Фалшифицирани бюлетини или предизборна акция?

Фалшифицирани бюлетини или предизборна акция?

Прокуратурата влезе в печатницата за бюлетини на общински съветник на ГЕРБ в Костинброд, още не е ясно дали става дума за престъпление

33532 прочитания

© Юлия Лазарова


(обновена към 20:15)

Едно действие на прокуратурата срещу печатницата, която е отпечатала бюлетините за утрешните избори, създаде хаос в държавата. За него всъщност стана ясно не от държавния орган, а от ТВ 7, която се появи в Костинброд, пред печатницата "Мултипринт".

Първоначално стана известно, че са открити палета с готови бюлетини, дори бе съобщено число - 350 хил.

Скандалът се разрасна мълниеносно. Много партии побързаха да използват деня за размисъл, за да дадат пресконференции, на които да заклеймят ГЕРБ. След това обаче, нещата престанаха да изглеждат толкова ясни.

"Капитал" се опита да се ориентира в ситуацията и ето до какво стигна към момента.  

Какво е ясно?

По сигнал (вероятно от друга политическа партия) прокуратурата е влязла в печатницата на "Мултипринт" в Костинброд снощи, за да провери документите по поръчката и намиращите се там останали бюлетини и технологичен брак.

Според икономическия директор на печатницата Георги Иванов, всичко е било в ред и няма никакви 350 хил. бюлетини, а просто технологичен остатък. "Ние винаги залагаме повече за печат, тъй като са дълги бюлетини, над 80 см, има рязане, сгъване и пакетиране". Според него, той е показал на прокуратурата остатъците от отпечатаните бюлетини, като отрече да става дума за окомплектовани и сгънати бюлетини, а за остатъците от печата. "Има десет палета, цифрата 350 хил. бюлетини според мен е излязла, защото в един кашон има 500 бюлетини, в едно пале - около 70 кашона", казва Иванов, но подчертава, че не може да се говори за 350 хил. бюлетини, защото на практика "става дума за 3-4 тона хартия". Бракът според него е около 1-2%, колкото и други печатари казват, че е нормална практика.

В обществената поръчка на Министерския съвет за изработка и доставка на изборните книжа е записано, че тиражът на отпечатаните бюлетини за всеки изборен район е равен на броя на избирателите, увеличен с 10%, а технологичният брак се съхранява в печатницата до приключването на изборите.

Прокуратурата обаче, в съобщението си, казва "в складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. "Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана."

По закон печатницата е длъжна да пази всичко, което отпечата за изборите, до след изборния ден. Това потвърди пред "Капитал" и главният секретар на МС Росен Желязков. "Винаги на всички избори досега процедурата по отпечатването и разпространението на бюлетините е една и съща", заяви Желязков. Фирмата е отпечатала бюлетините и на 8 май те са извозени до областните  центрове. "Оттам нататък ангажиментът на МС е приключил", каза Желязков. Той уточни, че на конкурса за избор на печатница, която да отпечатва бюлетините са се явили две фирми. "Беше избрана фирмата "Мултипринт", защото тя предложи най-ниската ценова оферта.", допълни той.

Кои са "Мултипринт"?

"Мултипринт" е собственост на Йордан Бончев - приближен на Цветан Цветанов и общински съветник от доскоро управляващата партия. Фирмата е спечелила обществената поръчка за отпечатване на бюлетините. Тя е една от трите фирми, които са спечелили обществената поръчка за бюлетини и други материали за изборите. Стойността на тяхната поръчка е 899,9 хил. лв. Останалите двама печеливши са "Демакс" на бившия депутат от БСП Петър Кънев и "Принтимарк" на Людмила Стойчева и Дочо Чемширов, които правят други книжа и печати за изборите. "Мултипринт" не печели за първи път тези поръчки - компаният е е печатала бюлетини и за референдума за АЕЦ Белене и за президентските избори.

Бончев е бил разпитан от прокуратурата.

Какво не е ясно?

Изключително много и важни аспекти остават неясни.

Първо, дали наистина сред задържаните количества има готови бюлетини за изпращане, или става дума само за брак. Прокуратурата и директорът на печатницата си противоречат по този въпрос - Иванов казва, че няма никакви готови бюлетини и това лесно може да се провери. Прокуратурата засега отказва допълнителни коментари и казва, че ще говори след изборите.

Източник, запознат с процеса на отпечатване и подготвяне на бюлетините, коментира за "Капитал", че е притеснително, ако наистина са открити 10 палети с бюлетини, както твърди прокуратурата. "Бюлетините трябва да се експедират до 7 май до областните управи. След тази дата не би следвало да има бюлетини в печатницата. Много е важно да се разбере дали наистина са били в палети или не, защото, след като се отпечатат бюлетините, има процес на фабрично сгъване и след това на кочаниране т.е. те са на кочани. После се товарят на палети. Ако това е иззето, е силно съмнително. Категорично не трябва да има такова нещо".

Ако има бюлетини е интересно да се види и за кой регион са подготвени бюлетините, защото на тях се съдържат различни имена, в зависимост от мястото, за което са. Това е важно да се уточни, защото подобни бюлетини, извън официалните, могат да се използват за измамата наречена "индианска нишка" (виж карето).

"В ЦИК няма официална информация какво е иззето от прокуратурата и ДАНС, но това не са бюлетини, с които ще се гласува утре", коментира за "Капитал" говорителят Бисер Троянов. "Всички бюлетини за утрешния вот са разпределени по райони", обясни той и предположи, че е възможно намерените да са били допечатани в случай, че в процеса на гласуване някъде се изчерпят.

Високопоставен източник от МВР коментира за "Капитал", че ще изчака да види повече информация, защото може да се окаже, че иззетите бюлетини са "брак и други, които трябва да ги има за сравнение и допълване".

Според последните законодателни промени, по дела свързани с купуване на гласове могат да се прилагат СРС. Ето защо остава абсолютно неясно защо разследващите не са оставили, ако действително разполагат с данни за извършвашне на умишлено престъпление, бюлетините да бъдат изнесени (според Закона за СРС това се нарича контролирана доставка) за да се види дали и къде ще бъдат използвани.

Много интересно е също така защо ТВ 7 знаеха и съобщиха за акцията преди самата прокуратура да е казала каквото и да е. Николай Бареков и неговият екип всъщност бяха двигателят на скандала и едва по-късно държавният орган съобщи, че е имал акция.

Реакциите на останалите

Президентът Росен Плевнелиев призова за въздържане от заключения, преди да стане ясна повече информация. "Отнасям се с доверие към действията на институциите и подкрепям техните усилия. Очаквам в кратки срокове резултатите от проверката на прокуратурата и ДАНС", се казва в съобщение от президентството. "Очаквам и незабавна реакция от страна на Централната избирателна комисия, така че да гарантира законосъобразното провеждане на демократични избори, включително и предприемането на спешни мерки, ако това е необходимо. Призовавам преди ЦИК, Прокуратурата и ДАНС да си свършат работата, да не се правят каквито и да било твърдения и изводи, за да се търсят изборни дивиденти в деня на размисъл. Призовавам политическите партии и медиите да уважават правилата на демокрацията!"

Партиите обаче, се възползваха веднага от скандала в предизборния ден. На извънредна прескоференция, БСП обвиниха ГЕРБ, че са се опитали да фалшифицират изборите. Това е безпрецедентно престъпление срещу демокрацията, който го е извършил трябва да лежи в затвора, заяви Сергей Станишев. Той каза още, че кандидати за депутати от БСП са съобщили, че вече се раздават бюлетини в Пловдив област и Сливен.

Лидерът на ДПС Лютви Местан нарече разкритията за допълнително отпечатаните бюлетини "опит за добре организиран държавен преврат и насилствено завземане на властта чрез фалшификация на изборите". Той настоя ЦИК да проведе заседание и да вземе решение, за да задължи членовете на всички секционни изборни комисии да полагат подписи на бюлетините, преди избирателят да отиде в тъмната стаичка. А след това, преди бюлетината да бъде пусната в урната, да се полага втори печат само, ако на бюлетината има подписите на всички членове на комисията. "Само така ще се гарантира, че бюлетината не е фалшива", каза Местан.

От ДСБ заявиха, че откриването на 350 000 фалшиви бюлетини показва, че паралелното преброяване не е достатъчно за провеждане на честни избори. От партията на Иван Костов  настояват главният прокурор Сотир Цацаров да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини.

Волен Сидеров, лидерът на "Атака" поиска да има извънреден съвет, още тази вечер при президента Росен Плевнелиев.

На извънредна пресконференция във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, цитиран от агенция "Фокус", че "демокрацията е заплашена от определени формации, които активно участват в сценария, който наблюдаваме в последните няколко седмици". Той обясни намерените бюлетини с необходимия технологичен брак и призова гражданите утре да гласуват. По-рано днес от ГЕРБ съобщиха, че сезират ЦИК, Върховната касационна прокуратура и Софийската градска прокуратура, че в деня за размисъл "една медия и един журналист са извършили набедяване в извършване на престъпление спрямо политическа партия ГЕРБ", очевидно визирайки ТВ7 и Николай Бареков.

Според председателя на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева следващият парламент трябва да промени закона и бракуваните бюлетини да бъдат унищожавани преди изборния ден, а не да се пазят в печатницата. На извънреден брифинг тя призова хората утре да гласуват масово, "за да бъдат осуетени всякакви опити за манипулация".

 

За какво може да се използват допълнителни бюлетини

Бюлетини, извън официалните, могат да се използват за измамата наречена "индианска нишка". Това беше и предположението на председателя на БСП Сергей Станишев. Каква е технологията? Една от бюлетините се попълва предварително като се слага знакът X на квадратчето на партията, за която е уговорен да гласува съответния избирател. За да може да я използва обаче, върху нея трябва да има печат, който е индивидуален за всяка изборна секция. Възможно е, той да бъде изнесен преди изборния ден, който започва в 7 сутринта и да бъде използван, но за целта трябва да е уговорен и член на ръководството на комисията. Допълнителна застраховка срещу такива измами е практиката печатът да се наранява по произволен начин в присъствието на всички членове, когато секцията отвори.

Според изборния кодекс избирателят влиза, получава празна бюлетина, която пред него се подпечатва, влиза в тъмната стаичка, гласува, излиза - подава сгънатата бюлетина на комисията, която поставя втори печат до първия и тогава пуска бюлетината в урната.

При индианската нишка избирателят пуска фалшивата бюлетина, а изнася навън истинската, с наранения печат. Тя на свой ред се попълва и вкарва от втория в списъка на търговците на гласове.

В историята с тези 350 000 бюлетини е странно, че за измама като нишката ще са нужни много по-малко, тъй като общо в страната и чужбина секциите са около 12 000. Дори да покрият всички тях и да са няколко групи в секции (а по принцип в една секция гласуват между 500 и 1000 души), пак ще са им нужни не повече от 30-40 000 допълнителни бюлетини.

Втората възможна измама, за която също говори Сергей Станишев е подмяна на цели чували с бюлетини. Това може да стане по пътя между секционните комисии и районните, където се носят в чували вече използваните бюлетини. Тук обаче също няма голям смисъл, защото протоколът с резултатите вече е попълнен и само се нанася в районните комисии, а не се броят тепърва отново всички бюлетини.

По темата работят

Огнян Георгиев, Елена Старидолска, Велина Господинова, Росен Босев

(обновена към 20:15)

Едно действие на прокуратурата срещу печатницата, която е отпечатала бюлетините за утрешните избори, създаде хаос в държавата. За него всъщност стана ясно не от държавния орган, а от ТВ 7, която се появи в Костинброд, пред печатницата "Мултипринт".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


158 коментара
 • 1
  paxah avatar :-|
  paxah
  • -141
  • +99

  Пожарникрация

 • 3
  naffoo avatar :-|
  naffoo
  • -162
  • +101

  350 хиляди бюлетини!!! Че на кого са нужни толкова много, ако не за фалшификация! Сигурно и протоколи са си напечатали и няколко печата на СИК... ей така, да си имат в ГЕРБ! Кошмар!

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  Недопустимо е вестникари да не знаят термина макулатура.

 • 5
  yuspasov avatar :-|
  yuspasov
  • -122
  • +55

  Ако брака е 1-2%, то 350 хиляди са 20%, а не "ръба на допустимото". Капитал?! Стига сте правили такива елементарни грешки.

 • 6
  rembrandt avatar :-|
  rembrandt
  • -138
  • +85

  Ако ГЕРБ подменят вота няма да се учудя да се стигне до сериозни протести, а може би гражданска война.

 • 7
  igr81 avatar :-|
  antropos
  • -25
  • +102

  До коментар [#5] от "yuspasov":Май Вие сте в грешка! На 7 000 000 20% са 1 400 000! 350 000 бюлетини са около 5% - пак далече от допустимото! При очаквана активност около 4 000 000 души предполагаемата подмяна на вота е около 8-9 %!

 • 8
  marksman avatar :-?
  marksman

  До коментар [#5] от "yuspasov":

  По скоро 5% , но пак е над ръба.

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Половинчата информация от "Капитал"

  Цитирам:"Откритото количество бюлетини е производствен брак, който сме длъжни да съхраняваме до изборите и след това да унищожим, заяви Георги Иванов, икономически директор на “Мултипринт” пред Mediapool.

  Компанията е собственост на Йордан и Олга Бончеви. Йордан Бончев е общински съветник от ГЕРБ в Костинброд. Той нарече “несериозни твърденията”, че са иззети фалшиви бюлетини и той е бил задържан.

  Двамата потвърдиха, че е направена проверка в складовете на печатницата. Проверявано е количеството отпечатани бюлетини, как са предадени и с какви протоколи.

  “Нямаме никакви притеснения по тази тема. Истината ще излезе наяве след два дни”, коментира Георги Иванов.

  Изнесената информация за разбита печатница за бюлетини, категорично не отговаря на истината, заяви Севделина Арнаудова, говорител на предизборния щаб на ГЕРБ. Тя призова компетентните органи, в това число ДАНС, Прокуратурата и ЦИК, да реагират незабавно, за да спрат всякакви спекулации и политически внушения в деня за размисъл.

  “Няма задържани лица, представители на ГЕРБ. Проява на слабост и политическа низост е в деня за размисъл да се прави подобна провокация”, каза Арнаудова."
  http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-350-000--%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-news206211.html

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • -52
  • +160

  До коментар [#4] от "bz":

  Моля да ме извините, но няма да се съглася с вас, защото бизнеса ми е в този бранш. Макулатурата (производственият брак) не надхвърля 1%, което се калкулира в цената.
  После макулатурите не се подреждат на 10 палета, а се балират и се предават на фирми за преработка на вт.суровини.
  Има разлика между печат на бюлетини за избори и вестници. Отпечатването на свръхтираж от едните е престъпление срещу избирателните права, а от другите - кражба на интелектуална собственост. И в двата случая г-н Бончев е укорим.
  От моя гледна точка случаят е ясен и прокуратурата трябва да го закопчее.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход