Агенция Митници реагира емоционално на решението на съда за "Лукойл"

Административният съд в София отмени предварителното изпълнение на отнемането на лиценза за складовете на компанията

В спора в митниците съдът отново отсъди в полза на управляваната от Валентин Златев (вдясно) компания, което накара агенцията да реагира остро.
В спора в митниците съдът отново отсъди в полза на управляваната от Валентин Златев (вдясно) компания, което накара агенцията да реагира остро.    ©  Анелия Николова
В спора в митниците съдът отново отсъди в полза на управляваната от Валентин Златев (вдясно) компания, което накара агенцията да реагира остро.
В спора в митниците съдът отново отсъди в полза на управляваната от Валентин Златев (вдясно) компания, което накара агенцията да реагира остро.    ©  Анелия Николова
"Съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия."

От съобщението на агенция "Митници"

Агенция "Митници" влезе в открит конфликт с Административния съд в София заради лиценза на един от складовете на "Лукой България". Късно във вторник стана известно, че съдът е отменил заповедта на директора на агенцията Ваньо Танов за отнемане на лиценза на "Лукойл България" ЕООД за управление на данъчен склад.

Днес от агенцията реагираха остро и в специално изявление обявиха, че "съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия".

"Тази нощ над държава-член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси. Тази нощ стана ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар. Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата – приходи, гражданите – вярата, че могат да живеят в нормална държава. Тази нощ законът коленичи и монополът победи", се казва в изявлението на митниците.

От своя страна премиерът Марин Райков заяви след заседанието на правителството, че казусът с "Лукойл" е микродрама. Това е първият коментар на служебния министър-председател за новия спор между държавната агенция и "Лукойл България".

Бързо решение

В понеделник спорът между Агенция "Митници" и групата "Лукойл" стигна нова върхова точка, след като стана известно, че директорът на агенцията Ваньо Танов е отнел лиценза за данъчен склад на тръбопровода, по който с готови горива се снабдяват всички бази в Южна България от Бургас до София. Причината е, че не са монтирани в срок измервателни уреди, каквото е нормативното изискване.

Само ден по-късно обаче Административният съд в София отмени заповедта на агенцията, като самото дело по същество ще бъде гледано по-късно. Разглеждането на жалбата на "Лукойл", която твърди, че решението на Танов за отнемане на лиценза е тенденциозно, е станало безпрецедентно бързо, съобщи БНР.

Поведението на Агенция Митници е меко казано странно, при положение, че в Административнопроцесуалния кодекс изрично е посочено, че съдът е длъжен да се произнесе в същия ден по искане за спиране на предварителното производство.

Няколко часа след съобщението на митниците в понеделник от "Лукойл България" обвиниха митническата администрация и лично нейния директор в административен произвол. Като доказателство приложиха комуникацията между компании от групата и митническата администрация за изминалите две седмици.

През почивните дни от "Лукойл България" се оплакаха в публично писмо на финансовия министър Калин Христов за агресивните действия на Ваньо Танов и митническата администрация спрямо дружества на групата в България.

Какви са аргументите на митниците

Още през октомври миналата година Агенция "Митници" променя Наредба №3, която изисква всички данъчни складове за горива да имат измервателни уреди на всяко място, откъдето може да се зареждат горива и след това те да се извеждат към клиенти на собственика на склада. За митниците това е единственият начин да се гарантира, че производители на горива не извеждат нелегално горива, които впоследствие да пласират на пазара на по-ниски цени, без да са обложени с акцизи и ДДС. Срокът за поставяне на тези измервателни устройства беше 31 март 2013 г.

Проверки на митничари от 9 до 12 април е показала, че изискванията на наредбата не са изпълнени и на това основание в понеделник – 22 април, Ваньо Танов отнема лиценза на тръбопровода на петролната компания.

Според "Лукойл" обаче срокът от шест месеца за инсталиране на измервателните устройства е много кратък и труден за изпълнение, скъп и дискриминационен, защото по същество тръбопровод от такъв мащаб има само групата от компании на "Лукойл" в България.

Подобен сблъсък между агенцията и компанията имаше и през лятото на 2011 г., когато директорът на митниците Ваньо Танов отне лиценза на самата рафинерия и на нефтопристанището Росенец. Тя продължи да работи, тъй като съдът спря предварителното изпълнение на решението на митниците.

Аргументите на съда

Съдия Николай Ангелов, който се е произнесъл по делото приема, че спирането на изпълнението на решението за отнемане на лиценза не би застрашило важни държавни и обществени интереси. В същото време обаче интересът на обществото би бил застрашен именно ако бъде допуснато незабавното изпълнение -  жалбоподателят е доставчик на дизелово горливо за много общински и държавни фирми и институции, а в същото време има достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда: "Целта на допуснатото предварително изпълнение по силата на специалния Закон за акцизите и данъчните складове е защита на важни държавни или обществени интереси, при което следва да е налице съразмерност между тях и интересите на адресата на акта, съответно степента на вредите, които биха настъпили за последния."

Премиерът се е срещнал с Ваньо Танов и Валентин Златев

"Смятам, че на този етап сме в етап на контрол на тази чувствителна ситуация. От една страна да защитим интересите на българската държава, спазването на закона, от друга страна - да не допуснем прекъсване на доставките до бензиностанциите, особено преди празниците и преди изборния ден. Знаете, че има съдебно решение от тази нощ. Това съдебно решение няма вариант да бъде коментирано от мен. Това, което аз мога да кажа, е, че снощи до късно при мен бяха на среща г-н Танов и г-н Златев", каза премиерът Марин Райков след заседанието на правителството, цитиран от агенция "Фокус". Той посочи, че между тях тримата е проведен един дълъг и не много лек разговор, в резултат на което стана ясно, че по отношение на база Росенец още на 11 април има издаден акт за съответствие. Но междувременно е настъпило увреждане на стикерите. Именно това е довело до реакцията на Танов, каза Райков. "На база Росенец лицензът е действащ до 1 юни. Следователно нямаме отнемане на лиценз, а действия, които трябва да бъдат предприети след разпломбирането." "Постигнато беше съгласието, че хората на Танов днес ще извършат проверка и ще установят дали всичко е възстановено и дали всичко е наред. Що се отнася до лиценза на "Лукойл България", той действително беше отнет, каза Райков, и допълни, че след това е възстановен с акт на съда. Проверката трябва да установи дали всички измервателни уреди са в ред и са на място и дали уверенията на Валентин Златев са факт.

Както премиерът, така и финансовият министър обаче уточниха, че към момента няма установени щети за държавата от разпломбирането на измервателни уреди в База "Росенец". Имало е възможност за ощетяване на държавата, но дали такова нещо се е случило и колко големи са произлезлите вреди, още не може да се каже, обясни финансовият министър.

Освен че подкрепи напълно шефа на митниците, служебният премиер заяви също, че иска "Лукойл" да продължи да функционира нормално и да продължи да осигурява работни места и да плаща данъци.

По отношение на дисциплинарно уволнените митничари той заяви, че действията, с които са заслужили освобождаването си са възмутителни и това е най-малкото, с което се оправдават.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  tochnia avatar :-(
  teo

  За съжаление не може един Ваньо да ги пребори :(

  Трябват деистващи закони..

  А предният път Лукойл бяха заплашили че лично него ще го съдят, като физическо лице заради отнемането на лиценз.

 • 2
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Не мога да се отърся от усещането, че с падането на правителството на Боко е паднал и чадъра над Лукойл.

  За мен Ваньо Танов излиза героят от цялата разправия, а Боко и Цецко прикриващите партньорът на карти на бившия премиер.

 • 3
  superbg avatar :-|
  superbg

  От българския съд съобщиха преди малко,че след като са се запознали с основните мотиви на агенция "Митници", са преминали към материалния казус на адвокатите от "Лукойл" и са взели възможно най-обективно правилното правно-финансово изгодно решение за всички страни участващи в спора :)))))

 • 4
  superbg avatar :-|
  superbg

  Миналата година, когато Дянков пожела да им сложи уреди за засичане навсякъде Лукойл пак протестираха и заплашиха с предизвикване на горивна криза и последваща инфлация с покачване на цените. Така си спечелиха отлагане с 1 година, което изтече в краят на март. Лукойл пак не ще никой да му слага уреди отчитащи количествата горива влизащи и излизащи от комбината защото благодарение на БСП и другаря Станишев са най-големият контрабандист в ЕС.

 • 5
  xps avatar :-|
  xps

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Чадъра е винаги върху тези който имат пари.... грешка мноооого пари.

 • 6
  superbg avatar :-|
  superbg

  Защо чужда частна компания, която е най-големият контрабандист в ЕС не иска българската държава да знае колко суровина влиза в комбината и колко излиза от него?
  И защо когато някое българско служебно лице започва да изисква това от нея тя го обвинява в всякакви неща??
  КОЙ българин има интерес от това Лукойл да продължи счетоводно да държи комбината на загуба за да не плаща данъци на държавата (освен акциза) и да не се знаят истинските количества преработени суровини?

  Боки и Цецо или
  Станишев и Заслужили Другари борещи се в полза на руските държавни интереси в България?

 • 7
  yotata avatar :-P
  йотата

  Ахахахахаххх, абе тоя съд български ли е? В смисъл интересите на българите ли защитава?

 • Музар

  Според "Лукойл" обаче срокът от шест месеца за инсталиране на измервателните устройства е много кратък и труден за изпълнение, скъп и [quote#0:"Статията"]дискриминационен, защото по същество тръбопровод от такъв мащаб има само групата от компании на "Лукойл" в България.[/quote]

  Абсолютно САМОпризнание за монопол! За каква "дискриминация" може да се говори, като реално КЗК е трябвало да предприеме съответните наказателни мерки!

 • tinky_winky

  Протест трябва да има пред съда, докато и последният червей не изпълзи от прояденият и изгнил труп наречен съдебна система. Изчисти ли се съд и прокуратура в България, всичко бързо ще се оправи.

 • 10
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  +100000000

  [quote#9:"tinky_winky"]Протест трябва да има пред съда, докато и последният червей не изпълзи от прояденият и изгнил труп наречен съдебна система. Изчисти ли се съд и прокуратура в България, всичко бързо ще се оправи.[/quote]


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход