Особености на коалиционния живот
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Особености на коалиционния живот

Очакваният съюз между ДСБ и изключените от СДС бивши депутати от партия "Синьо единство" се разпадна ден преди документите на коалицията да бъдат внесени в ЦИК

Особености на коалиционния живот

Седем партийни обединения ще се явят на парламентарните избори

Велина Господинова, Люба Йорданова
8700 прочитания

Очакваният съюз между ДСБ и изключените от СДС бивши депутати от партия "Синьо единство" се разпадна ден преди документите на коалицията да бъдат внесени в ЦИК

© Юлия Лазарова


Драматични съюзи и още по-драматични раздели, партньорства, лишени от всякаква логика, и такива, провокирани от лична омраза - такава е коалиционната картината за извънредните парламентарни избори. Преждевременното сдаване на властта от ГЕРБ, протестите и заявката на основните действащи лица в тях да участват пряко във вота провокираха небивал за последните години интерес към парламента. За изборите за 42-ото Народно събрание в Централната избирателна комисия  (ЦИК) документи подадоха 71 партии, но в крайна сметка за вота бяха регистрирани 63 като 25 от тях ще се явят в 7 коалиции. За сравнение - през 2005 г. техният брой беше 22, а на предишния вот участваха 20 политически формации.

В задкулисието

Ако обаче има класация за най-бързо разпаднала се коалиция, първото място безспорно щеше да бъде за "ВМРО - Орлов мост". Обединението беше между ВМРО на Красимир Каракачанов и партията на бургаския бизнесмен и общински съветник Георги Манев - "Средна европейска класа" (СЕК). В него участваха и студентите от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), чието "лице" стана треньорът на ФК "Литекс" Христо Стоичков. Коалицията успя да просъществува само четири дни –  от  регистрацията й в ЦИК този понеделник до четвъртък, когато Каракачанов изненадващо се оттегли от обединението и подаде заявление за самостоятелно явяване на изборите.

Пред "Капитал" зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обясни това с няколко причини. "Имахме желание да направим коалиция на протеста, в която да участват всички протестиращи. Но не се получи. Притесненията ни за обединението са от миналия петък, когато заради партньорството ни със студентите се появиха обвинения, че сме патерица на властта. За да не ни не налага в кампанията постоянно да се обясняваме, решихме, че е най-чисто да се явим сами на изборите", каза Джамбазки. Според лидера на СЕК Георги Манев причината за разпада на коалицията е неразбирателство за листите. "Протестиращите имаха претенции. Имаше и несъгласие с част от хората, предложени за кандидат-депутати", каза Манев. В четвъртък следобед обаче, когато от ЦИК съобщиха, че Красимир Каракачанов е подал заявление за самостоятелно участие на ВМРО в изборите, Манев не знаеше. За разпада на коалицията "ВМРО - Орлов мост" не знаеше и студентският лидер Ангел Георгиев. Тримата се разминаха и в твърденията си как се е стигнало до създаването на коалицията. Според Красимир Каракачанов до нея се стигнало след среща между него и Христо Стоичков, на която футболната звезда лобирал за студентите от "Орлов мост". Формацията на Георги Манев пък му била позната отпреди това. Бургаският бизнесмен твърди, че протестиращите са се обърнали към него, защото им трябвал мандатоносител. Според Ангел Георгиев обаче не те са предложили партньорство на ВМРО. "Това, което правим, беше забелязано. Много движения, политически партии, ни потърсиха", каза Георгиев. Според него надделяло това, че тези партии не са участвали в управлението на страната.

В тъмните дебри на договорките 

Движението "Орлов мост", което разбуни духовете през последните седмици, беше официално обявено на среща в зала "Арена Армеец", организирана от НПСС. На нея обаче се събраха не толкова студенти колкото предимно възрастни хора от провинцията, дошли организирано с автобуси. На събитието Христо Стоичков беше обявен за "знаме и водач" на движението. Заради присъствието на известния футболист от близкото минало се заговори, че неофициално зад студентите от НПСС стои бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Всеизвестен факт е, че двамата са приятели. Появиха се и твърдения, че събитието в зала "Арена Армеец" е спонсорирано от Димитров. Пред "Капитал" председателят на НПСС Ангел Георгиев каза, че средствата за залата са дошли под формата на целево дарение от Христо Стоичков.

Съмненията обаче, че бившият депутат от ГЕРБ участва зад кулисите, се засилиха, когато на онлайн платформа на "Дарик радио" започна кампания за номинации за кандидат-депутати. Появиха се 56 имена, за които читателите трябваше да гласуват, без да се казва за листите коя политическа сила са номинациите. А наред с имената на икономисти и природозащитници бяха и тези на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на председателя на СЕК Георги Манев и на студенти от НПСС. Фигурираше и името Емил Димитров. И от ВМРО, и от "Средна европейска класа отрекоха да имат нещо със списъка.  Ангел Георгиев призна, че автор на инициативата са движение "Орлов мост". На въпрос дали Емил Димитров участва по някакъв начин в движението Ангел Георгиев заяви, че е чул, че Емил Димитров е бил номиниран от организация на ловци и рибари. Уточни и, че Ловно-рибарският съюз също има представители в движение "Орлов мост". Оказа се и, че в движението "Орлов мост" влизат редица неправителствени организации.  Главният секретар на НПСС Христиан Даскалов поясни, че на срещата в "Арена Армеец" са били представители на Асоциацията на ресторантьорите - София, и на Съюза на хотелиерите. Интересите на организациите в ресторантьорския и хотелиерския бранш се защитаваха активно от Емил Димитров при дебатите за отмяна на пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

Освен това Емил Димитров е и член на настоятелството на Свищовската академия, където студент е председателят на НПСС Ангел Георгиев. В края на миналата година Димитров успя да прокара между двете четения на бюджета допълнителна субсидия от половин милион лева за академията. Тогава от общо 600 хил. допълнителни приходи за ВУЗ 500 хил. отидоха за Свищовската академия.

Има и още една връзка между бившия депутат от ГЕРБ и разпадналата се коалиция "ВМРО - Орлов мост". Преди създаването на партията на Бойко Борисов Димитров участва на местните избори през 2007 г. като кандидат за общински съветник с листата на партия "Средна европейска класа" и и беше избран от името на формацията на Георги Манев за съветник в Етрополе.

В сряда Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси се произнесе, че бившият народен представител от ГЕРБ е бил в конфликт на интереси, когато е внесъл предложения по няколко законопроекта. Не е изключено скандалите около името на Емил Димитров да са натежали при вземането на решението ВМРО да напусне коалицията.

Верни на традицията докрай

И докато коалицията между Каракачанов, Манев и студентите все пак просъществува макар и няколко дни, очакваният съюз между ДСБ и изключените от СДС бивши депутати от партия "Синьо единство" се разпадна ден преди документите на коалицията да бъдат внесени в ЦИК. След драматични преговори до късно в неделя вечерта преговарящите от двете страни си тръгнаха, без да постигнат съгласие помежду си. Депутати от "Синьо единство" разказаха, че лидерът на ДСБ Иван Костов започнал първо разговора с това, че не вярва на бившите си колеги от парламентарната група на "Синята коалиция". Казал и, че съотношението в подкрепата за ДСБ и "Синьо единство" е 90 към 10. По тази причина на хората около Надежда Нейнски били предложени водачески места в 25-МИР в София, Велико Търново и Монтана. От ДСБ не били съгласи и евентуалната коалиция да има двама съпредседатели. След дълги преговори в крайна сметка се стигнало до съгласие обединението да има двама съпредседатели, но от страна на ДСБ било поставено условието в понеделник "Синьо единство" да внесат своя дял от сумата за предизборната кампания. При това в сметката на партията на Иван Костов. Това условие накарало представителите от "Синьо единство" да напуснат преговорите. В понеделник, когато беше крайният срок за регистрацията на коалициите в ЦИК, от ДСБ заедно с партията "Български демократичен форум" (БДФ) внесоха документите за регистриране на обединението като коалиция "ДСБ - БДФ". По повод отсъствието на "Синьо eдинство" първоначално от формацията казаха, че проблемът е технически и очакват до края на деня хората около евродепутата Надежда Нейнски да се присъединят към тях. В отговор от "Синьо единство" заявиха, че няма да участват в изборите, и поискаха от ЦИК да заличи регистрацията им. А в четвъртък след заседание излязоха с декларация, че нито един член на формацията няма да участва във вота, независимо че офертата на ДСБ към тях вече е за водачески места в 12 листи. От "Синьо единство" заподозряха бившите си колеги, че замисълът е да ги принудят да се явят на изборите под шапката на ДСБ. В подкрепа на тезата си те посочиха, че коалицията е регистрирана като "ДСБ - БДФ" и никъде не присъства думата "синьо". Социологическите проучвания даваха на съюза около 2% подкрепа за вота и дори в коалиция влизането на обединението в следващия парламент беше под въпрос. С този ход изглежда и че то вече е невъзможно.

 

Брак по сметка

 

Преди драматичните събития около протестите упорито се говореше, че лидерът на Гражданското обединение за реална демокрация (ГОРД) и настоящ евродепутат Слави Бинев ще сключи брак с Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на собственика на бургаската кабелна телевизия СКАТ Валери Симеонов и с още няколко по-малки националистически формации. Покрай протестите пък Бинев декларира готовност да предостави всички места в партийните си листи "на гражданите". В крайна сметка нищо от това не се случи. Формацията на Валери Симеонов, на която социолозите дават сравнително приличен резултат от около 1.5%, ще участва самостоятелно във вота. Вместо това Бинев се съюзи с партия "Свободен народ", зад която стои подсъдимият по делото "Октопод" Алексей Петров. Този съюз е изненадващ и може да се определи по-скоро като продиктуван от личната омраза между Слави Бинев и Алексей Петров, от една страна, и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. За цвят в обединението "ГОРДА България" присъстват Обединеният блок на труда на Кръстьо Петков и единият от мандатоносителите на "Атака" в 40-ото Народно събрание - Съюз на патриотичните сили "Защита".

 

Разпилени по партии

 

Малко повече от месец преди вота изчисленията на социолозите сочат, че евентуална партия на протестиращите би събрала около 15% от гласовете на избирателите. Такава партия обаче няма, а лицата от протестите се разпръснаха между множество партии и коалиции.  Хората, които инициираха първите протести срещу цените на тока - групата около Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, в последния момент решиха да се явят на вота под името "Движение за граждански контрол" с регистрацията на партията "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев. Движение "Освобождение", в което влизат икономистът и богослов Ивайло Франц и Николай Колев-Босия, ще участват на изборите с партия "Другата България" на Божидар Томалевски. Коалицията  "Българската пролет", където основни действащи лица са хора от младежката организация на "Българска социалдемокрация" на Александър Томов, ще използват регистрацията на формацията "Българска социалдемокрация" и "Партия на зелените" на Валентин Симов.

Драматични съюзи и още по-драматични раздели, партньорства, лишени от всякаква логика, и такива, провокирани от лична омраза - такава е коалиционната картината за извънредните парламентарни избори. Преждевременното сдаване на властта от ГЕРБ, протестите и заявката на основните действащи лица в тях да участват пряко във вота провокираха небивал за последните години интерес към парламента. За изборите за 42-ото Народно събрание в Централната избирателна комисия  (ЦИК) документи подадоха 71 партии, но в крайна сметка за вота бяха регистрирани 63 като 25 от тях ще се явят в 7 коалиции. За сравнение - през 2005 г. техният брой беше 22, а на предишния вот участваха 20 политически формации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  много мерак за вожд :-)

 • 2
  cookiejar avatar :-|
  cookiejar

  Принципно гласувам винаги против БСП и на предните избори гласувах за Синята Коалиция. От тогава те се разцепиха още 2-3 пъти и кръстиха последната отломка "Единство"?? Лично аз съм разочарован от това поведение и с леко прискърбие ще гласувам за ГЕРБ.

 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto

  Всяко зло за добро. С последните си действия старите десни партии завършиха разпада си с изпадането си от парламента ще отворят пространство за нова десница. Да се надяваме, че с това и Костов ще оттегли от лидерските си амбиции - въпреки че върши много като политик, като лидер той е неспособен на обединение.

  За съжаление обособяването на ново дясно политическо представителство остава за необозримото бъдеще. Дано разпада на старата десница катализира този процес.

 • 4
  omniam avatar :-|
  omniam

  Време е за партия "Шарени идиоти" - без конкретна програма, единствената цел е влизане в парламента, приема всеки желаещ без критерии.

 • 5
  2.5 avatar :-P
  2.5

  [quote#3:"mapto"] Да се надяваме, че с това и Костов ще оттегли от лидерските си амбиции[/quote]

  Трябва да се случи чудо за да доживеем такова нещо.
  Истинско чудо!

 • 6
  objective avatar :-(
  objective

  Бързото реформиране на определени отрасли и стимулиранете на малкия и средния бизнес са несъмнено основен лост за решаване на натрупаните социални проблеми. Но първото условие, за да си в състояние да извършваш на дело това, е да спечелиш убедително вота на народа и изборите. Каква е ползата, че има един Иван Костов, който знае как да управлява икономиката, ала не знае как да спечели доверието на мнозинството българи и обрича своята партия на все по-отчайващо дълбока политическа изолация ? Народът върви след потенциалните победители, а не след ония, които "драпат", за да се превърнат в невзрачна и отблъскващо плюваща опозиция с oчевaдната "перпектива" тя скоро да се превърне в извънпарламентарна !

 • 7
  objective avatar :-P
  objective

  Лидерите на Европейската десница дават недвусмислен знак на десните български избиратели, че стоят зад ГЕРБ - единствената управленска алтернатива на БСП и нейните крила ДПС и АТАКА. Това се опита да ни каже и традиционно десният Михаил Константинов, а в вчера в прав текст по ТВ7 – и Йордан Соколов. Той обясни, че ОДС е започнало така необходимите за икономиката на България болезнени реформи и затова е бил пометен от силите на статуквото и заменен с НДСВ. Той оцени като правилна тактиката на ГЕРБ през последните 4 години – в условията на криза да се запази финансовата стабилност, без прибързано да се пристъпва към болезнени реформи, за да се даде шанс на ГЕРБ да извърши това обмислено и спокойно във втори управленски мандат. Разпокъсването на десния електорат на отделни, парламентарно неизбираеми малки политически субекти – СДС (1%), ДСБ (1,2 %), „Синьо Единство” (1%), РЗС (0,3 %), ДБГ (3 %) и т.н. вкарва страната в патова ситуация, избори до дупка и безнадежна дестабилизация. Спасителната тактика за страната, това да не се случи, е десните избиратели да се освободят от всякаква носталгия и да дадат своята максимална електорална подкрепа на онзи политически субект, който ни посочва ЕНП и който има шанс да състави самостоятелно дясно правителство !

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Не мога да разбера, защо разни излизащи от политическия живот на държавата, маргинализирани и изчерпани формацийки, трошат излишен финансов ресурс за участие на изборите, след като е очевидно, че въобще няма да влязат в парламента?!!! В следващия парламент ще влязат най-вероятно ГЕРБ, КБ (коалиция между БСП и пълнежа им), Атака, ДПС и България на гражданите (на Кунева), плюс-минус коалицията ДСБ-БДФ (Костов и пълнежа му) и НФСБ, ама последните две са много под въпрос... Та, единствено току-що споменатите има смисъл да наливат някакви пари в тези избори. Останалите само трошат парите си (и/или парите на своите дарители) на вятъра!

  Отделно на ръка, че нито ГЕРБ (единствените вероятни да съставят следизборно управление, след като пак си напазаруват някак Атака), нито която и да било друга форма на следизборна коалиция няма да управлява легитимно (тоест - коалицията след изборите, минимум между ГЕРБ и Атака, дори ако двете публично се правят на скарани, ще управлява всички, без реално да разполага с подкрепата на поне 50 % от българското население с право на глас). Българските политици никак не си падат да включват във вземането на окончателните си решения (посредством много чести референдуми) българската общественост. Всичките са много големи "демократи" на приказки, ама на дела...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.