Това не е за телефона...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Това не е за телефона...

Това не е за телефона...

Скандалите със СРС-та са възможни заради фалита на правоохранителните институции

17864 прочитания

Едва ли има друга държава в Европа, в която реплики от рода на "не е за телефона", "обади ми се по Viber", "остави си телефона в другата стая" да са част от разговорния език не на организираната престъпност, а на бизнесмени, политици, журналисти като част от рутинната им работа. Българското общество до такава степен е претръпнало към подобни скандали, че намира навлизането в сферата в личния живот, каквото по дефиниция е прилагането на специални разузнавателни средства, за нещо съвсем естествено.

Ето защо последният, пореден скандал, свързан с подслушване, не взриви обществото, то просто го регистрира. От любопитство към детайлите. А истината е, че дори и съвсем малко от твърденията в сигнала на Сергей Станишев да са истина, сценарият вече напомня на филм на ужасите.

Сив ван ме преследва в живота

Източници на "Капитал" в службите за сигурност коментираха, че още при пръв прочит на изнесеното в сигнала, обявен от лидера на БСП, се съдържат данни, които отговарят на истината – в Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО), която прилага специалните разузнавателни средства (СРС) действително има такива служители и действително има такъв ван "Крайслер" (прокуратурата дори го иззе, за да го изследва), който е оборудван с техника за подслушване.

Обстоятелствата дали тази техника е била използвана спрямо изброените в сигнала политици, бизнесмени и магистрати съвсем лесно може да се проверят, защото ползването на абсолютно всякаква специализирана апаратура се регистрира – по час, по място, по служител и т.н.

"Подобен сценарий, така както беше описан в сигнала, е възможен, но за да бъде реализиран, в конспирацията трябва да участват десетки, дори стотици служители на МВР, чиито интереси да са в постоянен синхрон. Което, ако е вярно, е чудовищен сценарий за цялата държава", коментира високопоставен източник от службите за сигурност. Въпреки че щатът на СДОТО е класифицирана информация, при съвсем груби сметки на бюджета за заплати, съпоставен с осреднена заплата за системата, излиза, че в дирекцията работят поне 500 души.

Дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е създал "специална група, която провеждала незаконно подслушване", прокуратурата може да разбере само по един начин – чрез разпити на свидетели. И тук идва първият капан, в който държавното обвинение само се вкара. Ден след като Станишев внесе сигнала, главният прокурор Сотир Цацаров, който каза, че е впечатлен от конкретните данни в него, разпореди проверка. Тя обаче не е в рамките на образувано досъдебно производство, а е по реда на Закона за съдебната власт. Това на практика означава, че екипът от 12 прокурори, които влязоха в СДОТО, са с изключително тесни правомощия. Така например те не могат да разпитват, а само да искат обяснения от служителите.

В тези обяснения служителите могат да кажат или да не кажат каквото си искат, защото не носят каквато и да било отговорност за думите си. Отделно от това, ако някой от тях желае да свидетелства, но под условие че получи защита (като анонимен свидетел), това просто няма как да се случи. "Става дума за проверка на твърдения върху един лист. Трябва да съберем информация за тях и тогава да преценим дали има достатъчно данни да се образува досъдебно производство", коментира градският прокурор Николай Кокинов пред "Капитал" и каза, че всеки, който има желание да даде показания и да ползва защита, може да се обърне към държавното обвинение.

От високопоставени източници в прокуратурата научихме, че по всяка вероятност по проверката в СДОТО ще бъде образувано досъдебно производство заради някои от констатациите, на които са се натъкнали проверяващите.

В началото на седмицата от Българския хелзинкски комитет (БХК) призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да обяви публично доклада от проверката. Самият Цацаров обяви, че това няма как да стане, защото в него със сигурност ще има класифицирана информация, но в същото време заяви, че данни от проверката ще бъдат представени.

Тук е важно да се отбележи, че прокуратурата има навика да влиза в СДОТО след всеки подобен сигнал – така се случи и през 2001 г., когато Върховната касационна прокуратура (ВКП) подготвя доклад и след скандала с подслушването на бившия директор на контраразузнаването Атанас Атанасов, и през 2008 г. след изтеклите разговори на зам.-директора на ГДБОП по това време Иван Иванов-Рилски. Резултатите от нито един от тези доклади не са обявени публично, не е е съобщено какви са откритите нарушения, какви са предприетите мерки, какви препоръки са били отправени и дали са били изпълнени.

"Капитал" поиска информация за тези доклади, но до редакционното приключване на броя такава не беше получена.

Прокуратурата сама се е поставила в трудно положение – проверката в СДОТО започна под сянката на общественото съмнение поради недоверието дали двама от ръководителите на екипите – градският прокурор Николай Кокинов и неговият заместник Роман Василев, въобще могат да гарантират безпристрастна ревизия във вътрешното министерство. Публичен факт е, че Василев е бил награждаван от министър Цветанов и именно той го оневини по проверката на имущественото му състояние. В същото време, оповестявайки резултатите, спестявайки класифицираната информация, държавното обвинение може да остане неразбрано от обществото.

Към всичко това можем да прибавим още един сюжет – като наблюдаващ прокурор по разследването за корупция срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров Роман Василев допусна грешки при изваждането на разрешения за прилагане на СРС срещу разследваните. Именно базирайки се на тези пропуски, съдът (който още не е обявил мотивите си) обясни оправдателната присъда. Или казано с две думи – прокурор, награждаван от вътрешния министър, за когото има подозрения, че спазва процедурата за изваждане на разрешение за СРС-та, ще проверява дали вътрешния министър е нарушил процедурата за подслушване.

Независимо от това как ще приключи проверката, към този момент е ясно, че скандалът ще нанесе тежки щети. От една страна, бяха изнесени конкретни данни за способите за негласно следене (това вади автоматично крайслера от употреба, а според източници на "Капитал" преоборудавнето на друг автомобил ще струва скъпо), а заради съмненията към проверяващите винаги ще остане подозрението, че "нещо е прикрито". Оттам и без това клонящото към нула доверие към службата съвсем ще се стопи.

Липсата на независим контрол

Ситуацията щеше да изглежда по съвсем друг начин, ако последното правителство беше решило трайно проблема с гражданския контрол на прилагането на СРС. Това, разбира се, е въпрос, който е съществувал още от 2001, когато е първият регистриран подобен скандал. В три осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург се казва, че такъв механизъм не съществува. До тях най-вероятно съвсем скоро ще може да подредим още едно решение, защото правозащитниците Михаил Екимджиев (на когото е първото осъдително решение) и Александър Кашъмов подадоха отново подобна жалба.

"Проблемът идва от факта, че българските граждани не могат да се обърнат към държавните институции и да ги попитат дали в някакъв минал период са били обект на подслушване", коментира Александър Кашъмов. С промени в Закона за СРС привидно беше създаден механизъм за подобен контрол, но той е на практика неприложим: "Информация може да получиш само от парламентарната подкомисия, и то само ако си бил подслушван незаконно, т.е. без разрешение на съд, нещо, което комисията няма как да знае. Аз не знам за такъв случай", заяви още адвокат Кашъмов.

Като цяло службите за сигурност реагират на нож, когато чуят за подобна възможност, защото може да опорочи някоя разработка и да се попречи на разследването. Такава хипотеза действително съществува, но тя не следва автоматично, коментират юристи. Ето защо е важно да има наистина независим орган, към когото гражданите да се обръщат с подобни запитвания, той може да проверява дали например има още отворено разследване, дали изнасянето на данни за това дали някой е подслушван към минал период от време застрашава националната сигурност и да приемат решение дали да отговарят на човека, който пита. И още – те могат, ако видят например, че има "отворено" от години дело и да проверят дали то не е образувано, само за да се пусне СРС на някой човек.

Единственият такъв орган, който  съществува, е парламентарната подкомисия за контрол по Закона за СРС и Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Нейният доклад за 2011 г. действително е първата стъпка за подобряване на отчетността на СРС-тата, каквото беше и задължението от 2011 г. към съдилищата да включват подробна статистика за дадените разрешения за СРС.

Парламентарната комисия в същото време е с ограничен капацитет (състои се от действащи депутати, които имат и много други ангажименти) и трудно може да прави всеобхватни проверки, дори и да бъде подпомагана от експерти и администрация.

Съвсем друг е въпросът, че контролът е пряко обвързан със съществуването на действащ парламент. Така например в момента до парламентарните избори, а вероятно и няколко месеца след това на практика такъв орган няма да функционира. Съвсем скоро ще е видима и първата щета от тази недомислица – през май трябваше да излезе докладът на подкомисията за 2012 г. Това обаче просто няма как да се случи и най-вероятно обществото ще научи за състоянието с подслушването за миналата година... през 2014 г.

По време на тройната коалиция беше създаден такъв орган – Бюро за контрол на СРС. Действително подборът на неговите членове стана по порочния ред, по който се случват всички кадрови назначения, но беше стъпка напред. В крайна сметка бюрото беше разпуснато от ГЕРБ.

И така, ако се абстрахираме от конкретните казуси, ще видим, че те са възможни и най-вече реалистични за обществото поради три причини - ниското доверие в институциите, всеобщото усещане за безнаказаност и липсата на ефективни механизми за контрол. И тогава се сещаме за прочутата реплика от филма "Обществен враг" -  It's not paranoia if they're really after you (не е параноя, когато наистина те следят) - звучи съвсем уместно.

Ден след като Станишев внесе сигнала, Сотир Цацаров разпореди проверка
Фотограф: Георги Кожухаров

Едва ли има друга държава в Европа, в която реплики от рода на "не е за телефона", "обади ми се по Viber", "остави си телефона в другата стая" да са част от разговорния език не на организираната престъпност, а на бизнесмени, политици, журналисти като част от рутинната им работа. Българското общество до такава степен е претръпнало към подобни скандали, че намира навлизането в сферата в личния живот, каквото по дефиниция е прилагането на специални разузнавателни средства, за нещо съвсем естествено.

Ето защо последният, пореден скандал, свързан с подслушване, не взриви обществото, то просто го регистрира. От любопитство към детайлите. А истината е, че дори и съвсем малко от твърденията в сигнала на Сергей Станишев да са истина, сценарият вече напомня на филм на ужасите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

90 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz
  • -181
  • +54

  Ей голям страх от СРС-та имат някои хора.
  Човек би помислил че са гузни и имат нещо за криене.

 • 2
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel
  • -15
  • +106

  До коментар [#1] от "bz":

  Вие в inews само като илезе новия брой на Капитал ли работите. То верно, че КТБ се задъхва за кеш, но пак можеше да ви платят за цяла седмица?

 • 3
  iliefff avatar :-(
  jilieff
  • -12
  • +130

  Само не мога да разбера...комунизма ли се връща или просто не си е заминавал?

 • 4
  bz avatar :-|
  bz
  • -105
  • +15

  [quote#2:"guentertreitel"]Вие в inews само като илезе новия брой на Капитал ли работите.[/quote]
  Така Ви се струва защото сте платен писач и си мислите че всички са като Вас.

 • 5
  seg00516098 avatar :-|
  JediMonster
  • -16
  • +119

  Кокинов и Роман Василев ще правят проверка на ГЕРБ ....смях, че те и двамата са от ГЕРБ каква проверка ще правят??!!!

 • 6
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  вътрешна... :)

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Усмивки от старите ленти, но в трагичен ракурс...

 • 8
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Както Василев и цацаров ще правят проверка, така и Стефанов направи проверка на едни апартаменти по едно време... Резултат - кръгла нула. Е, Стефанов се позакръгли и е кандидат-депутат :)

 • 10
  kotoni913 avatar :-P
  kotoni913

  тази статия много ми прилича на приказката на мирча кришан за краставичката! авторът върти суче и накрая пак я докара до вината на герб произтичаща от една нищо не значеща анонимка. добре все пак че не ни спести историята с "галерия" - безспорен шампион в това отношение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK