Съдът окончателно: Лифтът на Платото в Банско е незаконен

Лифтът е незаконен, а гората е изсечена

Съдът окончателно: Лифтът на Платото в Банско е незаконен

Екоминистерството и концесионерът "Юлен" са нарушили три закона и Плана за управление на Пирин

Десислава Лещарска
14646 прочитания

Лифтът е незаконен, а гората е изсечена

© Надежда Чипева


С днешното решение ВАС определя как ще се тълкуват всички спорове, свързани с концесионера "Юлен".

Екоминистерството е позволило през 2010 г. изграждане на 4-седалков лифт на Платото в Пирин в нарушение на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин. Това е окончателното решение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), публикувано в сряда.

Делото е по жалба на Асоциация на парковете в България от 2011 г. Организацията атакува пред ВАС решение на бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, с което е съгласувано инвестиционно предложение на "Юлен" АД за подмяна на два влека на Платото с един 4-седалков лифт. Съоръжение излиза извън границите на двете стари, а долната и горната му станция са в зони, където строителството е категорично забранено, се посочва в жалбата на асоциацията. 

Лифтът е без задължителните екологични оценки


Инвеститорът го представя като "ремонт" на съществуващите влекове, но всъщност става въпрос за нов строеж с дължина над 1000 м, който е извън обхвата на концесията и извън зоната за строителство, определена с План за управление на Национален парк "Пирин". Долната станция на новия лифт е на над 203 метра извън обхвата на законно ползваната площ, а горната – на повече от 119 м от границата на концесията, се посочва в мотивите на съда. Днешното решение определя как ще се тълкува договорът с "Юлен" и всички инвестиционни предложения на концесионера за срока на контракта до 2031 г., гласи прессъобщение на ВАС, публикувано след решението. 
МОСВ е позволило строежа, без да изисква задължителните в случая оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост с екомрежата "Натура". Строежът е довел до унищожаването на близо 5 дка растения – храсти, клек, бяла и черна мура и т.н, твърдят екозащитниците. В прессъобщението на ВАС от сряда пък се посочва, че произволното тълкуване на концесионния договор и устройствения план на защитената зона в планината е потенциална заплаха за "над 1000 ха вековни гори в Национален парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост".

Обрат
Решението на 5-членния състав на ВАС от сряда с председател Надежда Джелепова всъщност е обрат на 180 градуса в хода на делото, тъй като на 16 януари тази година тричленен състав на същия съд постанови, че "обжалваното решение е издадено от компетентен орган, в надлежна форма, при спазване на административнопроизводствените правила, в съответствие с материалноправните разпоредби и с целта на закона, поради което не са налице основания за отмяната му".

Коалицията "За да остане природа в България" заяви след решението през януари, че "съдът не само легитимира нарушенията на концесионера, но и обрича съдбата на целия национален парк". "Ненормално е в една правова европейска държава публично да се оспорва еднозначно решение на съда. Явно това е поредният опит да се опорочи една от доказано добрите концесии в България", коментира от своя страна адвокатът на "Юлен" Петър Петров. Той нарече природозащитниците "псевдоеколози с неясни и неверни тези, които използват настроенията на няколкостотин млади хора за користни цели". 
Решението на 3-членния състав на ВАС е неправилно, е окончателното заключение на по-горната инстанция на съда. Предишното е отменено, така както и решението на министър Нона Караджова от август 2010 г., с което е съгласувано инвестиционното предложение на концесионера на ски зона Банско - "Юлен" АД, за изграждане на лифта на Платото. Съдът посочва, че "явното противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия сочи на недопустимост на неговата реализация".
След като съгласувателното решение на МОСВ за лифта е окончателно отменено от съда, същото може да се случи и със строителното разрешително, при положение обаче, че прократурата го атакува (както се случи с незаконния комплекс "Златна перла"). Едва след това Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) може да постанови събаряне на съоръжението. 

"Спечелихме, но гората е изсечена"

"Не сме мислили в посока да атакуваме строителното разрешително за лифта", коментира пред "Капитал" Тома Белев от Асоциация на парковете в България. "За нас е важен принципът. Съдът ясно показа, че споровете с "Юлен" ще се разглеждат в светлината на днешното решение, а концесионерът ще трябва да се съобразява с плана за управление на парк "Пирин", допълни Белев. Предложението на община Банско (акционер в "Юлен" АД) за промяна в плана, предвиждащо строителство в планината на по-голяма територия от сега определената, все още не е минало на одобрение от всички институции.
"За нас по-голям проблем е практиката с издаване на заповеди за предварително изпълнение на инвестиционни предложения, използвана от Нона Караджова и предшественика й Джевджет Чакъров. С такава заповед бившият екоминистър позволи изграждането на лифта на Платото и днешното решение няма да върне изсечената гора", каза още Тома Белев. 


Пред "Медиапул" Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда в правителството на ГЕРБ и в служебния кабинет, заяви, че не е запозната с решението и затова няма да коментира, докато не го прочете. Екоминистерството, което само по-рано беше установило, че при изграждането на новия лифт на Платото концесионерът е надхвълрил отредената му площ, впоследствие започна да твърди, че става въпрос за разминаване на терените в различните документации. 

С днешното решение ВАС определя как ще се тълкуват всички спорове, свързани с концесионера "Юлен".

Екоминистерството е позволило през 2010 г. изграждане на 4-седалков лифт на Платото в Пирин в нарушение на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин. Това е окончателното решение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), публикувано в сряда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • 1
  colector avatar :-P
  V.Klishev

  "Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) може да постанови събаряне на съоръжението"

  Не знам дали ще повярвам дори ако го видя с очите си.

 • 2
  goa_head avatar :-|
  goa_head

  Не виждам смисъл да се събаря изграденото (най-вече с оглед реално заетата площ/земя от съоръжението).

  Но една СОЛИДНА глоба е задължителна (възпитателен характер) ;)

 • 3
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Глоба трябва - например, едни 50% от приходите на лифта би било доста добре, което сигурно отговаря на 10% от приходите от карти на Юлен; ще ми се да го видя и за незаконния лифт до седемте езера в Рила.

 • 4
  atreu avatar :-|
  atreu
  • -139
  • +12

  Искат да скапят Банско... това вече е видно. Да вземат хляба на хората и да смачкат целия град. Явно от Пампорово много им завиждат, че световните звезди като Томба започнаха да говорят за нас.

 • ПАВЛА

  [quote#0:"статията"]С изграждането на новия лифт през 2010 г. "Юлен" са нарушили Закона за опазване на околната среда [/quote]
  За пореден път! Тия са не за затвор, ами не знам за къде!

 • 6
  kaka_mara avatar :-|
  кака мара

  [quote#4:"atreu"]Искат да скапят Банско... това вече е видно. Да вземат хляба на хората и да смачкат целия град. Явно от Пампорово много им завиждат, че световните звезди като Томба започнаха да говорят за нас.
  [/quote]

  atreu, ти не си в час!

 • 7
  atreu avatar :-|
  atreu

  До коментар [#6] от "кака мара":

  Баш съм си в час да ти кажа. Писна ми ог пълните глупости на "зелените". Само 1 факт. В Пирин гората е млада и няма вековни дървета!

 • 8
  gope avatar :-|
  Gopeто

  До коментар [#4] от "atreu":Банско си го скапахте вие, като позволихте малоумно строителство. А Томба за пари е готов и кючек да играе на Цеко Минев.

 • 9
  atreu avatar :-|
  atreu

  До коментар [#8] от "Gopeто":

  Стига с глупостите, моля... Звезди идват в България, а на нас не ни дреме.

 • 10
  dun avatar :-|
  dun

  какво стана сега - пак "зелените талибани" се оказаха ЕДИНСТВЕНИТЕ които са защитавали спазването на закона, докато национални и местни институции + прокуратура + инвеститори взаимно са се подрепяли и замазвали следите за да извършат престъпление !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход