(Не)възможното правителство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

(Не)възможното правителство

(Не)възможното правителство

Политическата изолация на ГЕРБ отвори пътя за широка коалиция между БСП, ДПС и "Атака"

Велина Господинова, Елена Старидолска
25428 прочитания

Когато Пламен Орешарски и Румен Овчаров дойдоха в редакцията на "Капитал" дни преди изборите, за да обяснят основните предложения на БСП в икономиката, сред въпросите имаше и такъв: "Кое е заглавието, което бихте искали да прочетете във вестника след четири години?"

Овчаров предложи вариант, допълнен от Орешарски, който пишеше отговорите на един лист, но се спря, когато стигна до "етикета" на кабинета. "Поредна четвърта година на рекорден растеж на правителството на националното спасение. Или съгласие?", попита кандидатът на БСП за премиер. "Спасение", категоричен беше Овчаров. Още преди месеци, когато неофициално вече се знаеше, че Орешарски ще е предложението на социалистите за следващ премиер, той неведнъж е коментирал, че би приел да оглави кабинет на "спасението", стига хората да искат да бъдат спасени.  

Не е ясно дали хората искат точно да бъдат "спасени", но резултатите от изборите дават възможност проектът на Сергей Станишев за широка коалиция да изглежда все по-реален. ГЕРБ получи най-много гласове на изборите, но изпадна в изолация и по всичко личи, че през следващите седмици едва ли ще намери общ език с някоя от другите партии в парламента. Всички те, изглежда, ще застанат зад идеята за програмно/експертно правителство - формулировка, която може би ще послужи на БСП, ДПС и "Атака" да се обединят в парламента.

Спекулациите, че ГЕРБ веднага ще остане в опозиция, към които се добавяха и призивите на социалистите бившите управляващи дори да не правят опит за кабинет, бяха разсеяни в четвъртък от Бойко Борисов. След четири дни мълчание той обяви, че е избрал две стратегии - ГЕРБ да обжалва изборите заради нарушения в деня за размисъл и в същото време да предложи правителство на малцинството с ясното съзнание, че то няма да мине.

Трите останали формации - БСП, ДПС и "Атака", всяка по различни причини, имат полза от съставяне на правителство, дори цената за това да е отказ от основни обещания в кампанията, което в дългосрочен план най-вероятно ще им се отрази негативно. Затова аргументацията им сега освен паническото им дистанциране и от най-малкото подозрение за формиране на коалиция трябва да е ясна и откровена. Иначе с намигване социологът Живко Георгиев има обяснение каква е разликата между двете формули - "коалицията е брак, а другото е съжителство без брак, важното е да се получи домакинство".  

Защо ГЕРБ не може

В момента бившите управляващи са толкова сами заради последствията от политическото им поведение през последните четири години.

"Няма как "Атака" да подкрепи ГЕРБ. Не може някой, който те е излъгал, измамил и извършил куп подлости срещу парламентарната група на "Атака", да получи подкрепа", каза лидерът на националистите. Причината за завоя на Сидеров, който безрезервно подкрепяше кабинета на Бойко Борисов през първите две години от управлението, е, че в предишния парламент до голяма степен разцеплението на парламентарната група на "Атака" беше продуцирано от ГЕРБ. Напусналите групата на Сидеров депутати декларираха принадлежност към ГЕРБ и получаваха държавната си субсидия чрез формацията на бившите управляващи. Всъщност Борисов сега плаща цената за това да бъде независим от понякога крайните искания, които могат да се чуят от "Атака", както и за доста спорния метод, който използва, за да си осигури мнозинство - народните й представители бяха буквално купени чрез парите на данъкоплатците.

В предишния парламент ГЕРБ прекъсна и всякаква възможност за някакъв вид партньорство с ДПС. Формацията на бившите управляващи провеждаше доста агресивна политика към активистите на движението в смесените региони и най-вече в Кърджали. А словесните престрелки между бившия лидер на ДПС Ахмед Доган и бившия премиер стигнаха до грозни обиди. В последния си доклад като председател Доган посвети цяла глава от доклада си на Борисов, като го нарече диктатор. При подаването на оставката на правителството пък Борисов обвини Доган от парламентарната трибуна в заговор за убийството му.

За изолацията, в която изпадна ГЕРБ след изборите, призна и самият Борисов. Той се оплака, че след вота нито една партия не го е поздравила за победата и не е поискала да разговаря с него като победител за съставянето на евентуално програмно правителство. "Ако бяха дошли, можех да убедя нашите избиратели, че такъв кабинет е добър за България", каза Борисов.

От тази гледна точка предложението на Бойко Борисов за експертно правителство на малцинството изглежда обречено на неуспех. Закъсняло е и решението му в проектосъстава на кабинета да не бъде включен бившият вицепремиер Цветан Цветанов. В предишния парламент различни политически сили искаха оставката му и ако още тогава Борисов беше предприел действия поне да ограничи властта на тогавашния министър на вътрешните работи, до голяма степен щеше да си спести изолацията сега.

На неуспех е обречен и втория ход, който ГЕРБ се канят да предприемат - да поискат касиране на парламентарните избори заради нарушаване на деня за размисъл. Нито една политическа сила досега не е искала изборите за Народно събрание да бъдат касирани, а и това е много трудно да се направи, защото трябват солидни доказателства, че вотът на избирателите е подменен. Очевидно целта на подобна стъпка е по-скоро да създава шум в системата, отколкото реални резултати. Иначе от предсрочен вот най-голям интерес има точно ГЕРБ. Tе разполагат с достатъчен финансов ресурс чрез държавната субсидия, която получаваха, за да финансират още една кампания. В новия парламент бившите управляващи не могат да разчитат и на тактиката си от предишното Народно събрание за привличане на независими депутати. Парламентарните групи на БСП и ДПС са монолитни и едва ли ще се намерят желаещи за това. Единственият донор на допълнителни гласове биха могли да станат депутатите от "Атака". Те обаче ще са недостатъчни на ГЕРБ, за да успее да направи мнозинство.

Защо БСП, "Атака" и ДПС могат

На този етап от всички възможни варианти най-реалистичен изглежда съставянето на т.нар. програмен политико-експертен кабинет (новата формулировка отново е на социалистите) с подкрепата на БСП, ДПС и "Атака". "Нямаме намерение да правим коалиция, а да търсим подкрепа за програма. И не става дума за правителство на БСП за съжаление, но ние ще поемем отговорност като мандатоносители", обясни Сергей Станишев.

Дотук планът се очертава така - социалистите и хората на Лютви Местан предлагат в състава му експерти, желателно е да не са политически лица, и също така, ако може, част от тях да са от извънпарламентарни партии или представители на неправителствени организации, а националистите подкрепят съставянето му и някои политики, но не непременно всичко. "Това не е лоша позиция, позволява им хем да са национално отговорни, хем да са в опозиция", коментира Живко Георгиев.

Хоризонтът на кабинета в началото ще е разчетен за една или две години, а след това да има отново предсрочни избори заедно с европейските или следващите местни. Междувременно обаче може да се намерят аргументи и предпоставки за по-дълъг управленски живот - ако в кратки срокове покажат резултати, ако започнат процеси на разпад в ГЕРБ или "Атака", или пък дори ако Националният фронт за спасение на България (НФСБ, или както е известен - партията на тв "Скат") на Валери Симеонов успее да касира частично някои депутатски мандати и влезе в парламента.

Трите формации опаковат готовността си за подобен вариант със сходни аргументи. "Ние сме готови да започнем незабавни разговори с политическите партии, с протестиращи, с НПО, със синдикални и работодателски организации за спасителната програма за България, която ще даде стабилност, промяна, прозрачност, решаване на спешните проблеми на хората. Всичко друго е безотговорно", твърди Станишев, според когото още едни избори съвсем скоро са възможност за запазване на статуквото и оставането на ГЕРБ на власт чрез Б отбора им, който той вижда в лицето на служебния кабинет.

Лютви Местан пък казва, че "ГЕРБ са в тотална изолация, в заслужена изолация и практически верният прочит на вота на българските граждани предполага да се търси формула за съставяне на правителство извън доскоро управлявалата партия". Пред БНТ той коментира още, че "сега не е време нито за еднопартийни кабинети, нито за коалиционни съглашения. Сега е време за намирането на друга, наистина нова формула за управление на страната, която формула да включва интелектуалния потенциал на цялата нация", и говори за политическата зрелост, която трябва да надделее над теснопартийните интереси.

"Атака" ще има контролна функция, ще държим за прозрачност на всичко. Ако има касиране на изборите, на първо място ще спечелят ГЕРБ, защото ще потънат изборните нарушения. Полза ще имат и някои малки партии, които имат за цел да накъсват вота. Такива, които наричат българския народ "лумпени", защото не е гласувал за тях", заяви от своя страна Волен Сидеров. В няколко изявления за медиите Валери Симеонов нарече избирателите на Сидеров лумпени, защото са гласували за него не заради патриотичната кауза, а заради популистки обещания като минимални заплати от 1000 лв. и пенсии от 500 лв., и призиви за поголовна национализация. 

Ясно е и още нещо -  за да избягат от упреците, че заради властолюбие или егоистичен интерес ДПС и "Атака" са готови да си сътрудничат, въпреки че са антиподи, и двете формации твърдят, че помежду им няма да има диалог. От една страна, екип от БСП говори с представители на националистите, от друга - комуникацията между "Позитано" 20 и "Стамболийски" 45А става на лидерско ниво.

"ГЕРБ умее да създава у останалите общи политически интереси", коментира Живко Георгиев. Според него БСП и "Атака" разработили първите "модуси на съвместност" още по време на референдума за АЕЦ "Белене" в началото на 2013 г., след като Сидеров "налучка една вярна тоналност с цената на доста лозунги и каузи, които се пресичат с БСП".

БСП не иска нови избори веднага, защото ще бъдат подготвени от същата администрация, същите областни управители, същия състав на МВР и според социалистите е много вероятно да възпроизведат сходен на сегашния резултат. Подобни са и интересите на ДПС, които освен това на изборите от 12 май калкулираха над 150 000 гласа по-малко от получените през 2009 г. "Атака" пък вече се усеща застрашена от набиращата мощ партия на тв "Скат". Идеята да се привлекат представители на партии под чертата за влизане в Народното събрание ще осигури частично спокойствие и легитимност на подобен кабинет, за да се избяга от усещането, че правителството е тясно представително за обществото. Лимитираният му хоризонт във времето е също "жест на по-голяма честност към всички, които останаха непредставени, жест към суверена, който не даде ясен мандат за съставяне на правителство", твърди Георгиев. Освен това по презумпция програмното правителство има краен брой приоритети.

"Идеята да се разчита само на мнозинство от БСП, ДПС и "Атака" е обречена на провал. Далеч по-стабилен вариант е едно правителство на БСП и ДПС с инцидентна подкрепа от "Атака" и ГЕРБ по специфични въпроси. Тази инцидентна подкрепа може да мине под рубриката "отговорна опозиция", твърди политологът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов. Според него вариантът би запазил идентичността на основните партии, би укрепил донякъде разделението ляво, дясно, националпопулизъм - все пак някаква (минимална) рационалност би останала в системата. След правителство на БСП, ДПС и "Атака" всичко вече би било възможно и партиите съвсем ще се превърнат в празни етикети.

Какво ще правят

Програмата, за която социалистите ще търсят подкрепа, известна вече като плана "Орешарски", все още има неясни очертания. В последните дни и от изказване на изказване на Сергей Станишев на бившия финансов министър се прехвърля все по-голяма отговорност, без формално той да е излъчен от БСП, нито да е получил някаква друга легитимност. Според председателя на БСП Орешарски "ще е водещата фигура в диалога и разговорите" с партньорите. Предизборната платформа на левицата вече не е на преден план. Най-вероятно между нея, "плана "Сидеров" срещу колониалното робство" и идеите на ДПС за управление ще се намери най-малкото общо кратно.

Според Станишев БСП няма да отстъпи от основни принципи и ангажименти - създаване на условия за икономическо развитие, прозрачна държавност, подкрепа за дребния и средния бизнес, създаване на работни места, защита на майчинството и децата, програма за младежката заетост. Приоритетите, които "Атака" изброява, са идентични. Една от първите мерки например би била въвеждането на тарифа за по-евтин ток при ограничена консумация.  

Даниел Смилов намира, че БСП и ДПС не искат да поемат отговорност в ситуацията, защото най-малкото е можело "да опитат поне първия път на конституционната рулетка да предложат правителство". "Тук идваме обаче отново до липсата на действителна алтернативна управленска програма, в която самите БСП да си вярват. Впечатлението е, че и те не са убедени в основните мерки, които предлагат – отмяната на плоския данък и строежа на АЕЦ "Белене". Поне Орешарски не е убеден в тях", твърди политологът. Затова според него БСП и ДПС като че ли се борят за друго "служебно" парламентарно избрано правителство, което да изкара поне до следващата пролет и новите избори.

Преди политическата мъгла да се изясни обаче и да има избрано правителство, предстоят още няколко динамични седмици. Президентът най-вероятно ще свика Народното събрание до десетина дни, а после то трябва да избере ръководство и да приеме правилник за работата си. Едва след това ще се сформират парламентарните групи, а най-голямата от тях ще предложи кандидат за министър-председател, който ще получи мандата за съставяне на правителство от Росен Плевнелиев. Ако се работи стегнато, най-ранният срок за съставяне на кабинет е в средата на месец юни.

Междувременно нивото на политическа истерия едва ли ще намалява. Дори напротив - битката за властта вероятно ще става още по-ожесточена, ще има нови скандали и опити за обрати. Теоретично е възможно дори конструкцията на Сергей Станишев да не се реализира. Към момента обаче изглежда, че тя по-скоро ще получи политическа плътност - поне за известно време на сцената ще излезе "експертното" правителство на БСП, ДПС и "Атака".

По темата работи и Йово Николов

 

Кой и как може да иска касиране на изборите

Според Изборния кодекс "кандидатите за народни представители... могат да оспорят законността на изборите за народни представители или избора на народен представител в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите". Оспорването се прави пред Конституционния съд, който може да бъде сезиран само от органите, посочени в конституцията - президентът, Министерският съвет, главният прокурор,  председателите на Върховния административен или Върховния касационен съд и 1/5 от народните представители.

Главният прокурор вече изрично заяви, че няма да поиска касиране на изборите, а от изказването на президента и служебния премиер също може да се направи такова заключение.  Остават три варианта - ВКС, ВАС и 1/5 от народните представители. Последният е възможен, ако до една седмица след обявяването на резултатите от ЦИК има функциониращ парламент.

Остават двете върховни съдилища. Решението там обаче се взима от общото събрание на съдиите във ВКС или ВАС, а не еднолично от председателя на съда (доколкото ръководителят на ВАС Георги Колев никога не е крил симпатиите си към ГЕРБ и обратното). В петък бившият вътрешен министър Цветан Цветанов направи тълкуване на конституцията и закона и отсече: "Главният прокурор не може да ни откаже. Той е просто пощенска кутия. Не виждам на какво основания всички ще ни откажат да ни внесат искането в КС." Становището на Цветанов намира опора в практиката на КС (която, както знаем, е задължителна за всички освен за самия КС, който многократно е оспорвал собствените си решения) по делото 10 от 2009 г., когато главният прокурор Борис Велчев (днес член на КС) действително придвижи като пощенска кутия искането за касиране на изборите. Още при образуването на делото обаче тогавашният председател на КС Румен Янков написа особено мнение, че институциите по чл.150 от конституцията (които могат да сезират КС) не са, ако използваме тази метафора, пощенски кутии и не може безкритично да придвижват исканията, а трябва да се произнесат по въпроса дали са подкрепени от достатъчно доказателства и т.н. Подобно становище изразиха и двама от настоящите членове на КС - Благовест Пунев и Румен Ненков. При това положение единствената възможност за сезиране на Конституционния съд е едва след като се конституира 42-то народно събрание 48 депутати от ГЕРБ да направят искане за касиране на изборите. Жалбата в КС не спира изпълнението на решението на ЦИК за резултатите от изборите - кои партии и депутати влизат в Народното събрание, и то може да започне работа и да избере правителство. "По принцип касиране е възможно, но трудно, смята специалистът по конституционно сравнително право Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Възможно е партиите да поискат касиране на избора на цяла парламентарна група. Това обаче може да стане много трудно. Ще трябва да се извадят аргументи, че ситуацията в деня за размисъл е повлияла на избора на депутатите като цяло, което на практика е почти невъзможно, смята Смилов. Освен това трябва да се докаже, че това е променило съотношението между партиите, смята той.

Случай на частично касиране имаше през 2010 г., когато КС отменени някои от резултатите, като се мотивира с нарушения в изборната процедура. В интервю за в. "24 часа" професорът по право и бивш депутат Александър Джеров казва, че "формално изборите бяха проведени редовно. Осигури се на гражданите да изразят волята си. Няма оплаквания от секционните комисии, че са направени някакви изключителни нарушения. От ЦИК казаха, че всичко е било в реда на нещата". "Мисля, че нищо не може да стане, смята юристът. Абсолютно нищо. Защото каквото и да стане, то ще бъде в рамките на констатиране на някакви нарушения. А те се заявяват в изборния ден. Това, което стана в съботния ден, в деня за размисъл, бих нарекъл безобразие."

Най-вероятното правителство ще е бледа (Сергей Станишева - в средата) сянка на желанието на избирателите, изразено на 12 май
Фотограф: Надежда Чипева

Когато Пламен Орешарски и Румен Овчаров дойдоха в редакцията на "Капитал" дни преди изборите, за да обяснят основните предложения на БСП в икономиката, сред въпросите имаше и такъв: "Кое е заглавието, което бихте искали да прочетете във вестника след четири години?"

Овчаров предложи вариант, допълнен от Орешарски, който пишеше отговорите на един лист, но се спря, когато стигна до "етикета" на кабинета. "Поредна четвърта година на рекорден растеж на правителството на националното спасение. Или съгласие?", попита кандидатът на БСП за премиер. "Спасение", категоричен беше Овчаров. Още преди месеци, когато неофициално вече се знаеше, че Орешарски ще е предложението на социалистите за следващ премиер, той неведнъж е коментирал, че би приел да оглави кабинет на "спасението", стига хората да искат да бъдат спасени.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

193 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • -15
  • +182

  Коалиция от БСП, ДПС и Атака звучи като орел, рак и щука!

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • -24
  • +174

  "Широката" коалиция на БСП, ДПС и Атака ще бъде точно като добре познатата тройна коалиция на Станишев - опасна за икономиката, че и за цялостната политика на страната, но и съвършено безотговорна (особено, ако Орешарски е готов да си подаде оставката по всяко време, а "троицата" със сигурност ще е готова да си измие ръцете с него и/или с обвинения помежду им).

  http://polit-analizi.blogspot.com/

 • 3
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • -42
  • +184

  Сега ще видите - 12-18 месеца бурен растеж, благодарени на щедрото раздване на пари от държавата.. и после катастрофата ще е тотална..

  Ще плачете да имате зимата на 2013 ...

 • 4
  oserv avatar :-|
  Patilan
  • -10
  • +153

  Нема такава държава - нема такова правителство!!

  п.п. Нема и толкоз алкохол да удавя мъката си

 • 5
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров
  • -10
  • +166

  Доживях Атака и ДПС да се прегърнат. Какво ли още ще видим?

 • 6
  xva47307667 avatar :-P
  xva47307667
  • -17
  • +211

  Доживяхме да видим коалиция между фашисти, комунисти и малцинство.Ама те парите не миришат.

 • 7
  superbg avatar :-|
  superbg

  ...отворило път.... друг път!
  Ченгесарския политически проект на КГБ просто винаги си е работил заедно.
  Зад политическите проекти на БСП, ДПС и Атака са едни и същи хора.

 • 8
  superbg avatar :-|
  superbg
  • -12
  • +124

  Коалицията е любимият социалистически инструмент за отричане на извършени престъпления и прехвърляне на отговорност за такива.
  Комунистическа класика още от 1917 година.

  Най-голямата трагедия на света е, че е потънал Титаник вместо Аврора.

 • 9
  2.5 avatar :-|
  2.5
  • -11
  • +117

  "В последните дни и от изказване на изказване на Сергей Станишев на бившия финансов министър се прехвърля все по-голяма отговорност..."

  Споко, в момента в който на Серж започне да му пари под краката, ще прехвърли на Орешарски ЦЯЛАТА отговорност!
  Ще запази за себе си основния ангажимент - защита на Руските интереси, нещо за което май се е цанил и Волния Сиктеров.

  Да ни е честито про-руското мнозинство!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK