С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 8 апр 2013, 11:28, 43783 прочитания

Проф. д-р Донка Байкова, диетолог: Кафето повишава умствената и физическата активност

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Проф. д-р Донка Байкова е специалист по здравословно хранене и диететик а. Тя е ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на към Медицинския университет в София.
Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.
Kакви са ползите от кафето и как трябва да го пием?
- Кафето е втората по честота освежаваща ободрителна напитка след чая в света. Тя ни биотонизира, допринася за повишаване както на умствената, така и на физическата активност и резултатност при спорт. С кафето се събуждаме, с него се освежаваме в централната част на деня.

През последните години то има широко приложение в диететиката, особено в програмите за редукция на свръхтегло и затлъстяване, тъй като намалява апетита. Разчита се на кофеина, който стимулира секрецията на хормона норадреналин от надбъбречните жлези. Той е отговорен за апетита и именно заради него, като изпием едно кафе, не се чувстваме гладни.


На второ място кофеинът и хлорогеновите киселини активират термогенезата. Това е процес за изразходване на енергия при храносмилането – стимулира се изразходването на енергия чрез физиологичните процеси като храносмилането. Подобна функция имат лютите чушки, които през последните години станаха популярни.

На трето място кофеинът помага при разграждането на мазнините и тези разградни продукти се изхвърлят с урината през бъбреците навън. Затова е традиция в много европейски държави кафето да се пие с вода. Всички знаем, че като изпием едно кафе и отиваме да търсим тоалетна.

Както полифенолите, така и хлорогеновите киселини са антиоксиданти. Те обезвреждат високоактивни кислородни радикали, които се образуват непрекъснато при обменните процеси в организма на човека и имат потенциала да отключат канцерогенна реакция например. Антиоксидантите захващат тези свободни радикали и ги обезвреждат. Същото важи за черния шоколад – той е от какаово зърно, много подобно на кафеното. То е със същите характеристики, но с по-високо съдържание на кофеин и хлорогенови киселини.



А какви са вредите от кафето?
- Отрицателните влияния идват от предозирането с кофеин. То има свойството изведнъж да срине умствената ни работоспособност. Така изпадаме в едно безсилие, дори безпомощност, понижава ни се биотонусът и може да заспим. Това е много важно да се каже на студентите – да, стимулира, стимулира... и изведнъж прави срив. Ако цяла нощ преди изпита сме пили кафе, очакваме от него чудеса, а се оказва точно обратното на сутринта.

Полифенолите – химически субстанции в състава на кафето – допринасят за намаляване усвоимостта на желязото в храните. Ние специалистите казваме, че кафе веднага като десерт след хранене не е много подходящо.

Когато приемаме порцията си месо или риба, разчитаме организмът ни да бъде снабден с биоусвоимо желязо, но именно това желязо се изхвърля от полифенолите. Те пречат на неговото усвояване. По същия начин се намалява и усвоимостта на други минерали – магнезий, калций. Освен това може да ни обземе безсъние. Предозирането може да доведе до високо кръвно налягане, разтреперване и свръхвъзбудимост на нервната система. Това са все рискове от предозиране на кофеина. Видовете кафе имат различно съдържание на кофеин. Той може да стигне дори до 100 мг. на чаша.

А какво ще кажете за ритуалното пиене на кафе със сладкиш?
- Това е вид традиция при нас. Това е много добър повод за социални контакти. С кафето се консумират сметанови тортички, бутерки, соленки, разни закуски и кроасани, които са много мазни. Освен това то често се пие с животинска сметана и много захар, което вместо да допринесе за отслабване, разбира се, може да има обратния ефект. И все пак умерената консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2, инфаркти и инсулти.

Как съдите за обективността на изследванията за кафето?
- Винаги ги разделям на две – едните са спонсорирани от фирми, които произвеждат кафе и тези изследвания са поръчкови. Но в края на краищата изводът е, че всичко е въпрос на доза.

Вредно ли е пиенето на кафе сутрин на гладно?
- Да, то не трябва да е първото нещо, което приемаме сутрин, защото храносмилането се смущава. Има проучвания, които сочат, че първото нещо трябва да ни детоксикира и според много автори това са пресните плодови сокове. Организмът трябва да излъчи от тялото метаболитите от обмяната на веществата, която е била много активна през нощта. Ранното сутрешно кафе блокира този процес на детоксикация. Първо закуската и чак по-късно идва кафето. Препоръката на специалистите е междинната ни закуска към 10.00 ч. да е с него и някакъв плод, бисквитка, сухи плодове или ядки. Освен това кафеното зърно има около 11% белтъци, тоест това е една висока хранителна стойност. Има и 11% мазнини, минерали, фибри и други неразтворими вещества. В тях влизат и въглехидратите, но те не се разтварят във водата и ги изхвърляме. Значи това си е една храна де факто.

Вредна ли е утайката?
- Не бих казала. В нея има предимно въглехидрати, както и фибри, захароза. Има и неуточнени вещества. Аналитичната апаратура непрекъснато се развива и след време ще открият нещо ново в кафето. Антиоксидантите до скоро бяха много малко на брой, защото не ги познавахме. Сега знаем, че са над 6000 и всеки ден се увеличава бройката им. В неразтворимите вещества има и летливи, ароматни вещества, които също действат освежаващо. Вие знаете даже утайката колко хубаво ароматизира цялата ни къща, когато я изхвърлим в кофата. Тези ароматни вещества активират отделянето на ендорфини.

Има ли пристрастяване към кафето?
- Има. Като бях по-млада, имах чувството, че ставам кофеиноманка. При хора, които консумират по няколко кафета дневно, се усеща, че организмът им иска и още, и още, и още, защото се отделят ендорфини – хормоноподобни вещества на щастието. И затова човек си го иска.

Какво е мнението ви за безкофеиновото кафе?
- Препоръчвам органичното безкофеиново кафе или поне да внимаваме какво си купуваме – да не си купуваме евтино кафе.

Опасно ли е недобре съхраняваното кафе?
- Често ме питат за афлатоксините – те се откриват именно в зле съхраняваните кофеинови продукти. Когато кафето е оставено на въздух, на влага в открити кошове в магазините, то може да стане и източник на нежелани токсини. Най-добре е да се съхранява в херметично затворени опаковки, изолирани от топлина и слънчева светлина. Смляното кафе се съхранява не повече от два месеца, защото след това нищо полезно не остава в него и се овлажнява. Важното е да имаме култура на консумацията.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Войска с прекършен гръбнак Войска с прекършен гръбнак

Мегапроектът за нови бронирани машини за 1.46 млрд. лв. пак затъва в бюрократично блато и интриги

22 ное 2019, 332 прочитания

Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ 1 Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ

И още: Обменът на данни между НАП и чуждите данъчни служби от ЕС още е спрян; Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за касиране на изборите в София

21 ное 2019, 1549 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Промишленото производство расте през февруари

Повишението на годишна база е с 5.1%, строителството също отчита увеличение

Още от Капитал
Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Малките в голямата игра за София

Как ще се управлява столицата при новата конфигурация в общинския съвет и при районните кметове

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

Ново място: Смесен магазин "Зоя"

Веригата за био продукти се разширява с обект на пл. "Гарибалди"

Приемно село

"Резиденция Баба" изпраща на село млади хора, които в продължение на три седмици опознават местните и техните традиции

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10