Брюксел отново предупреди за дисбаланси в икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Брюксел отново предупреди за дисбаланси в икономиката

Брюксел отново предупреди за дисбаланси в икономиката

Пазарът на труда и задлъжнялостта на бизнеса са проблемни според Европейската комисия

3677 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Задлъжнялостта на корпоративния сектор - както външната, така и междуфирмената в страна, заедно с високата безработица са сред големите рискове за българската икономика. Върху този проблем акцентира Европейската комисия и във втория си доклад за икономическите дисбаланси в страните - членки на Европейския съюз.

Проблемът със задлъжнялостта беше подчертан още през май 2012 г., но сега експертите от комисията задълбочават анализа си, като обръщат сериозно внимание и на увеличаващите се просрочени плащания между фирмите. България е една от единадесетте европейски икономики с дисбаланси по оценките на Брюксел. Сега от ЕК обясняват, че ще представят допълнителни препоръки за тези държави на 29 май.

Плащанията на фирмите

Според анализа на ЕК нетният външен дълг на страната, който включва както държавния, така и частния дълг, се свива с активния процес на т.нар. deleverage (процес по намаляване на задлъжнялостта) през периода 2008 - 2011 г. Понижението е в рамките на една четвърт в номинално изражение и 15 процентни пункта като цяло от БВП. Голяма част от това понижение обаче се дължи по-скоро на изплатените от банките задължения към майките им в чужбина и по-малко на разплащанията на реалния сектор. Външният междуфирмен дълг е около 40% от БВП, което е едно от най-високите нива в ЕС, подчертават от комисията. Във финансовия сектор нивата на дълг изглеждат по-скоро стабилни, още повече че в последните години банките набраха ресурс и от местния пазар на депозити.

В частния сектор обаче се наблюдава и ръст на задълженията към доставчици и други подобни контрагенти за обичайната дейност на бизнеса. Тази тенденция е обща за ЕС и макар този тип задължения да се възприемат като по-малко рискови, все пак за България ръстът им е по-голям спрямо ЕС и това може да доведе до различни секторни проблеми.

Затова от комисията препоръчват България да предприеме мерки за отпушването на междуфирмената задлъжнялост. Едната от тях е оптимизиране на регламентите за преструктуриране на задължения и  несъстоятелност, още повече че несъстоятелностите са сравнително малко спрямо отчетеното в други страни в региона. 

Все пак ЕК отчита напредъка на страната в тази посока с приетите законодателни промени, които целят да ограничат лошата практика за неплатежоспособност със задна дата. Друг напредък за България е и въвеждането на срок от 30 дни за разплащането между бизнеса и държавата, както и между фирмите. Комисията обаче поръчва допълнителна работа по засилване на контрола и по-ясни правила за разплащанията с просрочие.

Отново безработицата

Високият ръст на безработицата сред най-нискоквалифицираните хора и сериозната разлика между търсенето и предлагането на квалифицирани кадри са сред другите основни проблеми, отчетени от Европейската комисия. Според данните нискоквалифицираните хора са пострадали най-силно от кризата. Заетостта при тях се е понижила с цели 40% през периода на кризата, докато при висококвалифицираните кадри спадът е едва 6%. Съответно безработицата при първата група е били цели 27% през 2011 г. спрямо 5% за втората група.

В тази връзка комисията отчита и дисбаланса между търсенето и предлагането на добре квалифицирани кадри според нуждите на корпоративния сектор. ЕК препоръчва България да предприеме различни дългосрочни мерки в елиминирането на тази "дупка" чрез реформа във висшето образование или различни програми за насърчаване на заетостта сред младите.

Допълнително комисията отново отделя специално внимание на разходите за труд в страната (виж другия текст). Този ръст обаче се дължи в по-голямата си част на повишението на възнагражденията в публичния сектор.

Задлъжнялостта на корпоративния сектор - както външната, така и междуфирмената в страна, заедно с високата безработица са сред големите рискове за българската икономика. Върху този проблем акцентира Европейската комисия и във втория си доклад за икономическите дисбаланси в страните - членки на Европейския съюз.

Проблемът със задлъжнялостта беше подчертан още през май 2012 г., но сега експертите от комисията задълбочават анализа си, като обръщат сериозно внимание и на увеличаващите се просрочени плащания между фирмите. България е една от единадесетте европейски икономики с дисбаланси по оценките на Брюксел. Сега от ЕК обясняват, че ще представят допълнителни препоръки за тези държави на 29 май.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Тия проблеми да ги кажат на Бойко Борисов , дето се кани пак да управлява като реже ленти и рита топка.

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#1:"ahasver"]Тия проблеми да ги кажат на Бойко Борисов , дето се кани пак да управлява като реже ленти и рита топка.[/quote]
  "Според анализа на ЕК нетният външен дълг на страната, който включва както държавния, така и частния дълг, се свива с активния процес на т.нар. deleverage (процес по намаляване на задлъжнялостта) през периода 2008 - 2011 г. Понижението е в рамките на една четвърт в номинално изражение и 15 процентни пункта като цяло от БВП."
  1/4 намаление за 4 години брей че лош резултат казвате ?!?

 • 3
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Безработицата ще продължи да расте а заедно с това ще продължи и натрупването на междуфирмени задължения.
  В тази връзка по-добре бизнесмените да не чакат решение от държавата ами да си опичат акъла навреме и да си подбират контрагентите. Обещанията за бързи печалби обикновено свършват с бързи загуби. Ако някой от вашите контрагенти играе нещо с държавата то следете него най-изкъсо. Такива бизнеси се разпадат за дни, когато съответната власт си замине. Така остават недовършнени хиляди проекти.

 • 4
  ilkaencheva avatar :-|
  Илка Енчева

  Безработица? Не им пука за безработицата и за квалифицираните хора, дори умишлено я създават с цел да събират незаконни такси от всички нас!
  Цяла една професия се потиска с години, за да събират такса за заверка на подписа на преводачите от гражданите и да печелят наготово, а сега са измислили, който иска да е преводач на официални документи - на 1 юли да е назначил двама филолози на трудов договор, да се е сертифицирал за качество и да е наел офис, а реално аз съм преводачът, само аз си превеждам с моите си езици, завършила съм Славянска филология - и ето как преводачите изкуствено ще бъдат на улицата, нищо, че обичат професията си и са се квалифицирали с години, но скоро съвсем няма да могат да практикуват висшето си образование! И кой ще остане? Ще останат само преводаческите агенции-посредници за над 100 езици, които ще печелят от оборот и от труда на преводачи-мазохисти, които не смеят да защитят правото си на труд и правото директно да си работят с клиенти! Професионалните преводачи нямаме нужда от посредници, които да оскъпяват продукта ни, нито пък гражданите имат потребност да плащат 30 лв. на държавата за заверка на подписа на преводача! Дипломите ни са предостатъчна заверка за качеството на преводите ни, но се измислят причини и причини, за да потискат професията с цел ограбване:
  goo.gl/shZkJ

  Родители, предупредете децата си да не учат Филология, да не стават преводачи в България, защото преводачите на България са роби в страната си:
  goo.gl/LG8qt

 • 5
  the_core avatar :-?
  The Core

  До коментар [#4] от "Илка Енчева":

  Енчева,
  Какво е това изречение, бе душо?:
  "Цяла една професия се потиска с години, ..... ............... .......... ...... .............................. но скоро съвсем няма да могат да практикуват висшето си образование!

  Свят ми се зави, докато му дойде края!
  Това ли е върхът на филологическата мисъл?

  ******
  Иначе: най-големият проблем е, че в България се напълни с високо-претенциозни безработни и безполезници!
  Хора, завършили (??!) напълно безполезни специалности, или такива, липсващи въобще на трудовия пазар по широкия свят, поставят шумно претенциите си към обществото и държавата (най-вече).
  Инвестирайки образование в един индивид се очаква последният да бъде един вид "двигател" във всяко едно отношение, най-вече на собствената си съдба!
  По нашите земи много хора, все-още заразени със социализъм, чакат някой да ги "покани на сфра", хм...

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#4] от "Илка Енчева":
  Това, което сте описали е възмутително.
  Върха на наглостта и класически пример на разпоредби приети под натиска на лобистки интереси.
  Един съвет от мен:
  Станете индивидуален член на европейска преводаческа асоциация. Предполагам, че има български аналог, но най-вероятно е превзета от лобистите прокарали тези разпоредби и няма да защитят интереса ви.
  Членските такси в европейските асоциации са поносими - рядко над 100-200 евро годишно. Търсете реализации в Европа и извън Европа - светът е голям и спасение дебне от всякъде. Би трябвало да си намерите клиенти като работите от България.
  Оставете ги тука да си се пържат като превеждат брачни свидетелства да скубят матряла.
  Аз така ги шунитрах в моя бранш като се опитаха да ми се плюнчат с някви измислени "камари", пълни с неграмотници още от времето на соца в ръководсвата.
  Станах си индивидуален член на европейската асоциация и те са длъжни да ме признават, ако не искат да си имат проблем с европейското право.
  Няма къде да мърдат, пък и повечето не могат да ми прочетат китапа, защото отбират само от руски.

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#5] от "The Core":
  Остави изказа във форума.Тук се пише бързо и емоционално.
  Жената я карат да назначава хора, отваря офиси и прочие простотии за да си върши работата.
  Тя е поставена извън закона, ако не се съобрази с тъпите им лобистки разпоредби.
  Аз като отида при преводач за чий ми е да знам дали има поне двама дипломирани филолози и офис. Ако ще да ми превежда материала в тоалетната си на таблета.
  Таксата за заверка трябва да остане за официалните документи само.
  Иначе за другите неща това си е договор между нея и мен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK