Арести, обиски, претърсвания...

Заместник градският прокурор на София Роман Василев

Арести, обиски, претърсвания...

...или как прокуратурата решава търговския спор между Цветан Василев и съсобственика му във фалиралия "Рубин"

43382 прочитания

Заместник градският прокурор на София Роман Василев

© Георги Кожухаров


"За съжаление познавам лекотата, с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност. Въпреки увереността ми, че това не може да става системно, в отделни случаи може да стане и поръчково. Бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез "услугата" на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост." Признанието е на бившия главен прокурор и е цитат от книгата "Проблеми на наказателната политика в Република България" - трудът, с който миналата година Борис Велчев стана професор.

Историята, която ще ви разкажем, започва в последните седмици на мандата на Борис Велчев, но достига своя (засега) апогей при неговия наследник -  главен прокурор Сотир Цацаров. Тя е показателна за това как практиката държавното обвинение да бъде използвано за икономически рейд е непреходна и не зависи от това кой седи най-отгоре на единната и централизирана прокуратура.

Подготовката

Декор за този конфликт е стъкларският завод "Рубин", за който през лятото на 2012 г. е открито производство по несъстоятелност. Участниците в него от едната страна са представители на интересите на най-големия кредитор и акционер - Корпоративна търговска банка и близки до нея фирми, и  съсобственици в дружеството – членът на надзорния съвет Юрий Ангелов и изпълнителният директор на завода, Панчо Панчов.

И, разбира се - прокуратурата, която само да припомним, трябва да е независима и да следи за върховенството на закона. Или поне така казва конституцията.

През пролетта на 2012 г. прокуратурата започва предварителна проверка по сигнал на Златка Качин – управител на дружеството "Рубин индъстри" (акционер с малко над половината акции в завода и свързан с Цветан Василев), в него се твърди, че заводът е бил източван.

През септември в Софийската градска прокуратура (СГП) е образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери от завода. Разследването се наблюдава от небезизвестния прокурор Момчил Георгиев (който също в опит да реши търговски спор образува дело срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев).

В началотo на октомври 2012 г. в прокуратурата пристига още един сигнал, който подобно на първия твърди източване на "Рубин" чрез доставяне на стоки на завишени цени, прехвърляне на вземания, отклоняване на средства.

По него има резолюция на зам. градския прокурор Роман Василев, с която разпорежда сигналът да се присъедини към вече образуваното досъдебно производство и дава инструкции на наблюдаващия прокурор да "проведе среща с данъчните при ТД на НАП".

В тази връзка да даде обяснения в полицията е извикан Юрий Ангелов, който се разбира с разследващия полицай първо в главната дирекция да отиде адвокатът му и да се запознае със сигнала, който не е секретен, за да може впоследствие да даде обяснения по него и да представи документи. На място адвокат Петков, който е получил сигнала, вместо да го препише на ръка, го снима с телефона си (пак – той не е секретен документ).

През следващите два месеца разследващите изискват информация от различни банки за това дали Юрий Ангелов и неговите роднини и служители имат сметки, разпечатват се документи от различни масиви на МВР, търговски и имотни регистри. По делото се появява и анонимен свидетел, който предава документи на разследващите, като казва, че ги е взел от... офиса на Юрий Ангелов.

Атака

В средата на декември по разпореждане на прокуратурата полицията започва масови претърсвания и на офиси и домове на служители на фирмите на Юрий Ангелов. Въпреки че се изземват чували с документи, компютри, най-търсеният документ са снимките от сигнала с резолюцията на прокурора Роман Василев, който адвокатът на Ангелов е направил в полицията. В крайна сметка ксерокопие от него е намерено в една от счетоводителките – З.С., която обяснява, че го е получила от началника си, за да подготви посочените в него документи, които да бъдат предадени на полицията.

Претърсен е домът на друга служителка на Юрий Ангелов – В.В, като през цялото време по думите й полицаите са коментирали, че това е "поръчка" и "прах в очите."

В крайна сметка двете жени са отведени късно вечерта в сградата на Главна дирекция "Национална полиция" в столичния кв. "Младост". Полицаите се шегуват и им казват да си вземат повече дрехи, защото "може и да ги арестуват".

Смисълът на среднощното пътуване из София всъщност е служителките да бъдат закарани до сградата на националната полиция, където да им бъдат връчени призовки за... другата сутрин, когато трябва да се явят в СГП. За целта е бил мобилизиран ресурс от полицаи от иначе елитна дирекция, които е трябвало да останат до късно вечерта, за да "обезпечат" специализираната операция по призоваване на свидетел.

В.В. в крайна сметка е освободена, но З.С. е държана по думите й близо три часа, без да й се каже защо, след което е отведена в близкото 7-о РПУ за 24 часа, въпреки че е в ремисия от онкологично заболяване, не е криминално проявена и въобще не е ясно какво точно налага ограничаването на правата й.

Заради случилото се двете служителки на Юрий Ангелов подават сигнал до главния прокурор, в който обясняват какво се е случило. В него ясно посочват, че отношението на полицаите е било нормално, но натискът е дошъл на другия ден, когато те са отишли на разпит в прокуратурата.

Честна прокурорска

Първа е разпитана В.В., която влиза в кабинета на прокурор Емил Петров (който междувременно е поел случая от Момчил Георгиев). По думите й Петров, без да води протокол, й обяснява, че сега "трябва да си каже всичко, защото може да бъде посочена и връщане назад няма". Впоследствие в кабинета, разказва В., влиза и зам. градският прокурор Роман Василев, който я пита: "Колко офшорки имаш на твое име? Къде е яхтата?" Впоследствие започва и официалният разпит и три часа по-късно В. е освободена.

Следващият разпитан е задържаната З.С., която е докарана с конвой от ареста до прокуратурата, където остава да чака четири часа, преди да започне разпитът, който преминава горе-долу като този на колежката й.

Претърсванията продължават и през следващите дни, като разследващите отварят сейфове в банки, апартаменти на близки на разследваните и т.н. Стига се до абсурдни ситуации, в които се търсят, за да се изземат... безналични акции.

Четири дни по-късно Юрий Ангелов и Панчо Панчов са привлечени като обвиняеми. Според държавното обвинение през различни сделки, сключени през 2007-2011 г., двамата са присвоили от "Рубин" около 5.9 млн. лв. и след това парите са били изпрани от Юрий Ангелов, който е купил с тях ламборгини (през 2007 г.) и къща от 66 кв.м на полуостров Халкидики (през 2010 г.), която била на името на сина му Светослав. В постановлението за привличането на Юрий Ангелов за обвиняем полицаят изрично записва, че прави това по устно указание от прокурор Емил Петров.

Паралелно с това срещу полицая, който е оставил адвоката на Ангелов да снима сигнала, е образувано и дисциплинарно и наказателно производство за изнасяне на служебна информация.

Правосъдие на 180 градуса

Два дни след като са задържани от прокуратурата, в съда е внесено искане за постоянното задържане на Юрий Ангелов и Панчо Панчов. Съдия Мими Петрова налага на Ангелов задържане под стража, а на Панчов – домашен арест. Пред съда прокурор Емил Петров заявява: "При достигане до обвинение с обвинителен акт рискуваме да загубим и малкото, което би могло да се върне на ощетеното дружество и банките."

Съдия Мими Петрова прави странно заключение – "материалите по делото не сочат помагачество по отношение на задържания гражданин Ангелов", а друга форма на - "съизвършителство или в най-лошия случай на подбудителство". В същото време съдът приема, че изпълнителният директор на "Рубин" Панчо Панчов не е имало как да се... разпорежда с активите на фирмата. Неправомерното разпореждане, приема съдът, идва от факта, че сделките, с които според обвинението фирмата е била източена, са били одобрени от... управителния съвет и надзорния съвет на дружеството. Тук съдия Мими Петрова влиза в ролята на прокурор и на практика изменя обвинението, което твърди, че ролята на Ангелов е била именно да осигурява на Панчев одобрението за неправомерните сделки от органите на управление на "Рубин." Съдия Петрова казва, че няма данни да има пране на пари за Ангелов, но го оставя в ареста.

Определението е потвърдено от апелативния съд, който обръща тезата на съдия Мими Петрова и приема, че няма данни за присвояване, но има данни за пране на пари.

Юрий Ангелов остава в ареста, където прокурор Емил Петров му забранява да се вижда с адвокатите си освен с упълномощения по наказателното производство. Това ограничение е повече от репресия поради две причини.

Първо, на фона на бутафорното наказателно производство текат множество спорове между Ангелов и единия от кредиторите – КТБ (която е поела контрола над управлението на дружеството), и Ангелов има нужда да се вижда с адвокатите, които водят търговското дело. Емил Петров обаче приема, че тези срещи ще способстват на Ангелов да прикрие престъпната си дейност, и ги забранява.

В същото време срещу Ангелов тече проверка като физическо лице от НАП и той е задължен да предава документи на данъчните. Това не може да се случи, докато той е в ареста, и той моли прокурора да му позволи да се види с нотариус, пред когото да упълномощи свой представител, който да комуникира с НАП. Емил Петров отказва.

Няма и начални доказателства

След близо два месеца в ареста СГС отменя задържането под стража на Ангелов, като го оставя без каквато и да е мярка за неотклонение. Пред съда прокурор Емил Петров вади странния довод, че по оперативен път е получена информация, че обвиняемият има яхта, която е на пристанище, и той може да се укрие с нея в открито море, а освен това разполага с пари, които му позволяват да влияе.

Съдия Даниела Борисова приема, че няма каквито и да било доказателства Ангелов да е съпричастен към деянията, в които е бил обвинен, като дори декларира, че такива не е имало в нито един етап от разследването.

Тя коментира, че прокурорът се позовава на "оперативни данни, получени вследствие на оперативни информации, които не се съдържат в делото и които са известни единствено и само на прокурора". И още, съдия Борисова въобще не разбира как прокуратурата е стигнала до размера на сумата, за която Ангелов е бил обвинен: "След внимателен прочит на материалите по делото от страна на съда  настоящият съдебен състав не можа да установи как и по какъв начин прокурорът е достигнал до посочената сума." Абсурдът е, че след повече от половин година разследване не е била назначена счетоводна експертиза, която да уточни размера на на несената щета на "Рубин."

От анализа на доказателствата, който прави, става ясно, че държавното обвинение преимуществено е събирало данни предимно за имуществото на обвиняемите, за начина, по който те са се сдобили със сигнала с резолюцията на Роман Василев. По делото не са били приложени договори и документи, от които да става ясно, че дружеството е било източвано, както твърди обвинението.

Съдия Даниела Борисова отбелязва и един парадокс – въпреки че обвинението е за присвояване от "Рубин", за седем месеца разследване от това дружество не е събран нито един документ. Определението за отмяна на мярката е потвърдено и от по-горната инстанция.

След това развитие на събитията прокурор Емил Петров сам отменя мярката на Панчо Панчов.

Няколко седмици по-късно прокуратурата заедно със следствието извършва нова акция. Разследването вече се води от столичното следствие. Този път полицейщината достига нови висоти, като разследващите изземват адвокатския архив на един от търговските адвокати на Юрий Ангелов, въпреки че подобна документация се ползва с изрична защита. Дни преди приключване на счетоводството за 2012 г. на фирмите на Ангелов е иззета цялата счетоводна документация, включително и компютрите.

Сваляне на маските

Видно от документите по делото, двигател на злополучното разследване е зам. ,градският прокурор Роман Василев, чиято близост с една от страните в търговския спор – собственика на КТБ Цветан Василев, е публично известна. Наблюдаващият прокурор Емил Петров от близо две години е командирован в Софийската градска прокуратура от районната прокуратура във Враца. В декларацията си за конфликт на интереси прокурор Емил Петров декларира, че е член на сдружението ГЕРБ (върху което беше изградена едноименната партия) и че съпругата му е общински съветник (от същата партия).

Прокурор Петров е брат на печално известния следовател Петьо Петров (известен като Петьо Еврото), който наскоро беше назначен за ръководител на столичното следствие (което е поело разследването.) Освен че е декларирал, че има кредит в КТБ, именно показанията на Петьо Петров по време на грандиозния корупционен скандал между Ангел Александров, Румен Овчаров и Делян Пеевски са основната причина за прекратяване на проверката и оневиняване на Пеевски, публично обвинен в рекет от тогавашния директор на "Булгартабак" Христо Лачев. Към това можем да прибавим и факта, че по разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов Петьо Петров им наложи баснословни парични гаранции от по половин милион лева, които трябваше да внесат в сметката на следствието, която е в КТБ. След време те бяха намалени близо десет пъти от съда.

От прокуратурата категорично отказаха да отговорят на въпросите относно разследването с мотив, че е висящо. Прокурор Роман Василев отхвърли всички обвинения за предубеденост.

Ако се върнем на цитата на Борис Велчев от началото на текста, агресивното и, както отбелязва съдът, явно бутафорно разследване, ограничаването на човешки права и не на последно място уреждането на явно търговски спорове с помощта на държавното обвинение би следвало да е изолирана практика.

Дали това е така, започваме да се съмняваме. Най-малкото защото ни се налага да използваме този цитат поне за втори път.

"За съжаление познавам лекотата, с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност. Въпреки увереността ми, че това не може да става системно, в отделни случаи може да стане и поръчково. Бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез "услугата" на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост." Признанието е на бившия главен прокурор и е цитат от книгата "Проблеми на наказателната политика в Република България" - трудът, с който миналата година Борис Велчев стана професор.

Историята, която ще ви разкажем, започва в последните седмици на мандата на Борис Велчев, но достига своя (засега) апогей при неговия наследник -  главен прокурор Сотир Цацаров. Тя е показателна за това как практиката държавното обвинение да бъде използвано за икономически рейд е непреходна и не зависи от това кой седи най-отгоре на единната и централизирана прокуратура.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


77 коментара
 • Kamen Kozarev
  • -104
  • +50

  Капитал, мамка му, ще ви съберем пари за един правописен редактор, писна ми вече!!!! Наистина, кажете ако не можете да си позволите да платите на някого да коригира правописните грешки, и съм сигурен, че форумците ще успеем да съберем пари. Грешка в заглавието, ай сиктир!

 • 2
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  Най-бързото и ефективно решаване на търговски спор!?

 • 3
  the_core avatar :-|
  The Core

  Прокуратура ООД!

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Това е поредната история на организираната престъпна групировка, приела за благозвучие и заблуда на гражданите прокуратура в България.
  Всеки може и сам да преброи колко са нарушенията и престъпленията й само в тази история!

 • 6
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Отново виждаме навързани едни и същи лица, едни и същи зависимости. Докога?

 • 7
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  Много хубава статия !

  Аз виждам така нещата - 25 за първо ниво,75 за второ ниво, 50 за най последно ниво. Не повече.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Ужас, уважаеми зрители!
  Съдът и полицията в тази държава все още са преди всичко орган за упражняване на репресии, действащи поръчково и погазвайки всякакви принципи на законност и морал. Съвсем не са се променили за последните 20 и кусур години - нищо не може да ги спре, когато решат да смачкат някой от враговете на задкулисните си шефове. Още по-добри са, когато трябва да измъкнат някой от техните хора от лайната.
  Някой някога дали изобщо по-някакъв начин ще се опита да санкционира действащите лица от тази прокурорско-полицейска-съдийска (с една дума - милиционерска) завера? И ако не, защо - нали има свидетелства, че някои представители на властта са били, меко казано, некомпетентни?
  Докато имаме подобна правозащитна система, нищо хубаво не ни чака.

 • 9
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  А феновете на Мустаклара къде са тази вечер? Да не би да е решил да орязва разходите за ПР?
  Като се има предвид на какви неграмотници и тъпи парчета плаща, за да му лъскат имиджа, смятай що за мениджърски умения притежава. Нищо чудно, че бизнесите му лека полека започват да затъват. Горкият, кой знае на какъв предизборен огън се пече. Че не е ясно кой с кого ще играе след няколко месеца... Пък може и да е ясно. :-(
  Явно е, че Капитал е тръгнал на едва ли не лична вендета срещу Мустакатия, Шопара и тяхното обкръжение. И го прави много интелигентно, с аргументи, излагайки и изследвайки конкретни факти (за разлика от неграмотниците и тъпите парчета, които само бръщолевят за приятелски кръгове, каолин и соларни паркове без да казват нищо по същество.)
  Браво!

 • 10
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Браво!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход