали. Сега те настояват за още над 11 млн. лв. към субсидията от 73 млн. лв., която ще бъде проведена по сметките им в следващите седмици. И обявиха, че са в стачна готовност.

Това се случва въпреки прогнозите за светло бъдеще за отрасъла заради растящите изкупни цени, очакваните за пръв път евросубсидии за сектора от 2014 г. и факта, че в последните три години секторът получава извънредни субсидии от българския бюджет, без дори да бъде направен опит за преориентирането му към алтернативно производство, с каквато официална цел на практика Брюксел одобри извънредното подпомагане. Освен всичко друго данните на земеделското министерство се разминават с твърденията на производителите за ръст на производството в последната година, а изказванията на самите производители също варират от месец на месец.

В изборната година тютюнопроизводителите обаче знаят, че са в изгодна ситуация. Просто защото средствата за тях винаги са имали повече политически, отколкото икономически цели. Сега тестът ще е за служебния кабинет, който заради безпартийността си може спокойно да извърши пълна проверка на производството и получателите на субсидии, преди да вземе решение необходимо ли е от бюджета да се отпускат още 11 млн. лв. за сектор, в който субсидиите и сега са рекордно високи - около една четвърт от изкупната цена.

Субсидии (не) по предназначение

През годините преди влизането в ЕС България изплащаше премии на производителите на тютюн за всеки произведен килограм. Тази практика трябваше да приключи през 2007 г., но страната получи тригодишен гратисен период. В края на 2010 г. той изтече, но България поиска разрешение от Брюксел и стартира нова схема за подпомагане на сектора, за да могат производителите да се преориентират към алтернативно производство. Тогава тя бе обявена като "абсолютен компромис" от управляващите. Година по-късно земеделският министър Найденов обаче призна, че финансирането не изпълнява целта си и площите с тютюн дори се увеличават. Държавата също така нямаше нито идея, нито план как да обърне тенденцията. Оказа се обаче, че схемата със субсидиите е много удобна от гледна точка на очевидно политическите мотиви - за да няма недоволство в сектора, който в голямата си част е съставен от електората на ДПС.

След като през 2011 и 2012 г. бяха отделени съответно 70 и 73 млн. лв. за тютюнопроизводството, изненадващо през миналата година стана ясно, че България е поискала още едно удължение на сроковете за държавното подпомагане. Така и през тази година секторът ще получи нови 73 млн. лв., които ще бъдат изплатени до края на март.

Пълен хаос със статистиката

Настоящите субсидии обаче създават недоволство в сектора. Според тютюнопроизводители през последните три години помощите са едни и същи, а площите с тютюн и произведените количества растат. Това означава, че субсидията на килограм тютюн намалява. Според последните твърдения на асоциацията на тютюнопроизводителите произведеното количество през 2012 г. е с 3 хил. тона повече от предходната година, а през настоящата се очаква да бъде с около с 4.6 хил. т повече от 2012 г. Затова и от сдружението настояват субсидиите да се увеличат с още 11. 4 млн. лв. Оттам съобщиха още, че са поставили проблема пред новия земеделски министър Иван Станков, който е обещал да се допита до Брюксел дали е възможно помощта да бъде увеличена.

Данните за произведените количества тютюн през последните години обаче са повече от противоречиви. Така например през 2010 г., която бе референтна за обема на субсидиите за следващите години, тютюнопроизводителите удобно са декларирали рекорден брой площи - над 49 хил. ха при 27-28 хил. ха за 2008 и 2009 г. и 29 хил. ха за 2011 г., а министерството отчита забележителните 38 хил. т производство през същата година.

През 2011 г. данните стават още по-объркани - данни на министерството, представени на в. "Капитал" през месец май 2012 г., показват едва 23.6 хил. т за 2011 г. (въпреки рекордните площи, декларирани предходната година), докато според сдруженията на производителите, както и според Института по тютюна и тютюневите изделия, става дума за 40-43 хил. т. Самият зам.-министър на земеделието Цветан Димитров си противоречи, като пред парламента в началото на 2012 г. отчита 43.6 хил. т и 46 хил. т съответно за 2010 и 2011 г., докато в предоставената ни справка числата са значително по-ниски. За производството през 2012 г. пък през януари от асоциацията на тютюнопроизводителите алармираха, че е било рекордно ниско и е спаднало почти наполовина (министерството също отчита едва около 23 хил. т), докато сега сдружението съобщава за 3 хил. т повече спрямо предходната година, което е и мотивът за искането за повече средства.

И оптимистична прогноза

В същото време прогнозите пред сектор тютюн са слънчеви - той ще продължи да се развива динамично. Едната от причините е, че пазарът на тютюн вече е либерализиран и в страната са се появили нови търговци, включително и чуждестранни фирми, които дават по-добри цени на производителите. Те растат средно с 20% годишно. Допреди 3 години имаше одобрен списък с компании, които могат да изкупуват тютюна, като преди това дори имаше и фиксирана цена. Това ограничение на кръга купувачи създаваше и напрежение в сектора при почти всяка кампания по изкупуване.

Втората причина за по-големия интерес към тютюна са европейските субсидии. Очакванията са, че от 2014 г. за пръв път този отрасъл ще получава директни субсидии на площ. В новия програмен период се предвижда да отпадне съществуващият сега фиксиран списък с култури, които имат право на субсидиране. Именно с премахването му се очаква за пръв път директни субсидии да получат сектори като тютюнопроизводство, пчеларство и др. Така производителите смятат, че ще имат допълнителен стимул за производството.

Това обаче не им пречи да настояват за още държавни средства през настоящата година. Ключов момент за това искане е фактът, че годината е изборна. Производителите знаят, че са в изгодна позиция, тъй като субсидиите досега очевидно изпълняваха политическа цел. Остава да видим дали служебният министър на земеделието ще заеме принципна позиция, или ще се подаде на натиска в името на "стабилността".

Брой тютюнопроизводители, държавни субсидии и произведен тютюн
Преглед на оригинала
В изборната година тютюнопроизводителите знаят много добре, че са в изгодна ситуация и могат си позволят да заплашат с протест за повече пари.

От години един сектор получава всичко, което е пожелал. За тютюнопроизводителите, които получават десетки милиони субсидии (уж все предпоследно), сега дойде сезон за поредното им желание - малко преди изборите те поискаха още държавна помощ, защото според представители на производителите отгледаните количества нараствали. Сега те настояват за още над 11 млн. лв. към субсидията от 73 млн. лв., която ще бъде проведена по сметките им в следващите седмици. И обявиха, че са в стачна готовност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

55 коментара
 • 1
  mnodulgaregforma avatar :-|
  mnodulgaregforma

  Бях останал с впечатлението, че ББ щеше да работи за преориентиране на производството. Защо с моите пари ще се субсидира тютюнопушенето? Нито е нещо от първа необходимост, нито пуша.

  Но и ЕС подхожда доста шизофренично към тютюна.

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  Един от критериите, второ издание на ГЕРБ ли е служебното, е дали ще даде исканите 11 млн. или не.
  Очаквам да подтвърдят...... че не са.

 • 3
  xmm avatar :-|
  xmm

  .... Година по-късно земеделският министър Найденов обаче призна, че финансирането не изпълнява целта си и площите с тютюн дори се увеличават. Държавата също така нямаше нито идея, нито план как да обърне тенденцията.....
  -------------
  Мдаа,чудя се как да го напиша,без да завалят минуси...:)
  Не се разрешава пушенето,но стимулираме всички отглеждането на тютюн.
  Тютюнопреработвателите са частни,но държавният бюджет подпомага тютюнопроизводителите...

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Малко преди изборите те поискаха още държавна помощ"

  >>> А сега да видим, дали ще има барем една политическа сила, ама наистина една единствена, да се обяви поне с половин уста против. Нищо подобно не чакайте, още утре по изгрев слънце Корнелия Нинова ще е набримчила 8 интервюта по различни радиа и телевизии, че не 11 а 111 милиона трябва да се заделят за тези святи, благочестиви и трудолюбиви хора, за тези светци и мъченици с напукани от тежката работа ръце (нищо, че като отмениха "лицензирането" на прекупвачи от нейната епоха, след 8 часа цените скочиха Х 2, а след това още веднъж Х толкова). Но, утре сутринта ще трябва да я изслушаме, а по първи петли - някъде към 10, 10 и нещо, микрофона ще са налапали всичките янета, граждани, лидери и за съжаление "истинското дясно" - и то ще приглася някъде в монотонния хор. Към 13 часа мизата ще се е вдигнала на 500 - 700 милиона най-малко. Тогава господата ще се уморят и ще почнат да звънят на приятели и познати, да седнат някъде да обядват. В някоя от тези компании ще се случа и аз на масата. Деликатно ще попитам, откъде парите и как ще се покриват такива обещания. Тогава, според това на коя ракия са господата, ще получа едно хубаво потупване по рамото за тъпия въпрос и с поучителен тон ще ми бъде отговорено, че "Агънцето трябва първо да се почеше зад ушенцата, преди да му праснеш ножлето, хъ-хъ-хъ, да е*** 7-те милиона цървула да е****!"

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"xmm"]Мдаа,чудя се как да го напиша,без да завалят минуси...:)
  Не се разрешава пушенето,но стимулираме всички отглеждането на тютюн. [/quote]

  Този тютюн е 90% за износ. Ориенталски тютюн има по 2-3 % в една цигара, за щастие почти всяка цигара по света. А за цената важи следното: колкото се даде субсидия разпределено на килограм, с толкова изкупвачите свалят цената. Точно както с колкото се вдигнаха субсидиите на декар обработваема площ, с точно толкова се вдигна и рентата за земята. Така че ще напълним добре джобовете на тютюневите концерни, но за това по-добре да не отваряш дума, докато чешеш агънцето между ушенцата.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Тутюнопроизводството е важен структуропределящ отрасъл на страната, та не само субсидии трябва да дадат на хората дето отглеждат тютюн, ами и акцизите трябва да се свялат за да живне отрасъла и хората работещи в него ......

 • 7
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#6] от "boby1945":

  както се пее по стадионите:
  "Буби, ах, ти продажна ку*во!"

  този сектор е един от най-пропадналите сектори, който освен всичко друго и създава феодални отношения и закрепостява производителите на тютюн, като създава лъжливо усещане, че те имат немалки печалби от производството на тютюн.

  всъщност ДПС и изнудването, което то редовно прави за субсидии, държи тези хора във феодална зависимост и иска гласовете им по време на избори.

  тютюнопроизводството е един порочен бизнес, който трябва да бъде оставен без субсидии и с програма за трансформирането му в друг земеделски или скотовъдски бизнес.

  колкото до твоите гей-другари от компартиите, то те бързо ще намалят влиянието си върху същите тези тютюнопроизводители, когато те станат пазарни участници на пазар на земеделски продукти.

 • 8
  ditora avatar :-|
  ditora

  Парите се дават за да поддържат заетост в необлагодетелствани райони и да се спре обезлюдяването им. Това е политика в цяла Европа.
  Ако се махнат тези субсидии хората няма да почнат да сеят лавандула / както им се привижда на някои/, ами ще избягат в градовете и тогава пак държавата ще им дава пари, само че не под формата на субсидии за производство ами под формата на социални помощи, защото работа няма !
  Казвал съм го мн пъти и пак ще го повторя - държавата дава многократно в пъти повече пари на едни хора за да не работят и да се правят на болни по цял ден , но вие се наглеждате на жълтите стотинки на тютюнопроизводителите .
  Ами вземете посейте тютюн и взимайте "големите" субсидии и вие !

 • 9
  atropin avatar :-|
  atropin

  България си отглежда тютюнопроизводителите като в някакъв резерват - рядък вид, за който трябват специални условия за да оцелее.

 • 10
  ditora avatar :-|
  ditora

  [quote#9:"atropin"]България си отглежда тютюнопроизводителите като в някакъв резерват - рядък вид, за който трябват специални условия за да оцелее. [/quote]

  Ама ти в коя България живееш ?
  Тука има специални условия за много хора - за хората от БДЖ, за хората от ВМЗ, за енергетиците, за полицаите, за военните, за циганите ... да продължавам ли още ? на тютюнджиите им се дават трохи в сравнение с горните.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK