Разходите за обществено осигуряване се свиват с 93 млн. лв. за година

Въпреки отчетения спад дефицитът във фонд "Пенсии" се задълбочава

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Общите разходи на държавното обществено осигуряване (ДОО) за миналата година възлизат на 8.36 млрд. лв., което е 98.9% от предварително планираните 8.46 млрд. лв. За годината Националният осигурителен институт (НОИ) е реализирал икономия от 93.04 млн. лв., която "се дължи на по-ниските от планираните разходи по всички социалноосигурителни програми". Това става ясно от публикувания от института отчет за изпълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за миналата година. С 14% по-ниски например са били разходите за пощенски такси и ДДС, като свиването се обяснява с факта, че все по-голяма част от пенсионерите получават пенсиите си по банков път. Към края на 2012 г. те са 44.6% от общия брой пенсионери при 42.1% през 2011 г. и 39% през 2010 г.

Разходите за пенсии са основна част от общите разходи на ДОО, като през 2012 г. делът им е 86.8%

при 86.3% за 2011 г. През миналата година те са намалели с 52.7 млн. лв. Според данните през 2012 г. общият размер на разходите за пенсии е 7.2 млрд. лв., което е с 0.7% по-малко в сравнение с предходната година. Свиването им се обяснява с намаляването на броя пенсионери след затягането на условията, необходими за пенсиониране. Фактор е и по-ниският среден размер на пенсията спрямо предварително планираното, уточняват от НОИ.

От началото на 2012 г. са в сила новите правила за плавното увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране с по четири месеца всяка година. В резултат от това през миналата година броят на хората, които са се пенсионирали с натрупан стаж и възраст – общо 44 546 души, е с близо 30%, или 17 781 души по-малък в сравнение с 2011 г. Така към края на годината общият брой на пенсионерите достига 2 208 446, което е с 18 619 души, или 0.8% по-малко в сравнение с 2011 г.

Отчетеният за годината среден месечен размер на пенсията на един пенсионер е 271.21 лв. Това представлява 43.9% от брутния и 56% от нетния осигурителен доход. От НОИ посочват, че номиналното увеличение на средния месечен размер на пенсиите, отчетено за 2012 г. в сравнение с 2011 г., е с 2.2%. Реално обаче средният месечен размер на пенсиите е намалял с 0.2% при средногодишна хармонизирана инфлация от 2.4% за 2012 г., се посочва в отчета.

Икономии по всички програми

Въпреки реализираните икономии и намаляването на пенсионерите обаче от НОИ отчитат задълбочаване на дефицита във фонд "Пенсии". Към края на миналата година недостигът е в размер на 1.68 млрд. лв., което е с 16.9 млн. лв. повече спрямо планираните 1.67 млрд. лв. Фактори за по-високия дефицит са постъпилите по-малко приходи от осигурителни вноски – с 64.6 млн. лв., по-ниските разходи за пенсии с 47.7 млн. лв. под планираните, както и отчетеният преразход в размер на 49.1 хил. лв. за социални помощи и обезщетения, става ясно от публикуваната информация. Фондовете, от които НОИ изплаща обезщетения за болнични и майчинство, както и за безработица, също приключват годината на минус, като отчетените дефицити са под планираните – съответно 31.2 млн. лв. и 175.9 млн. лв. Фондовете за пенсии, несвързани с трудова дейност (сред които например пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия) и за обезщетения при трудови злополуки и професионални болести отчитат излишъци в размер съответно на 10.1 млн. лв. и 82.2 млн. лв.

Общо отчетените за годината разходи за социални помощи и обезщетения са на стойност 1.04 млрд. лв. По това перо са спестени 22.6 млн. лв., или 2.1% по-малко от заложените 1.06 млрд. лв. Разходите за програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта пък са в общ размер на 66.46 млн. лв., става ясно още от отчета. Реализираната икономия е с 13.3%, или 10.24 млн. лв. спрямо предварително планираното.

Приходи под планираното

Изпълнението на приходната част от бюджета на ДОО също е под предварително заложеното – 99.4%. Постъпленията в бюджета (без трансферите) са били на обща стойност 3.85 млрд. лв. при планирани 3.88 млрд. лв. Останалата част от приходите са под формата на трансфер от републиканския бюджет, като размерът му за 2012 г. е бил 4.52 млрд. лв. при предварително планирани 4.59 млрд. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  nogica avatar :-|
  nogica

  какво се чудите?
  Хората който трябва да работят и да плащат ги няма в България,те са в чужбина.Пращат пари на семействата и родителите си и не внасят нищо.
  Сега като махнат и плоския данък съвсем ще спаднат приходите,но нали това иска "народа".

 • 2
  rumen_urumov avatar :-|
  Румен Йорданов

  Имало дефицит,ами ще има докато има привилегировани групи за ранно пенсиониране.Какво е това ранно пенсиониране на полицаи,военни,съдии,прокуори и т.н.Защо един шофьор ще се пенсионира на 65г.,а един полицай на 45г.С какво шофьорската професия е по малко рискова от полицейската.Привилегиите създават чувство за несправедливост.Затова стават и революции.Затова държавата не трябва да създава привилегии за нито една социална група в едно общество.

 • 3
  koala avatar :-|
  piano_lady

  Факторите за дефицит са комплексни,като към заминалите в чужбина работни кадри трябва да прибавим и хилядите,които не се осигуряват на реалния си доход,от където също идва недостиг от постъпили осигуровки.Що се отнася до привилегиите-има професии,където се налага да се пенсионираш рано,например миньорите.Не е едно и също дали си шофьор или бъхтиш чернилката под земята.

 • 4
  rumen_urumov avatar :-|
  Румен Йорданов

  До коментар [#3] от "piano_lady":

  Аз за миньорите,летците,подводничарите нищо не казвам,но за останалите посочени защо е необходимо да се пенсионират рано.Това създава несправедливост.

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Обяснимо е. ДОО си е данък - вкарваш цял живот едни пари в един солидарен фонд. Нямаш лична партида - парите не ти се натрупват на ЕГН-то, а се трупат в кюпа и тутакси отиват за изплащане на пенсиите, дори не стигат.
  Затова всеки, който може, се осигурява на минимума. С тая система и с непрекъснато намаляващите работещи, скоро държавата ще почне да тегли външни заеми, за да изплаща пенсии...

 • 6
  jazzi avatar :-P
  jazzi

  Осигурителната ни системата е такава, че за да си плащаш осигуровките трябва или да нямаш избор (удържат ти ги по трудов договор или имаш достатъчно секвестируемо имущество) или да си глупав...Няма абсолютно никаква полза за осигурения...дори и да изкара до 120 години! Аз дължа на фонд "Пенсии" няколко хилки, но нямам никакво намерение да ги плащам, защото не спадам към никоя от горните категории и вече съм извън страната. Кой може да ме обвини?! Казват, че от мен зависела пенсията на майка ми...Хахахаха...Ами тогава няма лошо тези кинти дето ги дължа на фонда да ги дам на майка ми :))) И още нещо...Стягайте се, надъхайте се, повече бачкайте, повече внасяйте, по-малко живейте и като цяло повече дисциплина щото пенсионерите имате още един АЕЦ да строите...Поздрави!

 • 7
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Пенсионното осигуряване в България е тотално опорочено. Сегашните работещи внасят вноски, които отиват за пенсии на сегашните пенсионери (и не достигат), а не се натрупват в индивидуални партиди за техните бъдещи пенсии. Няма никакъв стимул да се осигуряваш на реалния си доход. Дори няма стимул въобще да се осигуряваш. Необходими са много пари това да се промени, но все пак е крайно наложително да се направи. Дори и да се вземе заем - нов дълг, това би отпушило системата, защото при индивидуални партиди хората биха имали стимули да внасят и не биха третирали ДОО като данък, както е сега (и с право)!

 • 8
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  герб имаше най-нефелната социална политика !

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#8:"КМЕТ В СЯНКА"]герб имаше най-нефелната социална политика ![/quote]
  Абе платени писачо и коя партия според теб има прекрасна социана политика ?!?
  Защото аз съм живял и по соц. време и дори тогава нямаше такава - пенсионните фондове ги национализираха и след това фалираха на 3 пъти.
  Точно заради комунистически/социалистиески глупости е на това дередже системата.

 • 10
  nogica avatar :-|
  nogica

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Масларова май те е пращала на море защото си много предан?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход