LIVE: Денят след изборите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

LIVE: Денят след изборите

През нощта чувалите с бюлетини от секционните комисии бяха транспортирани в районната

LIVE: Денят след изборите

Само 4 партии ще влязат в новия парламент след вчерашните избори, спечелени от ГЕРБ. Лидерите на ДСБ, СДС и Движение "България на гражданите" подадоха оставки

16300 прочитания

През нощта чувалите с бюлетини от секционните комисии бяха транспортирани в районната

© Юлия Лазарова


ГЕРБ спечели предсрочните избори на 12 май, като в Народното събрание засега се очертава да влязат още три партии - БСП, ДПС и "Атака". Най-близо до бариерата от 4 процента са Националнен фронт за спасение на България и "Движение България на гражданите", но шансовете им да я прескочат са много минимални. За първи път една управляваща партия успя да спечели последователно втори избори. Но и за първи път в парламента няма да има представители на т.н автентични десни партии, след като гласовете на СДС и ДСБ не им стигат, за да влязат в Народното събрание.

Съставянето на правителство ще е изключително интересно, тъй като поне в първите часове след изборите БСП, ДПС и "Атака" обявиха, че няма как да се коалират с победителите от ГЕРБ. За първи път след победа на избори ГЕРБ не обяви намеренията си с оправданието, че ще го направи след обявяването на окончателните резултати от ЦИК. Продължаваме да следим коментирати и анализите на изборните резултати.

13:43 Паритет Най-вероятно БСП и ДПС ще имат толкова депутати, колкото ГЕРБ и "Атака" в следващия парламент - 120. Това показват последните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 100% от протоколите от страната и близо 97 на сто от чужбина.  Резултатът в България показва, че ГЕРБ получава 30.53%, Коалиция за България - 26.65%, ДПС - 11.22 на сто, и "Атака" - 7.31 процента. Най-близо до бариерата от 4 процена за влизане в парламента са Национален фронт за спасение на България - с 3.71%, и Движение България на гражданите - с 3.25 на сто.

При обработени 96.916% протокол-грами от чужбина ДПС печели 48.48%, ГЕРБ - 21.32%, Център - Свобода и Достойнство - 7.79%, Коалиция за България - 4.55 на сто. Все още не са обработени резултатите от 13 протокала от секцията в турския град Измир.

13:34 Националният фронт за спасение на България ще оспорва изборните резултати и ще иска повторно преброяване на бюлетините. Това обяви във Варна областният координатор на партията и водач на листата й за парламентарните избори Костадин Костадинов, предаде БТА. Той подчерта, че от партията ще настояват да се прегледат всички недействителни бюлетини. По думите му в момента юристите на партията работят по жалбата, която ще бъде подадена, след като ЦИК обяви официалните резултати.

"Разочаровани сме от резултата на национално ниво, но не защото не влязохме в парламента, а заради манипулацията на вота", посочи Костадинов.

Вторник, 14 май

17:21 ГЕРБ печели изборите с 30.7% ГЕРБ е печели парламентарните избори с 30.7 на сто, следват я Коалиция за България с 27.6 на сто, ДПС - с 10.45 на сто, "Атака" - със 7.4 процента. Това обявиха от Централата избирателна комисия днес след обед при 99.3% обработени протоколи от районните избирателни комисии, предаде БТА. Близо под 4-процентния праг остават Национален фронт за спасение на България с 3.75 на сто и Движение България на гражданите - с 3.26 на сто. Окончателните резултати се очаква да излязат най-късно в четвъртък.

16:05 Чакаме до четвъртък за крайните резултати Най-късно в четвъртък ЦИК ще има готовността да обяви окончателните изборни резултати, както и мандатите на партиите и коалициите, които са прескочили 4-процентната бариера и влизат в 42-то Народно събрание. Това каза на пресконференция Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия, предаде агенция "Фокус".

Резултати

ГЕРБ 30.7%

Коалиция

за България 27.6%

ДПС 10.45%

"Атака" 7.4%

"Национален фронт

за спасение на България" 3.75%

Движение

"България на гражданите" 3.26%

според ЦИК, при обработени

99.3% от протоколите

15:50 ДПС събира най-много гласове в чужбина При обработени 55.94% от протокол-грамите от секциите в чужбина за ДПС има най-много гласове - 41.3%, съобщава "Дневник". ГЕРБ събират 24.5%, а коалицията между НДСВ и партията на Касим Дал "Свобода и достойнство" - 7.41%. След тях се нареждат БСП с 5.85%, "Движение България на гражданите" с 3.31%, "Атака" с 3.25%, ДСБ с 3.05%, "Зелените" с 1.92%.

15:43 Целият национален съвет на Движение "България на гражданите" подава оставка заради изборните резултати на партията. Това обяви лидерът на формацията Меглена Кунева на пресконференция днес. Според данните на ЦИК формацията остава под 4-процентната бариера за влизане в парламента с 3.3%. Решението за оставката ще бъде обсъждано следващата седмица от разширеното ръководство на партията. Това е изборна загуба, но не трябва да се отчайваме, заяви Кунева. Тя добави, че може да печели, но при ясни правила. По думите й движението е загубило вота, защото не успели да убедят хората, че трябва да се прави политика по друг начин.

15:04 Премиерът препоръча политическите партии да не горят мостовете помежду си Изборният ден премина и приключи успешно, и спокойно що се касае до създадената от мен организация. Това се случи въпреки цялата кампания срещу изборите и действията на служебното правителство. Призовавам, политическите сили, които не са доволни от резултатите си, да не прехвърлят отговорността на служебното правителство, каза днес служебният премиер Марин Райков. По думите му хората не са се подали на манипулациите и слуховете, имащи за цел да ги демотивират да гласуват.

Той препоръча на политическите сили да не горят мостовете по между си. И беше категоричен, че ако се създаде слабо правителство, то ще потопи цялата страна. Райков изрази надежда, че с честен и прозрачен подход ще се сформира правителство, което да поеме политическата отговорност.

"Бяха тиражирани подозрения, че имало форма на манипулация на изборния ден. Такава не е имало от правителството или от който и да е представител на изпълнителната власт", увери Райков. В отговор на въпрос служебният премиер каза, че не знае на кой е печатницата, отпечатала бюлетините и тя е била избрана чрез обществено поръчка.

Липсата на публична реакция от своя в събота, след съобщението за откритите допълнителни бюлетини в печатницата Райков обясни с нежеланието си да наруши предизборното мълчание в деня за размисъл, което е можело да се изтълкува като взимане на страна.

14:00 ГЕРБ печели в големите градове Според данните от последния екзит пол на "Алфа рисърч" от вчера над 30% от избирателите в София и в областните градове са гласували за ГЕРБ. Гласовете за "Коалиция за България" са почти по равно разпределени в големите и малките населени места. 30% от гласоподавателите в селата са подкрепили ДПС. Голям процент от избирателите в София (30%) и областните градове (22%) са гласували за партия извън четирите представени в парламента.

По възрастови групи резултатите са очаквани - по-младите избиратели предпочитат ГЕРБ или партия извън първите четири, а по-възрастните - "Коалиция за България".

Спрямо резултатите от парламентарните избори през 2009 г. най-стабилни изглеждат електоратите на "Коалиция за България" и ДПС. 70% от гласувалите за ГЕРБ през 2009 г. са ги подкрепили и вчера. 18% от гласовете на "Атака" на миналия вот отиват сега за друга партия. (Партията на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България" е първа под чертата за парламента.) 14% от избирателите на "Синята коалиция" на тези избори са подкрепили ГЕРБ.

13:45 Лидерът на СДС Емил Кабаиванов също подава оставка, съобщи агенция "Фокус". СДС не успя да премине бариерата от 4% и за първи път ще остане извън следващия парламент. "Утре ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка. Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС", заяви Кабаиванов. Според последните данни на ЦИК при обработени над 96% от изборните протоколи СДС печели 1.39% от вота на българите.

11:52 Иван Костов подаде оставка от лидерския пост на ДСБ. Оттегля се и цялото национално ръководство на партията. На 23 юни ще се проведе национално събрание на партията. "ДСБ няма основание да възразява срещу изборите. Съжаляваме за резултатите. Те са силно разочароващи. Насрочваме национално събрание на партията на 23 юни, на което нашето ръководство подава оставка и ще бъде избрано ново", заяви на пресконференция Костов.

На въпрос дали е възможно да се кандидатира отново за лидер на ДСБ, Иван Костов каза: "Нов лидер, не ми задавайте този въпрос. Той е неуместен. Нов лидер означава нов лидер. Новото ръководство трябва да тръгне друг път, какъв – то ще ви отговори".

На въпросите как трябва да се развие дясното от тук нататък и каква ще е политиката на ДСБ занапред, той отвърне, че на тези питания трябва да се насочат към новото ръководство, което ще бъде избрано през юни. Със сигурност обаче това трябвало да е нов път.

"Партията не може да участва с коалицията с БСП - това е невъзможно", каза той по темата с евентуално програмно правителство, каквото предложение снощи направиха лидерите на социалистите Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан. Според него за каквато и да било коалиция с левицата не може и дума да стане. "За такива преговори политически и прочее – това така не се прави, защото те ще рискуват да направят правителство от типа на Беров, което да продадат като програмно, а резултататът ще е печален като навремето", аргументира се Костов. Според него резултатът от изборите не обещава излизане на България от кризата.

11:48 Шест партии извън бъдещия парламент ще получат държавна субсидия, тъй като са спечелили поне 1% от вота на българските граждани през вчерашния изборен ден. Това става ясно от данните на ЦИК при обработени над 96% от протоколите. Две от партиите - "Национален фронт за спасение на България" с лидер Валери Симеонов и "Движение България на гражданите" с лидер Меглена Кунева според резултатите са близо до 4-процентната бариера за участие в следващото Народно събрание, но не получават необходимия брой гласове. Резултатите им от съответно 3.7 и 3.2% от вота на българите обаче им осигуряват държавна субсидия. Финансиране ще получи още партия "Ред, законност и справедливост" с резултат от 1.69% от вота, ВМРО с резултат от 1.91 на сто и партия ЛИДЕР с 1.69 на сто. Последната в списъка партия, която покрива изискванията за получаване на субсидия, е "Глас народен" с лидер музиканта Светослав Витков.

Още три коалиции са преминали бариерата от 1% - "Демократи за силна България- Български демократически форум", СДС и обединението между НДСВ и партията на Касим Дал "Център - Свобода и достойнство". Те обаче няма да получат финансиране, тъй като при коалиции то се полага само на онези съюзи, получили поне 4 на сто от вота на избирателите, какъвто резултат не достига никой от тях.

В София и другите големи градове Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора първа по резултат е ГЕРБ.

ГЕРБ спечели предсрочните избори на 12 май, като в Народното събрание засега се очертава да влязат още три партии - БСП, ДПС и "Атака". Най-близо до бариерата от 4 процента са Националнен фронт за спасение на България и "Движение България на гражданите", но шансовете им да я прескочат са много минимални. За първи път една управляваща партия успя да спечели последователно втори избори. Но и за първи път в парламента няма да има представители на т.н автентични десни партии, след като гласовете на СДС и ДСБ не им стигат, за да влязат в Народното събрание.

Съставянето на правителство ще е изключително интересно, тъй като поне в първите часове след изборите БСП, ДПС и "Атака" обявиха, че няма как да се коалират с победителите от ГЕРБ. За първи път след победа на избори ГЕРБ не обяви намеренията си с оправданието, че ще го направи след обявяването на окончателните резултати от ЦИК. Продължаваме да следим коментирати и анализите на изборните резултати.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  mitkovasilev avatar :-P
  Митко Василев

  Добре е, почваме с Иван Костов :)
  Оставката щеше да му свърши работа, ако беше подадена преди изборите, но пък тогава пича нямаше да е шеф на нищо. Сега има нищо и не иска да му бъде шеф. Класика.

 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya

  -----Съставянето на правителство ще е изключително интересно-----
  За едни интересно, за народа трагично.
  ----------------------
  „След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него" - това са думи на Чърчил по повод бомбардировките над София, нека умните глави помислят в-у тях, и нека им бъде по- малко интересно. Политиците да помислят малко и за народа щото народа надигне ли се повторно, то този път няма да е с хиляди.

 • 7
  joo45307746 avatar :-|
  joo45307746

  Цялото правитество и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същто важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-гупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продилжават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицирани, важно е че са корумпирани.

 • 9
  bateVal avatar :-(
  bateVal

  Явно представителната извадка от българския народ се състои от комунисти, турци, мутри, милиционери и олигофрени-националисти ....

 • 10
  bozkata avatar :-(
  bozkata

  Напред, към "светлото" социалистическо МИНАЛО!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK