Слалом между алинеите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Слалом между алинеите

Слалом между алинеите

Плановете за нови строежи над Банско не слизат от дневния ред въпреки правния хаос с договора на концесионера "Юлен"

Десислава Лещарска
6585 прочитания

© Цветелина Белутова


Налице е "противоречив" договор за наем, не се знае каква е площта, която наемателят има право да ползва, наемодателят твърди, че дори не знае откъде са се взели някои от числата в документите. Така най-грубо може да се опише ситуацията с договора между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и дружеството "Юлен" АД за ски зона Банско, подписан преди 12 години. Резултатът е разполагане и разширяване на ски съоръжения и унищожаване на естествената среда в Пирин върху спорна територия от около 650 декара (по данни на МОСВ). 

Въпреки този хаос екоминистерството даде ход през февруари на промяна на режимите в планината, така че да направи възможно ново строителство на територия от близо 9000 декара в защитена територия, предизвиквайки острата съпротива на природозащитниците. В опит да "забави топката" и да намери компромисно решение служебният премиер по околната среда Юлиян Попов обяви в сряда, че ще съгласува решението за нови режими в Пирин с всички министерства, но на този етап не може да реши за неговата отмяна. Вместо да се разсее натрупаното напрежение обаче, то се нагнети още повече.

Спорната промяна

Конфликтът около Банско се затегна, след като община Банско – акционер в "Юлен" АД с дял от 8.32%, поиска промяна в т.нар. План за управление на национален парк "Пирин" с мотивите, че ски съоръженията над града са "крайно недостатъчни" в сравнение с интереса към курорта. С изумителна за МОСВ скорост Висш експертен екологичен съвет (ВЕЕС) одобри частично исканата от Банско промяна, а в последните си дни като министър в оставка от правителството на ГЕРБ Нона Караджова подписа решението на ВЕЕС. В плана са описани различните зони на планината и позволените в тях действия. Според сега действащия план строителство е позволено само в т.нар. зона за сгради и съоръжения с площ 2188 декара. След корекцията нови ски съоръжения ще са възможни и на територията на зоната за туризъм, заемаща 8951 декара (в тях е включена и площта на зоната за строителство).

Караджова на практика не остави голям за избор за действие на наследника си Юлиян Попов. След неформална среща в сряда по казуса "Банско" с всички заинтересувани страни Попов обяви, че ще пусне предложението за промяна в плана за управление на Пирин на съгласуване с всички министерства и след това ще го внесе за одобрение в Министерския съвет. Съобщението е в отговор на забележка от кмета на Банско Георги Икономов (ГЕРБ), че според Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии министърът на околната среда има едномесечен срок за внасяне на разписаната вече корекция в Министерския съвет.

Решителни действия – едва ли

Според представители на коалиция "За да остане природа в България" обаче министър Попов може и трябва да отмени със свое решение това на предшественичката си Нона Караджова. "Не съм удоволетворен от днешната среща, защото бихме искали ясни решения от министъра на околната среда, връщане на процедурата за промяна на плана за управление и назначаване на екологична оценка и оценка за съвместимост на така предложените поправки на плана", коментира в сряда Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие".

Той изтълкува решението на Попов за съгласуване на промените в плана за Пирин с останалите министерства като продължение на "делото" на Караджова, което в крайна сметка ще доведе до нова сеч и строителство в Пирин, тъй като Банско настоява на всяка цена за нов кабинков лифт и нови поне 20 км писти. "Това е една от неприятните констатации от тази среща, но ние продължаваме да настояваме за точното изнасяне на информация и установяване на реалната площ, ползвана от концесионера", каза още Цветков.

"Да, мога да отменя решението, но не съм открил формално основание да го направя. Не мога да го отменя само защото на мен така ми се струва редно. Преди да взема решение в подобна посока, имам нужда от достатъчно широка консултация. Затова искам неформални консултации с максимално голям брой министерства. Не мога да се консултирам само с неправителствените организации или само с кмета на Банско. Подобно решение или ще отпуши, или ще запуши устойчивото развитие на зимния туризъм у нас", коментира пред "Капитал" екоминистърът Юлиан Попов.

По думите му темата се преекспонира в грешна посока. Попов обясни, че той е решен на първо място да изчисти неяснотите в "некачествения и противоречив" договор с "Юлен". "Как става така, че той позволява различни интерпретации? Самият Закон за концесиите не е перфектен и е променян през годините, договорът е несъвършен, а институцията, която има правомощия да разрешава подобни конфликти (съдът - бел.авт.), понякога генерира допълнителни такива", коментира Попов.

Хаосът в договора с "Юлен"

В действителност неразрешеният от години спор между природозащитниците и инвеститорът за усвоените в Пирин територии е в основата на острата съпротива на първите срещу изграждането на нови ски съоръжения в курорта Банско. Според юридическа справка за противоречивия договор от 2001 г., изготвена по искане на министър Попов, в контракта има "противоречиви формулировки".

В т. 1.1 от договора е посочено, че концесионерът получава право на ползване върху територия от 99.55 хектара при граници съгласно териториално-устройствен план (ТУП) на ски зона Банско от 2001 г. В конкурсните книжа пък е пояснено, че обектът на концесия е въпросната ски зона Банско с площ 818.46 хектара, а предметът на концесията – експлоатация и разширение на съществуващите ски писти и съоръжения в рамките на 99.55 хектара от общата площ – 818.46 хектара. "Тоест не може еднозначно да се определи дали на концесия е предоставена територия с площ от 818.46 хектара или територия с площ 99.55 хектара", се казва в анализа. Юристите посочват още, че нито едно от тези числа не отговаря на реалната площ на ски зона Банско според ТУП от 2001 г., която е 1474.62 хектара. Тази удобна за инвеститора позиция е възприета по време на срещата от адвокат Таня Бузева, привлечена като консултант на екоминистерството.

"Какво пише в конкурсната документация не е относимо към спора. В договора с "Юлен" и решението на Министерски съвет за предоставянето на концесия ясно е определено какво се дава на концесия – 99.55 хектара, част от ТУП на ски зоната от 2001 г., териториално определени от 252 координатни точки. Тоест извършена е тристепенна концентрация на обекта на концесията – а именно площа за строителство и експлоатация на ски съоръжения", коментира Любомир Костадинов, юрист към Световен фонд за дивата природа WWF.

Според природозащитниците твърденията, че договорът е неясен, са манипулативни. Те призовават да се изчисти проблемът със спорни съоръжения като например писта "Платото 1", непредвидена никъде в документацията, и писта "Томбата", широка 100 м вместо допустимите според екологичната оценка 30 м, както и с плащанията по концесията. Адвокат Бузева казва по време на срещата, че "методиката за определяне на възнаграждението по договора е несъвършена". Едва тогава, според "За да остане природа", може да се мисли за промяна на режимите за строителство в Пирин. Природозащитниците обявиха готовност за нови протести в защита на планината.

Какво предстои

"Не е толкова просто, не е ясно", възрази след срещата в сряда екоминистърът. На въпрос няма ли някакви притеснения във връзка с решението за промяна на плана за управление на Пирин той отговори: "Аз имам много притеснения, но те са главно свързани с общественото приемане на целия казус. Това е един проблем, който е стигнал до такава степен на конфликтност, но също и на объркване, че без една доста сериозна, задълбочена, разширена обществена дискусия, но също и експертна, няма как да се придвижи напред, дори и в случаи, в които има формално и легалистично основание."

Той обясни, че решението на този казус ще е основата за следващата много важна стъпка – изграждането на национална стратегия за планинския туризъм. "Не само зимния, а целогодишния туризъм, защото почти всички проблеми, които имаме със зимните курорти и с планинските курорти и опазването на околната среда, произтичат и от факта, че ние нямаме стратегия за развитие на тези райони. Всеки прави нещо, така както той си го вижда", коментира Попов.

Едва ли тези планове са реалистични за изпълнение в рамките на мандата на служебното правителство. Избягването на решителни действия обаче, и то по чувствителен за обществото казус, е стратегия със спорна ефективност.

Налице е "противоречив" договор за наем, не се знае каква е площта, която наемателят има право да ползва, наемодателят твърди, че дори не знае откъде са се взели някои от числата в документите. Така най-грубо може да се опише ситуацията с договора между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и дружеството "Юлен" АД за ски зона Банско, подписан преди 12 години. Резултатът е разполагане и разширяване на ски съоръжения и унищожаване на естествената среда в Пирин върху спорна територия от около 650 декара (по данни на МОСВ). 

Въпреки този хаос екоминистерството даде ход през февруари на промяна на режимите в планината, така че да направи възможно ново строителство на територия от близо 9000 декара в защитена територия, предизвиквайки острата съпротива на природозащитниците. В опит да "забави топката" и да намери компромисно решение служебният премиер по околната среда Юлиян Попов обяви в сряда, че ще съгласува решението за нови режими в Пирин с всички министерства, но на този етап не може да реши за неговата отмяна. Вместо да се разсее натрупаното напрежение обаче, то се нагнети още повече.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  pippo avatar :-?
  pippo

  Вижда се кой има интерес да се говори, че договорът е неясен...
  Но очевидно под 'неясен' разбират неудобен, защото тогава ще излезе, че всички са нарушавали закона.
  Цеко пак ще се наложи - той вече пети министър купува.
  А МОСВ се опитва да прикрие собствените си нарушения и пак му се слага

 • 2
  skior4eto avatar :-?
  skior4eto

  М-р Попов, не разбирате ли че супер-корумпираните ви служители са влезли в мръсна игра с Юлен АД и лъжат като за последно за да се отървът от затвора заради престъпленията допуснати в Банско. Нали не искате да ви завлекат и вас? Ако не искате, се информирайте защо лъжите на служителите Ви за "неясноти в договова" са пълна манипулация: http://forthenature.org/news/2672

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Хаосът в Банско е не само правен, а пълен във всички аспекти на ски-туризма.

 • 4
  toma_belev avatar :-|
  Тома Белев

  Надявам се министър Попов не очаква от заместничката си г-жа Манева и другите му служители слагали през годините десетки подписи и легитимирали с тях застрояването на парка и замитането на следите , да се разкаят и да признат - "сбъркахме, това е незаконно"?
  Нали ако кажат това, трябва да си подадат оставката и да станат клиенти на прокуратурата.
  Ако министъра не си избере сам независими консултанти, различни от тези избрани от Манева, няма как да достигне до истината.

 • evpetra

  Също така не мога да разбера едно нещо - ако договорът е неясен, не носи ли отговорност за некомпетентност този, който го е съставил? Толкова ли е трудно да се разбере кой какво прави в това министерство и за какво носи отговорност? Ако някой търговец или производител ти продаде дефектна стока, той носи по закон отговорност за това, а тук някой ни е пробутал дефектна стока с неизмерима стойност и не носи отговорност за това! И какво прави министър Попов в това министерство - би могъл поне да разкрива корупционните схеми, а не да става част от тях! Безобразие!

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  След като договора е противоречим се гледа какво пише в закона, ако и там няма нищо се подписва Анекс за изясняване.

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#5] от "evpetra":

  Г-н Попов явно се опитва да раздели сеното и на двете магарета: и да не го обвинат, че залита по еко-то за сметка на развитието на зимния туризъм, както го разбират банскалии от една страна, и от друга, че не се поддава на местния натиск.
  Екоорганизациите настояват за две неща: инвазията на Юлен да се ограничи в описаната в концесионния договор територия и да се санкционират нарушенията.
  После - защо по презумпция се смята, че именно и само Юлен ще вземе концесията на теоретичното разширение на ски зоната?
  Тук вече нещата излизат от плоскостта на правото и отиват в нагласените договорки - правим едни неща за едни фирми.
  Няма да ми омръзне да повтарям, че Юлен и Витоша ски са части от офшорната наденица на ПИБанка, за което Капитал подробно писа в броя от 12 декември 2011 г. Ако ви е любопитно - прегледайте в архива - заслужава си.

 • 8
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  Капацитет на пистите : 30 000 човека дневно.
  Леглова база : 150 000 + човека....
  Сами си направете математиката и сметнете още колко хектара гора и колко нови лифта трябва да се появят.
  За всичко са си виновни самите банскалии - по мое мнение едни от най-гадните и алчните хора в България. Настроиха хотели, навзеха кредити и сега се оказа, че няма как да бъдат връщани с цена по 15 лв на легло(което е по-евтино от хижа). И понеже повечето от кредите са при Цеко, в него отиде и хляба и ножа.
  А за интереса - основно от пияни русанци и англичани, тая измет дето никой я не иска в курортите си ние я събираме тука...
  Заради тия горните неща на Банско не стъпвам, ко ще и турско да стане :) А, съм доста запален по сноуборда ....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.