Citigroup ще пласира облигациите на БЕХ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Citigroup ще пласира облигациите на БЕХ

Българският енергиен холдинг избра агент на облигационния заем, който предстои да изтегли.

Citigroup ще пласира облигациите на БЕХ

Банката първо ще трябва да осигури мостов заем от 195 млн. евро

5877 прочитания

Българският енергиен холдинг избра агент на облигационния заем, който предстои да изтегли.

© Георги Кожухаров


Citigroup ще организира рефинансирането на заема на НЕК към BNP Paribas. Това става ясно от обявление на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Международната банка първо ще трябва да осигури до 21 май краткосрочен кредит от 195 млн. евро, а после ще трябва да пласира облигации до 250 млн. евро. Няма информация кога ще бъде подписан договорът, но вероятно е въпрос на дни. Така е почти сигурно, че държавният холдинг ще успее да се вмести във времето до падежирането на заема, който енергийната компания изтегли за проекта "Белене".

Краят на състезанието

Освен Citigroup оферти в конкурса за облигации, който беше обявен на 7 март, подадоха още няколко банки - Deutsche Bank, J.P. Morgan (в консорциум с Първа ФБК), HSBC, Societe Generale и Goldman Sachs. 

Първоначално от БЕХ стартираха успоредно две процедури - тази за облигациите и друга за средносрочен заем. На втората първоначални оферти подадоха Deutsche Bank и Citigroup. Окончателно предложение внесе само германската институция, но оферта беше дисквалифицирана впоследствие, тъй като съдържала условност и нямала платена гаранция за участие.

Така холдингът трябваше да избира измежду кандидатите за облигации. По информация от близки до състезанието източници, офертата на Citigroup наистина е била най-изгодна и без условности. Те допълват, че банката, която е в консорциум с Raifeisenbank, едва ли ще изпита затруднение в бързото осигуряване на мостовия заем. 

Заем, после облигации

Мостовият кредит ще е за шест месеца с опции за удължаване от 3 или 6 месеца, т.е. максималният срок ще бъде година. Дотогава трябва да бъдат пласирани облигациите. По непотвърдена информация от пазара лихвата по краткосрочния кредит ще нараства с всяко изминало тримесечие, като за първото е под 3%, а после леко надскача това ниво. 

От обявлението на процедурата ставаше ясно, че емисията ще е за 250 млн. евро с матуритет от 5 до 7 години. Като валути са определени долар или евро. Те ще се търгуват публично вторично, без да е изрично упоменато на кои международни борси.

Кандидатите са били поканени да дадат индикативна доходност, която може да бъде постигната, към конкретна дата през април. Офертите били малко над постигнатите от държавата параметри по миналогодишната външна емисия. Всичко това обаче може да претърпи изменение, защото след месеци пазарът може да е различен, кризата в Европа да е поела в друга посока или пък финансовото здраве на българската държавна енергетика може да е различно.

Освен това БЕХ може да се окаже с 55 млн. евро допълнителни средства след емисията, ако тя бъде пласирана на максимума от 250 млн. евро. Ако се съди по предишни изказвания на ръководството на холдинга, той има нужда от средства, с които да финансира инвестиционните си проекти.

От БЕХ отказаха да обявят параметрите на договора, който предстои да се подпише със Citigroup, но успокоиха, че има достатъчно време, за да се разплатят с BNP Paribas. Преди избора на кандидата имаше притеснения, че осигуряването на толкова средства за оставащия кратък срок може да се окаже проблем. Сега интересната информация ще е за детайлите на какви нива може да се финансира един от най-големите холдинги в страната. По конкретен измерител ще е емисията облигации, която ще е тест за външната оценка на българския мастодонт. А публичната й борсова търговия ще направи холдинга по-прозрачен както за инвеститорите, така и за потребителите.

Рокади в борда 

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов и Тодор Шопов, бивш зам. изп. директор на летище София и член на Консултативния съвет на Сметната палата, са новите членове в борда на БЕХ. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) обявиха, че новият състав на борда вече е вписан в Търговския регистър. Промените са част от обявените в края на миналата седмица от министър Асен Василев кадрови рокади в търговски дружества с държавно участие, чийто принципал е МИЕТ. Двамата нови членове замениха в борда на БЕХ Валентин Николов и Илко Желязков.

Очаква се Валентин Николов скоро да освободи и директорския пост в АЕЦ "Козлодуй", след като Асен Василев обяви, че предстои конкурс за нов директор на атомната централа с оглед на множеството нарушения, констатирани в доклад на инспектората към Министерския съвет. Името на Божан Стоянов също нашумя наскоро, след като той беше обявен от Комисията по досиетата за сътрудник на Държавна сигурност, което Стоянов обяви, че ще обжалва в съда. Тодор Шопов е в ръководството на летище София през 2006 - 2010 г., като преди това е правил одити в компанията. Към момента е в управителния съвет на третия наземен оператор там - "Голеър Хендлинг България". През лятото на 2012 г. той беше един от кандидатите за поста управител на Националния осигурителен институт.

Citigroup ще организира рефинансирането на заема на НЕК към BNP Paribas. Това става ясно от обявление на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Международната банка първо ще трябва да осигури до 21 май краткосрочен кредит от 195 млн. евро, а после ще трябва да пласира облигации до 250 млн. евро. Няма информация кога ще бъде подписан договорът, но вероятно е въпрос на дни. Така е почти сигурно, че държавният холдинг ще успее да се вмести във времето до падежирането на заема, който енергийната компания изтегли за проекта "Белене".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano

  Оооо някой пак е лапнал комисионни! Щом мафиоти като Ситигруп са се намесили БЕХ го пиши заминал. Продължава да се работи на принципа - държавно ли е - унищожи го!

 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Интересна "врътка" се заформя - първо мостов кредит за рефинансиране на стария заем, после емисия облигации... Интересно е какво е обезпечението на този мостов кредит - активи на БЕХ или залог върху бъдещи приходи. На втория етап приходите от емисията ще бъдат усвоени от "Ситибанк", но как ще се освободят обезпеченията, ако не се достигне заложения обем? И, ако емисията се окаже по-скъпа от очакваното, трябва ли да се реализира? Пропусната е темата - някога, след години, ако сега всичко мине добре, как ще се платят облигациите и няма ли опасност облигационерите да се окажат акционери в БЕХ.
  Трябваше да се пробва нещо друго - държавен заем за рекапитализиране на БЕХ чрез емисия вътрешни облигации, а след това ликвидация на холдинга и опростяване на структурата в енергетиката. В крайна сметка БЕХ беше измислен от Корнелия Нинова заради АЕЦ "Белене" и сега след като няма да има АЕЦ, защо трябва да има БЕХ? Или и там не сме видели края на филма?

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Кашата с енергетиката я забъркаха седерастите на Лостов с разтурването на НЕК ЕАД (1998-2001) После и Деди добави с продажбата на ЕРП-нтата..
  Преди седерастията да разбърка работата, НЕК ЕАД си беше много як финансово и нямаше никакви проблеми с привличането на капитали.... къде по свестни банки като ЕИБ, ЕБВР даваха кредити на много прилични условия (например по проектите Енергия 1, Енергия 2 банката организира съвсем приличен кредит от почти 200 млн. ЕВРА .....)

 • 4
  superbg avatar :-|
  superbg

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Съвсем умишлено си ПропуснаЛ истинския виновник за батака и престъпленията в енергийния сектор - заслужилият Другар Р. Овч.
  Ти негов приятел ли си или само сте от една партия?

  Не по-малко заслужили след него се нареждат ПървиЯт ЛобиССТ на руския енергиен шлем Георги Първанов, мекерето Петър Димитров, Ангел Семерджиев и Семейство, Хидролога на Републиката Доган заедно с неговите роднини и любовници, които кой знае защо още работят в ЧЕЗ със заплати над 2 000 лв.????

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "superbg":

  Тези локуми ги разтягай на сбирките на седерастията, не на енергетиците дето сме в този бизнес от 45 години...

  Така че не Румен е виновен а Лостоваците и момченцата на Деди и ще е добре да ги поотръска малко прокуратурата....

 • 6
  superbg avatar :-|
  superbg

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Другарю - Румен Овчаров е подписал договора с уж американските фирми а всъщност офшорки, а пък посочения Лостов е подготвил всички необходими предпоставки затова. Оказва се че и Лостов и Румен Овчаров работят за интересите на Русия в ущърб на България.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "superbg":

  Какъв другар съм ти аз на тебе? Да не сме пили ракия заедно?
  А тези конспирации че Лостов и Румен са едно и също, ги разправяй в клуба на рестипутите, не на мене....
  Първо Лостов не разбира и грам от енергетика (доказа го 1997-2001), а Румен е висококвалифициран спец, това знам от първо лице единствено число, не Една Госпожа Каза...

  И второ законовата предпоставка да станат възможни дългогодишните договори за изкупуване на ел.енергията от проектите на марекинаците в ТЕЦ Марица изток 3 и ТЕЦ Марица изток 1, сега ТЕЦ Гълъбово, ги създаде САМО ЛОСТОВ в последната седмица преди изборите в 2001.... даже би пътя до Арлингтон САЩ за да стане горното възможно....
  Капиш?

 • 8
  superbg avatar :-|
  superbg

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Но не той подписа договора а "вококвалифицирания спец" Р. Овч.
  Ако е било толкова лошо за страната и Лостов е престъпник защо подписа на Р. Овч. стои в договора и в задължаващото споразумение за особените залози?
  Капиш комунисте продажен!

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "superbg":
  Глупачето седерасткона бате, Лостов разреши гаранциите на американските проекти и то по възможно най-глупавия начин, това са фактите, а останалото е плява, няма що да я сееш по форума.....

 • 10
  superbg avatar :-|
  superbg

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Дали е плява или не ще реши историята, нека само да мине още време и да разсекретят всичко до край.
  Ти си просто един платен форумец на Позитано 20 и всичките ти мнения са съобразени със схващанията на псевдосоциалистите от БСП.
  От доста време ми прави впечатления че всичко, което публикуваш като мнения е в интерес само и единствено на официалната позиция на Позитано 20.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.