Гражданска котва
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гражданска котва

Въпреки че се е обсъждало БСП да се яви самостоятелно на изборите, все пак накрая партията отново предпочете формата на "Коалиция за България"<br>

Гражданска котва

Сериозните разговори в БСП отново са отложени за след изборите на 12 май

Елена Старидолска
6354 прочитания

Въпреки че се е обсъждало БСП да се яви самостоятелно на изборите, все пак накрая партията отново предпочете формата на "Коалиция за България"<br>

© Надежда Чипева


"Задайте ми този въпрос след 12 май", "ще коментирам след изборите", "ще кажа, но след като видим какво ще стане с групата в следващия парламент". Тези три почти идентични отговора на водачи на листи с кандидат-депутати от БСП обезсмислиха въпросите какво мислят и останалите за начина, по който бяха подредени списъците.

В партия, в която е нормално членството да е над 20 години, не е изненада, че протестите срещу "парашутистите" са особено ожесточени. Те навлязоха по няколко пътя в листите - през някои водачески места, през т.нар. гражданска квота и през натиск в регионите. Общото между тях е, че хората са избрани лично от председателя Сергей Станишев, макар официално да се представят от името на изпълнителното бюро и формално да се гласуват от националния съвет.

Проблемът

Частичният отпор, който маниерът на председателя срещна на два последователни пленума, е само началото. Очаква се градацията да е в посока на реален саботаж на структурите в някои региони - няма да работят в кампанията за някой "чужд".  Въпреки че огънят по някои от спуснатите имена беше персонален (бившия издател на "Плейбой" Мартин Захариев, коалиционния партньор от "Нова зора" Минчо Минчев и др.) и само отчаян опит предложението на Станишев да бъде променено, истинският проблем не е в това, а в подхода на председателя, който очевидно очаква сляпо доверие към решенията му. БСП обаче не е ГЕРБ, където лидерският подход е заложен още в създаването й.

Мартин Захариев
Фотограф: Надежда Чипева

Ако се опрости максимално обяснението на процеса -  Сергей Станишев "търгува" силата и способността на партията да направи някого депутат срещу изградено име и авторитет. Гледан от страната на партийните функционери обаче, този баланс невинаги се вижда. "Какви гласове може да ни донесе Мартин Захариев - на плейгърлите ли", питат в София например. На пленума във вторник, когато разширеното ръководство на БСП научи имената, кандидатурата му предизвика скандал. Георги Кадиев, номиниран от структурите непосредствено след мястото за гражданската квота, предложи вместо него бившия директор на болница "Пирогов" проф. Димитър Раденовски, фаворит на столичната организация в "Лозенец". След кратка схватка с Илияна Йотова, която заявила, че професорът е член на ГЕРБ, а пък бившият здравен министър Радослав Гайдарски я опровергал, се стигнало и до предложението на Светлана Шаренкова за зам. главния редактор на в. "Земя" Теофан Германов и журналистката Велислава Дърева. На представянето на Захариев като "човек с много силна гражданска позиция и работохолик" тя възразила, че от 10 години членува с него в Съюза на издателите и не е чула не само гражданска, но изобщо никаква позиция. За да отклони вниманието, Захари Захариев пък предложил ген. Пламен Студенков. В крайна сметка била гласувана листата с Мартин Захариев, но напрежението останало. Възможните обяснения за включването на бившия издател на "Плейбой" в листата са свързани с близостта му с жената до Сергей Станишев - Моника Йосифова, или пък с факта, че е част от приятелски кръг около председателя на партията, в който влиза и един от собствениците на комплекс "Магнолия" в Бояна, където Станишев живееше след края на управлението на тройната коалиция. Самият Захариев каза, че е в листата заради личността на председателя и защото смята, че има какво да даде.

Николай Петев
Фотограф: Надежда Чипева

Дори и в краткосрочен план тази тактика да работи, в дългосрочен тя демотивира партийците по места да бъдат активни и постепенно обезценява продукта, който председателят на БСП предлага. Защото има хора, които си казват - по-добре да бъда някакъв извън партията, да направя име, бизнес, да се договоря с лидера и да бъда поставен на избираемо място в листите за депутати, отколкото с години да работя партийна работа и накрая да помогна на външен човек да влезе в Народното събрание. И в сегашните предложения дори има подобен случай - председателят на Съюза на писателите Николай Петев, който е втори в листата в Ямбол, е член на БСП от София, но е на избираема позиция от т.нар. гражданска квота, защото, ако трябваше да мине през номинации и гласуване в структурите, нямаше да успее.

Прибързаните и еднолични решения на Станишев породиха и първите гафове. Оказа се, че оперният певец Калуди Калудов, трети в листата в 24-ти софийски район от гражданската квота, има и полско гражданство и по конституция няма как да се кандидатира за депутат. Станишев предизвика брожение и в Сливен, където спусна за водач началника на организационния отдел на "Позитано" 20 Валери Жаблянов, а за втори определи бившия посланик в Москва Пламен Грозданов от гражданската квота. Там БСП изчислява избираемите си места на почти две, което означаваше, че нито един представител на местната организация няма шанс да стане депутат и съответно няма причин да работи за кампанията. След натиск, Грозданов мина на трета позиция, а в крайна сметка се отказа да се кандидатира, защото е неизбираем.

В Монтана ситуацията е сходна, но там се оттегли председателят на местните Емил Константинов. Първи е Младен Червеняков, който беше мажоритарен кандидат оттам и през 2009 г., но за втори Станишев посочи Румен Йончев от Земеделския народен съюз, който досега никога не е бил партньор на БСП. "Този дори не сме го чували. Без нас в кампанията", казаха от БСП - Монтана, а третият в листата - Константинов, подаде декларация, че се отказва.

Напрежение има и в Пловдив област, където за водач беше определен председателят на Младежкото обединение Явор Гечев, но в последния момент беше сменен с водача в Добрич Светла Бъчварова, защото областният лидер в Пловдив Георги Гергов не харесвал Гечев и се оплакал на Станишев. Според пловдивчани от това структурата губи около 5-6 хиляди гласа. Гергов не харесва Гечев, защото той си сменя позицията според това дали в момента председателят на партията харесва пловдивския бизнесмен и на няколко пъти е гласувал срещу него на областни събрания.

В София област пък бяха пред бунт, защото вместо първи да остане Драгомир Стойнев, той беше заменен с Корнелия Нинова, която през 2009 г. водеше в Благоевград и през цялото време на последния мандат защитаваше правата на тютюнопроизводителите. В София-област трябва да започне от нулата. Втори в листата Станишев сложи председателя на "Нова зора", коалиционния партньор Минчо Минчев, а трети сина на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев Кирил. Обаче Кирил Добрев припомнил на пленума, че Минчев е писал статии срещу баща му, в които твърдял, че е починал заради гузната си съвест, защото е върнал мандата за съставяне на правителство на БСП през 1997 г., за което взел между 3 и 5 млн. долара. Освен това станало известно пред всички, че Станишев предложил на Добрев да стане втори в листата, ако се съгласи на четвърта позиция да бъде преместена Силвия Стойчева, класирана след гласуване в организацията 15-а. В крайна сметка Минчев бил сменен с комуниста Александър Паунов.

Последствията

Преди десетина дни политологът Татяна Буруджиева, която отскоро е и началник на кабинета на Станишев, призна, че тя лично е защитавала позицията БСП да се яви сама на изборите, може би за да се избегнат подобни напрежения. Проучванията й обаче показали, че като част от "Коалиция за България" социалистическата партия ще получи по-голяма подкрепа, т.е. партньорите не са само ремарке (както са наричани тук-таме на политически жаргон), което БСП ще влачи. 

Извън интригите в партията подборът на хората в листите е много по-важен заради бъдещия т.нар. профил на парламентарната група - дали ще има достатъчно икономисти, юристи, лекари и др. И дали ще има достатъчно силна партийна дисциплина, така че позицията им да е единна по важните законопроекти, които се гласуват в Народното събрание. От тази гледна точка е странно настояването на Станишев в групата да попаднат хора, които не само не са членове на БСП, но и по презумпция са избрани заради силната им индивидуалност.

Според прогнозите в парламента ще попаднат около 70 души от БСП, а според подреждането на листите приблизително 15 души от тях ще са от гражданската квота или коалиционни партньори - чудесна почва за отделяне в самостоятелна група или независими депутати. В Народното събрание най-вероятно ще влезе и Васил Антонов от Плевен например, който е близък до бившия вътрешен министър Румен Петков, скандалния Илия Баташки от Пловдив - непредсказуем в поведението си, Красимир Янков от Варна, който си създаде немалко неприятели из структурите на партията заради грубата си намеса в конфликти по места. Ще е интересно и сработването на Георги Кадиев с бившия министър на финансите, а сега номиран за премиер Пламен Орешарски. Заради неразбирателство между двамата Кадиев напусна поста на зам.-министър на финансите по времето на тройната коалиция. Компанията на икономистите най-вероятно ще се допълни от бившия министър от правителството на Жан Виденов Румен Гечев. Кирил Добрев е известен с това, че не спестява критиките си към Станишев, а пък от Варна шанс има да стане депутат и Борислав Гуцанов, който не е съвсем безспорна фигура.     

Отлагането на разговорите по същество след изборите е заради надеждата, която все пак имат някои от ключовите фигури в БСП, че резултатите за партията няма да са катастрофални. Програма максимум е да имат поне един депутат повече от ГЕРБ (макар че социологическите проучвания от последните дни не им дават този шанс), а програма минимум - поне толкова народни представители, колкото през 2005 г. - 82 мандата. Ако нито едно от двете не се случи, конгресът, на който Сергей Станишев ще трябва да се раздели с поста на председателя след 12 години начело на БСП, няма да е далеч. Разговорите след 12 май ще са доста по-неприятни от замерването с биографии на представителите на т.нар. гражданска квота.

"Задайте ми този въпрос след 12 май", "ще коментирам след изборите", "ще кажа, но след като видим какво ще стане с групата в следващия парламент". Тези три почти идентични отговора на водачи на листи с кандидат-депутати от БСП обезсмислиха въпросите какво мислят и останалите за начина, по който бяха подредени списъците.

В партия, в която е нормално членството да е над 20 години, не е изненада, че протестите срещу "парашутистите" са особено ожесточени. Те навлязоха по няколко пътя в листите - през някои водачески места, през т.нар. гражданска квота и през натиск в регионите. Общото между тях е, че хората са избрани лично от председателя Сергей Станишев, макар официално да се представят от името на изпълнителното бюро и формално да се гласуват от националния съвет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  dobivelkov avatar :-?
  Велков

  Дали гражданската "квота" няма да действа като "котва"?
  Симпатична или нарочна е грешката в заглавието?

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Аз още сега ще им кажа на горките невежи от БСП (КБ или каквото ще са там) какво ще стане! Да си отварят очите и да си опекат акъла (ако въобще имат такъв)!

  Според последното социологическо проучване, вече представено в друга статия на "Капитал", с безспорен шанс да влязат в следващия парламент са: ГЕРБ - 21.9 %; БСП - 17,4 %; Атака - 5.5 %; ДПС - 4.8 % и България на гражданите (на Кунева) - 3.9 %. Ако това разпределение се запази след изборите, то най-голяма вероятност да състави коалиция има ГЕРБ (заедно с Атака и България на гражданите или само с Атака, но не може да постигне гарантирано мнозинство в парламента, ако разчита само на България на гражданите, без Атака). Такава коалиция може да е един вид динамична, горе0долу както беше и при предишния парламент. Същевременно, БСП може да състави коалиция само с помощта на ДПС, но и плюс Атака. Иначе, само с ДПС, БСП не може да постигне достатъчно мнозинство за съставяне на кабинет. Нека всички сами се сещат, колко ще се навие Сидеров да управлява заедно с ДПС...

  Ето какво ще се случи с нещастните бесепарчета! А именно - ГАРАНТИРАН ПРОВАЛ! Демек - ще се видят начело на изпълнителната власт, ама на кукуво лято... За това са си виновни самите те. Не разкараха Станишев веднага след яркия му провал на предходните избори. Има и други дефекти, но те бледнеят пред тази най-фрапантна грешка.

 • 3
  gospodin avatar :-P
  Г-н D

  Определено не е най-голямата драма на една партия, че по места начело на листите са слагат фигури, а не местните председатели. Да, всеки войник носел в раницата си маршалския жезъл, ама не се казва колко време ще го разнася...
  И ако другите неизвестни, спуснати на избираеми места, все пак формално представляват "коалиционните партньори" (разбирай - себе си), то появата на г-н Мартин Захариев е изумителна!
  С неприетата си предизборна програма, със скандалите при реденето на листите, с предварителното номиниране на г-н Орешарски за премиер, БСП пуска много и разнопосочни сигнали.
  Смисълът им, обаче, е един - не искаме властта.
  И няма как да я получат...

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "Станислав Янков":
  Не се коси, недей да гадаеш..... Такава точно беше ситуацията преди изборите 2005..... пък видя как се обърна палачинката...

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити

  Хе, хе, хе , яко, верно е гражданска котва, не се бях сетила. като се закотви гражданина и няма мърдане ... :-) да ме прощават чиновниците ...

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Борисов си няма своя Бонев, нито има съставители на дебатна стратегия с кофти късмет (тогава стратегията на Стоянов можеше и да проработи, и да не проработи, както стана). Също - Станишев не е Първанов. Ако се приравни с тогава, сегашната ситуация ще е, все едно Стоянов да не се занимава с Бонев, а да се концентрира дире3ктно върху Първанов (ББ ще подпука директно Станишев и вероятно първото нещо, което ще припомни, ще са спрените при Станишев и освободените при себе си евро-фондове). В зависимост от това, кои още ще успеят да преминат четирипроцентната бариера (единствени с теоретичен потенциал са ДСБ и НФСБ, плюс-минус Лидер-НИЕ) и за сметка на кои и с колко от по-сигурните пет в предния ми коментар - единствения въпрос е, с кого още, различен от БСП и ДПС ще трябва да пофлиртува Борисов, за да си състави кабинета и да управлява. И ДСБ, пък и НФСБ (пак заради неизбежната нужда на БСП да си партнира с ДПС) няма как да пристанат на червените. Въобще - БСП са АУТ!!!

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "Станислав Янков":

  Поживем увидим, ей къде са изборите.... но че Бат Бам е опасен за здравето на българския народ, се доказа за последните 3.5 години... виждак как се скри като мишка заради няма нищо....

 • 8
  petq_ivanova55 avatar :-|
  Петя Иванова

  БСП , какво да ви кажа, морално остарели, както и всичките им производни. Време е за правителство от експерти, не политици

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Какво ти "няма нищо"?! Та нали с Дянков успяха да докарат нещата а-ха до революция (още малко и щяхме да си спомним Виденов...)!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "Станислав Янков":
  Имам предвид прекия повод, сцепените кратуни и замерването на полицейските коли с камъни на Орлов мост, така както ги "даваха" по телевизора....
  Всяка една нормална полиция , в такъв случай, би разгонила гаменорията точно за 23 минути... без да използва джандармерията...
  А Бат Бам изчезна като яко дим.... от тактическа, изборна, гледна точка, правилно, но от стратегическа, говори много зле....
  Управлява и се натиска още да управлява пожарникар - генерал от полицията, който не знае точно какво може и трабва да прави полицията и за какво при безредици се използват силни струи вода......
  Те е чудно че нефелник като Флик то натика в такава яка криза...
  Какво е гаранцията че ако пак спечели, няма да "претърне" друг нефелник като Флик?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK