Радан Кънев е номиниран за лидер на ДСБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Радан Кънев е номиниран за лидер на ДСБ

Лидерът на ДСБ в оставка Иван Костов представи номинацията на Радан Кънев за председател на партията

Радан Кънев е номиниран за лидер на ДСБ

Изборът на нов председател на ДСБ ще се състои на 23 юни

Велина Господинова
6989 прочитания

Лидерът на ДСБ в оставка Иван Костов представи номинацията на Радан Кънев за председател на партията

© Юлия Лазарова


Ръководството на "Демократи за силна България" в оставка номинира Радан Кънев за председател на партията. Решението за издигането на кандидатурата му съобщи оттеглилият се веднага след загубата на изборите лидер на формацията Иван Костов. "Това е най-бързо израсналият и най-обещаващият млад политик, вече достигнал възраст, в която може да поеме на плещите си самостоятелно товара на една политическа кауза. Ние се убедихме, че той има своята силна визия за бъдеще и заради това така категорично колегите му го подкрепиха.", заяви Иван Костов. Той увери, че Кънев може да разчита на неговата подкрепа.

Номинацията

Изборът на Радан Кънев е станал в събота на разширено заседание на ръководството на партията в оставка и водачите на листи на ДСБ на извънредните парламентарни избори. Лидерът в оставка Иван Костов каза, че при обсъждането на кандидатурите са били номинирани и други кандидати като посочи имената на евродепутата Светослав Малинов, бившия здравен министър от правителството на ОДС Илко Семерджиев и общинския съветник и досегашен член на ръководството Петър Москов. Костов отказа да каже подробности как е протекъл изборът на Радан Кънев. Само уточни, че още "един човек е заявил готовност да поеме съдбата на партията."

Още, когато в началото на миналата седмица, Иван Костов обяви, че се оттегля от председателския пост в ДСБ като негови най-вероятни наследници се сочеха Радан Кънев и Петър Москов.

Кандидатурата на Радан Кънев ще бъде гласувана на националното събрание на партията, което ще се проведе на 23 юни. На него могат да бъдат издигнати и други кандидати за поста, но с тази номинация на ръководството на практика изборът изглежда предрешен. От централата на ДСБ обясниха, че целта на този ход е да не се създава допълнително напрежение в партията.

Радан Кънев е адвокат по професия. Един от основателите на сдружение "Диалог", което организира първите политически събрания преди да се учреди ДСБ. От 2009 г. е член на националното ръководство на ДСБ и отговаря за социалната политика в партията.

Предизвикателствата

"Бъдещето на ДСБ ще се гради върху хората, които участваха на тези избори, върху хората, които създадоха програмата ни, които я защитиха и които гласуваха за нея, върху хората, които бяха наши кандидати, върху техните щабове, върху нашите застъпници, организации и в крайна сметка тези, които гласуваха.", заяви Радан Кънев.

Номинираният за председател очерта две предизвикателства пред ДСБ. "Съставът на Народното събрание е напълно неспособен законодателно да даде отговор на въпросите, които свалиха предишното правителство. Въпросите за монополите, въпросите за мафията, въпросите за лошото управление. Всички днес, които са в парламента са зависими от монополи. Извън Народното събрание останаха тези, които поставиха първи въпроса, тези, които се бориха, тези, които дадоха решенията. Останаха като партии, но най-вече останаха като граждани. Непредставените граждани в парламента са хората, които казаха и продължаваме да твърдим, че може да изкараме страната от кризата. Те нямат свой депутат.", каза Кънев.

Като второ предизвикателство той посочи политическата нестабилност, която предстои. "Това, което гледахме в предизборната кампания, заместването на политиката с мафиотска компроматна война, може да представлява политиката за в бъдеще. Може да не остане предизборна кампания, а да се превърне в модел на политическа борба, който няма нищо общо с демокрацията.", каза Кънев.

Стъпките

Радан Кънев назова и първите стъпки, които ще предприеме, когато бъде избран за председател. "На първо място организационно укрепване на партията и то с ясното съзнание, че тя е в по-трудно положение от досега – тя е вече партия без професионални политици.", каза Кънев. Втората стъпка според него е "партията да продължи политическото си развитие като еволюция на лица и послания".

"Ние имаме платформата на модерната десница и държим на нея и оттук нататък ще стъпваме и ще я развиваме върху ежедневните проблеми на хората.", каза още Кънев. Като трета стъпка той посочи консолидация на десницата. Уточни обаче, че е категоричен противник на саморазпускането на съществуващи партии, както и на идеята, че една партия може да скубе живо месо от друга партия и от това нещо да процъфтява.


53 коментара
 • 1
  james_bond avatar :-|
  bond

  Успех. Добър избор.

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Успех на Радан Кънев. От нещата, които съм чул и прочел от него мисля, че ДСБ, че ще направят разумен избор.

 • 3
  o_o avatar :-P
  chuK

  Който и да си изберат, все ще е лош избор. :)

 • 4
  frankzappa avatar :-|
  Frank Zappa

  Късно, другарю Костов, МНОООГО КЪСНО! :(

  Сякаш, за да сте сигурен, че "синята идея" наистина е погребана!
  Н атова му се вика - "Умрала работа!"

 • 5
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov

  ДСБ се мъчат да се измъкнат от блатото, но надали това измъкване ще е навреме. България има нужда от програмно правителство, което да ни измъкне от безизходицата и мизерията, в която ни вкараха ГЕРБ! И това може да стане само с програмата на БСП

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Пожелавам късмет на Радан Кънев. Ще му трябва!

  "Уточни обаче, че е категоричен противник на саморазпускането на съществуващи партии, както и на идеята, че една партия може да скубе живо месо от друга партия и от това нещо да процъфтява."

  Шедьовър!
  За какво процъфтяване може да става дума?
  Как политически трупове, могат да скубят "живо" месо?
  Дали ще се саморазпускат или не, изборът си е техен!
  напр. Йоло Денев остана сам и не се саморазпуска?!

 • 7
  jugozombi avatar :-?

  Желая успех на г-н Кънев. За да бъде постигнат такъв обаче ще са необходими повече от три стъпки, при това стъпки към дълбока вътрешна промяна на ДСБ. Според мен са необходими:

  1. Преодоляване на месианистичната менталност на елитарна, непогрешима и "автентична" десница.

  2. Изоставяне на цялата вътрешнопартийна митология, която драматично се разминава с оценките на външните наблюдатели, а именно на безкритичното отношение към миналото на СДС, култа към управлението на ОДС и ортодоксалното възприемане на собствената партийна история след 2004 година.

  3. Решително скъсване с личния култ към Иван Костов, който е колкото нерационален, толкова и отблъскващ за мнозина потенциални привърженици от средите на дясномислещите, които не гледат с възхищение или на личността на Костов, или на авторитарния партиен вождизъм по принцип, или и на двете заедно.

  4. Възприемане на толерантно, диалогично и компромисно отношение към останалите десни и десноцентристки формации, били те бивши съставни елементи на СДС или новопоявили се като ГЕРБ.

  5. Постепенно излизане от състоянието на обърнатост изключително към собствените митове и герои, тъй като успехът би могъл да дойде само при две условия - първото, многократно увеличаване на подкрепата от среди, които понастоящем не принадлежат към изповядващите ортодоксалните ДСБ-догми на автентичната дясност, месианистичната непогрешимост и култа към Костов, и второто, търсене на широка десноцентристка коалиция, без която държавата би могла да остане за дълго време в мъртвата хватка на БСП, ДПС и Атака.

  Не зная дали един публично безкритичен заместник на досега несменяемия лидер като г-н Кънев ще бъде в състояние да преодолее толкова много и фундаментални проблеми на политическата менталност в ДСБ, но му го пожелавам, защото потенциалът на младите и високообразовани хора, гравитиращи около партията, не бива да бъде пропиляван заради хипертрофно его, себичност и недиалогичност на ръководството. Още веднъж, успех на обновлението в ДСБ!

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  [quote#7:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа")"]Не зная дали един публично безкритичен заместник на досега несменяемия лидер като г-н Кънев ще бъде в състояние да преодолее толкова много и фундаментални проблеми на политическата менталност в ДСБ[/quote]

  Браво!
  +++++++++++++

 • 9
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Успех. Според мен трябва да се работи за разбрандиране на марката ДСБ, от марката СДС. Тоест хората от провинцията да разберат коя е дясната партия.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  Тотално ми е на к ... кой са избрали ДСБ или партия "Български Орел" за председател ..
  П.П. абе Йоло Денев на коя партия е начело .. не че ме интересува особено, ама е поне забавно ... щом ще има рублика "Любопитно" или "Знаете ли ,че .." във вестник "Капитал" с цел да има и хумор , нека се пише за ВСИЧКИ екзотични политически формирования, а не само за едно ..!
  Газетата ако захване, да ни занимава с Либерална Партия-Перник или с "Български Орел" ще постигне по-голяма забавност и познавателност, от постоянното писание за ДСБ и разни други ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK