Турция свали забраната за внос на млечни продукти от България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Турция свали забраната за внос на млечни продукти от България

През последните 16 години българският бизнес на практика не можеше да продава продукцията си в Турция, въпреки че никога не е имало официална забрана

Турция свали забраната за внос на млечни продукти от България

Бизнесът не очаква сериозно отражение върху сектора, но все пак вижда и възможности

Деница Ватева, Весела Николаева
7216 прочитания

През последните 16 години българският бизнес на практика не можеше да продава продукцията си в Турция, въпреки че никога не е имало официална забрана

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


След 16 години, през които на практика фирмите от хранителната индустрия не можеха да изнасят млечни продукти и яйца за Турция, от земеделското министерство съобщиха, че е постигнато споразумение той да бъде възстановен. Става дума за експорт на млечни продукти от краве, овче, козе и биволско мляко, както и за яйца, като за целта ще се издават специални сертификати. Въпреки че на пръв поглед новината е позитивна за сектора, компаниите от хранителната индустрия не очакват сериозно раздвижване. По думите им в момента за турския пазар има различни мита, такси и други ограничения, които на практика правят сключването на сделки непривлекателно.

Ограниченията отпадат

Въпреки че Турция официално никога не е забранявала българския внос на млечни продукти, на практика такъв не можеше да се осъществява от 1997 г. насам. Причините са изисквания на местните ветеринарни власти, които се променяха във времето. Така например, за да се осъществи внос в страната, е трябвало да бъде от държави, свободни от шап, какъвто е откриван в България. Подобен е и казусът с яйцата, за които пък бяха въвеждани периодично изисквания за внос в Турция от "свободни" от нюкасълска болест и други подобни заболявания, каквито периодично са намирани в България. От земеделското министерство съобщиха вчера, че след проведени преговори с турските им колеги се е стигнало до споразумение за създаване на сертификати за износ на продукция. Млечни продукти ще могат да изнасят фирми, които спазват различни евроизисквания за хигиена и от региони, свободни от шап (карантината в Бургаско вече е вдигната - бел.ав.), както и яйца от стопанства, свободни от нюкасълска болест и високопатогенна инфлуенца по птиците. Така на практика се въвеждат изисквания, които могат да бъдат изпълнени от българските фирми.

Без високи очаквания

Въпреки че Турция е съседен и голям пазар, фирмите от тези сектора не очакват сериозно раздвижване на износа към страната. Собственикът на фирмата "Градус" Иван Ангелов не очаква падането на забраната да има какъвто и да било ефект върху производителите на яйца от България. "По обективни причини - Турция за тези години е направила толкова много мощности, има толкова облекчени условия за фермери, каквито ние тук не можем и да сънуваме. А при нас ситуацията е много трудна. Още повече че те работят по стари технологии, които са по-евтини", обясни Ангелов.

Според съсобственика в млекопреработвателното предприятие "Жоси" Симеон Присадашки в Турция има много високи защитни мита, които оскъпяват силно вносната продукция. "Със защитната цена нашите продукти стават неконкурентни. Падането на забраната не е нещо, което да повлияе на българския пазар и производители", обясни Присадашки. По думите му и досега е можело да има минимален износ, но силният държавен протекционизъм прави вноса много скъп. Въпреки тези фактори възможността български фирми да пробият на съседен пазар не е за подценяване. Някои производители коментираха, че е възможно да се предложат по-специфични и нишови продукти от мляко, към които да има интерес независимо от по-високата цена.

След 16 години, през които на практика фирмите от хранителната индустрия не можеха да изнасят млечни продукти и яйца за Турция, от земеделското министерство съобщиха, че е постигнато споразумение той да бъде възстановен. Става дума за експорт на млечни продукти от краве, овче, козе и биволско мляко, както и за яйца, като за целта ще се издават специални сертификати. Въпреки че на пръв поглед новината е позитивна за сектора, компаниите от хранителната индустрия не очакват сериозно раздвижване. По думите им в момента за турския пазар има различни мита, такси и други ограничения, които на практика правят сключването на сделки непривлекателно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    pesheff avatar :-(
    Пешката

    и досега е можело да има минимален износ, но силният държавен протекционизъм прави вноса много скъп.
    ----
    а защо тяхните производители могат да правят дъмпинг на нашия пазар на някои стокои от земеделието, без ответни мерки от наша страна? Или чичкото от Брюксел не дава? Бананова република, но даже и банани няма.

  • 2
    xps avatar :-|
    xps

    А кой ще защити българските домати.... макар че то останаха ли такива ....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK