"Топлофикация - София" очаква по-малко приходи тази година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Топлофикация - София" очаква по-малко приходи тази година

Прогнозните продажби на топлинна енергия са над 4 млн. мВтч, което е с около 1% по-малко от средните продажби за последните четири години.

"Топлофикация - София" очаква по-малко приходи тази година

Инвестиционната програма на дружеството за 2013 г. е на стойност 56 млн. лв.

Кристина Климентиевна
4378 прочитания

Прогнозните продажби на топлинна енергия са над 4 млн. мВтч, което е с около 1% по-малко от средните продажби за последните четири години.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


По-ниската средногодишна цена на топлинната и електрическата енергия е причина за по-малките приходи.
569 млн. лв. приходи от продажба на енергия очаква "Топлофикация - София" през 2013 г.

Почти 570 млн. лв. приходи от електрическа и топлинна енергия очаква "Топлофикация - София" през тази година, което е по-малко от предварителните данни за продажбите през 2012 г., които показват над 605 млн. лв. Причината за понижението според компанията се дължи на по-ниската средногодишна цена на топлинната и електрическата енергия. От 1 януари тази година ДКЕВР намали цената на природния газ с 9.87% (със 71.87 лв. за 1000 куб. метра), също така цената на високоефективно произведената електрическа енергия с 6.2% (с 20.15 лв. за мВтч) и на топлинната енергия със 7.2% (с 6.44 лв. за мВтч). За поредна година дружеството ще работи на загуба, като се очаква тя да бъде близо 18 млн. лв. през 2013 г. след над 21 млн. лв. за 2012 г. по предварителни данни. Това показва бизнес планът на "Топлофикация - София". Дружеството очаква и разходите му да намалеят от 668 млн. лв. през 2012 г. на 634 млн. лв. през 2012 г. За сравнение - през 2011 г. общинската компания е била на печалба от 21 млн. лв. при разходи 563 млн. лв. и приходи 584 млн. лв.

Освен приходите от енергия в графата други приходи дружеството е заложило над 47 хил. лв. за 2013 г., които включват суми от продажба на квоти за вредни емисии, неустойки за просрочено плащане от клиенти и постъпления от обезценени вземания на топлинна енергия от предходни години и от услугата дялово разпределение.

Резултатите през миналата година

Общо приходите за 2012 г. са 646 млн. лв., като основната част от сумата (94%) се формира от продажбата на топлинна и електрическа енергия. Приходите от електрическа енергия на "Топлофикация - София" са 254 млн. лв., а разходите - 116 млн. лв., което прави печалба от около 138 млн. лв. Докато при топлинната енергия стойностите са 351 млн. лв. приходи, а 544 млн. лв. разходи, което го прави и основното губещо перо на дружеството.  В графата "Други приходи" дружеството има 40 млн. лв., а са изразходвани около 7 млн. лв.

Друга сериозна сума, която се очаква да постъпи в дружеството, е от краткосрочни вземания на стойност над 355 млн. лв. при отчетени през 2011 г. 326 млн. лв. Увеличението е в размер на 28.9 млн. лв., което се дължи на повишената цена на топлинната и електрическата енергия през миналата година.

Общата стойност на разходите за дейността на фирмата към 31 декември 2012 г. е 667 млн. лв., като някои от по-големите са за горива - около 521 млн. лв., обезценка на вземания за 29 млн. лв. и разходи за заплати над 24 млн. лв. 

Просрочени сметки

Стойността на задълженията на абонати към "Топлофикация - София" през 2012 г. възлиза на 191 млн. лв., като с до две просрочени фактури са 68% от абонатите. С от две до шест неплатени сметки са 6% хората. Двете групи сформират 74% от всички клиенти на дружеството, които се считат за лоялни. Основният проблем за събираемостта са 7% от абонатите, които имат дългове за над три години и формират 52% от вземанията на "Топлофикация - София". Ето защо от дружеството предвиждат някои мерки към бизнес плана си като въвеждане на специализиран софтуер за събиране на вземанията, изграждане на Call център, въвеждане на единен телефонен номер и изготвяне на съвместен взаимно изгоден пакет за разплащане на потребители. За абонатите с просрочени задължения обаче подходът ще бъде друг. С тях дружеството ще провежда "активен диалог", като има възможност да бъде подписано споразумение за разсрочено плащане. Ако не бъде постигнат успех, в рамките на дължими суми от над 2 хил. лв. или просрочия от 900 дни "Топлофикация - София" ще пристъпва към завеждане на съдебни дела.

По-малко произведена енергия през 2013 г.

Очакваните продажби на топлинна енергия за тази година са над 4 млн. мВтч, което е с около 1% по-малко от средните продажби за последните четири години. Този фактор е следствие от спад в ръста на присъединяване на нови потребители, отсъствието на клиенти на топлинна енергия с топлоносител водна пара и трайното намаление на потреблението на топлинна енергия. Въпреки това обаче прогнозното количество произведена топлинна енергия през 2013 г. е с 2% по-малко от средното за последните 4 години. Според бизнес плана тази ефективност се дължи на намалението на технологичните разходи по преноса, които през тази година са в размер на 839 хил. мВтч, или с 4% по-малко спрямо 2012 г. Очаква се това да бъде резултат от замяната на старите абонатни станции с нови, със съвременни системи за регулиране на потребената енергия, както и от индивидуалните мерки за пестене - основно от саниране на сгради от потребителите.

Количеството електрическа енергия пък ще бъде с около 8% по-малко от произвежданото през последните четири години, като причина за това е комбинираната енергия, която ще се произвежда през летния период от ТЕЦ "София", и планираната самостоятелна работа на топлофикационните райони през същия период.

Заложени разходи

Променливите разходи на дружеството се очаква да заемат 79.2% от общите разходи на фирмата през 2013 г. и да надхвърлят 502 млн. лв. В тях влизат разходи за горива за производство на топлинна и електрическа енергия 488 млн. лв. при определена цена на природния газ от 656.47 лв. за 1000 куб. метра. Това прави 76.87% от общите разходи на дружеството. Други променливи разходи са закупената електрическа енергия, за мрежови и абонатни станции, вода и химикали на стойност над 14 млн. лв.

По-ниската средногодишна цена на топлинната и електрическата енергия е причина за по-малките приходи.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK