СРС-тата - новите досиета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

СРС-тата - новите досиета

Явни срещи - тайни помисли

СРС-тата - новите досиета

Скандалите с подслушването показват, че този метод се използва най-вече за политическа саморазправа

Йово Николов
11805 прочитания

Явни срещи - тайни помисли

© Надежда Чипева


5% от използваните специални разузнавателни 

срества са за осъдителни присъди

"Имаше едно бяло помещение като преддверие, чисто бяло. И врати без обозначение. Избрахме си наслуки една стая и влязохме в нея. Началникът на СДОТИ каза - питайте какво ви интересува. В момента, в който поисках да проверят дали телефонът ми се наблюдава, екранът на компютъра се напълни с данни, а служителката силно се притесни. Тогава разбрах, че ДАНС следят с кого кога си говоря."

Това са спомените на зам.-председателя на комисията за вътрешен ред и сигурност в 40-ото Народно събрание Татяна Дончева за проверката в МВР от 25 септември 2008 г. Сред проверяваните е и председателят на комисията Минчо Спасов. Неговият телефон също е следен. Искани са разпечатки за разговорите им ежедневно.

Сред тях са и телефоните на бившия шеф на НСС ген. Иван Чобанов, бившия шеф на военното контраразузнаване Орлин Иванов, депутата Румен Овчаров и др. Причината е, че всички те са говорили с Дончева. Към списъка с подслушаните бяха добавени и няколко журналисти. "За да замажат скандала", смята бившата депутатка. Преди пет години аферата "Галерия" разтърси върховете на младата тогава Държавна агенция "Национална сигурност". Последваха уволнения и оставки.

Картина от една изложба

Проверката на парламентарната комисия от 40-ия парламент е първата в новата история на България, при която безапелационно се доказват начините на употреба на подслушванията. Това, което се случва с Татяна Дончева, е показателно за какво служат специалните разузнавателни средства. Без да има оперативна необходимост (за разкриване на престъпление), се събира информация, по-точно  трафичните данни за човека, който представлява интерес. В случая -  народен представител.

По-късно Дончева е заклеймена от партийните си другари, обвинена е, че работи срещу националната сигурност и "наши хора" по върховете на службите, стига се дори до безпрецедентна подписка на служителите на ДАНС срещу нея като зам.-председател на вътрешната комисия в парламента. А премиерът Станишев прави няколко опити да я махне от този пост.

Случаят с разработката "Галерия" и следените лица по нея показват нагледно как служат СРС-тата, които МВР и ДАНС използват толкова охотно. В последния доклад на парламентарната подкомисия за контрол на използването на специални разузнавателни средства се отбелязва, че за 2011 г. са получени 13 426 разрешения по Закона за СРС и още 58 702 искания за трафични данни (разпечатки на мобилни телефони) по Закона за електронните съобщения. Според статистиката само 5% от използваните са за осъдителни присъди.

Преглед на скандалите в обществения живот през последните 15 година ясно показват, че подслушванията в България невинаги са служили за това, за това, за което казва законът - за разкриване на престъпления. Напротив, скандалите като "Галерия" доказват, че тяхното предназначение често е за политическа употреба.

СРС-тата - новите досиета

В новата история на България подслушването беше въведено като метод за очерняне от министъра на вътрешните работи Богомил Бонев. Дотогава на мода бяха досиетата и разработките. Бонев наследи от предшественика си, покойния вече Николай Добрев, оперативната разработка "Змия". Нейното начало е на 17 септември 1996 г. Била образувано със знанието на тогавашния шеф на МВР Николай Добрев, който дори я наблюдавал лично. Наблюдаваната жена се явявала посредник при вземане на подкупи за пускане под гаранция на задържани и разследвани. Тя била близка до главния прокурор, използвала името и влиянието му. Става дума за лекарка, която често придружавала Иван Татарчев при пътуванията му в чужбина и била страна при уреждането на незаконни сделки. Чисто и просто косвено обвинение срещу Татарчев в корупция.

През 1997-1998 г. тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев беше повел кръстоносен поход срещу прокуратурата и използваше всякакви средства. В интерес на истината подробности от съдържанието на СРС-тата никога не "изтекоха" в медиите. По същото време излязоха информации за гуляи на съдии и прокурори с кърджалийския бандит Роко и подслушани разговори.

Следващия скандал, свързан с подслушването, беше с откритите "бръмбари" в апартамента на тогавашният главен прокурор Никола Филчев. Служебното жилище на обвинителя, което беше от контингента на БОДК, е било оборудвано с апаратура, каквато беше практиката по времето на социализма. В съседно жилище беше открита и базова станция, която поддържа работата на подслушвателните устройства. Доказано беше, че "бръмбарите" никога не са работили, но това засили параноята на Никола Филчев и се стигна до най-зловещия период в историята на Главната прокуратура, през който редица хора пострадаха от отмъстителността му. Той използва целия арсенал на институцията за лична саморазправа.

Двама от обвинените в нерегламентирано подслушване починаха преждевременно, тогавашният главен секретар на МВР Божидар Попов беше принуден да подаде оставка и по-късно също почина от рак, а тогавашният директор на НСС Атанас Атанасов беше всячески тормозен от прокуратурата. В крайна сметка всички бяха оправдани на всички инстанции по т. нар. "Бръмбаргейт".

Пак с ген. Атанас Атанасов беше свързан и следващ скандал. По т. нар. дело "Гном" покрай него бяха подслушвани депутати, журналисти и общественици. Повод за поставянето под наблюдение на ген. Атанасов са подозрения, че той е шпионин на британското посолство. Разследването на парламентарната комисия през 2003 г. по въпроса откри редица нарушения на законите и практиката да се контролират различни лица чрез техни близки. (Подобно на "Змията" на Татарчев.) Така стана ясно например, че бившият полицай от оперативното издирване Живко Георгиев е бил подслушван заради близостта си с тогавашния правосъден министър на НДСВ Антон Станков. Георгиев бил подслушван във връзка с разследване за производство на фалшиви германски марки. Само по себе си абсурдно обвинение - тази валута не съществува още от 2000 г.

Най-големите скандали с подслушването обаче белязаха управлението на тройната коалиция и в частност БСП. Именно оттам дойде и разработката "Галерия". Непубликуван факт е, че след проверката на комисията в МВР е извършено допълнително разследване през септември 2008, което показва, че СДОТО е контролирало телефоните на 50 (петдесет) депутати от 40-ото Народно събрание. Искания за разпечатки за водените от тях разговори имало дори от обикновени РПУ-та. Според тогавашния министър Михаил Миков обаче разпечатките за депутати са били много по-малко - около 15-20.

Предпредпоследният скандал

СРС-тата, които взривиха баланса в силовия сектор по време на управлението на Сергей Станишев бяха извадените шест месеца преди "Галерия" разговори на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов (Рилски), в който той се договаря за подаръци, които ще получи той и дъщеря му, а от съдържанието става ясно, че е опъвал чадър върху алкохолни фирми. Бившият директор на полицията ген. Илия Илиев беше арестуван по скалъпено обвинение за изнасяне на въпросните разговори само и само за да не свидетелства пред парламентарната комисия за вътрешен ред и сигурност. Скандалът предизвика оставката на министър Румен Петков и шефове на служби.  И макар да имаше оздравителен ефект върху системата на МВР, случилото се беше отново използвано във вътрешнопартийни конфликти.

Управлението на ГЕРБ продължи практиката за употребата на СРС-тата извън законовото им предназначение, а липсата на контрол стана причина за нови и нови скандали.

Така например в началото на декември 2010 г. вътрешният министър Цветан Цветанов достигна до нови висоти на полицейщината, като изчете в парламента стенограмите от специални разузнавателни средства на горнооряховски лекари и ги обвини, че са виновни за смъртта на недоносено бебе. Разследването срещу тях обаче установи, че те не носят вина за смъртта на детето.

Емблематичен беше случаят с подслушванията на директора на Агенция "Митница" Ваньо Танов, който беше "закачен" именно заради конфликта си с Цветанов. От изтеклия през медиите записан разговор стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал от него да спре проверката в завода за бира на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. Информацията беше изнесена от вестник "Галерия". Проверка установи, че срещу Танов са използвани законно подслушване, но оригиналните записи бяха отдавна унищожени. Това на практика направи невъзможно разследването за опъване на чадър над дейността на фабриката за бира "Леденика" от страна на премиера Борисов.

В края на март се появиха съмнения, че съществува проверка под кодовото име "Будали", по която са подслушвани журналисти, за изтичането на информация по папката "Буда", която засяга миналото на премиера Бойко Борисов в средата на 90-те години на миналия век. От прокуратурата отрекоха да знаят нещо по този въпрос и препратиха към службите. Главният секретар Калин Георгиев отрече за такава разработка и единствената служба, която остава, е ДАНС.

За да се стигне до обвиненията на лидера на БСП Сергей Станишев, че служители на СДОТО извършват нерегламентирани подслушвания. Той подаде сигнал в прокуратурата, която веднага започна проверка в секретната дирекция на МВР. Отсега е ясно обаче, че тя едва ли ще достигне до някакви разкрития за порочни практики във вътрешното министерство. И в този случай използването на СРС-та ще стане аргумент в предстоящата предизборна борба. Твърде е възможно Станишев да е бил подведен с този сигнал, за да може да бъдат парирани опитите му в дебата да набляга на огромния брой подслушвания по времето на управлението на ГЕРБ.

Без изключение...

Бързият преглед на прехода показва, че на практика всички големи политически партии са били изкушавани да използват подслушвания за политически цели. Макар и в годините всеки скандал да е водел до законодателни промени, които да подобрят контрола, това не е достатъчна гаранция за законност.

Според бившия министър на вътрешните работи и бивш председател на комисията за контрол на СРС-та в 41-ия парламент Михаил Миков основният проблем идва от срастването на политическата и професионалната власт в МВР. Когато няма ясна граница между политическото и професионалното ръководство, се получава свръхконцентрация и свръхполитизация, която води до злоупотреби, смята Михаил Миков. Той заедно с бившия правосъден министър в правителството на Жан Виденов Младен Червеняков предлагат СДОТО да бъде изведена извън МВР като независим орган, което ще е гаранция срещу политическата употреба.

Според бившия председател на Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова в това предложение има логика. Най-малкото тази дирекция да бъде на равни разстояния от другите органи, а и за да има диференциация между органа, който възлага, и този, който контролира тази дейност. Тя дава конкретен пример с унищожаването на материалите по подслушванията, които не са довели до искания ефект. Според Цвета Маркова там контролът е нулев.

Направените  през годините законодателни промени показват, че основният проблем вече не е толкова в нормативната база, колкото в манталитета на политиците. Получава се парадоксът, че колкото по-ясна нормативна база имаме за подслушванията, толкова по-малко доверие имаме на хората, които ги прилагат.  При това съмненията не идват от граждански организации, а от партии, които са управлявали целия този репресивен апарат и очевидно знаят как се прави това. И как се използват резултатите естествено.

5% от използваните специални разузнавателни 

срества са за осъдителни присъди

"Имаше едно бяло помещение като преддверие, чисто бяло. И врати без обозначение. Избрахме си наслуки една стая и влязохме в нея. Началникът на СДОТИ каза - питайте какво ви интересува. В момента, в който поисках да проверят дали телефонът ми се наблюдава, екранът на компютъра се напълни с данни, а служителката силно се притесни. Тогава разбрах, че ДАНС следят с кого кога си говоря."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  "Според Цвета Маркова там контролът е лев."
  И какво точно значи това ?
  Контрола е ЛЯВ (БСП) или струва 1 лев ?!?

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Сега става ли ясно и на слепите за какво и за кого работят службите, прокуратурата и съда, след като се харчат огромни суми за подслушвания, а престъпниците са на свобода?

 • 3
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Те онези на власт никога не са слушали престъпници. Слушат конкуренцията, а не аверите си :)

 • 4
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Струва ми се, че първият политик който суспендира цялата прокуратура, следствие,съд и служби и помоли Брюксел за директна помощ, както при природно бедствие или друга извънредна ситуация и прокара закон за забрана на всякакви бивши служители и техните семейства да заемат каквато и да била позиция в споменатите служби и институции за срок от минимум 15 години, ще бъде провъзгласен за национален герой и преизбиран доживот....За съжаление това ми изглежда единствения възможен изход от дупката в която се намираме,при това изход крайно невероятен....

 • 5
  zvero avatar :-|
  Звероний

  Написаното в статията за Минчо Спасов е откровена лъжа! Знам го от разговор с него :-)

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Като гледам старите к, с тях нов б не мисля, че ще се получи ...

 • 7
  tanas avatar :-?
  Танас

  До коментар [#6] от "Нефертити":

  Като си толкУ любопитна що не Одиш да си завреш главУтУ дека я е завирал Бате Йово ?

 • 8
  shristov avatar :-|
  shristov

  Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено.

  Контролът, Виктор Суворов (не намерих цитат на български):

  Не просто товарищ Сталин выполнил поручение и забыл о нем. Совсем нет. Товарищ Сталин взял обеспечение безопасности телефонной связи под свой персональный и постоянный контроль. Такую телефонную станцию заморский инженер поставил, которая не просто обеспечивает надежную бесперебойную связь двух любых телефонных аппаратов, но и позволяет с центрального поста проверить, а не подключился ли кто к линиям, а хорошо ли связь работает. Так что если, например, товарищ Троцкий говорит по телефону с товарищем Бухариным, то в их линию вообще никто подключиться не может. Никто не может подслушать. За исключением товарища Сталина. Товарищ Сталин подключается и к разговорам товарища Троцкого, и товарища Рыкова, и товарища Бухарина, и товарищей Зиновьева с Каменевым. Заботлив товарищ Сталин: подключится, разговору не мешает, а только все слушает, хорошо ли слышно? Слышно хорошо. Не зря заморскому инженеру большие деньги платили.

 • 9
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  "..че за 2011 г. са получени 13 426 разрешения по Закона за СРС и още 58 702 искания за трафични данни (разпечатки на мобилни телефони).."

  Wait what?! Това са общо какво, над 70 000?! За население под 8 милиона? За сравнение Microsoft са получили общо.. "2012 американците са получили 70 665 запитвания от официални органи в 54 различни държави" при сигурно 2 милиарда потребителя. Добре работи нашата прокуратура брех.

 • 10
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Доказано беше, че "бръмбарите" никога не са работили, но това засили параноята на Никола Филчев.

  Доскоро Филчев беше в ремисия, но покрай тези избори симптомите му изглежда отново се обострят...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.