Студ в бюджета

Министерство на финансите отчете двойно по-бързо увеличение на разходите в бюджета, спрямо приходите през първите два месеца на годината.

Студ в бюджета

Към февруари най-много спадат приходите от данък печалба и от акцизи

Стефан Антонов
8683 прочитания

Министерство на финансите отчете двойно по-бързо увеличение на разходите в бюджета, спрямо приходите през първите два месеца на годината.


По-голям от миналогодишния дефицит, повече приходи от ДДС и спад на постъпленията от корпоративен данък и от акцизи. Това показват данните на Министерство на финансите за изпълнението на бюджета през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2012 г. Фискалният резерв също е изпилен и в края на февруари е 3.9 млрд. лв. 

Лошото представяне на държавните финанси през първите два месеца  беше очаквано - традиционно в началото на годината приходите са по-малко за сметка на разходите и в последствие тази тенденция се обръща. Сега се вижда, че бюджетният дефицит се е увеличил с 29% на годишна база и достига 732 млн. лв. или почти 1% от БВП. Както и че разходите номинално растат два пъти по-бързо в сравнение с приходите. 

Един от парадоксите в данните за февруари е, че постъпленията от ДДС растат – с 23% до 1.33 млрд. лв. В същото време приходите от  акцизи (другият косвен данък, който облага крайното потребление) спадат със 7.4%. Спадът е основно на постъпленията от горива и от цигари. Разминаването може да се дължи на еднократни фактори, но може да е сигнал и за посоката, в която икономиката ще се развива през тази година. А може да е и нещо трето - като например държавата да е задържала малко повече ДДС от традиционното. 

Странни разминавания

От Националната агенция за приходите (НАП) не коментираха какви са факторите за увеличението на приходите от ДДС. По официални данни на финансовото министерство задържаният поради ревизии ДДС в края на януари е бил 207 млн. лв. Според представител на НАП, пожелал анонимност, в края на февруари размерът на задържания ДДС се е увеличил, но е останал под 300 млн. лв. Според експерт по публични финанси от водеща политическа сила обаче невъзстановеният ДДС през февруари е достигнал 352 млн. лв., което, ако се потвърди ще е увеличение по конкретния показател с близо три четвърти само за един месец.

"Данни за акцизите показват спад на приходите от облагане на цигари, а и при горивата, а това може да означава само свито потребление и забавяне на икономиката", коментира Людмила Елкова, която ръководеше Дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите до 2009 г., а сега е в екипа на партия "България на гражданите". 

Бавенето на косвения данък за възстановяване се ползваше и от правителството на тройната коалиция в началото на 2009 г. и на ГЕРБ в края на годината, когато трябваше да се представи по-добро касово изпълнение на бюджета.

Другият вариант за по-доброто изпълнение на ДДС е да се е увеличило вътрешното потребление, инфлацията или пък вносът да е по-голям от износа. Но данните за външната търговия през февруари все още не са публикувани, а инфлацията за този период е 0.4%. Представител на голяма търговска верига обясни, че през февруари наистина потреблението е спаднало спрямо същия месец на 2012 г., но през март тенденцията се е обърнала. Мениджъри от сектора на горивата също потвърдиха, че консумацията пада. 

Икономист от голяма финансова компания, пожелал анонимност, обаче отхвърли вероятността потреблението през тази година да пада и допусна като по-вероятна управляващите наистина да са задържали ДДС, за да покажат ръст на икономиката. 

Друга възможност за разминатите данни е правителството да е освобождавало наличности от държавния резерв. Така горива с платен в миналото акциз се освобождават в търговската мрежа и стигат до потребителите. За тях се доплаща само за разликата в ставката на акциза, внесен в предишен бюджетен период, а цялото ДДС се плаща сега. 

Иначе има и съвсем резонни обяснения за спада на постъпленията от акциз при цигарите - от Агенция "Митници" обясниха това с понижено потребление след въвеждането на пълна забрана за тютюнопушенето на закрити места. 

Още един спад

Драстичен, макар и временен спад, държавата отчита в събираемостта на данък печалба. От него за януари и февруари са събрани само 37.8 млн. лв., при заложени за цялата година 1.6 милиарда и при събрани 156 млн. лв. за двата месеца на миналата година. В сравнение с годишния план събраните средства от този данък са само 2.4%, което може да се дължи на факта, че през тази година фирмите имат по-либерален режим за внасяне на авансовите си вноски и на практика може да не правят такива до декември. По-тревожно ще е, ако печалбите на бизнеса през миналата година са се оказали по-ниски от очакваното и сега, когато се приключва данъчната 2012 г. те не внасят средства, защото авансовите им вноски през миналата година са покрили напълно техните задължения.

Как е харчила държавата

По-голям от миналогодишния дефицит, повече приходи от ДДС и спад на постъпленията от корпоративен данък и от акцизи. Това показват данните на Министерство на финансите за изпълнението на бюджета през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2012 г. Фискалният резерв също е изпилен и в края на февруари е 3.9 млрд. лв. 

Лошото представяне на държавните финанси през първите два месеца  беше очаквано - традиционно в началото на годината приходите са по-малко за сметка на разходите и в последствие тази тенденция се обръща. Сега се вижда, че бюджетният дефицит се е увеличил с 29% на годишна база и достига 732 млн. лв. или почти 1% от БВП. Както и че разходите номинално растат два пъти по-бързо в сравнение с приходите. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  ПРИ УБИТ БИЗНЕС Е ТАКА !

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Лъжа или истина;)

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Няма печалба, няма кой да плаща данъци, а сега да видим какво ще се прави .... Кой ще бачка и ще плаща?

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Tревожно ще е, ако печалбите на бизнеса през миналата година са се оказали по-ниски от очакваното и сега, когато се приключва данъчната 2012 г. те не внасят средства"

  >>>Доколкото се вижда от разбивката на управление "Емисионно" за м. март, бюджетът добре се е напълнил от корпоративните данъци.

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Намаляването на прихода от акциз на цигарите не се дължи на намалена консумация поради забраната за пушене , а поради разрастване на контрабандата. Като вървят нещата , скоро ще могат да отчетат ,че българите са се превърнали в непушеща нация. Непушеща законни цигари.

 • 6
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Без да съм гледал някакви статистики а само от личен опит и от личните ми разговори с множество колеги, собственици на малки фирми и на такива, които управляват фирми с капитал в милиони мога да кажа, че приходите им са свити примерно с 50 на сто в сравнение с миналата година. Не знам дали е конюнктурно, някакво стечение на обстоятелства през зимата или специфично за моя град но това е положението. Тъй като обаче разходите им не са свити с 50 на сто тези фирми няма да платят с 50 на сто по-малко данъци в сравнение с миналата година а в повечето случаи нищо няма да платят защото няма да имат никакви печалби.

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  "...Министерство на финансите отчете двойно по-бързо увеличение на разходите в бюджета, спрямо приходите през първите два месеца на годината..."

  Текстът под снимка замества цялата статия. Той казва всичко: пари няма, но ние харчим като за последно. Това може да се го позволи само държавата.

 • 8
  vox.populi avatar :-|
  FlyingDutch

  Ей сега като намалеят и приходите от ДДС на тока след намаляването на цената ще стане мамата си ...

 • 9
  vox.populi avatar :-|
  FlyingDutch

  Това е умишлен саботаж от Гроб. Декември и Януари раздаваха кеш като за последно на близки фирми ...Старите комунярски номера на БКП И ДКМС по луканово време .... И ще сотанат н авласт, както Луканов напълно да замажат следите.

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Според мен всичко е нормално. Просто вече 5 години викаме неволята и чакаме някой да дойде да ни даде пари. Е няма такива. Просто ще трябва сами да се справим. Фирмите ще трябва да намалят цените - така даже може и да направят добри печалби, просто от оборот и по-ниски цени, а не както досега от високи цени и нисък оборот..

  Отделно без увеличаване на данъците няма да се мине. Въпросът е, кои данъци ще се вдигнат - според мен - данък сгради трябва да започне да се вдига на стъпки година след година до достигане на нормални нива - 1% от пазарната стойност на имота. Отделно трябва да се въведе данък върху земеделските земи и гори - 1% от данъчна оценка близка до пазарната цена, така общините ще имат пари за инфраструктурата и ще могат да създават работни места, ще има работа.

  Собствениците на имоти са големите длъжници на прехода. 23 години плащат символични данъци/да не говорим, че трябва да се махне 50% намаление за основно жилище щото може и 1 милион да струва, ако ще има нека да е до 5000 лева данъчна оценка, и за горницата да се плаща/
  всъщност тоя нисък данък в комплект с липсата на правила за поддържане на имотите са може би най-голямата причина за кризата в България. Скъпи и мизерни имоти, скъпи стоки, щото скъпите имоти се калкулират във всяка една стока в България.. мизерна инфраструктура щото отказването от поддържане доведе до балон в цените на строителството, а това от своя страна до невъзможност да се поддържа инфраструктурата.. та всичко е навързано.

  Но, популизмът иска да се увеличава само ДОД - щото видите ли трябвало да се гледат доходите. Защо? Така се получава чисто българският парадокс, богати да се водят социално-слаби, и някой друг да плаща за тяхното богатство. Вдигането на ДОД обаче само ще наказва работещите, а тези богатите пак ще си, стоят и нищо неправят.. даже имотите няма да си поддържат - а там е скрита голяма част от икономиката на една нормално развиваща се страна. Ако всеки си поддържа къщата, държавата и общините - инфраструктурата, то като резултат - ще има работа и добро качество на живот. Независимо, че заплатите по абсолютна стойност няма да са като в Германия. Но пък тогава ще бъдем наистина конкурентни на другите страни.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход