ЦИР: Държавата да инвестира, за да задвижи икономиката

Икономическият растеж ще остане анемичен, селските региони ще обедняват

Средните доходи в селските региони продължавата да са една четвърт от средноевропейските и по този показател България не е отбелязала напредък.
Средните доходи в селските региони продължавата да са една четвърт от средноевропейските и по този показател България не е отбелязала напредък.    ©  Надежда Чипева
Средните доходи в селските региони продължавата да са една четвърт от средноевропейските и по този показател България не е отбелязала напредък.
Средните доходи в селските региони продължавата да са една четвърт от средноевропейските и по този показател България не е отбелязала напредък.    ©  Надежда Чипева

Българската икономика е останала депресирана и през първото тримесечие, като брутният вътрешен продукт е нараснал с между 0.3 и 0.5% спрямо четвъртото на миналата година. Това прогнозира директорът на Център за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски, а за цялата година очакванията са за анемичен растеж между 1 и 1.5%.

Той предупреди, че този растеж няма да е достатъчен за достигане на предкризисната икономическа активност, като безработицата ще остане висока.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  superbg avatar :-|
  superbg

  На БСП не им пука за пазарните принципи и икономиката на България.
  Кой още не е разбрал че истинската им цел е да фалират България с поемане на ангажименти по руските енергийни проекти.
  25 милиарда са това, не е шега работа.
  Навремето си поставиха Костов за да обвиняват него за престъпленията си, сега няма да се учудя да са си поставили пожарникаря и слушалката за да прехвърлят цялата вина върху тях, само че както в 1 филм, марионетката май отказа да бъде повече кукла на конци и реши да спре всякакви ангажименти по руските проекти.
  Последваха протестите, после глупостите със следенето и записването на разговорите.
  Зад целият цирк стои БСП и Русия.
  Временно главно действащо лице в сянка е Алексей Петров а Станишев е само една жалка малка пешка. Изглежда навремето мнооооого са подценили пожарникаря.

 • 2
  superbg avatar :-|
  superbg

  Единственият успешен управленски план за България се оказа на БСП.

  Затова икономическият растеж е анемичен, селските региони ще обедняват а онези псевдосоциалисти ще поемат ангажименти за безсмислен АЕЦ и петролопровод от който нямаме нужда.

 • 3
  jugozombi avatar :-?

  Държавата да инвестира... Мнозина представители на българския "бизнес" разбират това като да разполагат както намерят за добре с парите на обществото. Дали резултатът от подобно предоставяне на обществен ресурс ще бъде икономически ръст или нови имоти на Лазурния бряг е твърде спорно. Едно е сигурно. Предкризисната икономическа активност, резултат на огромен обем чужди инвестиции главно в недвижимости, няма да се върне с поредното разграбване на държавата от страна на "бизнеса" чрез дефицит и трупане на дълг. Някои "предприемачи" може и да просперират чрез такава макроикономическа политика, но тяхното охолство ще бъде платено впоследствие от обикновените хора. А това не бива да се допусне.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Държавата да инвестира.." - просто всеки собственик трябва да започне да си поддържа собствеността, и да дава достатъчно пари за инфраструктурата наоколо.

  Задължение на собствениците е да създават работни места. Просто защото няма кой друг.

  http://mickideas.blogspot.com • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Една подсказка - какви са данъците в селските райони, колко пари се събират от там? Как общините да инвестират в инфраструктура, след като нямат пари? И после се възмущаваме защо навсякъде пътищата са разбити.

 • 6
  jugozombi avatar :-?

  П. п. Колкото до вървежа на усвояването на европейските фондове, той е поставен под риск най-вече от безогледната атака, целяща овладяване на институциите, разпределящи европейските средства. Медиите, които обслужват пропагандно тази атака, са един от значимите фактори, увеличаващи опасността от неусвояване във възможния обем. Кои са тези медии едва ли има нужда да уточнявам. Но, уви, такава е психологията на българския олигархически "предприемач" и контролирания от него "журналист": обществото кято цяло може и да изгуби немалка част от европейските пари, но каквото остане, ще бъде усвоено от "наши" хора. Погнусяваща менталност, която спъва развитието.

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Време бе да се свалят розовите очила.

 • 8
  phill11 avatar :-|
  phill11

  В кои сектори на икономика да инвестира държавата? В енергетиката?

 • 9
  jugozombi avatar :-?

  И още нещо. Държавата трябва да инвестира, но не в луксозните имоти на "предприемачите" из злачните места на планетата. Тя трябва да инвестира в ОБРАЗОВАНИЕ, ОБРАЗОВАНИЕ и ОБРАЗОВАНИЕ. А Прохаски и компания да благоволят да потърсят финансиране за бизнеса си от правилното място, тоест от банките. Защо държавата да се задължава заради бизнеса им и да поема риска от провалите им, вместо самите предприемачи, в кавички или без, да си осигурят кредитиране и да си носят отговорнотта за умното или глупавото инвестиране?

 • 10
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#3:"Югозомби (в предизборно мълчание)"]Държавата да инвестира... Мнозина представители на българския "бизнес" разбират това като да разполагат както намерят за добре с парите на обществото.[/quote]

  [quote#8:"olly"]В кои сектори на икономика да инвестира държавата? В енергетиката?[/quote]

  [quote#9:"Югозомби (в предизборно мълчание)"]А Прохаски и компания да благоволят да потърсят финансиране за бизнеса си от правилното място, тоест от банките.[/quote]

  Няма нужда да се изказвам, други са го направили преди мен. Само да уточня, че г-н Прохаски иска да "инвестира" пари събрани насила от мен чрез данъците ми. Аз отдавна предлагам след като на БСП феновете е толкова мило Белене да си направят акционерно дружество, да продадат акции и да си я построят с техните пари.

  Същото и за "инвестициите" на г-н Прохаски. Но не му стиска да го предложи защото знае че никой няма да си даде личните пари за глупости ако ще и най-задръстеният комунист да е. Затова по социалистически, с чуждите пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход