Извънредни помощи за 41 млн. лв.

Акцентът на извънредната помощ ще е върху субсидираната заетост, реши служебното правителство

Всички министерства ще съкратят част от разходите си за текуща издръжка, за да финансират извънредните социални мерки, съобщи премиерът Марин Райков (вдясно).
Всички министерства ще съкратят част от разходите си за текуща издръжка, за да финансират извънредните социални мерки, съобщи премиерът Марин Райков (вдясно).
Всички министерства ще съкратят част от разходите си за текуща издръжка, за да финансират извънредните социални мерки, съобщи премиерът Марин Райков (вдясно).    ©  Георги Кожухаров
Всички министерства ще съкратят част от разходите си за текуща издръжка, за да финансират извънредните социални мерки, съобщи премиерът Марин Райков (вдясно).    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всички министерства ще съкратят част от текущите си разходи, за да финансират социалните мерки, коментира финансовият министър Калин Христов

Извънредната помощ за уязвимите социални групи ще е 40.9 млн. лева, а парите ще бъдат осигурени от свиване на текущите разходи на министерствата. Това реши служебното правителство на заседанието си в четвъртък. До другата седмица ще се преценява как да се разпределят точно средствата, обясни служебният вицепремиер и социален министър Деяна Костадинова. При встъпването си в длъжност правителството пое ангажимент за прилагането на социален пакет, като министрите имаха на разположение десетина дни, за да предложат откъде могат да бъдат осигурени нужните средства.

За какво ще се получава помощ

"Намерението на кабинета е основната част да са насочени към програми за заетост, за да постигнем бърз резултат и тези пари максимално бързо да стигнат до хората. Те може да включват социални помощи срещу заетост и подкрепа за започване на самостоятелна стопанска дейност", каза на пресконференцията след края на заседанието Деяна Костадинова. С програмите за заетост се обхващат безработните, защото те са една от най-уязвимите групи в обществото. По този начин те ще получават заплата срещу труда си, ще плащат социалните и здравните си вноски и ще имат възможност да се развиват. Подкрепени ще бъдат и хората, чийто доход надвишава с 10 лева прага за отпускане на енергийни помощи, както и семействата, които се грижат за деца с увреждания. Финансовият министър Калин Христов обясни, че средствата за извънредния социален пакет ще се осигурят със съкращаване на текущи разходи на отделните министерства, но без да се налага орязване на средства за инвестиции. Така извънредните разходи ще се компенсират с икономии и бюджетният дефицит няма да се увеличи спрямо планирания. "В много бюджети на министерствата има разходи за издръжка, които са за делегирани бюджети, тоест отпускат се за издръжка на училища или центрове за спешна медицинска помощ. Такива разходи няма да се пипат и оптимизацията ще е в рамките само на бюрокрацията в самите министерства", поясни Калин Христов.

Колко голям е социалният пакет

Целият размер на помощта, която правителството смята да отпусне, е една десета от процента на очаквания за годината брутен вътрешен продукт. Дори правителството да не приеме някое от синдикалните искания, помощта ще стигне до най-малко 60 хил. души. Това са домакинствата, които за малко не покриват критериите за получаване на енергийни помощи, и семействата, грижещи се за деца с увреждания. Не е ясен обаче обхватът на програмите за субсидирана заетост. Чисто аритметически обаче, ако социалното подпомагане достигне до 100 хил. души, това ще прави средно по 400 лв. за всяко отделно домакинство. Това обаче е само ориентир, който не ангажира правителството, което ще проведе още едно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество идния вторник, преди да реши окончателно за разпределението на средствата.

Моментът е важен

Първите траншове трябва да стигнат до нуждаещите се в края на април или началото на май, обясни Деяна Костадинова. Чисто времево това е първият момент, в който бюджетът на държавата получава моментно облекчение. Краят на април е времето, когато приключва кампанията по събиране на преките данъци за миналата година (данък печалба и личният подоходен данък – бел. авт.), както и с вноската, която Българската народна банка прави като отчисления от печалбата си в бюджета всеки април.

Марин Райков:Правилата за депозитите на държавните дружества не са война срещу никой

Правителството няма да взима страна в корпоративни войни, а ще подобри управлението на риска, свързан с вложенията на държавните фирми в банките. Това стана ясно от изявление на служебния премиер Марин Райков за работната група, която разработва нови правила, по които държавните компании ще избират в коя банка да държат свободните си средства. "Преди известно време казах думата "солидарност". Някои хора реагираха негативно за мое изумление, а други ме разбраха. Сега също казах думата правила. И тя също предизвика съмнения за агресия. Ние нямаме намерение да водим война срещу когото и да било, нямаме предвид предварително набелязани институции. Става дума за правила, за да можем да управляваме риска, свързан с парите на държавните дружества, прозрачно да се управляват, целесъобразно в интерес на обществото", каза министър-председателят на пресконференция след днешното правителствено заседание. Той допълни, че работната група, чието създаване беше обявено във вторник, още не е сформирана. Затова и отказа да коментира в какви насоки може да са правилата, без групата да е анализирала ситуацията. "В момента, в който направим анализа, ще поискам от министъра на финансите да ви каже това, което можем да ви кажем", каза също премиерът, като отложи отговора на журналистически въпрос къде в момента са концентрирани средствата на държавните фирми. На въпрос защо се налага служебното правителство да бърза с изготвянето на подобни правила Марин Райков отговори с думите: "След само 23 години? Защо да бързаме."

Опит за промяна

Във вторник правителствената пресслужба съобщи, че се сформира междуведомствена работна група, която ще "създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества". Сега държавните фирми също избират банки, в които да държат свободните си финансови средства, по правила, които обаче имат само препоръчителен характер. Насоките бяха приети през август 2010 г. от първата междуведомствена група, която работеше под ръководството на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Причина за приемането на правилата беше концентрацията на стотици милиони левове оперативни средства на държавни фирми в малка група от търговски банки. Това породи опасения за предоставяне на скрита държавна подкрепа за банките и увеличаване на влиянието на икономическите кръгове около въпросните финансови институции. 

Основният проблем

Основният проблем е концентрацията на средства в Корпоративна търговска банка. Натрупаният през годините ресурс позволи на мажоритарния й собственик Цветан Василев да създаде изключително мощна схема, която оплита в едно медиен конгломерат (банката финансира сделките за концентрацията около една група на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Уикенд" и още няколко по-малки издания, както и ТV7, разпространителската мрежа за вестници и системата за цифрово разпръскване на телевизионен сигнал), както и няколко от най-големите български компании, като например "Булгартабак" и БТК. Политическата подкрепа позволи на групата около Цветан Василев да придобие през последните години активи за стотици милиони евро.
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer
  • - 1
  • + 12

  Разумно решение да намали напрежението

  Нередност?
 • 2
  superbg avatar :-|
  superbg
  • - 5
  • + 33

  Стига с тези помощи и социални придобивки бе.
  Да се махне всичко подобно освен инвалидните.
  Единствената социална помощ трябва да е осигурена работа на МРЗ.
  Който иска повече сам да се напъва и да си бере гайлето.
  Не сме толкова богата държава за да издържаме такава огромна социална система със безумни нива на социални разходи.
  Който не иска да работи да не очаква нищо от никого.
  3 милиарда годишно потъват из ромските махали за да не работят повечето от тях.

  Нередност?
 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 3
  • + 4

  По 8 лв. на човек.Кой ти ги дава?

  Нередност?
 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • + 6

  Очевидно това няма да е силната страна на това правителство.И по-добре,защото кучето не е заровено тук.

  Нередност?
 • 5
  opti__path_ avatar :-|
  opti__path_
  • - 10
  • + 4

  Познавам Калин Христов от работата ми в БНБ - Рисърч. Притежаващ чар на ромче, той напълно го оправдава като малоумно приправяше графики за Европейската Комисия, за да прекрие създадения от него и БНБ балон, които причини загуби на фондовата борса от 20 млрд, 10 млрд лоши кредити и десетки млрд на жилищния пазар, от което печели картелът на банките и негови приятели спекуланти.

  Нередност?
 • 6
  milena_82 avatar :-|
  milena_82
  • - 5
  • + 8

  Според мен пенсиите трябва да се увеличат, а не парите на социално слабите,защото пенсионерите са хора които са работили и са си заслужили парите си!

  Нередност?
 • 7
  superbg avatar :-|
  superbg
  • + 17

  До коментар [#5] от "opti__path_":

  Ти не се умори да продължаваш да пишеш едни и същи лъжи.
  Явно ти се плаща за всеки коментар и си копи-пействаш на макс.
  Нищо от твоите твърдения за Калин Христов не е вярно. Едва ли си и работил с него.

  Държиш се като ревностен комунист подкопаващ устоите на всичко, което не е лично негово.

  Нередност?
 • 8
  wds23355772 avatar :-P
  wds23355772
  • - 1
  • + 6

  "Финансовият министър Калин Христов обясни, че средствата за извънрединя социален пакет ще се осигурят със съкращаване на текущи разходи на отделните министерства, но без да се налага орязване на средства за инвестиции."
  Ето какво пише и в дир-а:
  "Парите са осигурени ..... както и за сметка на намаление с 19 867 000 лв. на предоставените допълнителни средства по бюджета на МРРБ за ново строителство на автомагистралите „Хемус” и „Марица”, съобщиха по-късно от МС."
  http://dnes.dir.bg/news/ostavkata-boyko-borisov-13481589?nt=4
  Спираме пътищата, даваме на ромите! Не е правилно!

  Нередност?
 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 1
  • + 3

  [quote#7:"superbg"]Държиш се като ревностен комунист подкопаващ устоите на всичко, което не е лично негово.[/quote]

  Взе ми думите от устата.Зад този ник или се крие Антон Тодоров или онзи на събранието на входа,дето всеки път казва че живее в 16-ти апартамент.

  Нередност?
 • 10
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми
  • + 8

  До коментар [#6] от "milena_82":

  Милена, вземи се в ръце! Вземи посмятай малко, преди са говориш! За да се увеличат пенсиите с 1 лв на месец са необходими приблизително 25 млн. лв. С 10 лв - 250 млн. Откъде ще дойдат тези пари според теб? Нали някой трябва да ги даде? Някой трябва да внася осигуровки! Пенсиите и МРЗ са последното нещо, което трябва да се увеличава. Работещите хора трябва да се увеличат. Иначе пенсиите ще спадат...

  Нередност?
Нов коментар