Утвърден стандарт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Утвърден стандарт

От тази седмица Мирослав Найденов вече официално е обвиняем, след като прокуратурата му повдигна три различни обвинения

Утвърден стандарт

Малена Филипова е била най-малкият проблем за разследването срещу Мирослав Найденов

9832 прочитания

От тази седмица Мирослав Найденов вече официално е обвиняем, след като прокуратурата му повдигна три различни обвинения

© Анелия Николова


Брутален натиск върху свидетели, изтичане на информация, корупция, заплахи, поръчково преследване на магистрати... Това са само част от сюжети, които изплуват от разследването срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От тази седмица той вече официално е обвиняем, след като прокуратурата му повдигна три различни обвинения. Само два дни по-късно държавното обвинение официално призна, че по започналото през 2009 г. разследване е бил опъван чадър и посочи за виновник бившия ръководител на отдел Инспекторат във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Малена Филипова. В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея.

От два независими източника – един в системата за сигурност и един от държавното обвинение, "Капитал" научи, че Филипова далеч не е главният виновник за замразяването на разследването срещу бившия вече земеделски министър, а ролята й в опита за "сплашване" на наблюдаващия делото прокурор е само част от ансамбъла мерки, които различни представители на изпълнителната и съдебната власт са предприели, за да осуетят повдигането на обвинение срещу Мирослав Найденов още докато той е бил на власт.

Обвиненията...

Въпросът с висящото разследване по дейността на Найденов беше поставен миналата седмица от БСП, които попитаха главния прокурор Сотир Цацаров дали има подобно разследване в държавното обвинение. Прокуратурата официално призна, че има дело, което се води срещу неизвестен извършител от края на 2009 г., а главният прокурор разпореди работата по делото да се води директно от прокурор.

В понеделник Мирослав Найденов получава призовка да се яви след три дни в специализираното звено за престъпления, свързани с европейски фондове, към Софийска градска прокуратура (СГП). Вместо да чака този срок, той отива в прокуратурата още на следващия ден и е привлечен като обвиняем по три обвинения.

Първото е, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп от 200 хил. лв. на тогавашния директор на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) Светослав Симеонов, като за целта Симеонов е трябвало да "подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД, които са спечелили "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.". Самият Найденов коментира това обвинение като "гордост", защото бил първият министър, който не взима, а дава подкуп. Всъщност според прокуратурата подкупът към Симеонов е бил предложен, защото именно от него зависело да подпише възстановяването на ДДС-то.

Другото обвинение срещу Найденов е за това, че на 2 ноември 2010 г. е принудил Светослав Симеонов да подпише предварително написан сигнал до Малена Филипoва от Инспектората във Върховна касационна прокуратура (ИВКП), в който се казва, че върху него е упражняван систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на ДФЗ Калина Илиева и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП (който по това време наблюдава разследването). Последното обвинение срещу Найденов е за това, че през март 2010 г. се е възползвал от своето служебно положение, за да набави облага за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД - за спечелването на обществена поръчка за доставка на храни за социално слаби. На Найденов е наложена гаранция от 10 хил. лв.

Прокуратурата така и не можа да даде логичен отговор на въпроса какво се е случило с разследването от края на 2010 г. (когато е последното обвинение) до март 2013 г., когато Найденов е бил привлечен като обвиняем. А отговорът е ясен - разследването е било спъвано по всякакъв начин.

Натиск над свидетелите

През седмицата зам. градският прокурор Божидар Джамбазов коментира, че  в хода на самото разследване след упражнен натиск част от свидетелите са променели показанията си. Според официалната позиция на държавното обвинение този натиск е дошъл от Мирослав Найденов, който е принудил Светослав Симеонов да подпише сигнал до Малена Филипова,  в който да каже, че Калина Илиева и наблюдаващият делото прокурор Красимир Тренчев са му указали натиск да лъжесвидетелства.

Източник на "Капитал" от държавното обвинение коментира, че целта на този сигнал е била да "легализира" последвалата промяна в показанията на Симеонов. Именно показанията на бившия зам.-директор на ДФЗ (а после и негов директор) са "гръбнакът" на разследването срещу бившия земеделски министър.

Два независими източника – от Службата за сигурност и от държавното обвинениe разказаха пред "Капитал", че Симеонов е оттеглил показанията си след директен натиск от страна на висши представители на изпълнителната власт.

Натиск е имало и върху Калина Илиева (която беше уволнена от фонда, а после осъдена заради фалшивата й диплома), но тя не е променила показанията си. Именно това нейно решение вероятно седи в основата на агресивните атаки срещу нея.

Въпреки че и тази седмица от прокуратурата признаха, че е имало натиск над свидетели и това е попречило на разследването, такова обвинение липсва. Източник на "Капитал" запознат отблизо с разследването и пожелал анонимност поради факта, че то е все още висящо, коментира, че магистратите работили по случая са били силно затруднени, тъй като е трябвало постоянно да внимават да не изтече информация от службите. Стигало се до там, че работни съвещания се провеждали на конспиративни места, а когато се споделяла информация по разследването с някоя служба, е трябвало взимат предвид факти, например дали началникът не е в същата ловна дружинка като разследвания.

Дамата с кученцето

Единственият, който в момента е официално проверяван заради чадъра на разследването обаче е бившата шефка на Инспектората към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова. Този факт беше изнесен от зам. главния прокурор Борислав Сарафов, според който тя е осуетявала години наред разследването срещу земеделския министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов. Найденов се ползвал от закрилата на Филипова, защото станал близък с нея, тъй като лекувал домашния й любимец (обстоятелство, което тя отрече и уточни пред "Капитал", че действително го е познавала, но защото била "известен природозащитник".)

Малена Филипова категорично отхвърли обвиненията, че е опъвала чадър над Мирослав Найденов
Фотограф: Капитал

Според високопоставен източник в държавното обвинение прокурор Филипова е образувала проверка срещу Тренчев по сигнал на самия Найденов, който земеделският министър й е предал лично. Проверката и досега не е приключила, като преписката продължава да е при нея, а не е била заведена в инспектората. Освен това пак според източника на "Капитал" Малена Филипова е възложила и на ДАНС проверка на Тренчев. Той от своя страна е изпратил сигнал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, че му се оказва натиск, който е останал без последствия. Самият Тренчев категорично отказа да коментира делото срещу Найденов, защото е висящо, но коментира, че не е имал срещи с Филипова.

"В моята работа съм изпълнявала заповеди на главния прокурор и зам. главния прокурор Първанов. Срещу прокурор Тренчев, когото не познавам, не е имало проверка по смисъла на правилата на инспектората. Познавам се с Мирослав Найденов, защото съм защитник на животните. След толкова години работа за прокуратурата не мога да разбера защо получавам такова отношение. Не мога да коментирам проверката срещу мен, дала съм обяснения", заяви в четвъртък Малена Филипова пред "Капитал".

Малена Филипова ръководи ИВКП по време на целия мандат на Борис Велчев, но бе свалена от този пост, след като новият главен прокурор Сотир Цацаров пое поста и веднага назначи проверка на инспектората. От нея излязоха данни за множество драстични  нарушения по образуване и водене на преписките, които дават основание да се предположи, че инспекторатът е използван за интриги, натиск и злепоставяне на магистрати.

Източници на "Капитал" от държавното обвинението коментираха, че индиректно върху прокурор Красимир Тренчев е бил оказван натиск и той действително е бил разработван от службите заради "неблагоразумието" да разследва земеделския министър.

Заплаха към него е била отправена през Калина Илиева, която е трябвало да го предупреди да не се занимава със земеделския министър, за "да не му се случи нещо лошо". За това е бил уведомен тогавашният главен прокурор Борис Велчев. Последният отказа да коментира с мотив, че делото е висящо.

Да запушиш устата с еврофондове

Макар и встрани от наказателно-правния сюжет около земеделския министър, още един фактор е спомогнал обвиненията срещу него да се забавят, а информацията за тях да изпадне от дневния ред - това е медийният комфорт, от който той се ползваше.

Така например, когато в края на 2010 г. РЗС обяви на пресконференция информация от ДАНС (идентична с тази по която бяха повдигнати обвинения на Найденов тази седмица), единствената телевизия, която отразява това събитие е... "Канал 3". За сметка на това по същото време националните телевизии бълваха репортажи за инициативата на земеделския министър да "регулира" цените на хранителните продукти по Коледа, по Никулден и т.н.

Дали в случая става дума за медийна политика или за целенасочено едностранно отразяване – знаят само ръководителите на съответните медии. Едно е сигурно обаче - преди година "Капитал" разкри, че от 2009 г. до 2012 г. 18 български телевизии и радиа са получили над 3.5 млн. лв. без обществени поръчки от министерството на земеделието за "популяризиране на Програмата за развитие на селските райони", като само за 2012 планираните средства със същата цел са били 4 милиона. Тази практика за безотчетно и непрозрачно разпределяне на средства се случва в контекста на свития рекламен пазар и на практика превръща европейските програми в ключов ресурс за медиите.

И пак - прокуратурата и корупцията.

Големият извод около развитието на досъдебното производство срещу Найденов през последните няколко седмици поражда въпроси, на които ръководството на прокуратурата все още не е дало категоричен отговор. Така например не е ясно защо по казуса се започва интензивна работа чак след като БСП отправят официално питане до главния прокурор. И още – трябва ли подобна процедура (политическа сила да пита Сотир Цацаров) да се случи за всяко замразено дело, за да може то да стигне до някакъв завършек. Едно е сигурно обаче - през отговора на тези въпроси минава реформата на прокуратурата и създаването на капацитет за борба срещу корупцията по висшите етажи на властта.

Брутален натиск върху свидетели, изтичане на информация, корупция, заплахи, поръчково преследване на магистрати... Това са само част от сюжети, които изплуват от разследването срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От тази седмица той вече официално е обвиняем, след като прокуратурата му повдигна три различни обвинения. Само два дни по-късно държавното обвинение официално призна, че по започналото през 2009 г. разследване е бил опъван чадър и посочи за виновник бившия ръководител на отдел Инспекторат във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Малена Филипова. В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея.

От два независими източника – един в системата за сигурност и един от държавното обвинение, "Капитал" научи, че Филипова далеч не е главният виновник за замразяването на разследването срещу бившия вече земеделски министър, а ролята й в опита за "сплашване" на наблюдаващия делото прокурор е само част от ансамбъла мерки, които различни представители на изпълнителната и съдебната власт са предприели, за да осуетят повдигането на обвинение срещу Мирослав Найденов още докато той е бил на власт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  daks avatar :-P
  ДАКС

  Добро заглавие!

 • 2
  pbd avatar :-|
  pbd

  Любовта към животните е толкова сплотяваща , че никакви земни облаги не могат да я променят.Знаеш че любовта заслепява, притъпява инстинктите за самосъхранение и човек допуска грешки. Разбираш , нали.Не може да не си се влюбвал някога.Явно прокурора не ги разбира тия работи , защото Темида го е учила да ходи с превръзка на очите

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Какви са тези дребни бушончета където се гърмят ... не може ли някой да се разрови и да потърси истината ...

 • 4
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  "Самият Найденов коментира това обвинение като "гордост", защото бил първият министър, който не взима, а дава подкуп."

  Както се казва: хем на$ран, хем голям. Дали Миро Тъпото наистина е толкова тъп, че да не осъзнава колко бързо ще изгори, ако Боко изведнъж се отрече от него, опитвайки се предизборно да изчисти името на партията си. Ще се изненада колко ефективна може да бъде съдебната система в България, когато нямаш чадър над себе си. В затвора вероятно няма да попадне, но ще обеднее драстично, защото ще му се наложи да продължи да дава подкупи, само че този път без самият той да получава. Или може би е наясно, че това няма да се случи - все пак и главният прокурор, и ВСС са от неговия отбор.
  Интересно е също защо представителите на съдебната система и полицията винаги получават само вътрешноведомствени наказания, когато се докаже, че са извършили престъпления по служба - понижения, глоби, много рядко уволнения, преместване на друга позиция, а понякога даже повишения. Любопитно ми, ако се докаже това, което се твърди в статията, какво ще се случи с бабата от инспектората, както и с останалите участници в заверата.

 • 5
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Този ГЕРБ май ще го похарчат.
  Сега въпросът е, как да похарчат само него?
  ...и оставам силно равълнуван от съдбата на кученцето?
  Защото досега разбрахме само къде е заровено.

 • 6
  troubleminds avatar :-|
  Ивайло Йосифов

  Поговорката "По-добре късно...." в случай е меко казано грешна. Много много късно е .... престъпникът е имал достатъчно време да проиграе всякакви схеми за замитан след себе си. От коя партия беше този вносител на мърша?

 • 7
  arnautsky avatar :-P
  arnautsky

  Мирко ще усети дебелия май?

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Много смешни инсинуации.... много.......

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Това е една тъжна статия, която за сетен път доказва,че в България мафията си има държава.
  Забележете- дори и ДАНС е впрегната, за да запуши устата на ...ПРОКУРОР, КЗА ДА НЕ МОЖЕ ПРСТО ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА!
  И понеже никой не смее (или не може) да го каже, да спомена аз - Бойко Борисов и Цветан Цветанов трябва отдавна да дават показани, вместоуказания, защото е повече от ясно, че и те стоят зад МНОГО ПРОДЪЛЖИТЕЛНИТЕ И ВСЕИЗВЕСТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА МИРО ТЪПОТО...И са затънали и те до гуша в л..ата.
  Кактко и мошеникът Борис Велев.

  (И само да напомня що за перверзно е положението, щом сигналът за престъпления идва от ... БСП и комунистите срещу ... техните клонинги, т.е. производни.
  Играта в България е не само и просто да крадеш и лъжеш, но да го правиш чрез ... подставени лица! Това явно се счита за "връх на сладоледа"... Както го правят лидерите на всички партии и хората около тях...Щом дори и Миро Тъпото е го е практикувал...
  Партията на Пикаещият във Фонтана и Дългият крадец (т.е. инкасатор), на СтаниШеф и Гоце тръгнала да изобличава партията на Боко и Цоко, Фиданка Фидоскова и Цецка партийната решили да похарчат ... Миро Тъпото...На това в наше село му казват ирония! Или "късане на опашката"...Обаче проблемът е, че ако наистина вземат, че я скъсат и в прокуратурата и службите ни, то друго няма да остане там, защото се оказа, че то друго освен "глава" и "опашка" в България не няма (не остана).)

 • 10
  blackfrogg avatar :-?
  blackfrogg

  Природозащитничка - хаха - защитава видове като Найденов, които въобще не са на изчезване, никак даже.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK