ВЕИ инвеститори поискаха оставката на енергийния министър

Ограничаването на производството на енергия от ВЕИ обрича на фалит над 1700 местни дружества, твърдят от Българската фотоволтаична асоциация

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Българската фотоволтаична асоциация настоява премиерът Марин Райков да уволни минстъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Повод за това са "последователните незаконосъобразни и дискриминационни действия на регулаторните органи спрямо производството на енергия от ВЕИ и по-специално на министър Асен Василев", пише в писмото.

Недоволството на производителите на възобновяема енергия е породено от това, че дни наред по разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) производството на енергия от вятърни и слънчеви централи е ограничавано с 40%. Причината за това е ниското потребление на електроенергия в страната и безпрецедентно ниският износ. Ограничението обаче не важи само за зелените централи. Ситуацията наложи и намаляване на производството от АЕЦ, както и това на въглищните ТЕЦ-ове.

Според фотоволтаичната асоциация обаче заповедта на ЕСО за ограничаване и спиране производството на ВЕИ централи е в противоречие с европейското и българското законодателство.

В тази връзка от асоциацията призовават премиера още на днешното заседание на правителството да задължи ЕСО да спазва българските и европейските нормативи и да отмени ограниченото производство от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), както и да издаде указания на ДКЕВР да отмени "цената за достъп" за производителите на ВЕИ.

Ограничаването на производството на енергия от ВЕИ напоследък прави невъзможно обслужването на кредитите на над 1700 местни дружества и ги обрича на фалит, пишат още в писмото си производителите. Те казват, че непремерените изказвания в публичното пространство и неосвонателните твърдения изграждат негативни обществени нагласи.

Производителите на възобновяема енергия съзират и изграждането на "институционален чадър" върху заводски и топлофикационни дружества за сметка на производството на ВЕИ. Причината е, че реално в законодателството не е предвидено спирането на тези мощности за разлика от възобновяемите, които могат да бъдат ограничени до 48 часа. Дори и така обаче реално когенерациите на топлофикациите не работят на пълна мощност както и останалите производители на електрическа енергия.

Според справка на ЕСО днес към обяд са работили 3500 мегавата от общо инсталирани в страната близо 13 хил. Впечатление все пак прави, че производството от вятърни централи е сведено почти до минимум от 4-5 мегавата, което е по-малко дори от това на биомасата, което е около 6-7 мегавата.

В друго свое писмо от вчера от асоциацията настояха за уволнението на шефа на ЕСО и на Централното диспечерско управление.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  dagama avatar :-|
  da_gama

  Интересно, дали пък населението ще може да плаща високата цена на енергията и от тези източници. На всички ни е ясно ,че това ще бъде доста трудно. Всички спекулативно построиха ВЕИ, като преди това някои господа им бяха подготвили договори, гарантиращи изкупуване на енергията на атрактивни цени. Къде е пазара - един предлага (на спекулативно висока цена ) - друг да купи на цената , която не е по силите му. Цялта ни енергетика е блато - като цялата ни държава!

 • 2
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Производителите на възобновяема енергия съзират и изграждането на "институционален чадър" върху заводски и топлофикационни дружества за сметка на производството на ВЕИ."

  Брях, колко репресирани се оказаха само.
  За всички останали, които ни натириха да плащаме пре-скъпо тока от ВЕИ остава да им съчувстваме...

 • 3
  bbs avatar :-|
  Lord

  А защо не кажат кои са тези 1700 дружества, с какво точно се занимават и кой стои зад тях? Че току-виж се оказало интересно...

 • 4
  voxy avatar :-|
  voxy

  ами да фалират, на тях като са строяли тези централи пукало ли им е за нашите сметки, че на нас да ни пука за тях хаха, особено фотоволтаичните централи които продават 10 пъти по-скъп ток и работят денонощно /явно слънцето грее 24 часа където са построени/, което е пълно безобразие.

 • 5
  crouchet avatar :-|
  crouchet

  До коментар [#4] от "voxy":

  Съгласна съм! Използваха тези фотоволтаични глупости, за да ни окрадат още повече!

 • 6
  vasileva_24 avatar :-|
  someone

  Досега им беше широко около врътлетата и сега като дойде някой, който си говори истината и иска да промени това, не го одобряват. Толкова много разрешителни се дадоха и то с връзки само ставаха нещата, за обикновените хора нямаше разрешение едно време, сега обикновените страдаме!!!

 • 7
  blue_apollo avatar :-|
  blue_apollo

  Преди да искате нещо от Държавата, първо научете кой е компетентния за вашия случай орган. Как си движите бизнеса не мога да разбера?!? Що за бизнесмени сте!!!
  Марин Райков никой не може да сменя. Президентът е този, който е компетентен относно състава на кабинета, тъй като е служебен. А когато е редовно правителство, състава се гласува от Парламента.

 • 8
  daks avatar :-|
  ДАКС

  До коментар [#7] от "blue_apollo":

  Бих добавил само, че ако наистина заповедите, от които се оплакват са незаконни, има едни други органи, които са компетентни да ги отменят, и това са СЪДИЛИЩАТА!

 • 9
  teri_beri avatar :-P
  Terry bear

  Тук мога да изкоментирам следното:

  Предваритетелно се извинявам за правописа, но и така се разбира. :-)
  "...Га бъцка кифтета и пи вино не ерва, сга ервеш... " нататък е нецензурно, затова ще го спестя.

 • goa_head

  Крайно ми е интересно защо всички са се вдигнали срещу ИНВЕСТИТОРИТЕ, а не срещу тогавашните управляващи тези които създадоха привлекателната инвестиционна среда...това са същите тези които бяха заложили зелената енергия като един от приоритетите си в предишната предизборна кампания...същите тези които сътвориха НОВ ЗАКОН по реда на който се присъединиха всички тези ВЕИ мощности... (аджеба ГЕРБ).

  За тези които се радват на "таксата за достъп" и факта че тя изяжда приходите на ВЕИ инвеститорите.... дами и господа тази такса по никакъв начин не влияе на вашите сметки, тоест вие пак си плащате тока на предишната му цена но ЕРП-тата събират едни допълнителни приходи (вижте им печалбите за 2012 г.), които никога не стигат до вас/държавата (нали много успешно ги приватизирахме на 100%...)...

  Най-трудното нещо е да се изгради и спечели доверието на външни инвеститори (много от тези които инвестираха във ВЕИ ИМАХА и други инвестиционни намерения)... нещо което ние изключително умело разбихме за години напред....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход