Ударна вълна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ударна вълна

Мирослав Найденов обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в подслушване на всички министри от кабинета на Борисов

Ударна вълна

Въпросът вече не е за политическото бъдеще на Цветанов, а за Бойко Борисов и ГЕРБ

Велина Господинова
22718 прочитания

Мирослав Найденов обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в подслушване на всички министри от кабинета на Борисов

© Цветелина Белутова


Всички подозирахме, че задкулисието на властта крие много мръсни тайни. Когато обаче бившият земеделски министър Мирослав Найденов повдигна завесата, истината се оказа дори по-гнусна от предполагането. Беззакония, интриги, подозрения за кражби и злоупотреби се сливат в мрачната картина на това, което всъщност става зад режисираната фасада на властта. В тази кална история няма добри. Земеделският министър е принуден на тази отчаяна стъпка вероятно в опит да представи разследванията за корупция срещу него като политическо преследване.

Това обаче не омаловажава изнесените факти срещу Цветан Цветанов. Изтеклият в петък запис на разговор между Бойко Борисов, Найденов и прокурора Николай Кокинов хвърли още бензин в огъня на скандала и вече е ясно, че той ще има сериозни политически последствия. Те ще са не само за Цветан Цветанов, чиято политическа кариера изглежда, че наближава края си. Последствията от скандала ще се измерват в брой гласове и загубени мандати за ГЕРБ, защото по всички личи, че размяната на удари едва ли ще спре. Всяка от групите сред бившите управляващи изглежда подготвена срещу опонентите си и готова на всичко, за да повлече и тях заедно със себе си в политическото небитие.

Изявленията на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов от четвъртък, че всички членове на правителството на Бойко Борисов са били подслушвани по поръчение на Цветан Цветанов, само натисна копчето на детонатора, който  беше заложен малко преди това със сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев до прокуратурата. Кои ще бъдат ударени от ударната вълна, която последва, е трудно да се предвиди, защото периметърът и обемът на скандала се разширяват с часове. Сигурно е само едно - две седмици преди парламентарните избори излязоха наяве вътрешни конфликти в ГЕРБ, майсторски  прикривани четири години, и дори чисто криминални зависимости не само в първия ешелон на партията, но и в МВР и съдебната система.

На сцената

На първо четене изглежда, че основната мишена на бившия земеделски министър е Цветан Цветанов. В телевизионното си интервю пред bTV Мирослав Найденов описа как в началото на всяко заседание на правителството министрите на Борисов "се отделяли на групички, ослушвали се и си споделяли на кой какво му се е случило", защото не знаели до каква степен залата на Министерския съвет не се контролира. Найденов каза, че знаел, че е подслушван от 2009 г. Даде и примери как са се появили съмненията. "Имаше случки на определен министър, който е бил на определено място с определен човек по повод, да кажем, вземане на интервю. И след това на този министър му се казва ти си бил там, защото много е хубава журналистката", каза Найденов. Другият посочен от него пример е с финансовия министър Симеон Дянков, който казва, че е на мероприятие в Хасково", а Цветанов отговаря, че не е там, защото системата отчитала, че е в Гърция. "Коя точно система отчита, нали разбирате, единият вицепремиер да следи другия", запита риторично Найденов. Освен министрите според Найденов подслушван също така е бил и президентът Росен Плевнелиев.

Бившият земеделски министър описа и друга схема, по която министрите са били контролирани. На базата на събраната информация от подслушванията се правили т.нар. поведенчески профили. "Тези профили служат примерно, когато, да кажем, един министър е отстранен и следва да бъде отстранен, но да не направи после някоя глупост, той трябва да бъде контролиран", каза Найденов. Като пример той посочи отстраняването на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков. "Той беше контролиран и преди, и след, за да се знае какво ще направи. Защото представете си, че направи нещо подобно на това, което правя аз, в момента излезе и започне да говори", заяви Найденов. И добави, че подобни профили били правени и на политически опоненти. "Някой трябва да излезе и в прав текст да каже "царят е гол". И да каже на Цветанов: "Цветанов, ти си го правил", заяви накрая драматично Найденов.

Ва банк

Излизането на Мирослав Найденов на сцената не е случайно. То дойде два дни след като Цветан Цветан прекара близо осем часа в следствието, където беше разпитван по случая с подслушването и по повод разследването срещу близкия до него бивш директор на ГДБОП Станимир Флоров. Именно с тези действия на прокуратурата бившият земеделски министър обясни атаката си срещу Цветанов. "Когато ми повдигнаха обвинението, смятах, че прокуратурата е част от сценарий. Когато видях последващите действия, това ми даде основание да вярвам, че те ще стигнат до край." Другото обяснение за изявленията на Найденов е, че в случая той няма какво да губи. Разследването срещу него започна малко преди ГЕРБ да обяви водачите си на листи за парламентарния вот, и стана причина за оттеглянето на Мирослав Найденов от изборната надпревара. Очакваше се бившият земеделски министър да оглави листата на ГЕРБ в Благоевград. Сега начело там е Цветанов.

Изненадващата атака на Найденов на пръв поглед изглежда като опит да бъде повдигната завесата зад евентуални злоупотреби с властта по време на управлението на ГЕРБ. За внезапния му ход обаче може да има и друго обяснение. Подслушването на бившия земеделски министър твърде вероятно е било заради конкретни разследвания по подозрения в корупция. Атаката сега му дава възможност той да изглежда като едва ли не политическа жертва и по този начин му помага да представи разработките срещу него като елемент от този натиск. Това, разбира се, не обезсилва обвиненията му, а само дава по-циничен прочит на мотивацията му.

Мирослав Найденов е вторият висш функционер на ГЕРБ, който се изправя директно срещу партията, на която беше член доскоро. Първият беше бившият депутат Емил Димитров, също изваден от депутатските листи за следващия парламент. Малко преди разпускането на последното Народно събрание той сам обяви, че няма да се кандидатира за народен представител, но негови колеги от ГЕРБ тогава обясниха, че Димитров е предприел този ход, защото е знаел, че няма да попадне в листите. Като причина за отстраняването му тогава те посочиха конфликт със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Впоследствие Димитров направи опит да се включи в изборите, като неофициално подкрепи студентите от "Орлов мост", които искаха да участват в изборите чрез ВМРО-БНД и партията "Средна европейска класа". Този опит обаче беше неутрализиран, а коалицията се разпадна, след като Красимир Каракачанов се оттегли изненадващо от нея.

Действията на Мирослав Найденов и преди това на близкия до него Емил Димитров стават по един и същ сценарий. Подобно на бившия земеделски министър и Димитров направи изявления, в които обвини Цветан Цветанов в опит да филтрира информацията към Бойко Борисов и по този начин да го манипулира за определени хора от партията. В интервюто си пред bTV Найденов също "оневини" бившия премиер, като допусна възможността "самият Борисов да е бил обект на подобни мероприятия" и така заместникът му в партията да го държи. След публичните изяви и двамата казаха, че се страхуват за семействата си и затова са ги изпратили в чужбина. А Мирослав Найденов получи и статут на защитен свидетел и охрана.

"Предизборната кампания ясно очерта лагерите в ГЕРБ и силните напрежения, които има вътре в партията още преди избухването на скандала с подслушванията. Както между ръководството и тези, които ще търсят политическото си бъдеще извън ГЕРБ, като например някои от бившите министри експерти в правителството, така и между ръководството и тези, които бяха изхвърлени от листите заради непростими прегрешения", каза политологът Румяна Коларова. Според нея сред изхвърлените зад борда има такива, които са политически трупове и публично обречени фигури, като например Емил Димитров и Мирослав Найденов. Докато ГЕРБ беше на власт, около двамата имаше непрестанни скандали.

"Има обаче и такива, които имат политическо бъдеще и ще правят кариера, отграничавайки се и критикувайки ГЕРБ", смята Коларова. "В момента те деликатно премълчават, но те не са били партийци, а са онези експерти като Симеон Дянков и Николай Младенов, които ГЕРБ използва в управлението. Те имат авторитет, независимо от това как в кампанията ГЕРБ ще ги критикува или ще се дистанцира от тях", добавя тя. Засега обаче само бившият министър на икономиката Трайчо Трайков подкрепи изявленията на Мирослав Найденов за подслушването.

Ответен удар

Публичните твърдения на Мирослав Найденов за подслушване и събиране на компрометиращи данни за членове на бившия кабинет поставиха Бойко Борисов в ситуация без полезен ход. Евентуалното отстраняване на Цветанов от депутатските листи на ГЕРБ ще е косвено признание за вината на бившия министър на вътрешните работи за подслушването и събирането на компрометиращи данни за бивши министри. Освен това Цветанов е председател на предизборния щаб и както каза Борисов, "моторът на партията, изключително важен за всички". Наистина ресурсът на Цветанов в партията не е за подценяване. В продължение на две години той оглавяваше ГЕРБ, защото като кмет законът забраняваше на Бойко Борисов да бъде и лидер на формацията. Цветанов е и човекът, който обикаляше из страната и правеше местните структури на ГЕРБ. Лично назначаваше и уволняваше областните координатори на партията. Или както каза Борисов: "ГЕРБ е на Цветанов." Управляваше и парламентарната група чрез близката до него бивша председателка на групата Искра Фидосова и близкия до нея кръг депутати.

Вероятно това е и причината бившият премиер да застане твърдо зад заместника си, като обяви, че няма да иска оставката му. И за пореден път изказа убеденост, че подслушване не е имало. "Цветанов ми се закле в децата си, че не е извършил такова нещо", каза Борисов. Това обаче вече не може да има същия ефект, както ако го беше казал преди месец например. След всяка реплика на Борисов следва ново парче стенограма на негов разговор - както се случи със стенограмата на срещата между Борисов, Мирослав Найденов и зам. главния прокурор Николай Кокинов, който е потресаващ по цинизъм. Със сигурност в малкото дни до края на предизборната кампания на ГЕРБ и Борисов остава само да се опитват да намаляват щетите. И то без участието на фронтмена на партията Цветанов, той по-добре да замълчи.

Подарък за опозицията

Със скандала около втората ключова фигура в ГЕРБ всъщност бившите опозиционни партии получиха неочакван подарък, на който едва ли са се надявали. И те не пропуснаха да отиграят ситуацията. БСП, които формално станаха причина за сложната ситуация, в която се оказа ГЕРБ, веднага поискаха Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се оттеглят от политиката. "Днес дойде Видовден и прокуратурата  разкрива малко по малко какво се е случвало през последните четири години", каза евродепутатът Илияна Йотова, която води листата на БСП в Пазарджик. "Става дума за битка между мафиотски кланове в ГЕРБ", заяви Петър Курумбашев. Той попита защо хора като Емил Димитров и Мирослав Найденов извеждат децата си и семействата си зад граница. "Къде българските граждани да изведат децата си", попита още той. Курумбашев беше категоричен и че приказката за добрия Борисов и лошите министри вече свърши.

"Ако и сега Бойко Борисов се окаже безсилен да се освободи от заместника си, ще потвърди съмненията, че босът е до такава степен зависим от своя заместник, че дори са на път да разменят позициите си", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. От партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" поискаха Бойко Борисов да бъде призован на разпит в прокуратурата по "скандалните разкрития за незаконно подслушване на членове на правителството му". А лидерът на ДСБ Иван Костов директно заяви, че Цветанов и Борисов нямат повече място в политиката. "За тези хора пътят в политиката е свършил и това неминуемо ще се отрази и върху ГЕРБ. ГЕРБ не може да издържи подобен удар", каза той. 

Бившият премиер и заместникът му получиха креслива защита естествено само от Яне Янев. Лидерът на РЗС се изказа в обичайния си стил, че е в ход сценарий на най-ретроградните сили от бившата Държавна сигурност, от БСП и от "олигарсите, които подкрепят президента Росен Плевнелиев". В случая, а и в цялата кампания до момента, Яне Янев играе ролята на политик за мръсните поръчки на ГЕРБ и даже заплаши Мирослав Найденов с уличаващи го видеозаписи. Той се явява и основно острие на Борисов и Цветанов в друг един тлеещ конфликт – този между ГЕРБ и президента Росен Плевнелиев. Когато се съставяше служебното правителство, именно лидерът на РЗС се явяваше в медиите и съобщаваше кои имена на министри се обсъждат в президентството. Той пръв съобщи и за оттеглянето на началника на кабинета на Росен Плевнелиев – Цветлин Йовчев, от поста.

Ако до изявленията на Мирослав Найденов изглеждаше, че проблемът е подслушването и евентуалното участие на Цветанов в него, след тях въпросът вече е за бъдещето на ГЕРБ и Бойко Борисов. Отказът да се освободи от Цветанов и скандалите нанесоха удар и по него. А с излизането на всяка нова стенограма  личната му харизма, на която досега се дължаха успехите на ГЕРБ, все повече ще се изпарява. Оттук нататък големият въпрос е колко още бивши депутати и министри от ГЕРБ ще са склонни да потвърдят думите на Найденов и колко от имената от сигнала на Станишев също ще проговорят. Както и докъде ще стигне прокуратурата в разплитането на скандала. А също и колко ще струва това на ГЕРБ в конкретни гласове и депутатски места. Отговорът на този въпрос ще бъде даден на 12 май.

Всички подозирахме, че задкулисието на властта крие много мръсни тайни. Когато обаче бившият земеделски министър Мирослав Найденов повдигна завесата, истината се оказа дори по-гнусна от предполагането. Беззакония, интриги, подозрения за кражби и злоупотреби се сливат в мрачната картина на това, което всъщност става зад режисираната фасада на властта. В тази кална история няма добри. Земеделският министър е принуден на тази отчаяна стъпка вероятно в опит да представи разследванията за корупция срещу него като политическо преследване.

Това обаче не омаловажава изнесените факти срещу Цветан Цветанов. Изтеклият в петък запис на разговор между Бойко Борисов, Найденов и прокурора Николай Кокинов хвърли още бензин в огъня на скандала и вече е ясно, че той ще има сериозни политически последствия. Те ще са не само за Цветан Цветанов, чиято политическа кариера изглежда, че наближава края си. Последствията от скандала ще се измерват в брой гласове и загубени мандати за ГЕРБ, защото по всички личи, че размяната на удари едва ли ще спре. Всяка от групите сред бившите управляващи изглежда подготвена срещу опонентите си и готова на всичко, за да повлече и тях заедно със себе си в политическото небитие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

150 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  -----Със скандала около втората ключова фигура в ГЕРБ всъщност бившите опозиционни партии получиха неочакван подарък, на който едва ли са се надявали.------
  Направо обидно ги подценявате, това все пак не е игра на шашки.

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  колко още ни чака ........

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Тези записи са определено дело на Найденов, който се вижда отритнат от ГЕРБ и явно има сериозни проблеми със закона. Това определено е активно мероприятие срещу ГЕРБ. Както и предишната серия от флашки.

  Нека за момент се замислим - кой, всъщност, има полза от това мероприятие?

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11329&rid=20
  Подлите времена
  Едвин Сугарев
  Не живей в лъжа! Александър Солженицин

  Подли, да. Няма как да бъдат определени по друг начин. Това, на което ставаме свидетели в последните дни, е просто един непресекващ поток от мерзост, който се излива върху ни. Ниагара от мерзост. Потоп от мерзост.

  Ставаме свидетели на това как битува лъжата. Как се създава, как укрепва. Как се налага като публично виждане, как свикваме с нея, как я приемаме, как я припознаваме като истина. И как започва да ни се струва, че всеки, който си позволи да наруши тази паснала като ръкавица по кожата ни лъжа, е негодник, лъжец и мерзавец.

  Има лъжи, които са удобни. Има лъжи, които са мехлем за наранената ни гордост, цяр за травмите от преживените несгоди, индулгенция за това, че се били толкова тъпи и послушни, та никога на сме възставали срещу лъжата. Има лъжи, които са толкова удобни, че ни се привиждат като скалпел, който може да изреже туморните образования в обществения живот. Някои ги осъзнават, но си казват – е, какво толкова. Тази лъжа е полезна, ще я приемем за истина... временно.

  Няма обаче полезни лъжи. Свикнем ли да подменяме неудобната истина с по-удобната лъжа, с нас като цяло е свършено. Попадаме в подлите времена – в Лето Господне 2013-то.

  Сега е удобно да бъде намерен виновникът за това, че сме бедни, тъжни и отчаяни. Най-бедните, най-тъжните и най-отчаяните в цяла Европа. За това, че не ни стигат парите за сметките за ток, за това, че децата ни нямат какво да работят. За това, че целият ни живот е преминал в лъжа – и нямаме истина, с която да оправдаем собственото си съществуване.

  И тогава идват мерзавците. Идват, за да използват нашата горест и нашия гняв в своя полза. Идват, за да сложат крак в стремето и да ни яхнат... за пореден път. Подхвърлят ни една лъжа, която много ни прилича на истина. Нещо повече – много ни се иска да е истина – за да се намери виновникът за нашето дередже. Да се намери някой, върху който да излеем натрупания гняв. И някой, който да подмени и собствената ни отговорност за мизерията на битието ни.

  Мерзавците познават нашата психология. Ако има нещо, в което да се спецове – то това е именно народопсихологията. Умеят да манипулират и да лъжат. И няма как да не умеят, след като винаги са го правили.

  Сега ще ви разкажа една малка история за наивници, която ще ви послужи като пореден повод да си дадете сметка какъв продажник, гад и мерзавец съм самият аз – защото не ща да се присъединя към удобната за всички, праведна и полезна лъжа. История, която се развива пред очите ни. История, която вече почти се е превърнала в политически катехизис.

  Действие първо: Сергей Станишев, лидер на БСП и ПЕС, внася в прокуратурата анонимка, която подробно обяснява как в България се извършват нерегламентирани подслушвания – по устна заповед на Цветан Цветанов, бивш министър на МВР. Анонимката се е пръкнала не кога да е, а в самото начало на предизборната кампания, в която за БСП се очертава съдбоносна загуба. Случайно, разбира се. Както е случаен и фактът, че въпросният Цветанов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ – основният и всъщност единствено реален опонент на ГЕРБ.

  Внасянето не става как да е, а шумно, с пресконференция, на която се говори за “българския Уотъргейт”. Без този шум наказателното производство би могло да изненада посочените извършители – и да осигури доказателства за тяхната противозаконна дейност, ако изобщо е имало такава. С предварителния анонс на Станишев остава само шумът. Нищо – той е важният.

  Действие второ: прокуратурата забравя традиционната си охлювна летаргия, проявявана винаги към дела от обществен интерес. Включително тези, които са свързани със същият този Станишев. Забравя, че няма навика да реагира на подобни сигнали, дори и когато те свидетелстват за корупция, ощетила държавата с милиарди. Светкавично в МВР са пратени не един-двама, а цели десет прокурори. Ръководени впрочем от такива, чиято репутация съвсем не е блестяща – и които сами са престъпвали закона за СРС, като са разрешавали такива без санкцията на съдия – какъвто е случаят с Роман Василев например.

  Оказва им се пълно съдействие. Съдействат им впрочем с пълна сила и тези, които са изнесли данните, въз основа не които е подготвен компромата – например кой за какво е отговорен, какви са марките на колите за проследяване, какви изключения от общия ред са допуснати в СДОТО. И докато проверяват официално, скроилите компромата “пропяват” при разпитите, лансирайки подходящите лъжливи версии. Като тази с отверката например.

  След което прокуратурата отчита своята стахановска дейност, констатирайки (по думите на самия главен прокурор), че две трети от съдържанието на Станишевата анонимка отговаря на истината. Кое по-точно обаче отговаря на истината? Да е доказала прокуратурата, че някой от ръководството на МВР е разпореждал провеждането на незаконни подслушвания? Не. Да е доказала изобщо наличието на такива? Не. Тогава?

  Тогава се сервира удобната пропагандна версия – такива е имало, но доказателствата за тях са унищожени. Разследването продължава – и като доказателство за сериозността на нещата са заведени четири наказателни производства. Всички те ще бъдат оставени на трупчета или ще бъдат върнати от съда, ако стигнат изобщо дотам – само че това ще стане след изборите. Много по-важно е какво ще се случи до тях.

  И ето какво се случва – споменатите “две трети” на Цацаров отварят широк хоризонт за политическо говорене. Мафия, полицеска държава и прочее – изглаголени от широката анти-ГЕРБ коалиция, обединяваща и левите, и десните. Коалицията, която се кани да управлява след изборите. Новата тройна, четворна или петорна коалиция, която ще краде на спокойствие зад фасадата на тъй нареченото “програмно правителство”.

  Разработката “Галерия”, по която реално бяха слушани и политици, и журналисти, и самият шеф на комисията по национална сигурност Минчо Спасов, и Татяна Дончева, шеф на подкомисията, която трябваше да наблюдава подслушващата ДАНС – всичко това е забравено. Забравени са и разработките “Гном” и “Моряк”, по които също се слушаше на поразия. Забравен е простия и отдавна известен факт, че в специалните служби винаги е имало служители, които работят за своя сметка – и често в полза на мафията. Забравено е, че докато в това ведомство се ширят кадри на ДС, ще има и хора, които ще измъкват секретна документация, ще кроят компромати и ще ги снасят на “Позитано” 20.

  Трето действие: отново в хода на предизборната компания и отново – с анонимен източник, разумно време преди изборите, за да има достатъчно дни за медийно разгръщане на поредното активно мероприятие, се претоплят стари разработки срещу Станимир Флоров, шеф на НСБОП. Първите от тях – с 14-годишна давност. Да се пита човек – защо ли се актуализират чак сега? Сигурно отново по случайност...

  Много по-сериозен обаче е въпросът как така тези разбаротки, до една приключили със заключението, че се прекратяват поради липса на данни за престъпление – сега се оказват актуални и прокуратурата решава – в противовес на всички предишни заключения – че има данни за престъпление? И – извинявайте – как прави тези си заключения в рамките на два дни? На базата на какви нови експертизи и на базата на какви разпити, проведени допълнително, че да има правото да говори, че разполага и с допълнителни източници на информация? Как по-точно изведнъж тъкмо сега се явиха тези нови източници на информация?

  И ако прокуратурата е достатъчно чевръста, за да ги издири, асимилира и офхорми мнението си за необходимостта от наказателно производство в рамките на тези два дни, то защо не е достатъчно чевръста и за да открие кой по-точно е този субект, който ги е извадил от секретното деловодство на седми март тази година – и за какво по-точно са му били необходими?

  Яснота по този деликатен въпрос, разбира се, не се дава и няма да се даде. Вместо това ще се говори как разследването продължава. Продължава, да – но паралелно с предизборната кампания, в която деполитизираната прокуратура се оказа май най-важния участник.

  Действие четвърто: логично е да се потърсят и намерят вътрешни предатели, за да се получи лъжата достатъчно убедителна. Не е трудно – има достатъчно важни персони от гербаджийския елит, напъдени заради своите золуми – поради което имат да си върщат на партията-носител. Емил Димитров например, известен повече като Емо Фаса, който показно се покри със семейството си в чужбина, за да даде там пред нотариус (?!) някакви страховите показания за ситуацията в ГЕРБ. Никой не знае какви са те – но няма и нужда да знае. Важното е да се говори за тях. Важното е неговата публична уплаха да бъде използвана като доказателство за мафиотския бекграунд на люде като Борисов и Цветанов – вижте, санким, страхува се този невинен човечец за живота си и за живота на семейството си...

  И действие последно, може би тържествен финал на този водевил: публичното казване на Мирослав Найденов, че Цветан Цветанов бил подслушвал целия министерски съвет. Криели се министрите като мишоци в ъглите, за да си шепнат за тежкото полицейско иго. Президентът си оставял GSM-а в друга стая, когато се налагало да си говори с някой от тях. И така – четири години подред тези достойно хора мълчали, търпели и слушкали...

  Доказателства за което? Отново никакви. Само говорене – но за сметка на това какво говорене само. Говорене, при което настоящата подлост вече се приема като достойно дело. И при което се забравя, че самият Мирослав Найденов е подсъдим за корупция и злоупотреба със служебното положение; че вилката е на шията ми и – понеже не му се ходи в затвора – ще говори това, което трябва. Това, което му каже прокуратурата, за чийто защитен свидетел беше набързо провъзгласен. Това, което каже онзи, който казва на прокуратурата какво да прави.

  Вгледайте се в това лице. Там горе – в началото на статията – и тук долу, в нейния финал. Да ви вдъхва доверие този тип? На мен не – това лице просто излъчва подлост. И същевременно съзнавам, че той е само една бурмичка от големия механизъм на лъжата, че има далеч по-перфидни, а и по-подли от него.

  Наскоро слушах голфовия олигарх и галъпски прорицател Кънчо Стойчев по някакво радио: той набързо обясни как и Европа е отписала ГЕРБ, и САЩ също – което той знаел от собствени разговори там. Гаче ли наш Кънчо ляга и става с Обама, или поне с държавните му секретари, та няма тайни за него в Белия дом... Редеше едни лакърдии, достойни не за голфаджийски мултимилонер, а за галфон, но нейсе.

  По-важно е другото, за което всички глаголещи за това как едва ли не трябва да се освободим от полицейското иго, нямат отговор. Като отпишем ГЕРБ, кого трябва да впишем в тефтерите на България? Кому трябва да поверим съдбата си в настоящия исторически момент – и при настоящата политическа ситуация? Кой е по-малкото зло от ГЕРБ – ако трябва да дефинирам тревогите на мнозина българи? БСП и компания ли? Партията, която винаги, когато е била на власт, е докарвала страната или до национална катастрофа, или поне до почетното звание “най-корумпираната страна в ЕС”, плюс съществения бонус: “троянския кон на Русия в ЕС”, плюс голям шлем върху главите ни – при което наистина се питаме дали за шлем или за член ставаше дума – както обърка тези понятия едно българско Гоце.

  Тях питам – сторонниците на голямата обществена лъжа. Кой е по-малкото зло за нашето национално бъдеще – доколкото изобщо имаме такова? И съвсем не е въпросът в Цветанов или в Борисов – при все че човек винаги трябва да възстава срещу лъжата – независимо срещу кого е насочена –и независимо от възраженията си срещу тези, които са нейни жертви. Нямам абсолютно никакъв ангжимент нито към единия, нито към другия – и най-лесно би било и аз като многото поддържащи настоящата лъжа да си кажа, че не ми пука за тях.

  За България обаче ми пука. И не за този и онзи, а за нея трябва да мислим, когато гласуваме на 12-ти май. И когато ще трябва да решим дали да поддържаме обществената лъжа –и да продължаваме да живеем в подлите времена – в една неразчлренимо множество с подлеците.

 • 5
  superbg avatar :-|
  superbg
  • -114
  • +68

  Мръсника Мирослав Найденов се продаде на Алексей Петров и Позитано 20.

 • 6
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#3:"Nikolay UK"]Тези записи са определено дело на Найденов, който се вижда отритнат от ГЕРБ и явно има сериозни проблеми със закона. Това определено е активно мероприятие срещу ГЕРБ. Както и предишната серия от флашки. [/quote]
  100%..
  Не само това - вижте писмото до медиите с днешните записи.. Активно ДС пероприятие.

 • 7
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  БСП и ДПС губят изборите.. въпреки всичко.. Нямат друг шанс освен тотална атака срещу ГЕРБ....
  И тя започна през Миро Мършата..

  Значи той единия ден говори , че Цветанов бил посдлушвал всички, а на селдващия ден се оказва, че лично Миро е подсушвал Премира и Началника си..седмица преди това.. Гнусно.. Гадно..

 • 8
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  До коментар [#7] от "bestbuy":

  Типично по комунистически,но всъщност,кой ли е очаквал нещо друго?
  Какво ли друго могат червените фъшкии?
  Единствено и само:компромати,ченгжийски постановки,руски похвати,и всичко останало в наръчника на Лубянка.
  Става въпрос за мангизи,комунистите губят много мангизи,става им лошо на гадовете.
  Но така им се полага.
  Дано народът не е тъп,както преди.

 • 9
  nuzzo avatar :-|

  Не искам "личности" като Борисов и Цветанов да имат политическо бъдеще.Отвращатават ме подобни нагли, безцеремонни и самозабравили се хора. Миналото им, ми(ни) е предостатъчно....

 • 10
  n_kukaleva avatar :-|
  n_kukaleva

  Аз пък не искам "префинени" борци за "чиста и свята"република като М.Найденов,Станишев,А.Петров,С.Бинев и компания, които не се свенят да използват гадни доноси,анонимни сигнали и други нечистоплътни действия за да се докопат до съмнителна победа, да подреждат бъдещето ни! Мръсниците си остават мръсници както и да се представят - ПЕС, архонти,почтени граждани !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK