Зелени таласъми

Слуховете за денонощно работещи слънчеви централи се оказаха силно преувеличени

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"Слага един прожектор и цяла вечер прави ток." Това е една от градските легенди за фотоволтаични централи, които работят по 24 часа в денонощието и взимат пари за всеки произведен през нощта киловатчас електроенергия. Тази седмица своя градска легенда добави и служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев. Василев обяви, че имало такива централи, които работят по 32 часа в денонощието. "Те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от денонощието на ден", обясни министърът в интервю пред "Нова телевизия". По думите му само в едно от електроразпределителните дружества (ЕРП) са открити присъединени 50 такива централи.

Коментарите бяха, че това са странни твърдения, а Българската фотоволтаична асоциация поиска, ако наистина има такива данни, незабавно да бъдат публикувани имената на нарушителите, както и съответните документи, удостоверяващи нарушенията. "Защото в противен случай твърденията може да се приемат за опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика – производството на енергия от ВЕИ", казаха от БФА.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Колкото и да се гънете Капитал черното бяло няма как да изкарате.
  Дано дойде разумно правителство и парламент на власт и да приеме добавка в закона за данъчно облагане с едни да речем 75% данък печалба на ВЕИ спекулантите които пари да отиват за подпомагане на социално слабите. Това е начина и някои страни в Европа вече го прилагат.

 • 2
  oligarha avatar :-|
  oligarha

  Голяма част от ''социално слабите'' са такива,защото са мързеливи.


  До коментар [#1] от "bz":

 • 3
  oligarha avatar :-|
  oligarha

  ''Политиката с марка "Тачър" означава свободна икономика, приватизация, ниски данъци и силна, но малка държава. "Водещият принцип на тачъризма е доверието в индивида и убеждението, че парите ще се похарчат по по-добър начин от този, който ги е спечелил, отколкото от правителството" Извадка от статия в Капитал!!!
  До коментар [#1] от "bz":

 • 4
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#2] от "oligarha":

  Напълно сте прав. А голяма част от богатите в България са богати, не защото са много работливи, ами защото някой е решил да бъдат богати и им е дал някое куфарче...

  Иначе статията е интересна и показва, че наистина има проблеми с отчитането в някои случаи. Явно има нужда от повече регулиране.

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  Капитал не се правете на ударени.
  Излезе списък на крадливите фотоволтаични дружества.
  Лъжите Ви че нямало кражби прехвърлиха всякакви граници.
  "Ето и най-фрапиращите случаи:

  За Аабакус Солар ЕООД слънцето грее по 26:34 часа на ден, за Анасолар ЕООД - 31 часа, за Вайеберлен Солар Уан ЕООД - 30:58 часа, за Велвол ЕООД - 26:49 часа.
  Много слънце има и за ГНСолар ЕООД (31:17), Датцсолар ЕООД (25:09), Елисолар 1 ЕООД (30:13), Мигсолар ЕООД (31:04), Макс Солвет ЕООД (27:45), Пеп Солар ЕООД (26:28), Солар Инвест трейдинг ЕООД (средно по 27 часа на ден за различните й соларни мощности).
  При фирма Соларинг 2010 ЕООД отчетът показва 31:09 часа слънце на денонощие, Солмекс ЕООД - 30:58 часа, Сънимекс ЕООД - 31:13 часа, Ценекел Солвет ЕООД - 31:24 часа в денонощие."

 • 6
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Щом са силно преувеличени, значи са наполовина вярни, т.е. шланга от комшиите кара електромера да цъка и през нощта. Тези майстори заслужават директно откачане от най-близкия стълб.

 • 7
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Аз съм ЗА зелената енергия но киарло-булгаро-мафиозо е алчен гъз както обикновено - не мое се стърпи да зарови един плитък кабел до най-близката къща!

 • Krasimir Krastev


  До коментар от bz,

  Колега, това са фирми на един собственик.Солар Инвест Трейдинг притежава всички останали дружества, а едноличен собственик на капитала е Барбара Паритц. Тя е и управител във всички останали дружества.
  Ако имате време и желание, проверете в регистъра на АУЕР в "гаранциите за произход"/аз го направих!/. Оказва се, че производството на тези централи е за срок от 9 месеца. Т.е. за месец февруари/за което говори Министърчето/ са работили средно по 3-4 часа на ден! Големия въпрос е - Неграмотния Министър, завършил Харвард, ще се извини ли и ще си подаде ли отставката, защото когато твърдиш такива колосални глупости/без да си проверил в подчинената ти Агенция за устойчиво енергийно развитие/ или си дебил и трябва да се върнеш във 2-ри клас да учиш таблицата за умножение, или някой те подвежда/за да се дискредитират ВЕИ чрез лъжи/ и ти играеш чужда игра и си марионетка?!

 • 9
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Капитал/Дневник в последно време:

  1. Плюене по КТБ.
  2. Глуха защита на пиещите кръвта на българина ВЕИ.

  Общото между двете е независимата от собственика редакционна политика.

  ВЕИ бизнесът е ялов и мами!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  oligarha avatar :-|
  oligarha

  До коментар [#5] от "bz":'' Във връзка с твърденията, че някои фотоволтаични централи са отчитали работа по 32 часа в денонощието, от МИЕТ публикуваха подробни таблици с отчетените от ВЕИ-тата часове работа. Представителите на българската фотоволтаична асоциация обаче изтъкнаха, че посочените от министерството примери на отклонение са лесно обясними, тъй като малките централи не са задължени да се отчитат всеки месец и в случая става въпрос за производството в по-дълъг период.

  "Министърът трябва да си признае, че беше подведен от своите служители или може би от тези на НЕК. Обяснението е изключително просто – всички данни за нашето производство се внасят в Агенцията за устойчиво енергийно развитие, като цялата информация присъства на техния сайт. Много ясно се вижда, че централите, които бяха посочени като декларирали 32 часа работа в денонощието, са внесли наведнъж исканията си за сертификати за произведеното за период от 7-8, а в някои случаи и 9 месеца", заяви Никола Николов от фотоволтаичната асоциация.''
  в-к Капитал


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход