Един ден на свидетеля Цветанов

Бившият вътрешен министър прекара общо 7 часа и половина в следствието и прокуратурата

Информацията за призоваването на Цветанов беше разпространена рано сутринта от анонимен мейл
Информацията за призоваването на Цветанов беше разпространена рано сутринта от анонимен мейл
Информацията за призоваването на Цветанов беше разпространена рано сутринта от анонимен мейл    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Информацията за призоваването на Цветанов беше разпространена рано сутринта от анонимен мейл    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служители и директори на СДОТО вече са обвиняеми

Във вторник прокурор от СГП е повдигнал обвинения срещу другите служители на МВР, които според прокуратурата имат отношение към липсата на достатъчен контрол в дейността на специализираната дирекция, която обезпечава подслушването. Това са тримата последни директори на службата - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, които са обвинени в това, че не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици, а Кацаров получава и обвинение за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Четвъртият обвиняем е ръководителят на отдел в СДОТО Радко Димитров, който според прокуратурата е демонтирал хард диск с отвертка. Той е привлечен като обвиняем за престъпление срещу правосъдието.

Този вторник бившият вътрешен министър, понастоящем шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, Цветан Цветанов беше принуден да анулира планираната си предизборна обиколка в Благоевградско.

Причината беше, че в десет часа сутринта той трябваше да се яви в сградата на следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) на бул. "Монтевидео", за да даде показания във връзка с образуваното миналия петък досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. В 13.30 той беше призован и за друг разпит – в Специализираната прокуратура, във връзка с разследването по скандала с подслушването.

Разпитът по разследването срещу Флроов е бил проведен от екип от трима следователи и продължи точно 4 часа и 50 минути.

Дългото приятелство

Причината за дългата продължителност на беседата според самия разпитван е, че е трябвало да се върне повече от 40 години назад, за да обрисува дългогодишното си приятелство с Флоров още от неговия зародиш: "Странно ми беше, че си припомних всичко, което е свързано с моето детство, откога и защо познавам Станимир Флоров - всъщност от 1973 г. в блока, където сме живели ние и семейството на Флоров, откога е възникнало приятелството ни като семейство. Оттогава всъщност сме добри семейни приятели." В същото време той даде оценка за своя другар: "Създават се добри семейни приятели, когато приятелството е истинско и когато то има сериозни хора, които работят в институции и които смятам, че трябва да бъдат за уважение."

Според запознати с обстановката в сградата на столичното следствие там се е появил и зам. градският прокурор Роман Василев. Самият Василев категорично отрече пред "Капитал" да е напускал сградата на Съдебната палата във вторник.

В средата на миналата седмица различни информационни сайтове и СГП получиха сканирани копия от оперативни дела от края на 90-те години и първите години на този век, от които става ясно, че Станимир Флоров, тогава служител на НСБОП, е бил обект на разработка за корупция.

В петък СГП съобщи, че "съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници" дава достатъчно данни, за да се образува срещу Флоров разследване за подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай, а тепърва ще се събират данни за това дали е изнесъл класифицирана информация. Късно вечерта в петък със заповед на вътрешния министър Петя Първанова Станимир Флоров беше временно отстранен като зам. главен секретар и директор на ГДБОП.

На излизане от разпита Цветанов отбеляза категорично, че Станимир Флоров е достоен българин и служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее. Той има съществен принос за работата на ГДБОП през последните четири години. Истината е, че именно ГЕРБ разшириха ресурса на тази служба и те направиха директора на службата втория по ранг в професионалното ръководство на МВР.

Пред журналисти Цветан Цветанов заяви, че не е знаел за разработката, и отказа да дава информация за разпита си, защото данните, които е дал, са класифицирана информация и самият той е подписал декларация да не разгласява данни от разследването. На въпрос дали е разочарован от главния прокурор Сотир Цацаров Цветанов отговори: "Защо трябва да съм разочарован от някой. За мен е важно да има правосъдие, което да се води от върховенството на закона и, разбира се, че когато има политическа кампания - да не бъде включвана прокуратурата." Впоследствие заяви, че "вярва на честните и почтените съдии и прокурори", както и че те са "по-сериозни и това ще надделее".

Зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб на партията заяви още, че не вижда защо да се оттегля, като препрати към лидера на БСП Сергей Станишев: "Това е целта на Станишев и е цел на цялата опозиция. Кажете каква е логиката да се оттегля. Мисля, че Станишев трябваше да си подаде оставката и да се извини." Впоследствие Цветанов напомни за лобисткия скандал "Хохегер", по който Станишев така и не е бил разследван.

По-кратко за подслушванията

След като напусна сграда на следствието, кортежът от 15 охранители на бившия вътрешен министър се отправи към сградата на специализираните съд и прокуратура на ул. "Черковна". Там петима прокурори трябваше да разпитат Цветанов, но по друго разследване – за незаконното подслушване. Този път разпитът беше значително по-кратък, като продължи едва два часа и половина, след което бившият вътрешен министър заяви, че бърза за партийна среща в Благоевград. По повод втория си разпит Цветанов отговори: "Все пак и Станишев, и всички, които участват в този скандал, да го наречем, ни разпитват като свидетели. Така че ние сме извършили необходимото." На въпроса дали повдигнатите обвинения срещу бивши директори и служители на СДОТО (виж карето) доказва, че е имало нерегламентирано подслушване, Цветанов отговори: "Не, не означава."

33 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous
  • - 3
  • + 30

  Малко и него да го погнат

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  npaine avatar :-?
  NPaine
  • - 5
  • + 80

  "кортежът от 15 охранители на бившия вътрешен министър"

  Този що е тръгнал из София, така както мутра е тръгнала на чалготека?

  Нередност?
 • 3
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен
  • - 15
  • + 9

  Голям праз-кой го знае какво е правил там.Може и кафе да е пил и на спа-процедури да е ходил.

  Нередност?
 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 5
  • + 52

  "...Бившият вътрешен министър прекара общо 7 часа и половина в следствието и прокуратурата..."

  Много добро начало! Очаквам скоро и следващо подзаглавие, че същият индивид е ОСЪДЕН на 7,5 години при първоначално строг режим!

  Нередност?
 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya
  • - 2
  • + 40

  Ааа не се притеснявайте, в комбина сме си от деца... Като деца аз крадвах па той ме пазеше, сега той крадва па аз го пазя, добър приятел е.
  --------------------------
  Поне на органите на редът ще им е лесно ако дойде ден в който да заработят, та нали нашите ОПГ-та са обществени.

  Нередност?
 • 6
  ju_li avatar :-P
  ju.li
  • - 1
  • + 46

  Божеее, само си представете картинката:
  Въпрос (без значение какъв)
  Отговор: без препинателни знаци и продължил 5 (пет) часа

  Въпросиращите паднали възнак, а въпросирания сменил стаята и погнал други петима ...

  Нередност?
 • 7
  zamen avatar :-P
  Чарли
  • - 4
  • + 39

  Цвинокио го чакат доста тежки дни.
  Интересното е, че нещата ще загрубеят преди изборите, а след самите избори ще бъде направо тъжно/страшно за него.

  И се питам дали няма да му се наложи да продаде някой апартамент, за да си плати за охрана при бай Ставри в Софийския Централен.

  Нередност?
 • 8
  2.5 avatar :-P
  2.5
  • - 1
  • + 37

  "След като напусна сграда на следствието, кортежът от 15 охранители на бившия вътрешен министър се отправи към сградата на специализираните съд и прокуратура на ул. "Черковна". Там петима прокурори трябваше да разпитат Цветанов, но по друго разследване – за незаконното подслушване."

  15 гавази вардят 1, разпитван от 5 прокурори.
  Сякаш взето от великия Ботев:

  Една му с билки раната върже,
  друга го пръсне с вода студена,
  трета го в уста целуне бърже -
  и той я гледа - мила, засмена!

  Както са я подкарали, ще изкарат Цъ герой.

  Нередност?
 • 9
  hristov19 avatar :-P

  След 3-4 месеца заглавието ще претърпи лека корекция откъм фигурата на скитащият.Ще е един ден на обвиняемият Цветанов..

  Нередност?
 • 10
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver
  • - 2
  • + 26

  "....По повод втория си разпит Цветанов отговори: "Все пак и Станишев, и всички, които участват в този скандал, да го наречем, ни разпитват като свидетели. Така че ние сме извършили необходимото." ...."

  ЦецоМецо при добър късмет може да бъде подведен под отговорност за ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВО, тъй като заявява, че не знае нищо за разработките срещу Флоров. Което е практически невъзможно, защото е бил дясна ръка на Борисов, по времето му на главен секретар на МВР и всички документи по един или друг начин са минавали през ТУЙ. И когато Бочо е назначавал Флоров, няма начин да не е било разглеждано досието му. Та само от тук едни 5 годинки за поумняване ТУЙ може да си ги върже в кърпа... ;)

  Нередност?
Нов коментар