Когато няма победители
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато няма победители

Залата в НДК остана празна дълго след традиционния час за пресконференции в неделя вечер

Когато няма победители

Как изглежда държавата след тези странни избори

11290 прочитания

Залата в НДК остана празна дълго след традиционния час за пресконференции в неделя вечер

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Горчив вкус в устата и тревога за бъдещето. Това остана след предсрочните парламентарни избори, които приключиха вчера.

След една безпрецедентно грозна кампания, пълна с тайни записи от скандални разговори, обвинения в незаконно подслушване, скандали за фалшификация на резултатите, медийни злоупотреби и с нито един смислен предизборен дебат, изборите завършиха така, както и започнаха - с объркване. Нито спечелилата партия, нито следващите две изглеждаха доволни или особено готови да говорят. Единственият, който се беше появил в НДК към 11 часа вечерта, беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се къпеше в медийното внимание и старателно моделираше образа си на национално отговорен политик, по всяка вероятност с мисъл за нови избори в недалечното бъдеще. 

Такива въобще не са изключени, като се има предвид разпределението на гласовете към момента. По изчисления към 18 ч. все още не е ясно дали БСП и ДПС (единствената напълно сигурна коалиция) печелят необходимите 121 гласа за правителство или ще трябва да търсят съдействието на внезапно придобилия голямо значение Сидеров. Победителите от ГЕРБ пък запазиха мълчание и в нощта на изборите, и след това, очевидно чакайки пълното преброяване. Засега изглежда, че няма да могат да съставят правителство, ако получат мандата, тъй като "Атака" категорично отрече възможност за коалиция с тях, освен ако не се съгласят с "плана Сидеров" за национализация на редица отрасли - нещо, което ГЕРБ не са дали индикации да харесват. 

В същото време БСП и ДПС подадоха ръка на националистите. Сергей Станишев пак припомни формулата за "програмно правителство" и очерта темите, по които с "Атака" имат общи позиции - демонополизацията на икономиката, засилената роля на държавата в нея, доброто управление на държавната собственост, промените в здравеопазването.

Какво се случи

Ситуацията, в която се намират ГЕРБ, е изключително показателна. Въпреки че са първата партия, която печели самостоятелно избори веднага след като е била на власт, те се оказаха във внезапна пълна изолация. Това се дължи поне донякъде на собствените им усилия (волни или не) да "изядат" останалите си потенциални партньори вдясно и център - първо СДС, после ДСБ и накрая Меглена Кунева. Поредицата от скандали, които избухнаха в месеците преди изборите, не помогнаха по никакъв начин на ГЕРБ. Тя първо се отрече публично от две свои известни фигури - бившия депутат Емил Димитров и бившия министър Мирослав Найденов, после беше въвлечена в скандали с мафиотски привкус - подслушванията в МВР, нерегламентиран натиск върху прокуратурата, скандал с бюлетини. Това шизофренично положение, където, от една страна, ГЕРБ се бори с тези удари по облика й, а, от друга, се опитва да говори адекватно и смислено по икономически и социални теми, ще бъде поставено на изпитание още повече сега, когато има вероятност партията да изпадне от управлението, нищо че получи най-много гласове на изборите.

Въпреки опитите си да се покаже победител, поне морален, БСП всъщност губи поредни избори, за което бившият вътрешен министър Румен Петков побърза да поиска оставката на Сергей Станишев. Номинално обаче социалистическата партия получава повече гласове, отколкото на вота през 2009 г., когато беше подкрепена от близо 750 000 души. От една страна, това изглежда като успех. Противниците на Станишев обаче правят друг сметка - очакваният резултат сега за БСП е най-много 1 млн. гласоподаватели - с около 0.5 млн. по-малко от получените на втория тур на президентските избори преди две години за Ивайло Калфин например и по-малко от всички гласували "за" АЕЦ "Белене" на референдума от януари 2013 г. Или, както каза самият Сергей Станишев в нощта на изборите, "резултатът за БСП не е този, към който се стремяхме, но дава възможност да се поеме отговорност за съставяне на правителство". Последното, ако не се случи, със сигурност не само Румен Петков ще му поиска оставката.

За сформирането на кабинет може да се каже, че социалистите са си подсигурили подкрепата на ДПС, но засега се очертава, че няма да могат и без ухажване на "Атака". Партията на Волен Сидеров обаче е обект на желание и от страна на ГЕРБ, тъй като й остава единственият шанс за втори управленски мандат. В ситуация като тази националистическият лидер се чувства особено ценен и най-вероятно ще вдигне цената си, за да обещае депутатски гласове. "Атака" е единствената партия от прескочилите бариерата за Народно събрание, която твърди, че няма нищо притеснително в нови избори, може би окрилени от анализите на социолозите, че са големите печеливши от уличните протести. Сидеров обаче не може да не си дава сметка, че партията на неговия конкурент - Националния фронт за спасение на България (НФСБ), както е името на формацията около тв СКАТ, не попадна в парламента само защото не й стигнаха части от един процент от гласовете.

Къде са хората?

Това ще бъде най-непредставителният парламент от идването на демокрацията в България. При преброени 96% от протоколите над 24% от избирателите, пуснали гласа си, остават без свой представител в парламента. Само веднъж този процент е бил толкова висок. През 1991 г. той е близо 25%. През 1997 г. е бил 7.71%, през 2001 г. 14.49%, през 2005 - 9%, през 2009 е около 15%.

В България всяко правителство, което се води от Цар, Командир и Генерал, обикновено е последвано от разсейване на вота. Причините за това са много, но основната вероятно е смачкването на големите опозиционни партии от управляващите. Избирателите не виждат в тях алтернатива, тъй като в предходните години те рядко са били оставяни да се изявяват като такива. Така се търси нещо ново. Последното пречи за консолидиране на протестния вот и той се разпилява.

От друга страна, това е нормален политически процес - все повече хора да се асоциират с все по-малки или по-малко популярни каузи, което разбива и политическото представителство на все по-малки частици. В страна като България той е и обясним, тъй като повечето политически партии така или иначе никога не са били традиционни представители на големи обществени групи и много хора лесно сменят предпочитанията си, ако видят по-нов, по-подходящ или по-изгоден за тях политически проект.

Разпиляването на гласа обаче е и сериозен проблем. Когато прибавите към тази една четвърт гласували и немалката група негласуващи (на тези избори близо половината), огромна част от хората в България няма да се видят представени в четирите партии в парламента. Предвид взривоопасната ситуация, пред която се намираше страната само преди месеци, това може потенциално да сбъдне най-лошите страхове - да се превърне в източник на постоянна политическа криза.

Под живителната бариера

Влезлите партии със сигурност го съзнават: още при първите си изказвания ДПС и БСП заговориха за непарламентарно представени партии и експерти, които да помогнат в управлението. Как и дали ще могат да привлекат някои от гласовете под 4-те процента, остава под съмнение най-малкото защото именно там сега ще бъде най-горещо.

В дясното, което на тези избори окончателно престана да диша, вече започнаха да валят оставки. Иван Костов и цялото ръководство на ДСБ подадоха оставка, както и председателят на останките от СДС - Емил Кабаиванов. Окончателният разпад на това пространство би трябвало да представлява катарзис, от който да се появи нещо ново, но това ще е тежък процес.

Партията на Меглена Кунева в крайна сметка така и не оправда надеждите, които бившият еврокомисар повдигна на президентските избори през 2011 г. - тогава тя получи 470 хил. гласа. Сега гласовете за "Движение България на гражданите" са около една трета от този резултат, или 3,27% от гласувалите. Причините са много, но част от тях са свързани с поведението на партията й в дните на протестите и месеците преди изборите. Те първо изчезнаха от публичната сцена, а завръщането им на нея бе колебливо, неуверено и помогна за обезличаването, към което така или иначе се стараеха ГЕРБ и БСП. Много вероятно е този провал да влязат в парламента точно в момента, в който масовото недоволство търсеше нова ракета-носител, да обрече ДБГ на маргинализация.

До късно вечерта в неделя все още имаше някакъв шанс фронтът около тв СКАТ да разбърка съвсем сметките на първите четири партии в Народното събрание, защото беше най-близо до бариерата за влизане. След добрия резултат на кандидата на партията за президент Стефан Солаков на президентския вот през 2011 г. (84 000 гласа) сегашната подкрепа не би следвало да е изненадваща. Най-силните райони за фронта са в Бургас и Ямбол, но нелоши резултати има и в София област например. Потенциалът й тепърва ще се оценява, тъй като формацията съществува от малко повече от две години. Тя възникна, след като един от лидерите й - собственикът на тв СКАТ Валери Симеонов, напусна "Атака" през 2009 г,. несъгласен с решението на Волен Сидеров да подкрепи правителството на ГЕРБ. Личната неприязън между двамата стигна такива размери, че направи невъзможно предизборното обединение на националистите, което ВМРО инициира.

По темата работиха Огнян Георгиев, Елена Старидолска и Илин Станев

Горчив вкус в устата и тревога за бъдещето. Това остана след предсрочните парламентарни избори, които приключиха вчера.

След една безпрецедентно грозна кампания, пълна с тайни записи от скандални разговори, обвинения в незаконно подслушване, скандали за фалшификация на резултатите, медийни злоупотреби и с нито един смислен предизборен дебат, изборите завършиха така, както и започнаха - с объркване. Нито спечелилата партия, нито следващите две изглеждаха доволни или особено готови да говорят. Единственият, който се беше появил в НДК към 11 часа вечерта, беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се къпеше в медийното внимание и старателно моделираше образа си на национално отговорен политик, по всяка вероятност с мисъл за нови избори в недалечното бъдеще. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

61 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Не напротив има победител и това е народа.Умело отпусна юздата на за единия а на другия я придърпа.Просто има шанс за България:)

 • 2
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  народът се чувства прелъстен и изоставен !

 • 3
  n_kukaleva avatar :-(
  n_kukaleva

  Формално има победители и победени, но реално има най-вече излъгани избиратели - и тези,които гласуваха и тези,които не си направиха труда да избират! Реално няма да има стабилно правителство - значи всички са губещи!

 • 4
  ivalina_shu avatar :-|
  ivalina_shu

  проблемът на Кунева е че не можа да посочи нови лица. Това важи за всички останали партии, които са били във властта.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Изборите бяха манипулирани с помощта на хиперактивната прокуратура. Трябва да се анулират тия избори и да се насрочат нови след няколко месеца. Дотогава - прокуратурата да вкара обвиненията в съда.

  И за следващите избори да има по-нормални избори.

 • 6
  nikolayds avatar :-|
  Николай С

  Ми ако БСП-ДПС си направят коалиция, пожелавам им успех, все пак първо сме българи, а после всичко друго.
  Иначе имам много резерви към тях. Но не те са виновни за настоящия хал. Вина имат тези, които се оставиха 'скандалите' да им повлият на решението за гласуване (основно) или за кой да гласуват.
  Казано е 'по делата ще ги познаете', не по СРС-тата, не по скандалите, не по компроматите. А БСП води брилянтна кампания от техна гледна точка. Получи максимума.
  Жалко за Костов.

 • 7
  barrackbuster avatar :-?
  barrackbuster

  Надявам се на нови избори през есента. Тези за мен са нереални, не заради някакви манипулации на вота от еди кой си, а защото хората гласуваха нетрезво по емоции, СРС-та и всякакви глупости, благодарение на неосвидетелствани психопати в медиите и по улиците. Есента, когато масата изтрезнее и най-вероятно има по-малко партии в бюлетината, вотът и резултатът ще бъде по-смислен. В момента положителна коалиция за страната няма. Аз лично искам коалиционно управление, самата ни избирателна система е направена, за да няма чести централизирани кабинети, но сегашните опции са плачевни - хоризонтът червенее прекалено много.

 • 8
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  А силно се надявам, че крадците на ДПС няма да съ във властта.. Но за съжаление това е почти невъзможно да стане и България ще бъде допълнително опоскана...

 • 9
  nikolayds avatar :-|
  Николай С

  barrackbuster - точно!
  Дори и тогава да спечели БСП - поне ще е реален резултат.
  А може и 'новата' ДСБ да влезе, а и разпиления вот да се посъбере.

 • 10
  pavlov10 avatar :-?
  pavlov10

  Ами защо не дадат пресконфернция капиталистите,тези които не плащат
  или плащат мизерни заплати.Защо?Защото с Цветанов и Борисов
  могат само самодоволно да плюскат.За нищо друго не стават,а разбира
  се да крадат,там са най-добри.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK