Не е тоалетната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не е тоалетната

Пред прокурорите Бойко Борисов е направил всичко възможно, за да не коментира разговора в Банкя

Не е тоалетната

Записаният разговор в дома на Бойко Борисов напомни за тежките зависимости на съдебната система

9230 прочитания

Пред прокурорите Бойко Борисов е направил всичко възможно, за да не коментира разговора в Банкя

© Георги Кожухаров


"Разговаряхме на тема как да се установи тази престъпна група, която организира незаконни подслушвания в домовете на хората." С тези думи бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се опита да омаловажи факта, че във вторник трябваше да посети последния етаж на прокуратурата. За разлика от последните седем години този път Борисов не беше в ролята на шериф, а на редовно призован гражданин, който е длъжен да даде своите обяснения. Поводът – прокурорската проверка, образувана във връзка с изтеклите записи от разговори от дома му в Банкя между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия (вече) градски прокурор Николай Кокинов.

Въпреки че опашатата лъжа на бившия премиер, че е бил едва ли не на приятелски разговор, в който не обвинителите, а той е задавал въпросите, беше бързо разобличена от пресцентъра на прокуратурата, именно процесуалната форма на срещата се превърна в тема на седмицата.

Истината е, че непринуденият записан разговор от Банкя носи потвърждение за тежкото заболяване на системата за правораздаване – зависимост.

Въпреки че нито един от участниците в скандалната беседа не признава, че е автор на записа (и не, Бойко Борисов не е подслушван в тоалетната, както се опитва да изкара), и тримата не отричат, че такъв разговор има, което е достатъчно основание да го вземем на сериозно.

Ти си мой човек

Поведението на Николай Кокинов по време на сутрешната среща е потвърждение за външното влияние върху работата на иначе независимата и подчинена единствено на главния прокурор (и на закона) прокуратура. Кокинов нарича Борисов началник, оплаква му се, че му скачат защото е "негов човек", а лидерът на ГЕРБ контрира: "Който е казал, че си мой човек, то това е хубаво."

Няма как да знаем откога и как се е зародила близостта на Николай Кокинов и неговия патрон Бойко Борисов.

Най-далечната им допирна точка е мегаразследването (завършило с оправдателни присъди) срещу братята Маргини (бившият премиер е по-близък до враждуващото с братята разклонение на СИК), на което бившият градски прокурор беше основен двигател.

Сигурно е едно – през последните четири години премиерът е разполагал лично с ключов началник в държавното обвинение, който ръководи най-важната окръжна прокуратура, през която минават делата за корупция срещу политици и магистрати. Този началник е готов да стане рано сутрин и да докладва висящи дела, да разказва текущи проверки, да дава юридически съвети.

И тази намеса не само не е безобидна, а има мракобесни измерения. В разговора, когато обсъждат делото, по което Мирослав Найденов е обвиняем, Кокинов коментира, че от ключово значение са показанията на бившия директор на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Именно той в показанията си пред съдия в началото на разследването уличава Мирослав Найденов в корупция. В записания разговор, градският прокурор споделя, че се говори, че при идването на Симеонов в София преди няколко седмици, когато е трябвало да бъде разпитан отново, Бойко Борисов го е "дръпнал" на летището.

От източници, запознати с разследването, при последния си разпит Симеонов е изпил пет литра вода и е казал, че абсолютно нищо не си спомня. Ако действително има подобно "дърпане", то може да означава само едно – натиск над свидетел, целящо възпрепятстване на разследването, което, освен че е престъпление, според Наказателнопроцесуалния кодекс е и едно от основанията за налагане на постоянна мярка за неотклонение - задържане под стража. Николай Кокинов, който иначе е прокурор от кариерата, си затваря очите за всичко това, дори се шегува.

А в случая става дума за опасен рецидив. Ден след първия разпит на Светослав Симеонов пред съдия (в края на 2010 г.), в който той уличава Мирослав Найденов, наблюдаващият тогава делото прокурор е извикан от Николай Кокинов в кабинета му. Началникът иска от подчинения си да му остави цялата прокурорска преписка. Ако е последователен в поведението си, след като се запознава с показанията на Симеонов пред съдия, Николай Кокинов със сигурност е отишъл да докладва в Банкя – така както направи с доклада за СДОТО.

Със сигурност е ясно, че няколко дни след това Симеонов подава молба да бъде преразпитан и се отказва от показанията си. От източници, запознати с разследването, научихме, че тогавашният директор на фонд "Земеделие" не е изглеждал на себе си, когато е застанал пред съдията.

Дали Светослав Симеонов е предпочел да мълчи, защото е бил "дръпнат", може да каже само прокуратурата. Тя обаче, както разбрахме от разговора в Банкя, предпочита да си затваря очите, вместо да се противопоставя на "началника". На въпрос на "Капитал" дали държавното обвинение изследва въпроса за натиска на Симеонов, главният прокурор Сотир Цацаров отговори положително.

За съдебната система системно

Първа по реакция на разговора беше прокуратурата. Само няколко часа след обнародването на записите Николай Кокинов беше извикан в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров, а малко по-късно стана ясно, че е подал оставка.

Висшият орган по управление на съдебната система – Висшия съдебен съвет (ВСС), изчака уикенда, за да се събере на извънредно заседание, на което да гласува оставката му, но не остави Кокинов да напусне системата заради висящо срещу него друго дисциплинарно производство. Самият градски прокурор излезе в отпуск и ще бъде изслушан от етична комисия на съвета чак след изборите, а в същата седмица се очаква и петима членове на съвета да внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство заради разговора в Банкя.

На практика единствено Калин Калпакчиев, избран от съдийската квота, постави въпроса за принципните проблеми, които проличаха от изтеклия разговор. Още на извънредното заседание на съвета той предложи да се създаде временна комисия, която да изследва "системните проблеми за функциониране на съдебната власт и които могат да се забележат в данните и фактите по този скандал". Идеята не беше възприета от мнозинството на съвета с мотив, че "скандалът" е едва на няколко дни.

По-късно Калпакчиев коментира: "Скандалите, свързани с нерегламентирано подслушване на високопоставени публични фигури, осветлиха и потвърдиха отдавнашните съмнения за зависимост на съдебната система от политически (партийни), икономически и други задкулисни влияния." Според него "цялостното осмисляне на причините и последиците от създадената кризисна ситуация трябва да бъде извършено от ВСС, който е натоварен с конституционната отговорност за администриране на съдебната система".

Калин Калпакчиев е на мнение, че свеждането на "проблема само до разглеждане на казуса с участвалия в разговора прокурор ще бъде грешка, защото няма да постигне дефиниране и отстраняване на истинските причини, довели до тежката зависимост на съдебната власт и до невъзможността й пълноценно да изпълнява конституционната си функция".

Решението – намаляване на политическото влияние

Връзката между констатациите на Калин Калпакчиев и поведението на Николай Кокинов далеч не е абстрактна. Тежката зависимост е възможна заради някои до болка познати, но нерешени структурни проблеми, свързани с управлението на съдебната система и възможностите за нерегламентирана намеса в нейната работа. Именно те правят възможно политическото влияние в работата на съдебната система.

Още в първите дни след идването на власт на ГЕРБ, тогавашният състав на ВСС услужливо започна да произвежда спорни, но в услуга на управляващите назначения по върховете на съдебната система – семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на градския съд, Георги Колев за председател на Върховния административен съд, Николай Кокинов за градски прокурор.

В отговор на всички критики Бойко Борисов казваше, че не той, а тройната коалиция е избрала членовете на ВСС. Алибито на бившия премиер не е персистентно.

Близката история на съдебната система е показала, че зависимите и избраните в компромис най-бързо сменят своя "началник" и се адаптират към силните на деня (а това е феномен, който виждаме не само в съдебната власт – припомни си Яне Янев или виж текста за Николай Бареков).

За да няма никога повече изпълнителната власт своя градски прокурор, трябва да бъде пресечена зависимостта в кадруването. А това е възможно само чрез промяна на начина, по който се конституира ВСС. След натиск от ЕК предишното правителство въведе елемент на публичност (но не прозрачност) при избора и на парламентарната и на професионалната квота. "Напълно непрозрачен остана процесът на вземане на решение кой да бъде номиниран и реалните мотиви за номинацията. Не се постигна действителна конкуренция извън партийните кандидатури, тъй като фактически не бяха допуснати до участие в избора предложените на народните представители кандидати от т.нар. гражданска листа, внесена от няколко утвърдени неправителствени организации с дейност в областта на съдебната реформа, обтелязва съдия Калпакчиев и обобщава: Въпреки външните белези на публичност изслушването беше формално. След изслушването специализираната комисия практически отказа да изпълни задължението си за съставяне на доклад със заключения относно кандидатите. Този подход осуети възможността за информирано гласуване от народните представители в пленарна зала."

Калин Калпакчиев напомння становището на Консултативния съвет на европейските съдии (към Съвета на Европа), че във ВСС трябва да са мнозинство съдиите, които са избирани от съдии, че в него не трябва да попадат действащи политици (така например в последните два състава влязоха депутати от управляващите партии), числено редуциране на квотата на парламента (сега е 11 членове) и т.н.

За всички тези промени е необходим действащ парламент, а за някои от тях – и конституционно (2/3) мнозинство в Народното събрание.

Докато това се случи, топката ще е в настоящия състав на ВСС, който трябва да гарантира прозрачни назначения на независими магистрати, които не ходят да разказват дела при своите неформални началници. Тестът ще след около месец, когато съветът ще трябва да избере градски и апелативен прокурор на София.

"Разговаряхме на тема как да се установи тази престъпна група, която организира незаконни подслушвания в домовете на хората." С тези думи бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се опита да омаловажи факта, че във вторник трябваше да посети последния етаж на прокуратурата. За разлика от последните седем години този път Борисов не беше в ролята на шериф, а на редовно призован гражданин, който е длъжен да даде своите обяснения. Поводът – прокурорската проверка, образувана във връзка с изтеклите записи от разговори от дома му в Банкя между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия (вече) градски прокурор Николай Кокинов.

Въпреки че опашатата лъжа на бившия премиер, че е бил едва ли не на приятелски разговор, в който не обвинителите, а той е задавал въпросите, беше бързо разобличена от пресцентъра на прокуратурата, именно процесуалната форма на срещата се превърна в тема на седмицата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Всички са света вода ненапита. Въпроса е дали Цацаров мисли така.

 • 2
  the_mad_mellon avatar :-|
  the_mad_mellon

  "...той предложи да се създаде временна комисия, която да изследва "системните проблеми за функциониране на съдебната власт и които могат да се забележат в данните и фактите по този скандал". Идеята не беше възприета от мнозинството на съвета с мотив, че "скандалът" е едва на няколко дни."

  Ама няма проблем! Изчакайте 3-5 години и създайте комисията тогава!
  И каква е тази народопсихология на власт-имащите, че щом си подадат оставката, всичко изведнъж си идва по местата и проблемите са решени? ...дисциплинарно производство....смешници. По-скоро безумие някакво с епохални размери!

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  "Нека никой не спекулира с образованието и интелекта на членовете на ГЕРБ", посъветва кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на Деветия конгрес на младежката организация на ЕНП в столичния хотел "Кемпински".


  "Подслушват ме в тоалетната..."

  "И аз съм прост, и вие сте прости, и затова се разбираме..."

  "Никой няма право да критикува и коментира Първанов (агент на ДС Гоце), освен мен - заяви на учредителния конгрес в НДК създателят на Граждани за Европейско Развитие на България, както е прието във всяка европейска демократична партия, а не в мафиотска организация, където има строга субординация и Босът нарежда, забранява или разрешава на членовете й, които разбира се не са "пидали".

  На този фон съвсем уместен се явява призива на Фандъкова
  "Нека никой не спекулира с образованието и интелекта на членовете на ГЕРБ"!"

  Както и мястото И АДРЕСАТА - членовете на ... ГЕРБ!

 • 4
  demonoid avatar :-P
  demonoid - чао тирани!

  "... което, освен че е престъпление, според Наказателнопроцесуалния кодекс "...

  Ъъъъъ, престъпленията са описани в Наказателния кодекс, не в НПК.

 • 5
  pbd avatar :-|
  pbd

  Грозотия и безобразие,лакомия ихненаситност,безотговорнст и недосегаемост.Въртят ни на пръстите си както си пожелаят, но май няма да е за дълго, защото вече не остана от кого да се краде.

 • 6
  pruch avatar :-P
  pruch

  Дотук се разбра ,че Бойко ака в тоалетната.И още ,че Станишката не ползва тоалетни,когато стане дума за екскременти - само медии.

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Всичко написано в статията за съдебната система не е било тайна и не е откритие.
  От неофициалния запис на разговора не могат да произтекат никакви правни последствия за никого от разговарящите.
  Но могат - и трябва - да произтекат морални последствия. Г-н Кокинов подаде оставка, с което призна за разговора, пое своята морална отговорност и показа, че я разбира. Г-н Борисов каза междувременно много съждения по темата, но днес сутринта в интервю хвърли бомбата: такъв разговор да е провеждан...
  Кокинов, Кокинов, защо избърза...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  2013 » Май » 4 » Цацаров предлага... склоняването към протести да е държавна измяна
  10:00 Цацаров предлага... склоняването към протести да е държавна измяна
  В България се готвят да нарушат основни права на човека, а именно: Правото на свободно изразяване на мнение, да го разпространява и мирно да протестира. Кой е истинският престъпник? Гражданина, протестиращ против мафиотската олигархия, която го ограбва вече 23 години или мафиоти, продажни политици, прокурори и съдии, които не осъдиха нито един корумпиран политик и мафиотски бос през тези години. Нека всеки сам да си отговори на този въпрос.  Цацаров: "Интернет престъпността атакува прокуратурата"  В интервю за БНР, Главният прокурор Сотир Цацаров даде обяснения по случая с привиканият в Софийска градска прокуратура журналист от Медиапул, Борис Митов. Въпросният журналист бе подложен на натиск от страна на прокуратурата да разкрие свои източници и заплашен, че ако не го стори ще понесе наказателна отговорност за разгласяване на държавна тайна. Ето интервюто:  - Г-н Цацаров, как ще коментирате, натиска упражнен върху наш колега да издаде своите източници на информация, натиск упражнен не откъде да е, а от Софийска градска прокуратура? И то при положение, че информацията която е изнесъл, касае нарушения допуснати от служещи в тази институция лица? Не намирате ли това за обезпокоително?  - Вижте, разбирам вашата съпричастност към случая, но нещата не стоят точно така както ги представяте. Първо, аз не мисля, че въпросното лице, Борис Митов, може да бъде окачествено като журналист, а сайта Медиапул, като медия. Нека не си затваряме очите, че тяхната дейност се осъществява единствено и само в интернет пространството, пространство в което всеки един гражданин може да пише анализи, коментари и най-различни статии, и да се именува журналист. Съжалявам, че точно на вас трябва да обяснявам, но подобно отношение към интернет писачите, опорочава и принизява понятието журналист, което вие би трябвало да имате най-голям мотив да пазите от опетняване. Ако се вгледаме внимателно в същността на интернет пространството и особено в социалните мрежи, то аз не виждам, при вашият начин на мислене, как бихме могли да различим обикновеният потребител на информация от "журналиста”. Там всеки пише, всеки дава мнение, всеки споделя някаква информация. Нима това прави всички интернет потребители журналисти? Много трябва да внимаваме кого окачествяваме като журналист и затова, аз не само, че не се безпокоя от действията на моите колеги, напротив, аз ги приветствам и заставам плътно зад тях в борбата им с интернет престъпността.  - Какво точно имате предвид под интерент престъпност? Тука нямаме сайт за детска порнография или източване на данни, нито хакерска атака, а публикуване на едно разследване?  - България и не само България, е изправена пред нов вид интернет престъпност и тук не става въпрос за престъпления срещу личността, а срещу държавата. Престъпления срещу държавността, законността , стабилността. Нима не разбирате? Докато разни заблудени хора се борят срещу глобализацията, тя вече се случва и то именно във виртуалния свят. Този свят от самото си създаване е глобализиран, понеже е основан върху бързината на обмена на информация. Възможността от неограничено териториално споделяне на информация, възможността за бърз контакт едновременно с много хора, възможността за мигновена обратна връзка с тези хора, възможността да се наблюдават в реално време техните реакции на споделената информация, възможността тези реакции да се направляват и да се насочват, и не на последно място, възможността за организация на различни прояви, като следствие на тези реакции от споделената информация, направи интернет пространството притегателно за много тъмни елементи, чиято единствена цел е, да дестабилизират държавата.  Съвременната държава не разполага с инструмент, с институция, която да може да реагира на процесите протичащи във виртуалното пространство с необходимата скорост, за да предотврати възможни негативни последствия. Ние станахме през последните години свидетели на множество прояви на силата на интернет. Огромна част от случилото се в арабският свят, стана възможно именно поради общуването в интернет. Видяхме, как държавността там бе пометена и сме свидетели, че все още не могат да се стабилизират. Уикилийкс също ни показва, как шепа хора с престъпни намерения, могат да обърнат наопаки представата ни за демократичния свят и да разрушат устоите на западната цивилизация. В момента сме в зараждането на нов скандал, така-нареченият "Офшорлийкс”. Светът се тресе и ние трябва да направим всичко възможно, да останем стабилни не само финансово, не само икономически, което за разлика от други народи успяхме да постигнем благодарение на ГЕРБ, но и политически.  Аз смея да твърдя с увереност, че ние сме изправени срещу виртуална престъпна група. И ако в реалният свят, най-опасни са организираните престъпни групи, то във виртуалния е точно обратното, там най-опасни са неорганизираните. Защото интернет позволява да контактуват помежду си хора отдалечени един от друг на хиляди километри. Да се обединяват около различни каузи, в различни групи, групи които колкото бързо се създават, толкова бързо и се разпадат. Интернет не е територия, интернет е информационно пространство. Вие може да сте в Северна Корея, а друг да е в Чили, но това няма да ви попречи да атакувате едновременно държавността в България. Положението е много сериозно.  - Но къде точно виждате атаката срещу държавността?  - Не разбирам вие в кой свят живеете? Не влизате ли в интернет, не ползвате ли социалните мрежи? Та там всяка минута, всяка секунда са публикува информация и то негативна, относно всички държавни институции, срещу държавни лица, срещу редица длъжностни лица, срещу всеки който олицетворява държавата. И тази информация се споделя мигновено от хиляди и хиляди граждани. Разбирате ли за каква лавина става въпрос? Каква помия се изсипва върху държавата, върху институциите и държавните служители? И голяма част от тази информация е поднесена манипулативно, голяма част е чиста измислица, лъжа, направена да изглежда достоверна, разчитаща, че ще изпълни своето предназначение преди да бъде разкрит нейният характер и се случва точно това, поради скоростта на разпространение на информацията в мрежата. А много често потребителите въобще не узнават, че са били обект на манипулация, защото вниманието им е привлечено от следващата и следващата споделена информация. Страшно е, разбирате ли?  - Разбирам ви, но в конкретния случай става въпрос за публикуването на автентични документи. Какво общо има това с престъпността?  - Как, какво? Не ме ли слушате? Самият факт, че въпросната "медия” оперира само в интернет пространството я прави съмнителна. Факта, че публикува информация злепоставяща държавна институция и длъжностни лица, я прави дваж по съмнителна? Нали не си мислите, че личностите зад тази медия не са наясно с възможностите на интернет, напротив, те много добре знаят какво правят и това ги прави триж по-виновни. Аз имам обосновано предположение, че група лица опериращи в интернет пространството разполагат с подвижна техника за подслушване и именно те са, които пускат различни записи, различни факсимилета на автентични документи, в нарушение на всякакви морални норми и закони. Именно за противодействие на тези лица става въпрос в конкретния случай за който ме извикахте. Откъде тези хора се сдобиха с тази информация, кой е източника им? Ще видите, че те няма да го разкрият и няма как да го разкрият, защото те са тези които са се сдобили с тези документи незаконно. Те са частното, аз бих казал виртуалното ГДБОП за което се говори.  - Но все пак изнесените данни са достоверни, нали?  - Това няма значение, разбирате ли? Не е важно дали са достоверни, а начина по който са изнесени и целите поради които са изнесени. А целите са именно дестабилизиране на държавата, уронване престижа на институциите, търсене на сензация и посещаемост. Защото посещаемостта е болната тема на интернет престъпниците, колкото са по-четени, толкова по-голям престиж трупат, по-голяма известност, повече пари. Не можеха ли тези хора, ако милееха за държавата, както се опитват да ни внушат. Да дойдат при нас в прокуратурата и да ни сигнализират за извършените нарушения, да поговорим спокойно, да разследваме сигнала и после те да публикуват резултата от нашето разследване. Ето това е начина, ако искаме да запазим държавата и вярата в институциите, а не очернянето на всяка цена.  - Мислите ли, че ще можете да се противопоставите на тези процеси, които описахте по-горе?  - Аз съм оптимист и ще ви кажа защо. Първо, ние сме застаряваща нация. Второ, емиграцията се увеличава. Трето, здравеопазването ни се срива. Четвърто образованието е на дъното. Всички тези фактори, предполагат, че в България е невъзможно да се натрупа необходимата критична маса, която да разруши държавността и нашата цел е да удържим напора на така-нареченото гражданско общество още пет-шест години, след който период от време, благодарение намаляването и маргинализирането на българската нация този проблем няма да съществува.  - И последен въпрос, в понеделник е свикан протест пред Съдебната палата, на който се очаква да присъстват доста журналисти. Това не ви ли притеснява?  - Искам да призова въпросните журналисти, да не стават неволни съучастници в престъпление срещу държавата и да не се поддават на евтини манипулации. Използвам случаят за да заявя, че ние в прокуратурата, заедно с редица политически структури, работим по един нов закон, по едно допълнение към наказателния кодекс, касаещо един нов вид престъпление, а именно склоняването към протести. Този вид престъпление все още не е описан и няма законова рамка за противодействие, но се надяваме, че новото правителство, след изборите, ще има достатъчно политическа воля, за да приеме закон за противодействие на тази престъпна тенденция. Радостен съм, че вече сме подписали меморандум за сътрудничество в тази посока с всички политически сили и имаме тяхното уверение, че склоняването към протести ще бъде вкарано в графата държавна измяна. Ние няма да допуснем, нито едно правителство за в бъдеще, да бъде свалено от протести.

  http://blg-info.ovo.bg/news/cacarov_predlaga_sklonjavaneto_km_protesti_da_e_drzhavna_izmjana/2013-05-04-8


  Вижте какво говори Главният прокурор на Р България!
  Да повторя:

  "- Как, какво? Не ме ли слушате? Самият факт, че въпросната "медия” оперира само в интернет пространството я прави съмнителна. Факта, че публикува информация злепоставяща държавна институция и длъжностни лица, я прави дваж по съмнителна...

  - Но все пак изнесените данни са достоверни, нали?
  - Това няма значение, разбирате ли? Не е важно дали са достоверни, а начина по който са изнесени и целите поради които са изнесени. А целите са именно дестабилизиране на държавата, уронване престижа на институциите, търсене на сензация и посещаемост...

  - Аз съм оптимист и ще ви кажа защо. Първо, ние сме застаряваща нация. Второ, емиграцията се увеличава. Трето, здравеопазването ни се срива. Четвърто образованието е на дъното. Всички тези фактори, предполагат, че в България е невъзможно да се натрупа необходимата критична маса, която да разруши държавността и нашата цел е да удържим напора на така-нареченото гражданско общество още пет-шест години, след който период от време, благодарение намаляването и маргинализирането на българската нация този проблем няма да съществува.  - И последен въпрос, в понеделник е свикан протест пред Съдебната палата, на който се очаква да присъстват доста журналисти. Това не ви ли притеснява?

  - Мислите ли, че ще можете да се противопоставите на тези процеси, които описахте по-горе?

  - Искам да призова въпросните журналисти, да не стават неволни съучастници в престъпление срещу държавата и да не се поддават на евтини манипулации. Използвам случаят за да заявя, че ние в прокуратурата, заедно с редица политически структури, работим по един нов закон, по едно допълнение към наказателния кодекс, касаещо един нов вид престъпление, а именно склоняването към протести. Този вид престъпление все още не е описан и няма законова рамка за противодействие, но се надяваме, че новото правителство, след изборите, ще има достатъчно политическа воля, за да приеме закон за противодействие на тази престъпна тенденция. Радостен съм, че вече сме подписали меморандум за сътрудничество в тази посока с всички политически сили и имаме тяхното уверение, че склоняването към протести ще бъде вкарано в графата държавна измяна. Ние няма да допуснем, нито едно правителство за в бъдеще, да бъде свалено от протести."


  Аз ли бъркам, или Цацаров не е наясно, че това, което говори е мракобесно, н. по-важното - той не знае, че пеавителството НЕ ПРИЕМА ЗАКОНИ!?!?

  Абе какво става в тази държава?
  "

 • 9
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  [quote#8:"info111"] склоняването към протести да е държавна измяна [/quote]
  Страх от "балканска есен"? Предвидливо;)

 • 10
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  До коментар [#4] от "demonoid":

  Престъпленията са описани в НК, но основанията за задъражен под стража - в НПК.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK