С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
70 29 мар 2013, 15:45, 28448 прочитания

Твърде много съвпадения

Връзките между кредитираните от КТБ компании са сложна плетеница от регистрации, подставени собственици, управители, контакти, счетоводители и одитори

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Представете си офис, в който се помещават клон на банка, няколко финансови къщи, фирми - собственици на хотели, автовносители, корабостроителница и стъкларски завод, малка фамилна авиокомпания и поне още десетина фирми. Ако ви звучи невероятно, добре дошли на столичната улица "Дебър 17" в жк "Красно село". Там не само че поне като регистрация всички тези бизнеси съжителстват начело с едноличното ООД на Цветан Василев "Бромак", но и за пред регулаторите много от тях се водят несвързани.

Разбира се, адресната регистрация сама по себе си не би могла да бъде доказателство за свързаност. Съвсем независими фирми спокойно могат да са наематели в офис сграда. В облака от фирми, финансирани от КТБ, обаче съвпаденията не спират дотук. Като сложен пъзел в тях се припокриват адреси, (подставени) собственици, управители, контакти, счетоводители и одитори. Връзките са просто толкова много, че изключват всяка вероятност да става дума за случайност, а не за общ контрол, прикрит именно за да няма натрапчива директна свързаност, при която банковият надзор да няма избор да не се задейства.


Адресите

Самият имот на ул. "Дебър 17" има интересни връзки с КТБ и Цветан Василев. Справка в Имотния регистър показва, че два имота на въпросната ул. "Дебър 17" с площ от по над 1000 кв.м и магазин с площ 145 кв.м още през 2003 г. са продадени от "Бромак" на "КВ-Реал" и са ипотекирани в КТБ. Самото "КВ-Реал" е регистрирано малко по-рано, като съдружници са Цветан Василев и Красимир Илиев - съосновател на "Бромак" (заедно с Василев и бившия депутат от ДПС Максим Димов) и изпълнителен директор на фалиралата банка "Славяни". Впоследствие ипотеката е частично заличена, а през 2009 КТБ купува част от офисите в сградата.

Сградата на ул. "Дебър 17" се намира на ъгъла с ул. "Хубча 8", като дори входът е от страната на пресечката. Тази близост с клона на КТБ вероятно обяснява и мащабния интерес от компании от третия етаж на "Хубча 8" към финансовите услуги на банката. Сред тях е и "Технологичен център - институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ), приватизирана през 2003 г. от "Бромак" и впоследствие акционер с близо 30% в КТБ, преди делът му да бъде прехвърлен на Оманския държавен фонд.Сходни гнезда на фирми има на още няколко столични адреса. Такъв е ул. "Дамян Груев" 46 (до Медицинския колеж, зад хотел "Родина"), където наред с дъщерни на КТБ дружества като "Велдер консулт" (там е регистрацията и на споменатата "КВ-Реал" например) има още трийсетина компании, част от които са длъжници на банката. Според имотния регистър сградта е придобита от КТБ през 2006, няколко месеца по-късно е продадена на ТЦ-ИМЕ, което го ипотекира в банка за 5.1 млн. евро заем.

Имотът на ул. "Екзарх Йосиф" 65, където се помещават застрахователят "Витория" и охранителната фирма на банката "ДАР 02", също е собственост на КТБ. Друг популярен имот за регистрации - бл. 199 в Красно село, е собственост на "Евробилд проект" (самата регистрирана там), която продава апартаменти и офиси в сградата на различни свързани лица като "Интегрирани пътни системи", ТЦ-ИМЕ, както и на самия Цветан Василев. Преди да се продадат, много от обектите са ипотекирани в КТБ. Все още в сайт за недвижими имоти, където като лице за контакт е даден изпълнителният директор на ТЦ-ИМЕ и като партньор е посочена КТБ, се продават апартаменти и магазини в блока.

Лицата

Повтарящите се имена са не само в имотите, но и при управляващите и собствениците на разнообразните фирми. Разбира се, и тук има ръка разстояние, като рядко могат да се видят пряко свързани с ръководството на КТБ или с Цветан Василев лица. Въпреки това техните дългогодишни връзки с групата не са тайна и често допълват подозренията за свързаност.

А някои имат и съвсем преки връзки. Например Бисер Лазов е съдружник с Цветан Василев в "Естейд" и е в управата на "Мел финанс" заедно с банкера. Освен това той фигурира и в бордовете на редица пряко контролирани от Василев дружества като "Бромак финанс" и новият акционер в БТК - "Бромак телеком инвест". Лазов обаче е и в управата на редица официално несвързани с КТБ дружества като "Афлик-България", което пряко или чрез дъщерни дружества има съществени дялове във вносителите на Kia и Subaru, Б.Л. Лизинг, "Партнер лизинг", "Корабостроителница Русе". А тези дружества са обилно кредитирани от КТБ. По подобен начин Никола Киров от "Афлик" освен изпълнителен директор на инвестиционния посредник на Василев "Фина-С" е и в борда на "Дунарит".

Друга подобна линия от връзки осъществява изпълнителният директор на ТЦ-ИМЕ Теодора Танева. Тя заема този пост от приватизацията на дружеството през 2003 г., като освен това е и ръководител на отдел "Ценни книжа" във "Фина-С" от 1994 г. досега. Тя както и другите членове на борда Людмила Петрова и адвокат Мартин Апостолов се появяват и в още редица официално несвързани дружества като "Краун медиа" (собственикът на TV7 и BBT), партньори са с Ирена Кръстева в няколко дружества.

Често в свързани компании се назначават и други ключови служители на банката или финансовите къщи на Цветан Василев. Например до 2011 г. изпълнителен директор на "Хелт енд уелнес" АДСИЦ е Димитър Въртигов, който от 2000 г. е първо брокер, а после и директор "Корпортивни ценни книжа" в КТБ. При повечето финансирани от КТБ дружества обаче се ползват подставени лица с доста по-далечни или въобще липсващи връзки. Все пак много от тях се повтарят из различни свързани по други начини компании. Разбира се, най-чистата форма на избягване на каквато и да е свързаност би била всяко дружество да е собственост на различна офшорка и с различни управители, но, изглежда, броят на доверените лица е ограничен и трябва да се правят известни компромиси.

Контактите

Друга линия, която доказва връзки, са предоставените контакти за много от компаниите. Например често за дружества, финансирани от КТБ и приемани от нея и от регулатора за несвързани, е посочен телефон, съвпадащ с този, даден за контакт на "Бромак", "Фина-С", "КТБ асет мениджмънт" или друга официално контролирана от Василев компания.

Един от куриозните случаи е с предоставения мейл за контакт на цели 17 дружества - martin.apostolov@fina-c.com. Адвокатът Мартин Апостолов е бил юристконсулт на КТБ от 2001 до 2004 г., а сега е в борда на ТЦ-ИМЕ, "Бромак инвест" и др. A fina-c.com е онлайн адресът на посредника "Фина-С"

Одиторите

Странно единомислие като за уж несвързани компании се проявява и при избора на независими одитори. От разгледаните в таблицата 107 дружества, много от тях не са одитирани, но 50 са се спрели на Николай Орешаров. Той е главен асистент в УНСС, собственик на счетоводна къща "Контадор", бил е председател на съвета по професионална етика към Института на дипломираните експерт-счетоводители. А освен това е и независим член на одитния комитет на КТБ от 2011 г., избран с гласовете на мажоритарния акционер Цветан Василев, който е и председател на комитета. Всичките тези 46 одита приключват с една и съща бланка, където се сменя само името на компанията - без никакви забележки, въпреки че много от дружествата от години трупат загуби и имат отрицателен собствен капитал.

Друго често срещано име сред одиторите на фирмите е Даниела Петрова. Тя е предшественикът на Орешаров на поста в одитния комитет на КТБ.

Счетоводителите

Не по-малко синхронен е и изборът на счетоводни услуги от несвъраните кредитополучатели на банката. От въпросните 107 фирми 34 са заложили на "Финансово консултиране" АД. Това е странно, тъй като счетоводната кантора е регистрирана през ноември 2011 г. и дори няма сайт. "Финансово консултиране" е регистрирано на пренаселения трети етаж на ул. "Хубча 8", а изпълнителен директор е Албена Андреева, която е и в управата на "Хедж инвестмънт България". В борда му е Бисер Лазов (за когото вече стана дума) и Божидар Миладинов, който е и в управата на "Хелт енд Уелнес" АДСИЦ.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: ЕК извади България от групата страни с дисбаланси, НАП няма да затваря обекти за дребни нарушения Вечерни новини: ЕК извади България от групата страни с дисбаланси, НАП няма да затваря обекти за дребни нарушения

И още: Заразените с коронавирус се множат в Италия и Европа, първи заболял в Гърция

26 фев 2020, 1902 прочитания

Напрежението в управляващата коалиция продължава 4 Напрежението в управляващата коалиция продължава

Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов почти се скараха пред журналисти, но стабилността на кабинета не изглежда заплашена

26 фев 2020, 1495 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Наръчник за избор на банка, ново издание

За да работят правилата за парите на държавните компании, трябва да са базирани не на ограничения, а на прозрачност

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10