Новият брой: Магистрален грабеж

Арсеник и не чак толкова стари бюлетини

Прокурор Роман Василев

Арсеник и не чак толкова стари бюлетини

Какво (не)научихме покрай предизборно-прокурорския сюжет от Костинброд

20770 прочитания

Прокурор Роман Василев

© Надежда Чипева


Петък, ден преди деня за размисъл. Минава 12 на обед. На бензиностанцията "Лукойл" в Костинброд имат среща трима агенти на ДАНС, работещи в отдел "Терор и контратерор", експертът от печатницата на БНБ Божидар Василев, прокурорът, командирован във втори отдел (криминални престъпления) на Софийската градска прокуратура (СГП), Ангел Попколев и ръководителят на следствения отдел към същата прокуратура Петьо Петров. Те са тук в рамките на прокурорска проверка, разпоредена малко по-рано именно от прокурор Попколев. Той е сезиран преди обед от зам. главния прокурор Борислав Сарафов със сигнал, подаден от Мая Манолова от БСП. В него се твърди, че в печатницата "Мултипринт" (собственост на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев), която е спечелила обществената поръчка за отпечатване на бюлетините за извънредните избори, се извършват нарушения. А именно: "Вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите. По този начин може да бъде подменен и контролиран вотът на избирателите, като те бъдат принуждавани да гласуват с внесена отвън бюлетина с предварително отбелязан знак "Х" срещу номера на ПП ГЕРБ." Той е придружен с друг сигнал, пак със същия подател, според който се подготвят нарушения и във фирмата - преброител на изборите - "Информационно обслужване". В последвалата истерия наяве излязоха някои факти, смущаващи както от гледна точка на гарантиране на честността на вота, така  и за адекватната реакция на участващите – Министерски съвет, ЦИК и разследващи. Но и останаха важни въпроси без отговор.

След като екипът от прокурор, следовател и агенти на ДАНС влизат в печатницата, там идва нейният собственик Йордан Бончев, икономическият директор Георги Иванов и други служители. Започва оглед. Йордан Бончев показва на проверяващите технологичния брак от производството на бюлетините, а в складово помещение на третия етаж им показва складирани нарязани и годни бюлетини. В обясненията си казва, че става дума за надтираж. Бюлетините са за различни избирателни райони - Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, извън страната. Извикан е директорът на районното управление в Костинброд, който е бил ангажиран с охраната.

На място идва и и.д. градски прокурор на София Роман Василев. Докато тече огледът, в София неговият заместник – Бисер Кирилов, разпитва главния секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков, който му преразказва обществената поръчка за бюлетините, която е проведена в началото на април. Прокурор Попколев си тръгва от печатницата.

Огледът продължава до рано сутринта. Денят за размисъл е започнал. В ранния следобед Николай Бареков, изпълнителен директор на телевизията, свързана с банкера Цветан Василев – ТВ7, се включва на живо от Костинброд, за да уведоми обществото за акцията на прокуратурата и да твърди, че ГЕРБ подготвя фалшификация на изборите. Това е началото на истерията. По-късно същия ден от прокуратурата щяха да пуснат официално съобщение, че е образувано досъдебно производство за престъпление по служба и създаване и ръководена на група за извършване на престъпления срещу изборните права на гражданите. И още: "В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. "Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества."

Впоследствие "с оглед предстоящото гласуване" прокуратурата отказа да дава повече информация. Или поне не официално. В неделя bTV, позовавайки се на Върховната касационна прокуратура, заяви, че "откритите 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд не са технологичен брак. Те са били опаковани в найлони и готови за изнасяне". Пред dnevnik.bg главният прокурор Сотир Цацаров категорично отрече тази информация.

Темата с фалшивите бюлетини уплътни информационния поток в деня за размисъл, както и целия изборен ден. Новината с ключови думи ГЕРБ, прокуратура и 350 000 фалшиви бюлетини не обикаляше само българските медии. Това беше и темата, която най-често се обсъждаше и в изборната нощ. В понеделник, малко преди полунощ, от анонимен мейл, подписан от "група достойни прокурори" бяха изпратени част от постановленията и обясненията на свидетелите. В придружаващия мейл се казваше, че операцията е резултат от поръчка на кандидата за депутат от ДПС Делян Пеевски.

На следващия ден, вторник, ръководството на прокуратурата изнесе пред медиите невиждан досега процесуално-следствен спектакъл, на който показа снимки от огледа на печатницата, прочете избрани моменти от свидетелските показания на разпитаните и не на последно място извърши оглед на веществените доказателства - иззети от печатницата бюлетини, като покани двама от присъстващите в заседателната зала на Съдебната палата за поемни лица. В интерес на истината както главният прокурор Сотир Цацаров, така и неговият заместник Борислав Сарафов на няколко пъти уточняваха, че си дават сметка за нетрадиционната форма на пресконференцията, но тя се налагала заради обвиненията към прокуратурата и изключителния обществен интерес, който седи зад разследването.

Това са фактите. Какво всъщност разбрахме покрай истерията с бюлетините и какво не?

Какво точно направи прокуратурата?

Каза го главният прокурор Сотир Цацаров – прокуратурата е предотвратила евентуалното извършване на престъпление: "Ние имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата. Ние сме предотвратили напускането им."

Специалисти по наказателно право, в т.ч. и дългогодишни прокурори, с които от "Капитал" се консултираха, бяха категорични, че изолираният факт, че някой е държал на склад годни за избор бюлетини, не може да се счита за престъпление. "Това е все едно да ти повдигнат обвинение за приготовление за убийство само защото са открили нож в дома ти", коментира наказателен адвокат за "Капитал".

В прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по два текста от Наказателния кодекс. Едното е по чл. 282 – срещу длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда, а другото, както казахме – за организирано посегателство срещу избирателните права на гражданите.

Специалисти по наказателно право, с които "Капитал" се консултира, коментираха, че тези престъпления се доказват изключително трудно впоследствие.

Друга неяснота е защо първото посещение в Костинброд е било от прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП), при положение че там е районът на Окръжна прокуратура - София, и в частност Районна прокуратура – Костинброд. Промяната на подсъдността се оправдава с разследването за длъжностно престъпление. То обаче е образувано след първите действия на прокуратурата.

Можеше ли прокуратурата да контролира изнасянето на бюлетините?

Според Бойко Борисов – да. В изборния ден той говори, както сам каза, като главен секретар и даде оперативно-технически напътствия на разследващите, които по думите му е трябвало да поставят проследяващо устройство на бюлетините. И после "там трябва някой да ги посрещне, да ги разтовари. Там започват да прииждат хора – четири, пет, десет; после трябва да дойдат още хора, да попълват, да слагат пликове. След това – да се слагат чували, да се карат към секции." Според Сотир Цацаров това не е било възможно. В понеделник той каза, че и да е имало такава възможност, тя е била осуетена заради медийното отразяване на случая. Във вторник каза, че изначало това не е било възможно, защото печатницата се охранявала от над 80 камери.

Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че късно в петък в прокуратурата е бил получен трети сигнал, който съдържал данни за организиране на извозване на бюлетините от автомобили. Прокурор Роман Василев каза, че по него е извършена проверка, но по-нататъшните действия са се оказали невъзможни именно заради медийното отразяване на прокурорската акция.

Факт е, че веднага след като е бил получен сигналът на Мая Маналова, в печатницата отиват прокурор, следовател и агенти на ДАНС, които търсят напечатани бюлетини. Логично е, че при подобна линия на разследване не е било възможно проследяването на бюлетините.

Кой избра "Мултипринт"? Каква е процедурата?

След като печелят поръчката за бюлетините за президентските избори, "Мултипринт" участват и печелят (по критерий по-ниска цена) и поръчката за отпечатване на бюлетините за извънредните избори. Техният ангажимент е за отпечатването и транспорта до избирателните секции на 8.3 млн. бюлетини. Стойността на договора е малко над 1 млн. лв. с ДДС, които до ден днешен по информация на "Капитал" не са платени. От страна на Министерския съвет договорът е подписан от главния секретар Росен Желязков. В него е посочено, че отговорни лица за изпълнението на договора от страна на държавата са двама служители на МС – Иво Цонков и неговата началничка Веска Янева.

В договора, в графата със задълженията на изпълнителя, е записано, че "технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборния процес".

На президентските избори "Мултипринт" са очаквали сигнал от МС какво да правят с брака и в крайна сметка просто са ги уведомили, че той е унищожен.

Договорът за отпечатването на секционните протоколи, спечелен от Петър Кънев (също собственик на печатница и избран за депутат от БСП), е идентичен.

Какви са откритите бюлетини и защо са били там?

Все още не е ясно. Прокуратурата беше категорична, че в едно помещение е имало бюлетини, които видимо са били брак, а в това, за което бяха публикувани снимките, е имало съвсем годни бюлетини, за които трудно може да се каже, че са били брак, защото са били нарязани, сгънати и залепени.

Дали "Мултипринт" са ги напечатали просто "за да има", или защото се е подготвяла подмяна все още отговор няма, а е и твърде вероятно никога да не разберем.

Това, което е показателно, че към днешна дата все още няма официална информация за това колко точно са били тези бюлетини. Според източник на "Капитал" годните са били около 2/3 от въпросните палети, или около 200 хил. бюлетини.

За какво прокуратурата укорява "Мултипринт"?

Първо, че е отпечатала и складирала годни бюлетини в повече от ангажимента си към държавата.

Второ, че ги е държала на склад в помещение, на чиято врата не е имало патрон. Между другото източник на "Капитал" разказа, че само на една врата на етажа, където са били бюлетините, е имала патрон.

Трето, че собственикът на печатницата – Йордан Бончев, не може според прокурорите да обясни какво точно представляват тези бюлетини. Първо казал, че са надтираж, после, че са технологичен брак.  

За какво точно прокуратурата обвинява администрацията на МС?

От цитираните от Борислав Сарафов разпити става ясно, че от "Мултипринт" на три пъти са били изнасяни бюлетини след приключване на договорните отношения. Бюлетините са били давани от икономическия директор на печатницата Георги Иванов на служителя от МС Иво Цонков. Първият не вдигаше мобилния си телефон, а вторият отказа всякакъв коментар. Интересното в случая беше, че пет дни след като прокуратурата влезе в "Мултипринт", Иво Цонков все още не беше разпитан от разследващите. В началото на седмицата Желязков коментира, че става дума за гражданскоправни отношения. 

Единият път те са били за нуждите на район "Триадица", другият – за София-област, а третият – за мостри за ЦИК. За първите два случая има подписан приемно-предавателен протокол, който според прокуратурата е подписан на 10 май, но носи дата 8 май. Във вторник Сотир Цацаров заяви, че главният секретар на МС Росен Желязков е сключил договора, но е упражнил "нула точка нула" контрол на процеса.

Кой за какво е виновен?

Разпоредбите на Изборния кодекс са категорични - ЦИК съвместно с МС определя условията и реда за отпечатването на бюлетините и осъществява контрол за изпълнението на утвърдените изисквания, а районните избирателни комисии – само за  отпечатването на бюлетините.

Процедурата, по която се случва отпечатването на бюлетините, не е променяна от 2005 г. Интересното е, че поръчката по изработването е възложена на печатници, свързани с политическите сили. Случаят с Костинброд показа редици слабости – размиване на отговорност, бели петна в разпоредбите, занижен контрол и действително създаване на предпоставки за изборни нарушения.

Тази отговорност е съвкупна – на законодателя (майката на Изборния кодекс е бившата председателка на правната комисия Искра Фидосова), на Министерския съвет (колкото и служебният премиер Марин Райков да се опитва да страни от отговорност) и ЦИК, който работи "съвместно" с МС.

Една от идеите, лансирани от Сотир Цацаров, беше печатането на бюлетините да се извършва от печатницата на БНБ. Това обаче би било нарушение на конкурентното право, доколкото печатницата на БНБ е търговско дружество.

Случаят в Костинброд далеч нямаше да изглежда по този начин, ако информацията за процесуално-следствените действия не беше изтекла и стигнала до Николай Бареков в деня за размисъл. Още от първото включване на Бареков в събота виждаме, че той има информация, която би следвало да е известна само на прокурор или следовател. И ако преди няколко седмици главният прокурор разпореди скоростен (дори два) разпит на журналиста от mediapool Борис Митов заради публикувани документи, без да има каквато и да е било нанесена вреда,  този път прокуратурата засега сякаш не желае да разбере кой й помогна да стане активен участник в предизборния процес - обвинение, от което тя дълго време ще бяга.

Петък, ден преди деня за размисъл. Минава 12 на обед. На бензиностанцията "Лукойл" в Костинброд имат среща трима агенти на ДАНС, работещи в отдел "Терор и контратерор", експертът от печатницата на БНБ Божидар Василев, прокурорът, командирован във втори отдел (криминални престъпления) на Софийската градска прокуратура (СГП), Ангел Попколев и ръководителят на следствения отдел към същата прокуратура Петьо Петров. Те са тук в рамките на прокурорска проверка, разпоредена малко по-рано именно от прокурор Попколев. Той е сезиран преди обед от зам. главния прокурор Борислав Сарафов със сигнал, подаден от Мая Манолова от БСП. В него се твърди, че в печатницата "Мултипринт" (собственост на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев), която е спечелила обществената поръчка за отпечатване на бюлетините за извънредните избори, се извършват нарушения. А именно: "Вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите. По този начин може да бъде подменен и контролиран вотът на избирателите, като те бъдат принуждавани да гласуват с внесена отвън бюлетина с предварително отбелязан знак "Х" срещу номера на ПП ГЕРБ." Той е придружен с друг сигнал, пак със същия подател, според който се подготвят нарушения и във фирмата - преброител на изборите - "Информационно обслужване". В последвалата истерия наяве излязоха някои факти, смущаващи както от гледна точка на гарантиране на честността на вота, така  и за адекватната реакция на участващите – Министерски съвет, ЦИК и разследващи. Но и останаха важни въпроси без отговор.

След като екипът от прокурор, следовател и агенти на ДАНС влизат в печатницата, там идва нейният собственик Йордан Бончев, икономическият директор Георги Иванов и други служители. Започва оглед. Йордан Бончев показва на проверяващите технологичния брак от производството на бюлетините, а в складово помещение на третия етаж им показва складирани нарязани и годни бюлетини. В обясненията си казва, че става дума за надтираж. Бюлетините са за различни избирателни райони - Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, извън страната. Извикан е директорът на районното управление в Костинброд, който е бил ангажиран с охраната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


85 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • -86
  • +181

  Няма какво да си говорим - всички крадци, задружно ореваха орталъка, защото ББ им спря кранчетата - спря Белене, спря големите далавери с държавни поръчки, направи промени навсякъде където миришеше..
  и Мафията на синьо-червено-жълтите крадци го свали..


 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • -27
  • +200

  А за капута от ТВ7 - въобще не искам да коментирам.. Използван вече 10на пъти - представяте си как мирише..

 • 3
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  За първи път имаме възможността да видим, съвсем официално механизмът, по който се осъществява подмяната на вота на избирателите наричан накратко – фалшификация на изборите!

  Всичко това се е осъществявало с асистираната не намеса на държавните ни институции, и не без знанието на отговорните фактори на ЕС, имащи преки задължения и ангажименти в тази насока.

  Както се казва, по-интересното продължение следва съвсем скоро и няма как да бъде пропуснато.

 • 4
  val71 avatar :-|
  val71

  Откъдето и да се погледне е повече от нередно няколко стотин хиляди нормални бюлетини да си стоят незаключени и без надзор където и да било, в случая в частно предприятие, и всеки, който има достъп до там, очевидно единствено и само по волята на собственика на печатницата, да може да си взима колкото иска бюлетини за каквито иска цели. Допускането на такава ситуация си е престъпна безотговорност - най-малко.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • -32
  • +120

  "Каза го главният прокурор Сотир Цацаров – прокуратурата е предотвратила евентуалното извършване на престъпление: "Ние имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата. Ние сме предотвратили напускането им."

  Специалисти по наказателно право, в т.ч. и дългогодишни прокурори, с които от "Капитал" се консултираха, бяха категорични, че изолираният факт, че някой е държал на склад годни за избор бюлетини, не може да се счита за престъпление. "Това е все едно да ти повдигнат обвинение за приготовление за убийство само защото са открили нож в дома ти", коментира наказателен адвокат за "Капитал".

  Коментарът е излишен. Дали наистина Цацаров е толкова тъп, че да твърди, че са предотвратили престъпление след като, всъщност, няма данни за извършено престъпление?

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "В прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по два текста от Наказателния кодекс. Едното е по чл. 282 – срещу длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда, а другото, както казахме – за организирано посегателство срещу избирателните права на гражданите.
  Специалисти по наказателно право, с които "Капитал" се консултира, коментираха, че тези престъпления се доказват изключително трудно впоследствие."

  Става ясна технологията по която Прокуратурата се включи в предизборната кампания.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Друга неяснота е защо първото посещение в Костинброд е било от прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП), при положение че там е районът на Окръжна прокуратура - София, и в частност Районна прокуратура – Костинброд. Промяната на подсъдността се оправдава с разследването за длъжностно престъпление. То обаче е образувано след първите действия на прокуратурата."

  Въпроси, въпроси..

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "От цитираните от Борислав Сарафов разпити става ясно, че от "Мултипринт" на три пъти са били изнасяни бюлетини след приключване на договорните отношения. Бюлетините са били давани от икономическия директор на печатницата Георги Иванов на служителя от МС Иво Цонков. Първият не вдигаше мобилния си телефон, а вторият отказа всякакъв коментар. Интересното в случая беше, че пет дни след като прокуратурата влезе в "Мултипринт", Иво Цонков все още не беше разпитан от разследващите. "

  Ами много ясно защо - защото и те самите знаят, че престъпление няма.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Случаят в Костинброд далеч нямаше да изглежда по този начин, ако информацията за процесуално-следствените действия не беше изтекла и стигнала до Николай Бареков в деня за размисъл. Още от първото включване на Бареков в събота виждаме, че той има информация, която би следвало да е известна само на прокурор или следовател. И ако преди няколко седмици главният прокурор разпореди скоростен (дори два) разпит на журналиста от mediapool Борис Митов заради публикувани документи, без да има каквато и да е било нанесена вреда, този път прокуратурата засега сякаш не желае да разбере кой й помогна да стане активен участник в предизборния процес - обвинение, от което тя дълго време ще бяга."

  Благодаря на Капитал, че изнесоха тази информация. Който иска да разбере, ще разбере. Който иска да вярва в активното мероприятие организирано от БСП, той ще продължи да вярва. Това, което остава е, че четвърт век след идването на демокрацията ние позволихме с прийомите на ДС да бъдат откраднати избори.

 • 10
  jugozombi avatar :-?

  Статията пропуска нещо много съществено. Още на 10 май експертът от печатницата на БНБ Божидар Василев е подписал този доклад:

  http://www.blitz.bg/documents/newsimages/editor/201305/10.JPG

  В него се заявява, че обясненията на работещите в печатницата са оправдани, а намерените в нея количества бюлетини са нормални предвид особеностите на полиграфическата технология. Това са експертни заключения, очевидно пренебрегнати от прокуратурата при последващите нейни действия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход