Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев

Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев

Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на читателите да се ориентират в пълната картина на случващото се в България

15742 прочитания

По повод на неверните факти и несъстоятелните обвинения, които банкерът Цветан Василев отправя към "Икономедиа", нейните издания и собственици в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", подготвихме право на отговор, което ще изпратим до медията. Вярваме, че то трябва да достигне и до българските читатели, и го публикуваме едно към едно:

Уважаеми главен редактор,

В интервюто за "Дер Щандарт" от 24 март г-н Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвиненя към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg.

Бихме искали да използваме правото си на отговор в интерес на това уважаваната ви аудитория да получи пълна картина и да се запознае с гледната точка и на другата страна.

Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна.

Атаките на г-н Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава "Капитал" беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците политиците, които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат "Нова българска медийна група" (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея.

Още тогава посочихме, че е смущаващ фактът половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от г-н Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие г-н Делян Пеевски.

Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност.

След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години изданията на "Икономедиа" и нейните собственици са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз.

През това време банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев - Пеевски в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурдът стигна дотам, че всички традиционни политически партии от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода.

Наложи се лична визита на комисаря и зам.-председател на ЕК Нели Крус, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. Дори в края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм, в речта си даде като пример "притесненията за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България". Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев - Пеевски.

Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на "Репортери без граници".

Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха да цензурират дори посланика на Германия в София, Н.пр. Матияс Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ даде негативна оценка за медийната среда в България.

Изданията на "Икономедиа" не се отказаха да поставят открито проблема, че не е нормално в период на тежка криза и остра конкуренция само един от участниците на пазара има "привилегията" да се финансира с парите на данъкоплатците срещу интересите на всички останали. Освен разрастване на медийната си групировка с помощта на публичните средства господата Василев и Пеевски през последните три години получиха контрол върху значителни активи в българската икономика в размер на над един милиард евро. Това направи проблема много по-голям, остър и видим. Такова мащабно преразпределение на собственост към частна икономическа групировка не се е случвало никога в годините на преход за толкова кратко време.

Уважаеми г-н главен редактор,

Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия й ден до днес.

Независимо от атаките на медиите около г-н Василев изданията на "Икономедиа" отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.

Безспорен факт например е констатацията в доклада на кредитната агенция "Фич" от март, чеконцентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87%, или 624 млн. лева, в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България.  

"Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев - Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство. (Вижте текста: Кой и защо атакува президента - бел. ред.) 

Ние разбираме страховете на г-н Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства.   

Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България.

С уважение,

Станка Тошева, главен редактор на "Капитал" Теодора Василева, управляващ редактор "Капитал Daily"

Алексей Лазаров, управляващ редактор "Капитал"

Велислава Попова, главен редактор "Дневник"

По повод на неверните факти и несъстоятелните обвинения, които банкерът Цветан Василев отправя към "Икономедиа", нейните издания и собственици в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", подготвихме право на отговор, което ще изпратим до медията. Вярваме, че то трябва да достигне и до българските читатели, и го публикуваме едно към едно:

Уважаеми главен редактор,


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


112 коментара
 • 1
  ivbodo avatar :-|
  Ivan Donchev
  • -30
  • +103

  А Бареков тази сутрин какви глупости отново говореше по Ваш адрес, направо ТВ7 ми е вече последен избор преди обед!

 • 2
  petq_ivanova55 avatar :-|
  Петя Иванова

  Разбира се, че ще имате право на отговор. Но как да ви вярвам? В частта на правото на отговор "След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години изданията на "Икономедиа" и нейните собственици са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз" кое точно е вярното? При положение, че тук има над 500 статии против обратната страна, дала интервюто, и то само за няколко месеца, след Нова година в стотин на брой. Сякаш някой ежедневно и постоянно си поръчва единствено и само този. Никой не говори за други банки и банкери, като Хампарцумян например.Малко идва присмял се хърбел на щърбел. Медийна война, от която не се интересува никой, защото народа е гладен. И хора се палят пред президентството. А там няма президент, който да ги защити.

 • 3
  petq_ivanova55 avatar :-|
  Петя Иванова

  апропо, сигурно са хиляди за последните години - хората това ли ги касае, хиляди статии за онзи и този и война между олигарси? Или какво ще ядат днес и как ще си платя тока днес? Скъпият ток, за който, говори се, е виновен и самия Плевнелиев.

 • 4
  boris_bor avatar :-|
  boris_bor

  сега очаквам десетки плювни против интервюирания, само гледайте какво ще стане след малко, платени форумци в защита на "Капитал", как всичко е нарушено, как този е не знам какъв си, как в "Капитал" са светци, гледайте, гледайте какво ще става след малко:)

 • 5
  geneva_1980 avatar :-|
  Alice in Chains

  В Дневник е адски интересно, там се сипят поздравления за борбата, на която са тръгнали от изданията. :)

 • 6
  boratex avatar :-P
  boratex

  Няма НИЩО манипулативно и невярно в интервюто, вси4ко е истина.

 • 8
  boratex avatar :-P
  boratex

  До коментар [#5] от "geneva_1980":Да бе, споменават на И.Прокопиев мака му.

 • 9
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Аз не вярвам да има чисти бизнесмени от прехода, но Капитам отразява не само тази банка, просто тук бяха използвани парите на БЕХ за да се развива банката и да се финансират сделки на Василев и други около него, не за евтини ипотеки. Президента може и да познава кръгове, но поне гледа ясно на запад, а не към Русия. Аз подкрепям Икономедия в това да надава вои за медиите всеки ден, определено ЕК не са копирали мнението си от тях.

 • 10
  dimo11 avatar :-|
  dimo11

  Нали знаете кой страда когато "атовете" се ритат-магаретата.Така ние не получаваме обективна информация защото кръгът около Ц.Василев се карат с кръгът около И.Прокопиев и изобщо не им пука за читателите им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход