Трима лидери подадоха оставки след изборната загуба

Иван Костов, Меглена Кунева и ръководствата на партиите им се оттеглят, същото ще направи и Емил Кабаиванов от СДС

В България поемането на отговорност от политически лидери и оставките дори след изборен разгром са твърде рядко явление. В понеделник, ден след проведените извънредни парламентарни избори, обаче това направиха не един, а безпрецедентните трима лидери, които не успяха да вкарат партиите си в парламента, както и националните им ръководства. Първи в предобедните часове в понеделник оставката си обяви лидерът на ДСБ Иван Костов, чиято коалиция с БДФ получи 2.94% от гласовете. Последва го лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Неговата формация се представи още по-слабо и взе под 2% от вота. Впоследствие дойде и новината за оставката на Меглена Кунева и ръководството на "Движение България на гражданите".

Безпрецедентните оставки едновременно на трима партийни водачи поставя в по-малка или по-голяма степен въпросителна пред бъдещето. Това важи в най-голяма степен за партията на Кунева, съставена от хора с минало в други партии и формации, докато двете десни партии са по-устойчиви и с по-дълги биографии, смятат анализаторите.

ДСБ без Костов

ДСБ насрочва национално събрание на 23 юни, когато ще бъде избрано ново ръководство, след като лидерът Иван Костов и цялото настоящо ръководство обявиха, че поемат отговорността за загубата и се оттеглят. Самият Костов декларира, че няма да се кандидатира за председателския пост. Партията ще има нов лидер и ръководство, което трябва да тръгне по нов път, какъв - ще решат новите лица, каза председателят на ДСБ и добави, че самият той ще остане и ще работи за дясната идея.

"Призоваваме всичките наши симпатизанти да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направим. Няма да се разделим, ще бъдем заедно", заяви Костов, който за пръв път от 1990 г. няма да бъде депутат.

По-рано в понеделник, че подават оставки обявиха лично и зам.-председателят на партията Радан Кънев. "Часът е 04.00 на 13 май. "Мачът свърши", ДСБ е извън парламента. Искам само да благодаря от сърце на всички, които ми помагаха. Вие заслужавахте повече. Съжалявам, ако съм ви подвел", написа Кънев в профила си във Фейсбук.

Колегата му Петър Москов също обяви във Фейсбук, че подава оставка като член на националното ръководство на ДСБ.

Кабаиванов се оттегля до 3 дни

Емил Кабаиванов заяви, че ще депозира оставката си като лидер на СДС до три дни и призова към същото цялото национално ръководство. Според председателя на партията, който се задържа на поста по-малко от година след оставката на Мартин Димитров, това е морален ангажимент. Той добави, че същото трябва да се случи и с лидерите на организацията по места.

Според Кабаиванов причината за провала на партията е, че голяма част от избирателите на СДС избрали да гласуват за ГЕРБ, за да не се разпилява гласът им.

Възможни са няколко варианта за бъдещето на СДС. Единият е – продължаваме самостоятелно развитие, следващият вариант е да водим разговори с други десни и центристки формации, за да създадем нов десен политически субект, и третата възможност е да разширим коалицията, с която в момента се явихме, коментира той пред за агенция "Фокус".

И Кунева с оставка

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева и цялото ръководство на партията също подава оставка, като причината е изборният резултат от едва 3.3% и оставането на формацията извън парламента. Решението ще бъде обсъждано следващата седмица от разширеното ръководство на партията. Кунева коментира още, че тя самата не се е кандидатирала за лидер на движението преди, няма да се кандидатира и сега, но ако националният съвет й гласува доверие, ще поеме отговорност.

"Това е изборна загуба, но не трябва да се отчайваме", заяви Кунева. Тя добави, че може да печели, но при ясни правила. По думите й ДБГ е загубило вота, защото не успели да убедят хората, че трябва да се прави политика по друг начин. Движението стартира със сравнително скромни, но обещаващи позиции след създаването му, а наблюдателите виждаха в него потенциал да достигне 15% и повече от парламентарния вот. Парадоксално, но по време на кампанията този потенциал не само не бе реализиран, но подкрепата за движението се сви с пъти, при това без да бе съпроводено от нито един сериозен скандал.

Въпросите

Нормалните десни избиратели останаха без представителство в парламента. Така коментира изолацията на малките десни формации, видима след изборите, социологът от "Скала" Цветозар Томов. Според него сега въпросът е може ли в България да възникне "цивилизована десница в близките години, от което България има страшна нужда".  Политологът Румяна Коларова от своя страна вижда "саморазрушение на дясното може би с активното съдействие на ГЕРБ".

Юрий Асланов от "Афис" заключва, че съдбата както на ДСБ, така и на "Движение България на гражданите" зависи от идейната им база - доколко е устойчива, доколко десните елити и активисти ще продължат да са привлечени към каузата на тези партии, а не към лидерите им. "Като че ли за "Движение България на гражданите", тъй като е нова и неизучена формация, трудно може да се даде прогноза как ще реагират нейните активни дейци на ситуацията. Тя е съставена от хора, които имат сложна и противоречива политическа биография, неведнъж и дваж са сменяли отбори и е трудно да се даде прогноза", смята социологът, докато оценката му за ДСБ и СДС е, че те са по-устойчиви заради по-дългата им биография.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 3
  jaddf avatar :-P
  JaddF

  Три глави тупнаха, остава сега и на Цеквон първи от рода Овчискок да му падне главицата след имунитета.

 • 4
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  Приветствено писмо на ЦК на БКП

  Ръководството на нашата партия благодари на др. костов, др. костова и др. кунева за положените огромни усилия по разбиване на нашите политически противници. Днес, БСП е по-силна от всякога.. и др. костов и др. пръмова имат огромна заслуга за това.

  Ние знаем , че в техните червени сърца има опгромно място за БКП - партията, която ги създаде като политикономисти, и Партията, в коята те неколкократно кандидатстваха.

  Много малко наши членове са направили толкова за БКП/БСП, колкото през последните години направиха др.костов и др. пръмова - създавайки илюзорна десница, отклонявайки гласове и саботирайки всеки конструктивен диалог в полза на България (но в наша вреда).

  С пионерска благодарност!

  ЦК на БСП!!

 • 5
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Явно стана модерно - лидерите на партии да стават "ПОЖИЗНЕНИ ПОЧЕТНИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ".

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  omniam avatar :-|
  omniam

  Така се прави.

 • 7
  pavlov10 avatar :-?
  pavlov10

  С оставки или без оставки не се решава нищо.Докато крадците капиталисти не ми върнат заработените с труд пари,така ще е.Какво е
  капитализма Костов?Ще те пратя при наши капиталисти да ти отговорят-
  капитализма=кражба.

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Кабаиванов и Кунева, разбира се, последваха Костов, защото са чували, че "така се прави", както е написал един от форумците.
  За Кабаиванов не знам, не ми е интересно изобщо какво става в остатъчното СДС (май само емблематичната марка остана).
  Кунева просто разиграва театър, прави се на учтива, но побърза да заяви, че ако я номинират, ще поеме отговорност.
  Костов веднъж вече си подаде оставката, което може би беше грешка, защото Надежда Михайлова съсипа една наготово получена партия. Все пак, той заяви, че остава в политиката, което аз приветствам и му пожелавам добро здраве, за да имаме поне един политик, който знае какво трябва да се прави - може пък и някой да чуе съветите му.

 • 9
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  " политиката е борба на идеи,
  А идеите се осъществяват чрез властта.
  За силата на политиците се съди по възможността им да остават на власт и да осъществяват идеите си"
  В.С.
  Чао на старите муцуни.
  Костов е противоречив ветеран, чакаме мемоари.
  Другите не ми се коментират.

 • 10
  yavor.noev avatar :-|
  yavor.noev

  За Костов малко ми е криво, за Кабаиванов ми е безразлично, а за Кунева даже се радвам - поне от тази се отърва бг политиката, да се надяваме!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход