Наръчник за избор на банка, ново издание

За да работят правилата за парите на държавните компании, трябва да са базирани не на ограничения, а на прозрачност

Да си избереш банка не е лесно и макар да има известни общоприети правила, всяка компания залага повече или по-малко на различни неща. За една е по-важно банката да е стабилна, за друга - да дава висока лихва и изгодни условия, за трета - да предлага добро обслужване, за четвърта - просто да е достатъчно голяма за мащабите на бизнеса на компанията, а за пета - да има клон в определен град или кореспондентски отношения в някоя държава, където изнася продукцията. Потенциалните критерии могат да са безкрайни.

Затова и идеята на служебния кабинет да се създадат ясни и прозрачни правила за това как държавните дружества да си управляват свободните средства и да си избират обслужваща институция е похвална, но и трудна за реализиране. Предишният опит на финансовия министър от управлението на ГЕРБ Симеон Дянков удари на камък, като заявката му за правила, беше разводнена до пожелателни "насоки". Работната група, ръководена от премиера Марин Райков, вероятно освен с политическия и корпоративния натиск, ще се сблъска и със сложната дилема - няма как да се направи прост калъп, който да не е прекалено ограничаващ. А вкарването на повече възможности за субективни и трудно измерими критерии, оставя вратички да се върнем към изходното положение. А то е, че голяма част от парите на държавните компании са концентрирани в една неясно как избрана институция - в случая Корпоративна търговска банка, но със същия успех може да е и някой друг фаворит на някое друго управление.  


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer
  • - 2
  • + 5

  Тази статия не дава полезна информация, прави опит да посочи ползи и разходи, но не стига до никакви съществени изводи

  Нередност?
 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 4
  • + 5

  До коментар [#1] от "forumer":

  Ако в статията си г-н Стоянов можеше да даде "съществени изводи" в смисъл какво трябва да се направи в понеделник сутринта, мястото му щеше да е в МВФ или в световното правителство, ако вярвате в съществуването му.
  Като отлика от други статии във вестника на икономически теми, в които преобладават проценти, милиони и неразбираема за масовата публика терминология, тук има грамотен анализ на систематично подредени факти. Изводите от който остават за нас.
  Аз лично благодаря на г-н Стоянов, че не принизи обективността на анализа си със споменаването на известната банка и нейния мажоритарен собственик.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал