С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 27 апр 2013, 10:59, 7418 прочитания

Картинен речник по икономика

Кои са най-важните графично представени тенденции следени от анализаторите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Икономиката, огледана от различни ъгли, и проблемите, представени в различна светлина. Така изглежда крайният резултат от разговори с експерти от различни сектори, икономисти и анализатори, които помолихме да покажат графично какъв проблем или тенденция следят в момента, за да разберем какво според тях се случва с икономиката на България и кои важни фактори от Европа и света й влияят.
Ако може да се направи извод от цялата представена от тях информация, то това е, че двата най-притеснителни сектора са образованието и на пазара на труда, които освен това са взаимно обвързани. Те са важни и защото голяма част от анализаторите залагат именно на някакво развитие в образованието и на заетостта за дългосрочния ръст на икономиката.

Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии
Индексът на широките пари мери паричната маса по традиционния начин, докато индексът "Дивизиа" се концентрира върху наличието на ликвидност в икономиката. И двата индекса ясно показват срива в паричната маса и ликвидността до въвеждането на валутен борд, като той е много по-сериозен при индекса "Дивизиа", който по-точно отразява случващото се с общата ликвидност. След средата на 1997 реалната парична маса нараства непрекъснато: измерена като проста сума - близо 6 пъти, като ликвидност - над 4. Дори световната финансова криза не се е отразила много на този процес.

Константин Проданов, главен портфолио мениджър в ПОК "Алианц България"

Доходността на 10-годишните немски ДЦК е индикатор, от една страна, за поведението и търсенето на т.нар. нискорискови активи, а от друга страна, показва какви са очакванията за инфлация и икономически растеж на пазарните участници. Немският борсов индекс DAX от своя страна демонстрира трендовете при рисковите активи (пазарите на акции) в еврозоната. При нормални пазарни условия корелацията между тези два индикатора би трябвало да е много висока - умерени инфлационни очаквания и икономически растеж водят до ръст в цените на акциите и понижено търсене на безрискови активи като немски ДЦК, а оттам и по-висока доходност по тях. В момента обаче имаме ситуация на обратна корелация - високи нива на борсовите индекси като DAX, съчетани с ниска доходност по немските ДЦК, което подсказва, че предстои корекция в цените на един от тези два индикатора. На кой точно, разбира се, е трудно да се каже, но като се имат предвид последните макроикономически данни за еврозоната, които показват инфлационни нива под таргета на ЕЦБ и стагниране на основните икономики, можем да допуснем, че ниската доходност по немските ДЦК е оправдана, а пазарите на акции са прекалено оптимистични.

"Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"Заетостта сред хората с ниско или без образование беше много ниска дори в добрите времена, но това не попречи кризата отново да я удари най-силно. Съответно в дългосрочен план решаването на проблемите на бедността и пазара на труда минава през образованието и квалификацията. В краткосрочен план решението е повече частни инвестиции в трудоемки производства.

Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономикаДанните за депозитите на домакинствата и кредитите на нефинансовите предприятия са показателни за случващото се в българската икономика през последните години. Двата показателя илюстрират класическата зависимост между спестявания и инвестиции: домакинствата спестяват (отлагат потребление), а предприятията биват финансирани (инвестират). По време на големия бум в периода 2007-2008 г. се вижда как се появява разрив – към края на 2008 г. срещу над 30 млрд. лв. кредити на предприятията стоят близо 22 млрд. лв. депозити. Разликата на практика е финансирана с външен ресурс. Този факт не е проблематичен сам по себе си, но показва, че една голяма част от икономиката е била зависима от постоянния приток на външен ресурс. През последните години се вижда как картината постепенно се нормализира – домакинствата продължиха да спестяват в кризата, а кредитите към предприятията почти замръзнаха. Към края на 2012 г. срещу 35 млрд. лв. кредити на предприятията стоят над 34 млрд. лв. депозити на домакинствата. Казано по-просто, корекцията вече се е случила – работещите предприятия в момента зависят от своята конкурентоспособност, а не от спекулативни очаквания за постоянен приток на ресурс и лесно кредитиране. Това е стабилна основа, но предизвикателствата пред растежа и работните места остават – без приток на външен ресурс трудно ще достигнем нивата на растеж и заетост отпреди кризата.

Цветослав Цачев, главен анализатор на "Елана трейдинг"Графиката показва процента на индустриалните предприятия, които срещат затруднения с търсенето от страната и чужбина. Процентът на фирмите, посочили проблеми с пазарите, е висок, но не и повече, отколкото през първата половина на миналото десетилетие. Кризата в Европа очевидно не е перфектното обяснение за стагнацията в България. Митът за финансовата стабилност като фактор за растеж в бъдеще е оправдание за липсата на държавна политика в подкрепа на икономиката и най-вече за осигуряване на добри условия за работа на бизнеса. Несигурната икономическа среда е основното притеснение за мениджърите и е на същото равнище като в началото на 1997 г., когато държавата беше фалирала. Спешно са необходими промени, които да стимулират заетостта и инвестициите, както и да доведат до подобрение на условията за кредитиране. В противен случай следващото правителство, независимо от мандата на формирането му, ще се срине под натиска на вече съществуващите дефицит в социалното осигуряване, безработица и инфлация.

Невен Вълев, преподавател в Georgia State University, САЩПроизводителността на труда, измерена с БВП, изработен за единица време, обобщава всичко в една икономика – какво се произвежда и как се произвежда. А в дългосрочен план доходите в една държава се вдигат единствено ако производителността на труда се повишава. От 1995 г. досега България има напредък. През 1995 г. разликата в производителността на труда между България и средната за Европейския съюз е била около 9 пъти. През 2012 г. разликата е около 6 пъти. Въпреки това остава много голяма. Големите чужди инвестиции през 2004 - 2008 г., както и усвояването на европари през последните години не успяват да я намалят значително. Явно наличието на външно финансиране не е достатъчен фактор.

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит БулбанкГрафиката, която ме безпокои най-много, е тази за безработицата. Българската икономика продължава да функционира под потенциала си. В най-голяма степен това се илюстрира от данните за пазара на труда и особено от коефициента за безработица, включително коефициента на младежка безработица и този на продължителна (над 1 година) безработица. В момента за икономика като българската предполагаемото ниво на така наречената естествена безработица (тоест най-ниското ниво на коефициента на безработица, което може да се поддържа устойчиво в дългосрочен план, без икономиката да стигне до прегряване) е от порядъка на 8-8.5%. При последно отчетена стойност на коефициента за безработица от 12.5% в края на февруари тази година става ясно, че ни предстои дълъг път, преди отново икономическата активност да достигне нива близки до потенциала. В същото време младежката безработица отчита стойности, близки до тези, наблюдавани след кризата от 1997-1998 г., когато беше регистрирана и значима по мащабите си емигрантска вълна. Данните за безработните повече от 1 година също са смущаващи, особено като се имат предвид високите разходи, които съпътстват връщането на продължително безработните на пазара на труда.

Кирил Петков, изпълнителен директор на "Волаком"Всяка година в България завършват около 50 хил. студенти. Интересното е, че студентите, които са учили главно административни дисциплини, са над 50%, докато завършващите в основни науки са под 2%. Ако възприемем тезата, че пазарът на труда определя тези бройки и няма държавна субсидия за тези студентски места по дисциплини, тогава няма никакъв проблем. От друга страна, мисълта, че в България завършват 20 хил. счетоводители и икономисти всяка година, почва да затруднява логиката на търсенето и предлагането, особено като се има предвид, че държавата субсидира тези бройки. Наистина ли в България ни трябват толкова много нови счетоводители? Втората графика показва връзката между патентните заявки и БВП на глава от населението. Тази линейна регресия ясно илюстрира, че стандартът на живот е пряко свързан с броя на иновациите в дадена страна. Без изненада България се класира последна и в двата индикатора. Идеята не е да подходим с негативизъм. Просто трябва да погледнем към тези данни конструктивно и да помислим дали не може да променим статистиката. Може би сериозно трябва да се замислим дали за следващата година да не намалим броя на счетоводителите и да увеличим броя на физиците и инженерите.

Георги Стоев, Industry WatchАко съпоставим заетостта и инвестициите на една графика, се вижда, че движението им силно корелира. Тук наистина отчитаме номинални стойности на инвестициите в основен капитал (точно както сме свикнали да отчитаме номинално притока на чужди инвестиции), но дори да използваме "реални" нива, логиката се запазва. За да има ръст на работните места, ще трябва чувствителен ръст на инвестициите.

Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестицииДанните сравняват общия брой фирми (малки, средни и големи) по държава в Европа с броя на фирмите в сферата на преработващата промишленост и в сферата на търговските услуги. Притесняващо според мен е това, че България има едно от най-ниските съотношения в ЕС между компаниите в производство и тези, занимаващи се с търговска дейност - у нас на едно предприятие се падат приблизително 4.2 търговски фирми. За Европа това съотношение е приблизително 2.5:1, в Германия 2.2:1, а в Чехия - дори 1.2:1.
Тъй като огромната част от тези дружества са малки и средни предприятия (МСП), този коефициент за мен е много показателен за един основен проблем в българската икономика, а именно, че МСП в Централна и Западна Европа произвеждат добавена стойност, а у нас я преразпределят. Разбира се, че добавена стойност има не само в производството, а и в много услуги (например аутсорсинг и информационни технологии), но така или иначе тази графика е много показателна. Когато на едно производствено предприятие се падат по 4-5 магазина и дистрибуторски фирми, не е чудно, че в много градове най-големият работодател е местният хипермаркет. Също така не е чудно, че ако на една улица вече има 5 магазина за хранителни стоки и когато някой отвори шести, вероятно бизнесът му няма да бъде много успешен.
За съжаление тези структурни проблеми не са се променили независимо от това кой е на власт. Донякъде причината е, че за да се отвори нов магазин, не е необходима особено детайлна стратегия. За да се отвори цех или малка фабрика, са необходими много повече пари и сериозна визия. Това е причината много предприемачи да потеглят по пътя на минималното съпротивление и да отварят поредния магазин или търговска фирма, а след време да се оплакват, че няма достатъчно бизнес.

Виктор Манев, управляващ партньор в MMC"Китай навлиза в нова фаза на развитие, което ще има огромно влияние върху нас. Пред периода 2003 - 2006 износът на Китай е подхранвал половината от растежа на БВП на страната. След 2010 експортът е една минимална част от растежа на страната, като в следващите 10 години се очаква вътрешното потребление да подхранва растежа на икономиката. Свидетели сме на един нов урбанизиран Китай, в който в следващите 15 години ще се създаде най-голямото количество средна класа за една страна. Това ново развитие ще има огромно значение върху нас, върху световните корпорации, които търсят растеж, и върху живота ни."
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Тапата на "Хемус" ще остане поне до 2020 г., Huawei губи 30 млрд. долара заради САЩ Вечерни новини: Тапата на "Хемус" ще остане поне до 2020 г., Huawei губи 30 млрд. долара заради САЩ

И още: Иран заплаши да надхвърли лимита на запаси от обогатен уран; Мегапротестите в Хонконг продължават; Как цяла Аржентина и Уругвай останаха на тъмно

17 юни 2019, 390 прочитания

Пореден шеф на пътната агенция напусна, този път по "лична молба" Пореден шеф на пътната агенция напусна, този път по "лична молба"

Бивш директор в пътната агенция влиза в управителния съвет на мястото на Радослав Влахов

17 юни 2019, 409 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Особеностите на предизборната кампания

Къде се скриха политиците от медиите, как ще повлияят скандалите и какви изненади може да има в парламента

Диференциран ДПС

До какво реално ще доведат идеите за по-ниски ставки на ДДС, с които се заиграват политиците

Резултатите от изборите: Какво показват данните

Статистическият анализ на "Капитал" показва контурите на скритото влияние по места

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Момиче"

Млада балерина е родена момче и се бори с това

Маша Гесен, журналистка: "Политиката трябва да е визия, не компетентност"

"Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика."