Кой се уплаши от проверката на случайното разпределение на делата?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой се уплаши от проверката на случайното разпределение на делата?

Поредният, безпрецедентен скандал в съдебния съвет е "по идея" на шефа на ВАС Георги Коле

Кой се уплаши от проверката на случайното разпределение на делата?

ВСС разпусна независимата комисия, която трябваше да анализира софтуера за избора на съдии

Лора Филева
10271 прочитания

Поредният, безпрецедентен скандал в съдебния съвет е "по идея" на шефа на ВАС Георги Коле

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Скандал без прецедент разтърси Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Повод за това стана остра атака, подета от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев срещу ръководителя и екипа, проверяващ софтуера за случайно разпределение на делата във ВАС, Върховния касационен съд и Софийски градски съд (СГС).

Впоследствие по предложение на Колев ВСС бламира започнала проверка на системата за случайно разпределение на делата в три от най-големите съдилища в България. За първите две институции ревизията беше приключила и предстоеше изготвяне на докладите, а проверката в градския съд трябваше да започне в понеделник, но това едва ли ще се случи.

На думи

Досега ревизията се осъществяваше от комисия с представители на инспектората към ВСС, неправителствени организации и независими ИТ експерти. Съставът и правилата за работата ѝ бяха утвърдени с единодушно решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и връзки с Инспектората към ВСС с председател Незабравка Стоева (избрана от парламентарната квота).

Днес след скандала, Незабравка Стоева попита останалите членове на ВСС дали ще може да изготви заключенията си за тези две съдилища, но така и не получи отговор. Пред "Дневник" тя заяви, че ще приключи работата си независимо от "правните нелогизми", произведени на заседанието. Не е сигурно обаче дали новоопределената комисия няма да поиска да започне проверката отначало. Неин председател е бившият следовател Румен Георгиев, чийто мобилен телефон беше изключен.

Надеждността на софтуера за случайното разпределение на делата отдавна е отбелязвана - и от ЕК и неправителствения сектор и от самите магистрати - като един от основните проблеми за съдебната система. Причината е във възможността административните ръководители еднолично да избират кой съдия кое дело да разгледа, което създава лостове за корупция.

Взетото още през февруари решение за проверката е заложено в годишната програма на съдебния съвет и в графика за неотложни мерки на правителството на ГЕРБ в отговор на юлския критичен доклад на еврокомисията.

На заседанието в четвъртък обаче членовете на ВСС, изглежда, бяха забравили какво са приели, когато гласуваха годишната си програма. В нея е записано, че такива проверки трябва да бъдат извършени, а резултатите от тях – публично оповестени.

На практика

Срещу проверката първоначално се изправи главният прокурор Сотир Цацаров, който попита: "Кое е основанието в такъв тип проверки да присъстват представители на НПО и кой ги определи да са точно те", като заяви, че ако е административен ръководител, не би ги допуснал. "Вие какво правите всъщност? Изземвате функциите на инспектората. Всяка проверка ще бъде посрещната добре, но само от хората, които имат право на това", скара се Цацаров и препоръча да се провери как е било разпределено делото САПАРД в Софийския апелативен съд. В отговор ръководителят на инспектората Ана Караиванова заяви, че това дело вече е било проверявано. 

Отчаяни аргументи

Основният проблем според Георги Колев е, че не познавал голяма част от хората, които са дошли в съда на проверка. Освен това нямало нормативно основание за нея, като според думите му в проверката се забелязва някаква тенденциозност. В подкрепа на позицията му се изказа и бившият съдия в ръководения от Колев ВАС Светла Петкова (влязла като номинация на ГЕРБ), която изуми хората с юридически познания с тезата си, че комисията на Стоева е нищожна, защото в конституцията било записано, че бивш инспектор не може да бъде да бъде председател на комисията за връзки с Инспектората към ВСС, тъй като "в конституцията се казва, че не може да има два последователни мандата". Въпреки че е дългогодишен съдия, Петкова явно не е успяла да осъзнае, че ВСС и инспекторатът към него са две различни институции.

"Ще преглътна обидата от тона на част от въпросите, с които се опитахте лично да ме засегнете. Ще преглътна квалификациите като некомпетентна и нищожна комисия. Действията на проверката във ВАС не са лични действия. Осъществила съм ги в изпълнение на годишната програма и обръщам внимание на колегите - тя е качена на сайта на съвета", заяви Незабравка Стоева. Тя припомни на председателя на ВАС, че в началото на годината е била изготвена методология, с която проверките да се извършват по еднакви правила, и те са били пратени на всички административни ръководители и на гражданския съвет.

Светла Петкова отново се включи в дебата със странно заключение - че такива проверки трябвало да се извършат от административните ръководители, което означава проверяваните да се проверяват сами. Малко след това тя предложи проверката да се извърши от инспектората.

Отворен край

В крайна сметка главният прокурор Сотир Цацаров защити Стоева, а Калин Калпакчиев от съдийската квота определи поведението на колегите си като "подчертано неетично". В този момент шефът на ВАС Георги Колев демонстративно излезе и трясна вратата.

