Пълна полицейщина

Пълна полицейщина

Началник в СДОТО изтрил с отвертка ключови записи по време на проверката, която потвърди 2/3 от сигнала на Станишев

27412 прочитания

Около две трети от изнесеното в сигнала за незаконно подслушване, който лидерът на БСП Сергей Станишев депозира до главния прокурор Сотир Цацаров в края на март, отговаря на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е била изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

Това е основният извод от проверката на прокуратурата по сигнала на Сергей Станишев. Лично градският прокурор Николай Кокинов е образувал общо четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

Унищожаване на информация

Проверяващите са установили, че в деня в който Сергей Станишев е съобщил за сигнала до главния прокурор – 28 март, директорът на отдел 4 в СДОТО – Радко Димитров, е празнувал 50-годишния си юбилей. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обаче обяснил, че след пресконференцията на Станишев, Димитров е преустановил тържеството и е организирал демонтажа на цял слот от специализираната апаратура. До късно вечерта с други служители Димитров разглобил техниката с отверка, като търсели твърд диск. След като не го намерили, той се свързал с фирмата, която поддържала техниката, за да поискат паролите, с които да изтрият информацията от картите памет, така и от самата операционна система. Това станало рано сутринта на 29 март, часове преди да започне проверката в СДОТО.

Първоначално Радко Димитров не е казал, че е трил каквато и да е била информация, а после е обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не можела да работи добре.

В резултат на действията на Димитров била изтрита цялата събрана информация, от която трябвало да стане ясно дали са били подслушвани хората, които бяха посочени в сигнала на Сергей Станишев - Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Иван Костов, Волен Сидеров, Ахмед Доган, Кристалина Георгиева, Нели Куцкова, Йонко Грозев, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Красимир Гергов, Миньо Стайков.

Според прокуратурата, именно информацията, която е била изтрита, е ключът към това дали тези хора са били подслушвани: "Докато не възстановим изтрита информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане или по собствена воля", зави зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Неговият началник Сотир Цацаров заяви, че към този момент е ясно само, че няма официално разпореждане за подслушването на споменатите в сигнала лица.

От своя страна Борислав Сарафов заяви, че ако лидерът на БСП е бил предал сигнала "по-дискретно", може би е нямало да се стигне до това изтриване на информация.

Абсолютна безотчетност

По време на проверката прокурорите установили, че има много големи разминавания между записаното в пътните книжки и дневниците на мобилната техника за подслушване и това, което показва видеонаблюдението на СДВР. Така например имало дни, за които е записано, че бусът е на гараж в МВР (15, 16 и 26 март), а в същото време е бил засечен, че обикаля из София. В други дни (10, 14, 25 март и 27 март) по документи ванът бил ангажиран само до обяд, но от камерите било установено, че той е бил ползван и през останалото време на деня. "Какви задачи е изпълнявал, мога само да гадая", коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Проверяващите са установили, че липсвал какъвто и да е било писмен регламент за това как се използва мобилната техника за подслушване, а екипите, които технически са обезпечавали подслушването, са действали само на базата на устни разпореждания. На тези служители са спускани само номера на мобилни телефони. Липсват правила, по които се унищожава събраната информация, изискване за предварителен план и последващ отчет.

Не са въведени и правила за т.нар. тренировъчни излизания. Част от служителите казват, че не е имало подобни мисии, а други - че е имало тренировъчни мисии постоянно. Не остава и никаква следа - отчет за т.нар. мисии без резултат, при които телефонът не е включен, не е открит абоната, който се издирва и т.н.

Основният извод на прокуратурата, обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, е, че е налице липса на контрол при експлоатацията на мобилната техника и така се създават условия за злоупотреба със служебно положение и нераглементирано подслушване. Това се дължало на "нормативният вакум, липсата на регламент и отчетност в действията на служителите на СДОТО".

Въпреки че днес прокуратурата не разкри марката и моделът му, стана ясно, че проверяваният ван е същият, за който се говори в депозирания от Станишев сигнал – сив крайслер "Вояджър". Въпросният автомобил, по думите на проверяващите, бил "своеобразен мобилен оператор".

Зам.-градският прокурор Роман Василев заяви, че от 2009 г. МВР е отправило над 115 000 искания за установяване кой е собственикът или ползвателя на даден мобилен телефон.

Фалшивата справка

По време на проверката, прокурорите са снели обяснения от 22 служители на СДОТО, които са имали отношение към мобилната техника за подслушване (която е била обект на проверката). Техните обяснения били противоречиви, като скрили информация за реалните технически възможности на мобилната техника за подслушване. Така например те казвали, че техниката не позволява записване на глас. Впоследствие експертът, който прокуратурата използва, доказал точно обратното. Възможността за записване на глас била разписана й в техническата документация на апаратурата, както и в заданието за обществената поръчка, с която е закупена.

Именно заради това, че е заблудил прокурорите, като е написал в справка, че техниката не може да записва глас, срещу директора на СДОТО Сергей Кацаров е образувано досъдебно производство за съставяне на официален документ с невярно съдържание.

Кой е отговорен?

Срещу тримата последни шефове на СДОТО е образувано едно и също досъдебно производство – за това, че не са изпълнили задълженията си по Закона за защита на класифицирана информация и Закона за СРС да създадат необходимата организация за работата на звеното и така са създали условия за нерагламентирано подслушване на гражданите.

Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че "трудно може да допусне" служителите, които боравят с техниката, да тръгнат на своя глава да изпълняват "частни мисии".

Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал обяснения пред двама прокурори от специализираната прокуратура – Йордан Грамов и Георги Мойсев, като само е заявил, че няма отношение към работата на СДОТО, защото е политическо лице в ръководството на вътрешното министерство, а "по отношение на техническата дейност има други лица". Подобна позиция показва, че бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ не познава законите. Още от 2008 г. СДОТО е поставена на директно подчинение на вътрешния министър. Именно той е човекът, който назначава нейния директор (самият Цветанов е сменил двама директори през мандата си). Законът за СРС също е категоричен в това отношение, защото изрично делегира на вътрешния министър контрола върху прилагането и използването на СРС.

Главният прокурор Цацаров коментира, че "посоченият кръг от лица, срещу които е образувано досъдебно производство, не изчерпва кръга на евентуалните обвиняеми по това дело. Прокуратурата ще провери и как министърът на вътрешните работи е изпълнявал законовите си задължения".

Към момента на обявяване на резултатите от проверката Сергей Кацаров все още е бил на работа. Служебният вътрешен министър Петя Първанова, която има правомощията да отстрани временно Кацаров или да го пусне в отпуска, все още не е коментирала констатациите на прокуратурата. Факт е, че част от нарушенията, които държавното обвинение е констатирало, са се случвали и докато тя е била министър.

От пресцентъра на МВР казаха пред "Капитал", че към този момент няма кадрови решения, свързани с констатациите на прокуратурата. Това на практика означава, че и Кацаров и Радко Димитров (шефът на отдел в СДОТО, който е използвал отверка за да изтрие информацията), са били на работа до края на работния ден в понеделник. Чак към 19:00 се появи информация, че Сергей Кацаров и Радко Димитров са били временно отстранени.

Изцяло нов режим за СРС

В резултат на проверката, прокуратурата ще отправи конкретни идеи за промени в законодателството – както в Закона за СРС, така и в законите за МВР и ДАНС и за електронните съобщения (който регулира предоставянето на трафични данни). Главният прокурор Сотир Цацаров за пореден път отбеляза, че според него техническата служба за подслушване не трябва да е нито в МВР, нито в ДАНС: "Нито МВР, нито ДАНС трябва да имат самостоятелната възможност да правят това. Трябва да има съвсем отделна агенция, която е вън от службите за сигурност и,която е под силен контрол. Бих казал парламентарен контрол."

Прокуратурата ще предложи на служебният вътрешен министър Петя Първанова да въведе временни мерки и чрез заповеди да запълни непълнотите в закона.

Проверката ще се повтори..

Още в началото на пресконференцията, главният прокурор Сотир Цацаров се опита да обясни, защо държавното обвинение не е образувало веднага досъдебно производство по сигнала, защото той е бил анонимен, а Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) категорично забранява образуване на производства по анонимни сигнали.

Така на практика проверяващите прокурори са били с вързани ръце да "фиксират" разпитите на служителите на СДОТО, от които само са били снемани обяснения. При това положение "разпитаните" не носят наказателна отговорност за казаното пред прокурорите. Не е било възможно и някой от разпитаните да стане защитен свидетел, както и да се назначат експертизи и т.н. На практика прокуратурата тепърва ще разпитва официално като свидетели замесените в скандала.

Очаквайте подробности по-късно на www.capital.bg и Капитал Daily

Около две трети от изнесеното в сигнала за незаконно подслушване, който лидерът на БСП Сергей Станишев депозира до главния прокурор Сотир Цацаров в края на март, отговаря на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е била изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

Това е основният извод от проверката на прокуратурата по сигнала на Сергей Станишев. Лично градският прокурор Николай Кокинов е образувал общо четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


145 коментара
 • 1
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov
  • -24
  • +218

  Затвор за престъпника Цветанов! И КУИППКД да му вземе шестте апартамента!

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Коментарът е излишен!

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5
  • -10
  • +167

  Слушах изказване в защита на службите от настоящия гл. секретар в седмичната "Панорама".
  Според мен, едно от първите лица, които трябваше да бъде "ЧАО" при служебния кабинет е точно Калин Христов. Докато гл. секретар е същия, все едно Цъ не си е ходил.

 • 4
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Защо ли не сме учудени!
  Управление на държавата изисква интелектуален капацитет, умения на управленец и лидер. Бившият ни вътрешен министър нееднократно демонстрира вопиющата им липса.
  Неговото единствено качество е лоялност към шефа си (само по се е си похвална). Но лоялност не компенсира професионализъм и това води до престъпна небрежност. Както е описано в статията.

 • 5
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Моето уважение към финансовия министър г-н Калин Христов.
  Грешката е моя : гл. секретар Калин Георгиев
  :-)

 • 6
  pruch avatar :-P
  pruch

  Тук ГЕРБ наистина отстъпва на БСП.По тяхно време и по времето на Костов подслушванията бяха стройно организирани и уредени.За малко да започнат и чинно да уведомяват подслушваното лице ,кога и за колко ще бъде операцията ,та да няма "Туй-онуй" после.Циркът ще е пълен ако наистина е имало подслушвания на СерГей и компания и Цвъ вземе та ги публикува на изпроводяк.

 • 7
  philip avatar :-|
  Philip

  Всъщност, този скандал е добре дошъл за ББ. С този скандал му се отваря уникален шанс да се освободи от Цвинокио, да се покаже принципен и да се включи в абсолютно безпринципна коалиция, която национално отговорно да ни дозатрие... Жалкото е, че голямата уста и абсолютно неадекватното поведение на ЦЦ му изяде главата. Този човек така и не разбра, че е по-добре да мълчи и да слуша, а не да плямпа като побеснял!

 • 8
  staphane avatar :-|
  staphane
  • -18
  • +168

  Това вече е страшно – ГЕРБ надминаха и КГБ. Ако пак изберем ГЕРБ никой няма да ни е виновен. Трябва да покажем триумф на волята чрез триумф над слушалката!

 • 9
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo
  • -12
  • +160

  До коментар [#7] от "Philip":

  Ти още ли мислиш, че Борисов е невинен, или се правиш на тъп?

 • 10
  ghost.writer avatar :-|
  Freedom of Speech
  • -25
  • +104

  До коментар [#8] от "stefan.savov":

  Днес, след като прочетох изявлението на Прокуратурата, неминуемо се сетих за прословутия член 58 от НК на РСФСР и събитията след 1937-ма година в Русия, определяни като Големия Терор.
  Плаши ме мисълта, че тук ще стане нещо много по-страшно от това да бъдеш тикнат в трудов лагер за 10-15-25 години "просто така".
  Управлението на ГЕРБ надмина по цинизъм това на Сталин!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход