Подведеният и подвеждащият

Прокурор Роман Василев беше уличен в злоупотреби със СРС-та от своя началник и набързо оневинен

Сотир Цацаров оневини Роман Василев "по спешност"
Сотир Цацаров оневини Роман Василев "по спешност"
Сотир Цацаров оневини Роман Василев "по спешност"    ©  Георги Кожухаров
Сотир Цацаров оневини Роман Василев "по спешност"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че поредната треска около публичните обвинения за незаконно подслушване и следене, навлиза в третата си седмица, въпросите и неяснотите продължават, а прокуратурата продължава да се оплита в собствените си действия. Главният прокурор Сотир Цацаров, който в края на миналия месец нареди на подчинените си да проверяват дирекцията, която се занимава с прилагането на специални разузнавателни средства в МВР тази седмица в прав текст обясни, че законодателството позволявало

злоупотреби.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
42 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev
  • + 34

  От изявленията на главния ни обвинител, ни става ясно, че заради "лошите ни закони", а не заради утвърдените във времето порочни зависимости между овластените ни представители; не било никакъв проблем да бъдат подложени на наказателно преследване нарочени лица, при това съвсем законно и по европейски.

  В същност, не отдавна и бившият ни премиер си призна, че също е наясно с тези "пропуск в закона", и че от това не бива да се притесняваме, ако от нас нищо не зависило за властимащите и самата власт!

  Нередност?
 • 2
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА
  • - 1
  • + 25

  Малко се получава, че лявата ръка не знае какво прави дясната.

  Нередност?
 • 3
  kman avatar :-|
  kman
  • - 1
  • + 44

  Оплетоха се в лъжи до крайност. Браво на Капитал - поддържайте им огъня под задните части с неудобни въпроси, докато се оплетат и самоизобличат окончателно. Най-после трябва да се приключи това българско разбиране че законите и правилата са врата в полето!

  Нередност?
 • Чарли
  • - 1
  • + 29

  Всички съгрешихте и вкупом станахте НЕНУЖНИ!

  Оставка на Цацаров, Коклинов и Василев!

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 26

  Отново - "Усмивки от старите ленти"...

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 33

  И какво излиза - че главният прокурор и подчинените му не са наясно със съвсем основни положения в правото!?!?! Ако им вярваме.
  Или са най-нагли лъжци и мошеници от най-долна проба!
  Или и двете, какъвто точно мисля, че е случаят.
  Поне стана пределно ясно защо Борисов и Цветанов така горещо лансираха и подкрепиха Цацаров за главен прокурор - слушка и е готов да стане и за посмешище, за да изпълни поръчките на онези, които го инсталираха на поста.
  Само дето тези игри и срамни прокурорски сценки нямат нищо общо с правото и държавните интереси, а точно обратното - рушат ги!

  Нередност?
 • 7
  gospodin avatar :-P
  Г-н D
  • + 32

  Изборът на главен прокурор формално бе издържан според закона.
  Но...
  Беше ясно, че той е кандидатът на управляващата партия (тогава);
  Беше ясно, че политически "независимият" ВСС е разчел правилно сигнала;
  Беше ясно, че мнозинството при гласуването ще е абсолютно;
  Беше ясно, че изборът не може да се оспори;
  Беше ясно, че човекът няма да направи нищо неочаквано;
  Беше ясно, че няма да раздруса основите на статуквото;
  Беше ясно, че това ще е Сотир Цацаров...

  Нередност?
 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 11

  А бе, я всички на "Майор Векилски" 2

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 27

  Само искам да допълня, че всъщност Цацаров - с изказването си, в което оневинява Роман Василев (в частта му, която ще цитирам) се оказва откровен ЛЪЖЕЦ, МОШЕНИК И В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА - И ПОДЛЕЦ!

  Вижте какво казва, т.е.как най-откровено и нагло лъже:

  "Цацаров обясни, че ЗАМ.ГРАДСКИЯТ ПРОКУРОР НЕ Е ФАКТОР В ПРОВЕРКАТА ( лъжа #1, най-малкото защото всеки проверяващ "е фактор", т.е. или е проверяващ и е фактор, или не е фактор, т.е. проверката е имитация...) и че в нея участват още 10 прокурори, а резултатите се докладват лично на заместника му - зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Встрани от конкретния казус главният прокурор заяви, че законодателството за СРС има много пропуски: " По закон всеки съдия работи с едно искане.
  Друг е въпросът какви са критериите му. НЯМАШ ПРАВО ПО ЗАКОН, ГОВОРЯ ОТ СЪДИЙСКА ГЛЕДНА ТОЧКА (а ние мислехме, че говори за прокурора...) ДА ИЗИСКАШ ОПЕРАТИВНОТО ДЕЛО И ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО. (забележете как гл. прокурор откровено лъже и манипулира - като сравните тези му лъжи с цитираните по-долу кореспондиращи закони - лъжа #2). ТИ РАБОТИШ НА ДОВЕРИЕ! (това е лъже #3 И НАЙ-ГОЛЯМАТА, която може да изрече или откровен мошеник, или такъв, който няма елементарни правни познания) НЕ ЗНАЕШ КАКВО ИМА В ПАПКАТА (лъжа #5 - ако няма- достъп до фактите и данните по закон - КОЕТО НЕ Е ВЯРНО, то тогава какъв е смисълът от разрешението от отделна институция - съда, бе тиквеник!) Предложенията да се даде право на разрешаващите съдии да имат достъп до делата, също не срещат огромно разбиране."

  Проблемът, който Цацаров визира, е, че когато дава разрешение без значение дали за подслушване и следене или за предоставяне на трафични данни, СЪДЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЕРИ НА ИНФОРМАЦИЯТА НА ЗАЯВИТЕЛЯ - прокуратурата, МВР или някоя от службите (лъжа #6. НО ТОЗИ ВРЪХ НА ПРАВНАТА МИСЪЛ НА ПРАКТИКА Е И ЛИЧНО САМОПРИЗНАНИЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ЧЕ НЕЗАКОННОТО ПОДСЛУШВАНЕ Е ПРАКТИКА В БЪЛГАРИЯ! А фактът, че прави такова изявление, което мисли че е в негова полза, докато всъщност тотално го (ги) компроментира означава, че и умственият багаж не ме тежи много...) . СПОРЕД ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СЪДЪТ НЕ МОЖЕ ДА ИЗИСКВА ОТ ТЕЗИ СЛУЖБИ ДА ПРЕДСТАВЯТ ПОВЕЧЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, А РЯБВА ДА РЕШАТ ДАЛИ ИСТОРИЯТА, КОЯТО ТЕ МУ РАЗКАЗВАТ ЗВУЧИ УБЕДИТЕЛНО ИЛИ НЕ!?!?!?!?!?!?!

  Питам се дали и най-големият идиот може да повярва поне на една от откровените лъжи и простотии в това изказване?
  И ТОВА Е ЧОВЕК, КОЙТО Е БИЛ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПЛОВДИВСКИЯ СЪД И ПОНАСТОЯЩЕМ ГЛАВЕН ПРОКУРОР!
  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ - ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, ПРОДАЖНИЦИТЕ И КОРУМПИРАНИТЕ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ!
  А сега да видим ИСТИНАТА:

  ЗСРС Чл. 13. (1) Право да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства съобразно тяхната компетентност имат:

  1. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г., бр. 45 от 2006 г., бр. 109 от 2007 г., бр. 43 от 2008 г., бр. 109 от 2008 г., бр. 93 от 2009 г., бр. 44 от 2012 г., в сила от 1.07.2012 г.) Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Гранична полиция", дирекция "Вътрешна сигурност", областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, специализираните дирекции (с изключение на дирекция "Технически операции"), териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на Държавна агенция "Национална сигурност";

  2. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2000 г., бр. 109 от 2007 г.) службите "Военна информация" и "Военна полиция" към министъра на отбраната;

  3. Националната разузнавателна служба;

  4. (отм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.);

  5. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г., отм., бр. 109 от 2008 г.);

  6. (нова - ДВ, бр. 17 от 2013 г. ) окръжните прокуратури - за престъпления по чл. 167, ал. 3 и 4 и чл. 169г от Наказателния кодекс.

  (2) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Наблюдаващият прокурор подава писмено мотивирано искане до съда за използване на специални разузнавателни средства по досъдебно производство.

  (3) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Други органи, освен посочените в ал. 1 и 2, не могат да искат и да използват специални разузнавателни средства.

  Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., бр. 17 от 2013 г. ) За използване на специални разузнавателни средства се изготвя мотивирано писмено искане от съответния административен ръководител на органите по чл. 13, ал. 1 или от наблюдаващия прокурор, съдържащо:

  1. пълно и изчерпателно посочване на фактите и обстоятелствата, даващи основание да се предполага, че се подготвя, извършва или е извършено тежко престъпление, които налагат използването им;

  2. пълно описание на извършените до момента действия и резултатите от предварителната проверка или разследването;

  3. установъчни данни на лицата или обектите, спрямо които ще се използват;

  4. срока на ползването;

  5. оперативните способи, които следва да се приложат;

  6. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) оправомощеното длъжностно лице, което да бъде уведомявано за получените резултати.

  (2) В случаите по чл. 12, ал. 2 към искането се прилага и писменото съгласие на лицето, спрямо което ще се използват специалните разузнавателни средства.

  Чл. 15. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., бр. 13 от 2011 г., в сила от 12.08.2011 г.) Ръководителите на органите по чл. 13, ал. 1 или наблюдаващият прокурор предоставят искането до председателите на Софийския градски съд, окръжните съдилища и на специализирания наказателен съд или до оправомощен от тях заместник-председател, а за военнослужещите - до председателите на съответните окръжни военни съдилища или до оправомощен от тях заместник-председател, които дават писмено разрешение за използването на специалните разузнавателни средства или отказват използването им, като мотивират акта си.

  (2) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Органът по ал. 1 се произнася незабавно след получаване на искането, като актът и предоставеното искане се връчват на органа, който го е направил.

  (3) (Нова - ДВ, бр. 70 от 1999 г., изм., бр. 109 от 2008 г.) По реда на ал. 1 и 2 разрешение за използване на специални разузнавателни средства дава председателят на съответния апелативен съд или изрично оправомощен от него заместник-председател, когато се иска прилагане на специални разузнавателни средства спрямо съдия, административния ръководител или неговите заместници от съответния окръжен съд.

  Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г., предишен текст на чл. 16, бр. 109 от 2007 г.) След получаване на писменото разрешение по чл. 15 министърът на вътрешните работи или писмено оправомощеният от него заместник-министър на вътрешните работи дава писмено разпореждане за прилагане на специалните разузнавателни средства от дирекциите по чл. 20, ал. 1, които ги осигуряват.

  (2) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2007 г., изм., бр. 93 от 2009 г.) Когато специалните разузнавателни средства се прилагат от специализирана дирекция "Технически операции" на Държавна агенция "Национална сигурност", след получаване на писменото разрешение по чл. 15 председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" или писмено оправомощен от него заместник-председател дава писмено разпореждане за прилагане на специалните разузнавателни средства.

  Мисля, че всеки може да се убеди, че гт.н. главен прокурор Цацаров и откровен лъжец, мошеник и измамник, който явно е участник в организирана престъпна група - тази в прокуратурата!  И да завърша с едно писмо от прокурор, който ПОЗНАВА ПРАВОТО И ЗАКОНИТЕ, за разлика от Цацаров:

  Г-н Главен прокурор, сегашният Ви подчинен Роман Василев, заместник на административния ръководител на Софийска градска прокуратура, е извършил тежко умишлено престъпление по чл.311 от НК, а не просто Ви е подвел, както наивно се опитвате да убедите обществеността. По силата на дадените Ви от Конституцията на република България, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс правомощия, Вие сте длъжен да разпоредите образуване на наказателно производство срещу прокурор Роман Василев, да повдигнете обвинение и поискате от Висшия съдебен съвет отстраняването му от длъжност.

  Ако не предприемете тези действия, извършвате престъпление по чл.288 от Наказателния кодекс. Давността за това деяние е 10 години т.е. ще изтече доста след приключване на мандата Ви, като главен прокурор.

  Иван Петров
  Бивш апелативен прокурор
  Фейсбук

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 20

  С риск да се повторя, прочетете внимателно Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., бр. 17 от 2013 г. )

  За използване на специални разузнавателни средства се изготвя МОТИВИРАНО ИСКАНЕ ОТ СЪОТВЕТНИЯ (като тук акцентът бих ооставил на съответния - забележете, че Роман Василев иска разрешението от Цацаров в ... пловдив!!!, защото знае, че то е необосновано и незаконно, но точно там той ще го получи!)) АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА ОРАНИТЕ по чл. 13, ал. 1 или от наблюдаващия прокурор, съдържащо:

  1. ПЪЛНО И ИЗЧЕРПАТЕЛНО ПОСОЧВАНЕ НА ФАКТИТЕ И ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, ДАВАЩИ ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ, ИЗВЪРШВА ИЛИ Е ИЗВЪРШЕНО ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КОИТО НАЛАГАТ ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ;
  (прочетете сега отново обясненията на Цацаров и моля дайте ако искате мнението си - Цацаров неграмотен ли е, тъп ли е, прост ли е, корумпиран ли е, зависим ли е, откровен лъжец и безскрупулен мошеник ли е, патологичен случай ли е, или всичко това)

  2. ПЪЛНО ОПИСАНИЕ НА ИЗВЪРШЕНИТЕ ДО МОМЕНТА ДЕЙСТВИЯ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ПРОВЕРКА ИЛИ РАЗСЛЕДВАНЕТО;

  (отново - сравнете с лъжите и глупостите, в които се опитва да ни убеди Цацаров в опита си да защити Роман Василев и себе си в участие и съучастие в престъпление(я) )

  3. уУСТАНОВЪЧНИ ДАННИ НА ЛИЦАТА ИЛИ ОБЕКТИТЕ, СПРЯМО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ;

  (нерде София, нерде Пловдив...)

  4. срока на ползването;

  5. оперативните способи, които следва да се приложат;

  6. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) оправомощеното длъжностно лице, което да бъде уведомявано за получените резултати.


  Ами това е - пределно ясно
  Капитал, моля не бързайте да махнете тази статия - за която между другото горещо Ви поздравявам!
  Защото е от изключителна важност и голям обществен интерес, убеден съм!

  Нередност?
Нов коментар