Проф. д-р Донка Байкова, диетолог: Кафето повишава умствената и физическата активност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проф. д-р Донка Байкова, диетолог: Кафето повишава умствената и физическата активност

Професор Донка Байкова

Проф. д-р Донка Байкова, диетолог: Кафето повишава умствената и физическата активност

46899 прочитания

Професор Донка Байкова

© Личен архив


Проф. д-р Донка Байкова е специалист по здравословно хранене и диететик а. Тя е ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на към Медицинския университет в София.
Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.

Kакви са ползите от кафето и как трябва да го пием?

- Кафето е втората по честота освежаваща ободрителна напитка след чая в света. Тя ни биотонизира, допринася за повишаване както на умствената, така и на физическата активност и резултатност при спорт. С кафето се събуждаме, с него се освежаваме в централната част на деня.

През последните години то има широко приложение в диететиката, особено в програмите за редукция на свръхтегло и затлъстяване, тъй като намалява апетита. Разчита се на кофеина, който стимулира секрецията на хормона норадреналин от надбъбречните жлези. Той е отговорен за апетита и именно заради него, като изпием едно кафе, не се чувстваме гладни.

На второ място кофеинът и хлорогеновите киселини активират термогенезата. Това е процес за изразходване на енергия при храносмилането – стимулира се изразходването на енергия чрез физиологичните процеси като храносмилането. Подобна функция имат лютите чушки, които през последните години станаха популярни.

На трето място кофеинът помага при разграждането на мазнините и тези разградни продукти се изхвърлят с урината през бъбреците навън. Затова е традиция в много европейски държави кафето да се пие с вода. Всички знаем, че като изпием едно кафе и отиваме да търсим тоалетна.

Както полифенолите, така и хлорогеновите киселини са антиоксиданти. Те обезвреждат високоактивни кислородни радикали, които се образуват непрекъснато при обменните процеси в организма на човека и имат потенциала да отключат канцерогенна реакция например. Антиоксидантите захващат тези свободни радикали и ги обезвреждат. Същото важи за черния шоколад – той е от какаово зърно, много подобно на кафеното. То е със същите характеристики, но с по-високо съдържание на кофеин и хлорогенови киселини.

А какви са вредите от кафето?

- Отрицателните влияния идват от предозирането с кофеин. То има свойството изведнъж да срине умствената ни работоспособност. Така изпадаме в едно безсилие, дори безпомощност, понижава ни се биотонусът и може да заспим. Това е много важно да се каже на студентите – да, стимулира, стимулира... и изведнъж прави срив. Ако цяла нощ преди изпита сме пили кафе, очакваме от него чудеса, а се оказва точно обратното на сутринта.

Полифенолите – химически субстанции в състава на кафето – допринасят за намаляване усвоимостта на желязото в храните. Ние специалистите казваме, че кафе веднага като десерт след хранене не е много подходящо.

Когато приемаме порцията си месо или риба, разчитаме организмът ни да бъде снабден с биоусвоимо желязо, но именно това желязо се изхвърля от полифенолите. Те пречат на неговото усвояване. По същия начин се намалява и усвоимостта на други минерали – магнезий, калций. Освен това може да ни обземе безсъние. Предозирането може да доведе до високо кръвно налягане, разтреперване и свръхвъзбудимост на нервната система. Това са все рискове от предозиране на кофеина. Видовете кафе имат различно съдържание на кофеин. Той може да стигне дори до 100 мг. на чаша.

А какво ще кажете за ритуалното пиене на кафе със сладкиш?

- Това е вид традиция при нас. Това е много добър повод за социални контакти. С кафето се консумират сметанови тортички, бутерки, соленки, разни закуски и кроасани, които са много мазни. Освен това то често се пие с животинска сметана и много захар, което вместо да допринесе за отслабване, разбира се, може да има обратния ефект. И все пак умерената консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2, инфаркти и инсулти.

Как съдите за обективността на изследванията за кафето?

- Винаги ги разделям на две – едните са спонсорирани от фирми, които произвеждат кафе и тези изследвания са поръчкови. Но в края на краищата изводът е, че всичко е въпрос на доза.

Вредно ли е пиенето на кафе сутрин на гладно?

- Да, то не трябва да е първото нещо, което приемаме сутрин, защото храносмилането се смущава. Има проучвания, които сочат, че първото нещо трябва да ни детоксикира и според много автори това са пресните плодови сокове. Организмът трябва да излъчи от тялото метаболитите от обмяната на веществата, която е била много активна през нощта. Ранното сутрешно кафе блокира този процес на детоксикация. Първо закуската и чак по-късно идва кафето. Препоръката на специалистите е междинната ни закуска към 10.00 ч. да е с него и някакъв плод, бисквитка, сухи плодове или ядки. Освен това кафеното зърно има около 11% белтъци, тоест това е една висока хранителна стойност. Има и 11% мазнини, минерали, фибри и други неразтворими вещества. В тях влизат и въглехидратите, но те не се разтварят във водата и ги изхвърляме. Значи това си е една храна де факто.

Вредна ли е утайката?

- Не бих казала. В нея има предимно въглехидрати, както и фибри, захароза. Има и неуточнени вещества. Аналитичната апаратура непрекъснато се развива и след време ще открият нещо ново в кафето. Антиоксидантите до скоро бяха много малко на брой, защото не ги познавахме. Сега знаем, че са над 6000 и всеки ден се увеличава бройката им. В неразтворимите вещества има и летливи, ароматни вещества, които също действат освежаващо. Вие знаете даже утайката колко хубаво ароматизира цялата ни къща, когато я изхвърлим в кофата. Тези ароматни вещества активират отделянето на ендорфини.

Има ли пристрастяване към кафето?

- Има. Като бях по-млада, имах чувството, че ставам кофеиноманка. При хора, които консумират по няколко кафета дневно, се усеща, че организмът им иска и още, и още, и още, защото се отделят ендорфини – хормоноподобни вещества на щастието. И затова човек си го иска.

Какво е мнението ви за безкофеиновото кафе?

- Препоръчвам органичното безкофеиново кафе или поне да внимаваме какво си купуваме – да не си купуваме евтино кафе.

Опасно ли е недобре съхраняваното кафе?

- Често ме питат за афлатоксините – те се откриват именно в зле съхраняваните кофеинови продукти. Когато кафето е оставено на въздух, на влага в открити кошове в магазините, то може да стане и източник на нежелани токсини. Най-добре е да се съхранява в херметично затворени опаковки, изолирани от топлина и слънчева светлина. Смляното кафе се съхранява не повече от два месеца, защото след това нищо полезно не остава в него и се овлажнява. Важното е да имаме култура на консумацията.

Проф. д-р Донка Байкова е специалист по здравословно хранене и диететик а. Тя е ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на към Медицинския университет в София.
Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА

    Черно кафе и черен шоколад - любима комбинация.

  • 2
    superbg avatar :-|
    superbg

    Поредната платена публикация.
    С нея или без нея все ще си пиеме кафето доколкото можем да си го купуваме.

  • 3
    ivan_nikolov avatar :-|
    ivan_nikolov

    Кой би платил за подобна статия?! Просто от Икономедия знаят, че темата е интересна и се чете. Никой не ти е забранил да пиеш кафе, нито пък те е насърчил, защото това тук са просто факти.

    Публикувано през m.capital.bg

  • 4
    superbg avatar :-|
    superbg

    До коментар [#3] от "ivan_nikolov":

    Те така или иначе много факти има на света по всички области, но не е толкова често срещана поредицата всеки ден по 1-2 нови статии специално за кафето.
    Това си е истинско платено продуктово позициониране.

  • 5
    lil_alex avatar :-|
    lil_alex

    Captain Obvious to the rescue!

  • 6
    mousseva avatar :-|
    Eos

    "Капитал" имаше списание приложение за кафето, това са статиите от приложението.

  • 7
    a_lizzard avatar :-|
    a_lizzard

    От една страна така; от друга - Капитал все от нещо трябва да се издържа. По-добре да е от статии за кафето...

  • 8
    lol avatar :-|
    lol

    иво прокопиев да не е почнал да внася кафе?

  • 9
    dberov avatar :-|
    d.berov

    http://science.nationalgeographic.com/science/health-and-human-body/human-body/caffeine-buzz/ още един интересен материал по темата за кафето


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK