С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 5 апр 2013, 11:48, 6191 прочитания

Гражданска котва

Сериозните разговори в БСП отново са отложени за след изборите на 12 май

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Задайте ми този въпрос след 12 май", "ще коментирам след изборите", "ще кажа, но след като видим какво ще стане с групата в следващия парламент". Тези три почти идентични отговора на водачи на листи с кандидат-депутати от БСП обезсмислиха въпросите какво мислят и останалите за начина, по който бяха подредени списъците.

В партия, в която е нормално членството да е над 20 години, не е изненада, че протестите срещу "парашутистите" са особено ожесточени. Те навлязоха по няколко пътя в листите - през някои водачески места, през т.нар. гражданска квота и през натиск в регионите. Общото между тях е, че хората са избрани лично от председателя Сергей Станишев, макар официално да се представят от името на изпълнителното бюро и формално да се гласуват от националния съвет.


Проблемът

Частичният отпор, който маниерът на председателя срещна на два последователни пленума, е само началото. Очаква се градацията да е в посока на реален саботаж на структурите в някои региони - няма да работят в кампанията за някой "чужд".  Въпреки че огънят по някои от спуснатите имена беше персонален (бившия издател на "Плейбой" Мартин Захариев, коалиционния партньор от "Нова зора" Минчо Минчев и др.) и само отчаян опит предложението на Станишев да бъде променено, истинският проблем не е в това, а в подхода на председателя, който очевидно очаква сляпо доверие към решенията му. БСП обаче не е ГЕРБ, където лидерският подход е заложен още в създаването й.

Мартин Захариев

Фотограф: Надежда Чипева
Ако се опрости максимално обяснението на процеса -  Сергей Станишев "търгува" силата и способността на партията да направи някого депутат срещу изградено име и авторитет. Гледан от страната на партийните функционери обаче, този баланс невинаги се вижда. "Какви гласове може да ни донесе Мартин Захариев - на плейгърлите ли", питат в София например. На пленума във вторник, когато разширеното ръководство на БСП научи имената, кандидатурата му предизвика скандал. Георги Кадиев, номиниран от структурите непосредствено след мястото за гражданската квота, предложи вместо него бившия директор на болница "Пирогов" проф. Димитър Раденовски, фаворит на столичната организация в "Лозенец". След кратка схватка с Илияна Йотова, която заявила, че професорът е член на ГЕРБ, а пък бившият здравен министър Радослав Гайдарски я опровергал, се стигнало и до предложението на Светлана Шаренкова за зам. главния редактор на в. "Земя" Теофан Германов и журналистката Велислава Дърева. На представянето на Захариев като "човек с много силна гражданска позиция и работохолик" тя възразила, че от 10 години членува с него в Съюза на издателите и не е чула не само гражданска, но изобщо никаква позиция. За да отклони вниманието, Захари Захариев пък предложил ген. Пламен Студенков. В крайна сметка била гласувана листата с Мартин Захариев, но напрежението останало. Възможните обяснения за включването на бившия издател на "Плейбой" в листата са свързани с близостта му с жената до Сергей Станишев - Моника Йосифова, или пък с факта, че е част от приятелски кръг около председателя на партията, в който влиза и един от собствениците на комплекс "Магнолия" в Бояна, където Станишев живееше след края на управлението на тройната коалиция. Самият Захариев каза, че е в листата заради личността на председателя и защото смята, че има какво да даде.Николай Петев

Фотограф: Надежда Чипева
Дори и в краткосрочен план тази тактика да работи, в дългосрочен тя демотивира партийците по места да бъдат активни и постепенно обезценява продукта, който председателят на БСП предлага. Защото има хора, които си казват - по-добре да бъда някакъв извън партията, да направя име, бизнес, да се договоря с лидера и да бъда поставен на избираемо място в листите за депутати, отколкото с години да работя партийна работа и накрая да помогна на външен човек да влезе в Народното събрание. И в сегашните предложения дори има подобен случай - председателят на Съюза на писателите Николай Петев, който е втори в листата в Ямбол, е член на БСП от София, но е на избираема позиция от т.нар. гражданска квота, защото, ако трябваше да мине през номинации и гласуване в структурите, нямаше да успее.

Прибързаните и еднолични решения на Станишев породиха и първите гафове. Оказа се, че оперният певец Калуди Калудов, трети в листата в 24-ти софийски район от гражданската квота, има и полско гражданство и по конституция няма как да се кандидатира за депутат. Станишев предизвика брожение и в Сливен, където спусна за водач началника на организационния отдел на "Позитано" 20 Валери Жаблянов, а за втори определи бившия посланик в Москва Пламен Грозданов от гражданската квота. Там БСП изчислява избираемите си места на почти две, което означаваше, че нито един представител на местната организация няма шанс да стане депутат и съответно няма причин да работи за кампанията. След натиск, Грозданов мина на трета позиция, а в крайна сметка се отказа да се кандидатира, защото е неизбираем.

В Монтана ситуацията е сходна, но там се оттегли председателят на местните Емил Константинов. Първи е Младен Червеняков, който беше мажоритарен кандидат оттам и през 2009 г., но за втори Станишев посочи Румен Йончев от Земеделския народен съюз, който досега никога не е бил партньор на БСП. "Този дори не сме го чували. Без нас в кампанията", казаха от БСП - Монтана, а третият в листата - Константинов, подаде декларация, че се отказва.

Напрежение има и в Пловдив област, където за водач беше определен председателят на Младежкото обединение Явор Гечев, но в последния момент беше сменен с водача в Добрич Светла Бъчварова, защото областният лидер в Пловдив Георги Гергов не харесвал Гечев и се оплакал на Станишев. Според пловдивчани от това структурата губи около 5-6 хиляди гласа. Гергов не харесва Гечев, защото той си сменя позицията според това дали в момента председателят на партията харесва пловдивския бизнесмен и на няколко пъти е гласувал срещу него на областни събрания.

В София област пък бяха пред бунт, защото вместо първи да остане Драгомир Стойнев, той беше заменен с Корнелия Нинова, която през 2009 г. водеше в Благоевград и през цялото време на последния мандат защитаваше правата на тютюнопроизводителите. В София-област трябва да започне от нулата. Втори в листата Станишев сложи председателя на "Нова зора", коалиционния партньор Минчо Минчев, а трети сина на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев Кирил. Обаче Кирил Добрев припомнил на пленума, че Минчев е писал статии срещу баща му, в които твърдял, че е починал заради гузната си съвест, защото е върнал мандата за съставяне на правителство на БСП през 1997 г., за което взел между 3 и 5 млн. долара. Освен това станало известно пред всички, че Станишев предложил на Добрев да стане втори в листата, ако се съгласи на четвърта позиция да бъде преместена Силвия Стойчева, класирана след гласуване в организацията 15-а. В крайна сметка Минчев бил сменен с комуниста Александър Паунов.

Последствията
    
Преди десетина дни политологът Татяна Буруджиева, която отскоро е и началник на кабинета на Станишев, призна, че тя лично е защитавала позицията БСП да се яви сама на изборите, може би за да се избегнат подобни напрежения. Проучванията й обаче показали, че като част от "Коалиция за България" социалистическата партия ще получи по-голяма подкрепа, т.е. партньорите не са само ремарке (както са наричани тук-таме на политически жаргон), което БСП ще влачи. 

Извън интригите в партията подборът на хората в листите е много по-важен заради бъдещия т.нар. профил на парламентарната група - дали ще има достатъчно икономисти, юристи, лекари и др. И дали ще има достатъчно силна партийна дисциплина, така че позицията им да е единна по важните законопроекти, които се гласуват в Народното събрание. От тази гледна точка е странно настояването на Станишев в групата да попаднат хора, които не само не са членове на БСП, но и по презумпция са избрани заради силната им индивидуалност.

Според прогнозите в парламента ще попаднат около 70 души от БСП, а според подреждането на листите приблизително 15 души от тях ще са от гражданската квота или коалиционни партньори - чудесна почва за отделяне в самостоятелна група или независими депутати. В Народното събрание най-вероятно ще влезе и Васил Антонов от Плевен например, който е близък до бившия вътрешен министър Румен Петков, скандалния Илия Баташки от Пловдив - непредсказуем в поведението си, Красимир Янков от Варна, който си създаде немалко неприятели из структурите на партията заради грубата си намеса в конфликти по места. Ще е интересно и сработването на Георги Кадиев с бившия министър на финансите, а сега номиран за премиер Пламен Орешарски. Заради неразбирателство между двамата Кадиев напусна поста на зам.-министър на финансите по времето на тройната коалиция. Компанията на икономистите най-вероятно ще се допълни от бившия министър от правителството на Жан Виденов Румен Гечев. Кирил Добрев е известен с това, че не спестява критиките си към Станишев, а пък от Варна шанс има да стане депутат и Борислав Гуцанов, който не е съвсем безспорна фигура.     
 
Отлагането на разговорите по същество след изборите е заради надеждата, която все пак имат някои от ключовите фигури в БСП, че резултатите за партията няма да са катастрофални. Програма максимум е да имат поне един депутат повече от ГЕРБ (макар че социологическите проучвания от последните дни не им дават този шанс), а програма минимум - поне толкова народни представители, колкото през 2005 г. - 82 мандата. Ако нито едно от двете не се случи, конгресът, на който Сергей Станишев ще трябва да се раздели с поста на председателя след 12 години начело на БСП, няма да е далеч. Разговорите след 12 май ще са доста по-неприятни от замерването с биографии на представителите на т.нар. гражданска квота.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Съдът окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов 2 Съдът окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов

Шоуменът обяви, че ще създаде нова партия с име "Има такъв народ"

21 яну 2020, 686 прочитания

Вечерни новини: Съдът отказа да регистрира партията на Слави, СЗО свиква среща заради вируса в Китай Вечерни новини: Съдът отказа да регистрира партията на Слави, СЗО свиква среща заради вируса в Китай

И още: Иран потвърди, че е изстрелял две ракети по сваления украински самолет, Китай осъди бившия президент на Интерпол на 13 години затвор

21 яну 2020, 657 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Развод в синьо

Поредният разлъка между десните е произведение в широк диапазон от настроения и тоналности

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10