Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев

Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев

Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на читателите да се ориентират в пълната картина на случващото се в България

15603 прочитания

По повод на неверните факти и несъстоятелните обвинения, които банкерът Цветан Василев отправя към "Икономедиа", нейните издания и собственици в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", подготвихме право на отговор, което ще изпратим до медията. Вярваме, че то трябва да достигне и до българските читатели, и го публикуваме едно към едно:

Уважаеми главен редактор,

В интервюто за "Дер Щандарт" от 24 март г-н Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвиненя към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg.

Бихме искали да използваме правото си на отговор в интерес на това уважаваната ви аудитория да получи пълна картина и да се запознае с гледната точка и на другата страна.

Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна.

Атаките на г-н Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава "Капитал" беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците политиците, които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат "Нова българска медийна група" (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея.

Още тогава посочихме, че е смущаващ фактът половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от г-н Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие г-н Делян Пеевски.

Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност.

След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години изданията на "Икономедиа" и нейните собственици са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз.

През това време банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев - Пеевски в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурдът стигна дотам, че всички традиционни политически партии от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода.

Наложи се лична визита на комисаря и зам.-председател на ЕК Нели Крус, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. Дори в края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм, в речта си даде като пример "притесненията за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България". Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев - Пеевски.

Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на "Репортери без граници".

Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха да цензурират дори посланика на Германия в София, Н.пр. Матияс Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ даде негативна оценка за медийната среда в България.

Изданията на "Икономедиа" не се отказаха да поставят открито проблема, че не е нормално в период на тежка криза и остра конкуренция само един от участниците на пазара има "привилегията" да се финансира с парите на данъкоплатците срещу интересите на всички останали. Освен разрастване на медийната си групировка с помощта на публичните средства господата Василев и Пеевски през последните три години получиха контрол върху значителни активи в българската икономика в размер на над един милиард евро. Това направи проблема много по-голям, остър и видим. Такова мащабно преразпределение на собственост към частна икономическа групировка не се е случвало никога в годините на преход за толкова кратко време.

Уважаеми г-н главен редактор,

Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия й ден до днес.

Независимо от атаките на медиите около г-н Василев изданията на "Икономедиа" отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.

Безспорен факт например е констатацията в доклада на кредитната агенция "Фич" от март, чеконцентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87%, или 624 млн. лева, в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България.  

"Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев - Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство. (Вижте текста: Кой и защо атакува президента - бел. ред.) 

Ние разбираме страховете на г-н Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства.   

Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България.

С уважение,

Станка Тошева, главен редактор на "Капитал" Теодора Василева, управляващ редактор "Капитал Daily"

Алексей Лазаров, управляващ редактор "Капитал"

Велислава Попова, главен редактор "Дневник"

По повод на неверните факти и несъстоятелните обвинения, които банкерът Цветан Василев отправя към "Икономедиа", нейните издания и собственици в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", подготвихме право на отговор, което ще изпратим до медията. Вярваме, че то трябва да достигне и до българските читатели, и го публикуваме едно към едно:

Уважаеми главен редактор,


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

112 коментара
 • 1
  ivbodo avatar :-|
  Ivan Donchev
  • -30
  • +103

  А Бареков тази сутрин какви глупости отново говореше по Ваш адрес, направо ТВ7 ми е вече последен избор преди обед!

 • 2
  petq_ivanova55 avatar :-|
  Петя Иванова

  Разбира се, че ще имате право на отговор. Но как да ви вярвам? В частта на правото на отговор "След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години изданията на "Икономедиа" и нейните собственици са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз" кое точно е вярното? При положение, че тук има над 500 статии против обратната страна, дала интервюто, и то само за няколко месеца, след Нова година в стотин на брой. Сякаш някой ежедневно и постоянно си поръчва единствено и само този. Никой не говори за други банки и банкери, като Хампарцумян например.Малко идва присмял се хърбел на щърбел. Медийна война, от която не се интересува никой, защото народа е гладен. И хора се палят пред президентството. А там няма президент, който да ги защити.

 • 3
  petq_ivanova55 avatar :-|
  Петя Иванова

  апропо, сигурно са хиляди за последните години - хората това ли ги касае, хиляди статии за онзи и този и война между олигарси? Или какво ще ядат днес и как ще си платя тока днес? Скъпият ток, за който, говори се, е виновен и самия Плевнелиев.

 • 4
  boris_bor avatar :-|
  boris_bor

  сега очаквам десетки плювни против интервюирания, само гледайте какво ще стане след малко, платени форумци в защита на "Капитал", как всичко е нарушено, как този е не знам какъв си, как в "Капитал" са светци, гледайте, гледайте какво ще става след малко:)

 • 5
  geneva_1980 avatar :-|
  Alice in Chains

  В Дневник е адски интересно, там се сипят поздравления за борбата, на която са тръгнали от изданията. :)

 • 6
  boratex avatar :-P
  boratex

  Няма НИЩО манипулативно и невярно в интервюто, вси4ко е истина.

 • 8
  boratex avatar :-P
  boratex

  До коментар [#5] от "geneva_1980":Да бе, споменават на И.Прокопиев мака му.

 • 9
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Аз не вярвам да има чисти бизнесмени от прехода, но Капитам отразява не само тази банка, просто тук бяха използвани парите на БЕХ за да се развива банката и да се финансират сделки на Василев и други около него, не за евтини ипотеки. Президента може и да познава кръгове, но поне гледа ясно на запад, а не към Русия. Аз подкрепям Икономедия в това да надава вои за медиите всеки ден, определено ЕК не са копирали мнението си от тях.

 • 10
  dimo11 avatar :-|
  dimo11

  Нали знаете кой страда когато "атовете" се ритат-магаретата.Така ние не получаваме обективна информация защото кръгът около Ц.Василев се карат с кръгът около И.Прокопиев и изобщо не им пука за читателите им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.