Магистрати коментираха, че острата реакция на Георги Колев и Светла Петкова най-вероятно се дължи на констатираното във ВАС. Отделно от това проверяващият екип е срещнал явна съпротива по време на проверката, а самата Незабравка Стоева неотдавна влезе в челен конфликт със Светла Петкова заради предложението ѝ за най-лекото наказание на скандалния съдия от СГС Мария Георгиева, която заради нарушенията си при администрирането на делата дори беше отстранена временно от длъжност.

Скандал без прецедент разтърси Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Повод за това стана остра атака, подета от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев срещу ръководителя и екипа, проверяващ софтуера за случайно разпределение на делата във ВАС, Върховния касационен съд и Софийски градски съд (СГС).

Впоследствие по предложение на Колев ВСС бламира започнала проверка на системата за случайно разпределение на делата в три от най-големите съдилища в България. За първите две институции ревизията беше приключила и предстоеше изготвяне на докладите, а проверката в градския съд трябваше да започне в понеделник, но това едва ли ще се случи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Всички новини от ВСС са "Джордж Оруел се среща с Рей Бредбъри". Мотивите, действията и логиката са като от друга планета. Планета в която войната е мир, беззаконието правосъдие, продажността честност и т.н.
  Но ще изгрее слънце и на нашата улица. Напук на тези хора с лица необезобразени от интелект! :-)

 • 2
  voxy avatar :-|
  voxy

  наглостта на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев явно е в невероятни размери за да си позволява подобни безобразия публично, какво ли прави зад кулисите.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Ами кой, кой? Нека да помисля ... Ами може бо този, който не ги е разпределял случайно ....

 • 4
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Така беше и в бункера на Хитлер през април 1945 г .

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Властта на изродите!

 • Paprika

  Съдебната система и нейното лице ВСС генерират абсолютното зло и са олицетворение на фрийк шоуто, в което се е превърнала България, благодарения на тяхното бездействие.
  Ако има нещо в тази държава срещу,което трябва да се протестира, това е тази кочина от самодоволни и самозабравили се прасета, квичащи истерично при най - малкия намек за отваряне на вратата на обора им.
  Но нищо не е вечно,позора който ни носи този съдебно-мафиотски монопол ще свърши някой ден, и ако има равновесие лошата енергия натрупана от беззаконието и цинизма на шантонерката, ще се стовари с цялата си мощ върху главата и.

 • 7
  thepirineagle avatar :-(
  thepirineagle

  "Нема такава държава"....за първи път да ми се налага да цитирам Слави Трифонов,макар и от песен.....

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Уикилийкс : Боклуци се редуват в управлението на България

  Едни боклуци сменят други боклуци, така бившият посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни описва родната политическа система. Докладът на ексдипломатът , изтекъл в Уикилийкс, е посветен на каДПС и АТАКА са партии, които се допълват като взаимно си активизират електората. Партията на Ахмед Доган се е превърнала в „машина за пари”, а министерствата под техен контрол извършват най- големите злоупотреби с пари от еврофондовете. Макълдауни предвижда ролята на АТАКА в бъдещата власт като поддръжници на правителство на малцинството.

  Президентът Първанов пък има своя собствена игра, казва в доклада си бившият посланик. Целта на държавния глава е да докара на власт експертно правителство, в което да включи близките си олигарси. България има печален опит с такова управление през 1992, когато Любен Беров оглавява експертен кабинет, дълбоко свързан с престъпните групировки.

  Лидерът на РЗС Яне Янев, според дипломата, е „клоун” и „шарлатанин”. Източниците на финансиране на партията са доста подозрителни.

  Разединената десница е в изключително слаба позиция и няма спомен от могъщата партия, която поведе България по пътя на демокрацията.

  Що се отнася до ГЕРБ, липсата на качествени кадри ще бъде основен проблем за партията, ако спечели.

  Измамници и странници окупират политиката в България, обобщава наблюденията си Нанси Макълдауни.
  ртината в България в навечерието на изборите през 2009 г.

  http://skandalno.net/%d1%82%d0%be%d0%bf-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be/%d1%83%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b9%d0%ba%d1%81-%d0%b1%d0%be%d0%ba%d0%bb%d1%83%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb-20599

 • 9
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  "..такива проверки трябвало да се извършат от административните ръководители, което означава проверяваните да се проверяват сами. .."

  Номинацията на ГЕРБ - Светла Петкова и (от)личният юрист от "академията" на МВР и понастоящем прдседател на ВАС били силно разгневени, че не познавали хората, дето идвали да проверяват. Според тях, мож еби, проверки се правят ей така само между познати/приятели/съмишлници/съпартийсци - на принципа: ти на мене, аз на тебе и накрая...всичко е наред! Нещо като Роман Василев да проверява МВР или пък Красьо от НАП и (кандидат)депутатин от ГЕРБ от НАП да проверява Цвъки. Тъй се прави!

 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo

  В този си вид самозадоволяващата се съдебна система е вредна за България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.