Да обещаваш е лесно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да обещаваш е лесно

През пролетта на 2009 г. в редакцията на "Капитал" бяха дошли Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и Бисер Боев.

Да обещаваш е лесно

Как отговори ГЕРБ преди четири години и какво беше изпълнено

6713 прочитания

През пролетта на 2009 г. в редакцията на "Капитал" бяха дошли Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и Бисер Боев.

© Цветелина Белутова


Заглавието на "Капитал", което не бихте искали да прочетете през следващия мандат, е... "И те се провалиха".

Отговорът е на икономическия екип на ГЕРБ от преди четири години. Тогава в редакцията на "Капитал" бяха дошли Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и Бисер Боев. През 2009 г. те бяха ядрото на икономическия екип на ГЕРБ. Заглавието, което те не искаха да прочетат, не беше публикувано точно така, но голяма част от намеренията, изразени от експертите* през пролетта на 2009 г. по едно или друго стечение на обстоятелствата не бяха изпълнени или се случиха само частично. Отговорността естествено не е само персонална, а на цялото доскорошно управляващо мнозинство. Допълнително сол в раната обилно сложи и кризата в Европа– през 2009 г. очакванията бяха, че за две-три години икономиката ще се съвземе и към края на мандата на ГЕРБ отново ще се радваме на растеж. Уви, настоящите прогнози са за бавно възстановяване, което според най-черногледите икономисти няма да завърши и в мандата на следващия кабинет.

Хм, бизнесът?

Основната заявка на експертния екип на ГЕРБ преди четири години беше да работи за промяната на отношението на държавата към гражданите и бизнеса, "защото трябва да се спазват законите и управлението да е прозрачно". Тогава те посочиха като най-голяма грешка на кабинета Станишев "наложения олигархичен модел на управление в икономиката" (!).

Точно в тази сфера обаче кабинетът на ГЕРБ има най-много да наваксва. Както между другото признаха и представителите на настоящия икономически екип на партията. Вместо да работи в услуга на бизнеса, голяма част от държавната машина при предишния кабинет всъщност беше впрегната срещу него. Ето (само) един пример: по искане на "Булгартабак" парламентът одобри поправка в закона за тютюна, с която бяха забранени производството и търговията с цигарени гилзи. Това на практика спря да работи част от предприятието за цигарени опаковки "Юрий Гагарин", което в края на февруари се продаде на собственици, близки до... "Булгартабак".

В същото време се засили и усещането, че определени компании се ползват със специални права и за тях законите не важат. Един далечен и един малко по-пресен пример са търговете за дървесина и за земя, които организира земеделското министерство – и в двата случая те се оказаха направени за избрани компании. Кабинетът не разби и монопола при мултиплексите, заради което Брюксел ще ни съди, все още държавното имущество не се управлява по-добре и фирми като БДЖ, ВМЗ - Сопот, и Български пощи продължават да съществуват на ръба на фалита.

Регулаторите не се промениха така, че да работят в условия на създаване на истинска конкуренция.  Липсата на прозрачност в работата на някои институции логично доведе до влошаване на общия бизнес климат. В класациите за икономическа свобода и условия за правене на бизнес през 2012 г. България вече попада в долната третина спрямо държавите от ЕС и е на дъното по индекс за човешко развитие и по възприятие за корупция.

Тези проблеми в съчетание с кризата и задълбочаващите се дисбаланси на пазара на труда бяха причината и за постоянния ръст на безработицата, която в края на миналата година надхвърли 12.5%. В крайна сметка точно липсата на нови работни места беше една от основните причини за протестите в началото на тази година, които доведоха и до оставката на кабинета Борисов.

Разбира се, има и примери за позитивна промяна – макропоказателите на България са добри, като правителството се справи със собствени сили, без помощ от международни институции или ЕС, въпреки че първоначалната идея на икономистите на ГЕРБ беше да потърсят споразумение с Международния валутен фонд. Добрата финансова репутация на България й помага да се финансира на добра цена от пазарите.

Намерението да се намали административната тежест за бизнеса също беше добра идея, друг е въпросът какво е реално изпълнено. Ако се съди по заявката на настоящия икономически екип, дадена сега – явно има много още да се работи.

Гордостта на ГЕРБ

Магистралите и по-добро усвояване на еврофондовете присъстваха не само в предизборните заръки на икономистите на ГЕРБ преди четири години. Те са и гордостта на правителството на Борисов. Факт е, че системата за верифициране и разплащане с евросредства наистина се подобри, както и "тръбата" с проекти, която да захранва големите програми като "Транспорт" и "Регионално развитие". Въведените строги контроли и финансови корекции сведоха почти до минимум нивото на грешки - 2% при средно 4% в ЕС. Програма "Конкурентоспособност" обаче така и не тръгна, а грантови средства бяха прехвърлени към банките, които да ги превърнат в нисколихвени заеми.  "Околна среда" закъсня ужасно заради неподготвените общини и мащаба на проектите.

Но най-големите проблеми с еврофондовете не дойдоха от това, за което се харчат, а от ефекта от тях. Затихването на останалите свежи източници на пари в икономиката доведе до състезания за европари, в които чиновниците де факто създадоха фаворити в определени сектори: например строителство. Непрозрачността на определени програми, като тези на земеделското министерство, позволиха огромно (документално изрядно) финансиране на медии и свързани лица, което лесно прелива в лостове за влияние.

Икономистите на Борисов преди четири години очертаха като особено важни три магистрали - "Тракия", "Марица" и "Струма". Не може да се отрече скоростното придвижване на процедурите и по трите, така че в максимално кратки срокове да бъде започнато строителството на незавършените отсечки. И за трите проекта бе договорено финансиране по оперативна програма "Транспорт". В края на мандата обаче се оказа, че нито една от трите магистрали няма да бъде завършена от правителството на ГЕРБ. При "Струма" това няма как да се случи заради големия обем работа и отлагането на най-сложната отсечка – лот 3 (Благоевград - Сандански) за програмния период след 2014 г. При "Тракия" и "Марица" обаче причините са по-различни – слаб контрол върху изпълнителите, който доведе и до сериозно забавяне при част от отсечките.

В резултат от това лот 4 на "Тракия" (Ямбол - Карнобат) ще бъде завършен най-рано в средата на лятото, а участъкът от "Марица" между село Оризово и Харманли – не по-рано от следващата година. Заради сериозно изоставане от графика за строителство на магистралата между Димитровград и Харманли от АПИ предупредиха изпълнителя – сдружение "Марица хайуей" с водещ партньор "ПСТ холдинг", че е възможно да се стигне до прекратяване на договора.

Вдигаме ги! Не, сваляме ги

ГЕРБ наложиха и нов стил в политиката – да излизат с идеи или теми, които след това подлагат на обществено обсъждане. Така в зависимост от общественото мнение кабинетът често сменяше мнението си в движение. А това допълнително внасяше несигурност в бизнес средата. Един от секторите, в които това можеше да се види най-отчетливо, е данъчната и осигурителна политика.

След като в началото на мандата на партията на Бойко Борисов осигуровките бяха понижени с два процентни пункта като антикризисна мярка за пазара на труда, след това бяха повишени отново. През годините намеренията за промяна на ставката по ДДС също се движеха нагоре-надолу като нивото на река Дунав. В крайна сметка обаче основната заявка беше данъците да останат непроменени и тя може да се счита за изпълнена. Друг е въпросът, че плащането им стана дори по-трудно – а това е големият проблем на бизнеса.

Извън еврозоната

Една от основните цели на ГЕРБ в началото беше България да бъде приета в преддверието на еврозоната - валутният механизъм ERM II. В стремежа си да вкара бюджетния дефицит в рамки обаче правителството забави част от разплащанията към бизнеса. Просрочията към края на 2009 г. бяха за около 600 млн. лв. За много от фирмите обаче тогава плащането беше въпрос на оцеляване. В крайна сметка компаниите получиха вземанията си през Българска банка за развитие, но с дискаунт от 7%. Пак в стремежа си да овладее дупката в бюджета в началото на мандата си ГЕРБ повтори грешката на предшествениците си – да задържа ДДС на фирмите. Впоследствие се оказа, че тези спорни мерки вършат работа само при изчисляване на бюджетния дефицит по националната методология, а по стандартите на Европейската комисия сме на свръхдефицит 4.3% от БВП за 2009 г. Така България загуби възможността да бъде приета в преддверието на еврозоната. Друг е въпросът, че в момента това иначе лошо стечение на обстоятелствата за страната впоследствие се оказа по-добрият вариант. Еврозоната изпадна в криза, а членките й трябваше да финансират спасителни програми за Гърция, Ирландия и Португалия. Разбира се, за оставането извън чакалнята на валутния клуб имаше значение и чисто политическата оценка за България, която включва различни критерии като ниво на корупция, нормална съдебна система, добре работещи регулатори. По всички тях не беше отбелязан сериозен напредък, като по някои дори имаше и влошаване.

Реформи - къде?

Обещанието за реформи на публичните сфери като здравеопазване, съдебна система и администрация. Първите две така и не се случиха, ако не се брои честата смяна на здравни министри. Административна реформа беше направена, като първо бяха оптимизирани някои публични структури, след това се промени и начинът на заплащане на държавните служители. Големите проблеми в администрацията обаче – раздутият щат в определени ведомства (най-вече силовите) и неефективността им – останаха нерешени. Все пак трябва да се отчете и частичен успех в пенсионната сфера  - започна поетапно увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране с цел да се намали натискът върху системата, бяха направени опити да се ограничи и ранното пенсиониране, но служителите на МВР останаха незасегнати.

* През 2009 г. на гости на вестника бяха Симеон Дянков като топ икономист в Световната банка, Росен Плевнелиев като управител на "Линднер България" и Бисер Боев, който преди да се пробва в политиката, заемаше длъжността директор в "Икономедиа". Впоследствие тримата получиха различни роли във властта. Дянков стана икономически вицепремиер и финансов министър, а президентът Плевнелиев до 2011 г. беше регионален министър. Престоят на Бисер Боев в експертния икономически екип на ГЕРБ беше кратък – едва няколко месеца.

Заглавието на "Капитал", което не бихте искали да прочетете през следващия мандат, е... "И те се провалиха".

Отговорът е на икономическия екип на ГЕРБ от преди четири години. Тогава в редакцията на "Капитал" бяха дошли Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и Бисер Боев. През 2009 г. те бяха ядрото на икономическия екип на ГЕРБ. Заглавието, което те не искаха да прочетат, не беше публикувано точно така, но голяма част от намеренията, изразени от експертите* през пролетта на 2009 г. по едно или друго стечение на обстоятелствата не бяха изпълнени или се случиха само частично. Отговорността естествено не е само персонална, а на цялото доскорошно управляващо мнозинство. Допълнително сол в раната обилно сложи и кризата в Европа– през 2009 г. очакванията бяха, че за две-три години икономиката ще се съвземе и към края на мандата на ГЕРБ отново ще се радваме на растеж. Уви, настоящите прогнози са за бавно възстановяване, което според най-черногледите икономисти няма да завърши и в мандата на следващия кабинет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  Въпроса и основния проблем е и, че след 4г. ще се коментира в подобна статия подобни резултати, но вероятно с участието на различни персони.

 • 2
  gospodin avatar :-?
  Г-н D

  Какво беше това ГЕРБ?

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Комунягите големи айна извадиха. Ама ако си мислят, че им верваме, много се лъжат. Няма по-голям провал от комунизъма.

 • 4
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  Така е, никой вече не вЕрва нито на червените, нито на гербавите комуняги ! Най-вече на последните, защото при червените частният бизнес макар и с примка на шията дишаше едва-едва, но когато мутромилиционерските дебили влязоха във властта, така стегнаха примката, че той предаде Богу дух ! Останаха само мафиотските структури близки до герберастията - ТИМ, Цеко Минев и някои други крадливи фуражки !

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#4] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Крайно време е да се разделим с комунизъма.

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#5] от "Нефертити":

  Царице, громиш нещо несъществуващо. Това, което наричаш "комунизъм", всъщност е каша между еднолична власт, незачитане на граждански права, погазване на закона, срастване на властите, суспендиране на Конституцията.
  С една дума - Бойко Борисов.

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#6] от "Г-н D.":

  Шлифованите комуняги като Станишев и сие са по-опасно от недодялани типове като Бате Бойко. Бате Бойко лесно се прозира и можеш да вземеш правилното решение с оглед на неговите действия. Много по-опасни са лицемерите комуняги които сеят повсеместни лъжи и действат задкулисно.

 • 8
  gospodin avatar :-P
  Г-н D

  До коментар [#7] от "Нефертити":

  Така са си мислели и когато са избрали Сталин за ген.секретар след смъртта на Ленин, после и Хрушчов след Сталин...
  Компромисният става вечен и винаги оставя кърнана следа в историята.
  Като те нерви Станишев - гласувай за Костов.

 • 9
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#8] от "Г-н D.":

  Аз нямам нищо против Костов, но той сам се докара до тук и няма да може да се издигне от л-та в които сам се навря. Оценявам направеното от него.

 • 10
  nuzzo avatar :-|

  Добър анализ, но са пропуснати темите здравеопазване, образование , социална политика, където, ГЕРБ също не промениха нищо, особено в здравеопазването. Там нещата даже се влошиха и по отношение на финансирането и разходването на средствата от здравни вноски и по отношение качеството на услугата здраве, срещу същите здравни вноски.
  На практика, единственото, което свършиха ГЕРБ с голяма обществена и икономическа значимост, са магистралите(и то частично) и свързването на всички търговски обекти към НАП с "умни" фискални устройства.
  Останалото е ПР, надменост, високомерие, лъжи, натиск , изнудване и контрол върху всички обществени системи, натиск върху бизнес, толериране и засилване на монополите, които действия, съвкупно, доведоха до увеличена безработица, и няма да се учудя, ако през тази година наблюдаваме и стагфлация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.