Венелина Гочева купува "Труд" и "24 часа"

Огнян Донев и Любомир Павлов излизат от медийния бизнес

Фирма на Венелина Гочева официално е бъдещият нов собственик на двата ежедневника
Фирма на Венелина Гочева официално е бъдещият нов собственик на двата ежедневника    ©  Красимир Юскеселиев
Фирма на Венелина Гочева официално е бъдещият нов собственик на двата ежедневника
Фирма на Венелина Гочева официално е бъдещият нов собственик на двата ежедневника    ©  Красимир Юскеселиев

Очакваната от няколко месеца сделка, с която Огнян Донев и Любомир Павлов излизат от издателския бизнес, продавайки "Труд" и "24 часа", върви към края си. Това стана ясно в последния работен ден преди празниците, когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) публикува на сайта си информация, че образува преписка, за да разреши прехвърлянето. Официален купувач на двата вестника е фирмата на бившия главен редактор на "24 часа" Венелина Гочева "Про нюз България". Самата Гочева известно време беше вицепрезидент на "Медийна група България холдинг" (собственик на двете издания), а към момента е управител на всички компании в групата.

Новините около новинарите

Искането до КЗК всъщност е да разреши концентрация между купувача "Про нюз България" АД и обекта на сделката - "Медийна група България холдинг"  ООД (MГБХ). Първото дружество е регистрирано в края на август миналата година. Тогава то е било 99% собственост на Гочева, а една акция е имал адвокат Димитър Маринов Димитров - бивш изпълнителен директор на "Феста холдинг". Той е бил и в надзорния съвет на Инвестбанк като представител на холдинга на Петя Славова, показва справка в Търговския регистър. През септември друга фирма на Гочева - "Нюз про" ООД, е дала заем от 11.7 млн. лв. на "Медийна група България холдинг" срещу ипотека на сградата на полиграфичекия комбинат и земята под него.

По неофициална информация впрочем усвоената част от кредита е била само 1 млн. лв. На 15 ноември "Нюз про" обаче е направила и второ вписване в регистъра на ипотека - този път срещу заем от 1.7 млн. лв. Самото "Нюз про" е регистрирано на същия адрес, на който се намира кантората на Димитров - на столичната улица "Три уши". Понастоящем обаче според искането за концентрация, публикувано от КЗК, Венелина Гочева е едноличен притежател на "Про нюз България", макар и то да не е преобразувано в ЕАД.

Краят на делата

В съвета на директорите на "Про нюз България" са Венелина Гочева и представители на две адвокатски кантори – Ангел Ризов (от "Камбуров и партньори") и Мариус Величков (от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков"). И двете адвокатски къщи са сред най-известните в София.

В момента мажоритарни собственици на МГБХ все още са бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов (с общо 83%). Фирмата "БГ Принтмедия" има 17%. В края на по-миналата седмица в Търговския регистър беше публикуван протокол от общото събрание на съдружниците в "Медийна група България", на което Любомир Павлов е бил освободен като управител на дружеството, а Венелина Гочева остава едноличен управител.

За излизането на Огнян Донев и Любомир Павлов от медийния бранш се говори от месеци. Като пречка пред приключването на сделката се сочеше запор върху дяловете на двамата във фирмата - собственик на вестниците, сградата на полиграфическия комбинат, печатницата към нея и разпространителски бизнес. Запорът беше наложен миналата година от Софийската градска прокуратура заради дела срещу бизнесмените с обвинения за пране на пари. През март прокуратурата прекрати делата поради "недоказаност". Бизнесмените обаче обжалваха постановлението за това, за да бъде то потвърдено от съд и прокуратурата да не може да образува ново дело. Към момента, както показва справка в Търговския регистър, запорът върху дяловете на Павлов е вдигнат, а този върху участието на Донев още стои.

Двама адвокати - две посоки

Още през март източници на "Капитал", запознати със сделката, коментираха, че най-вероятно при предстоящата продажба бизнесът ще бъде разделен на две – сградата ще бъде продадена на един инвеститор, а медийният бизнес - на друг, като истинският собственик ще остане скрит. Случващото се в момента говори за ходове точно в тази посока, като показателно е именно участието на двама известни адвокати в директорския борд на фирмата купувач. "Крайните клиенти" за момента обаче не са известни.