С европейски средства ще се възстанови пазар "Връбница" в София

Общинското дружество, което стопанисва обекта, планира реконструкцията на още две тържища

В бъдеще е възможно върху козирката на пазара да се поставят фотоволтаични панели, които да осигуряват нуждата му енергия.
В бъдеще е възможно върху козирката на пазара да се поставят фотоволтаични панели, които да осигуряват нуждата му енергия.    ©  "АДА" ООД
В бъдеще е възможно върху козирката на пазара да се поставят фотоволтаични панели, които да осигуряват нуждата му енергия.
В бъдеще е възможно върху козирката на пазара да се поставят фотоволтаични панели, които да осигуряват нуждата му енергия.    ©  "АДА" ООД
Финансирането на реконструкцията е осигурено чрез кредит по фонд JESSICA на стойност 1 млн. лв.

"Идеята се зароди от независещи от нас обстоятелства, тъй като през 2010 г. строежът на метрото в посока "Надежда" - центъра и построяването на станцията "Бели Дунав" наложи пазарът да бъде разрушен", така описва началото на проекта за реконструкцията на софийското тържище "Връбница" изпълнителният директор на "Пазари Север" Райна Александрова. Общинското дружество стопанисва пазарите в няколко района на София - "Надежда", "Младост", "Овча купел", "Подуяне", "Оборище" и "Ботунец".

По думите на Александрова пазарът е бил почти нов, с територия от 4 дка, но след построяването на метрото тази площ е редуцирана до 1 дка. "След тези обстоятелства бордът на директорите взе решение да възстановим пазара, като същевременно с това се предложи и едно съвременно обновяване на мястото", допълва Александрова.

Осъществяване на идеята

Въпреки желанието на дружеството да ремонтира пазара на практика се оказва, че това не е толкова лесно. "Отне ни две години само за да подготвим документацията, разрешението от Столичния общински съвет и проекта", казва изпълнителният директор. Така едва в началото на тази година общинското дружество кандидатства с искане за кредит чрез Фонда за градско развитие на София по европейската инициатива JESSICA в размер на 1 млн. лв.

По думите на Райна Александрова дружеството вече има разрешение за строеж, но има още няколко стъпки, които трябва да бъдат направени. "Очакваме финално одобрение за договора от управляващия орган на фонда и Столичния общински съвет, като междувременно сме готови с документацията за обявяване на обществена поръчка за изпълнител", казва Райна Александрова. Според нея процедурата ще отнеме около три месеца, а строежът ще започне в края на тази година. "Надяваме се новият пазар да отвори врати през април следващата година", допълва директорът на "Пазари Север".

Нов облик на пространството

Проектът за модернизирането на пазар "Връбница" е разработен от екип на архитектурно-дизайнерската агенция АДА. Целта, която е поставена пред проектантите, е мястото да се обнови, но същевременно да запази своите стари функции. Общата площ, която ще бъде реконструирана, е 1.5 дка, като най-скъпата част от проекта е подмяната на инженерната инфраструктура и масивният навес, чиято структура наподобява силует на дървета. "Покритието му направено така, че да бъдат поставени фотоволтаични панели при бъдещо развитие на проекта, които ще осигурят самостоятелно захранване с електричество на пазара", каза Райна Александрова.

Търговските обекти ще бъдат 22, като материалите за съоръженията ще са от дърво, стъкло и метал. Освен павилиони за храни, дрехи и промишлени стоки са предвидени кафе с тераси, ресторант с 36 места и сервизни помещения. Същевременно ще бъдат изградени амфитеатър и публична сцена за обществени мероприятия, до които ще бъдат разположени два екрана за визуализация. Ще бъдат изградени и елементи от градския дизайн – осветителни тела, маси, пейки, тоалетно помещение, кошчета и места за отдих.

В момента има открити места за сметосъбиране, но след реконструкцията това ще бъде променено. "Ще изградим специално помещение, което няма да допуска разнасянето на боклука, както се случва в момента", допълни Александрова.

В процес на работа

От "Пазари Север" подготвят още два проекта за обновяване на тържища – Цветната борса в жилищен комплекс "Надежда 4" и "Зоопазар-Оборище" в квартал Подуяне. "Идеите са одобрени от Столичния общински съвет и в момента са на етап издаване на виза за проектиране", казва Райна Александрова. И за тези два проекта от столичното дружество възнамеряват да кандидатстват за финансиране по фонда JESSICA. По думите на Александрова подготвителната документация ще отнеме около три месеца, тъй като в територията на пазара за животни има частни имоти, които общината е разпродавала преди години.

Борсата за цветя ще бъде разположена на 3.5 дка, в които ще има търговски помещения, открити площи и голям навес. Ще бъдат обновени зелените площи и изградено място за изложба на растителни видове. "Този проект не е голям, но според нашите наблюдения е от социално значение за хората, които ползват пазара", казва изпълнителният директор.

Пазарът за животни съществува от 1953 г. и оттогава не е ремонтиран. В момента той работи само в събота до обед и на него се продават от селскостопански до екзотични животни. Разположен е на територия от 5 дка, като идеята на дружеството е да се изградят търговски съоръжения, паркинг, специализирани павилиони за екзотични животни и музей на домашния любимец. "Ще обособим и място за атракции върху специална настилка, където ще бъде възможно посетителите на пазара да разхождат и разглеждат различните видове животни", допълва директорката на "Пазари Север".