Тези странни невалидни, изгубени и добавени гласове

Интересни факти за проблемите от избирателните протоколи излизат от данните на ЦИК

Благодарение на сканираните протоколи, тази година много повече неща стигат до обществото от чувалите с бюлетини
Благодарение на сканираните протоколи, тази година много повече неща стигат до обществото от чувалите с бюлетини    ©  Юлия Лазарова
Благодарение на сканираните протоколи, тази година много повече неща стигат до обществото от чувалите с бюлетини
Благодарение на сканираните протоколи, тази година много повече неща стигат до обществото от чувалите с бюлетини    ©  Юлия Лазарова

Когато публикувахме историята за протокола от секция в Красно село, в който 11 гласа магически са се изпарили и никой не е забелязал, че сборът от гласовете не излиза, получихме обратна връзка от наш читател. Константин Халачев (докторант от Германия с фокус върху анализ на биологични данни, който от около година работи в IT фирма в България), който вече е участвал в анализ на изборни резултати през 2011 г., си е направил труда да вземе окончателните данни на ЦИК, да извлече общите валидни гласове и общият брой на гласовете за партиите и да открие разликата между двете. После е проверил резултатите по секции.

Оказва се, че по начина, по който са се изгубили 11-те гласа от Красно село, има загубени или добавени 309 гласа. Огромна част от тях са в София и София-област (което вероятно е разбираемо заради по-високия брой гласуващи тук). Най-фрапиращ е случаят от една секция в Овча купел, където тази разлика е цели 36 гласа. Така при гласували официално редовно 505 души има преброени 541 гласа - 6% повече. Подобна е ситуацията и при друга секция в същия квартал, където има 26 надписани гласа, при 484 гласували валидни. На трето място по добавени гласове е секция от с. Драгушиново, Самоков -  23 гласа над 310 официално гласували. На други места пък се губят гласове - пълният списък е тук, ако ви е интересно дали вашата секция не е сред обърканите.

Още по-интересни резултати излизат при разбивка на невалидните бюлетини по секции (която Халачев също ни изпрати). Така се вижда, че има секции, в които невалидните гласове са доста над 10%. На президентските избори през 2011 г., общият процент невалидни бюлетини беше 6,4%, като тогава БСП твърдяха, че допустими са максимум 2%. Сега броят им е 2,5%. Според политолога и специалист по избирателни системи Димитър Димитров това не е много висок процент, на местните избори през 1999 г. процентът е бил около 10%.

Най-интересната секция е в Кърджали, село Енчец, където от 174 гласа, над половината - 88, са недействителни. 62 от тях имат някакви допълнителни знаци. На същото ниво - 50% недействителни, е село Орешец, Видинско, където от 20 гласа, 10 са недействителни ("не по установен образец"). В списъка присъстват повече секции от села, но има и доста от градове, като например тази варненска секция, където от 301 гласували, има 63-ма, които са отбелязали "Х, който засяга повече от едно квадратче и не може да се установи еднозначно волята на избирателя". 

Пълният списък със секции с невалидни бюлетини е тук.

Като цяло процентът на недействителните бюлетини в изборите е нисък и да се говори, че те са повлияли на общия резултат, е пресилено. Но в отделни секции очевидно има нередности, които трябва да се проверят. Най-малкото това говори, че някои от контролите на ЦИК просто не работят.

Дори в официалната страница на Комисията има доста странности. Например бройката на недействителните гласове. Според ЦИК тя е 90 047. Ако обаче се извади броят на действителните гласове от тези на намерените в урните, то числото е 90 429. Алтернативно, ако се съберат всички недействителни гласове (от общо седемте различни категории), то сумата е 90 089. Едно от тези три числа е невярно, остава ЦИК да каже кое.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  zamen avatar :-P
  Чарли Мишкин

  "Едно от тези три числа е невярно, остава ЦИК да каже кое."

  Проблема е в ЦИК.
  Много калинки и там май има, а?

 • 2
  ot_tuk_ot_tam avatar :-|
  ot_tuk_ot_tam

  Интересно ще е и да се сравнят сканираните протоколи с въведените данни в ЦИК. Да се види дали няма "преливане" на гласове от една партия в друга.

 • 3
  zepenica avatar :-|
  zepenica

  Едно от тези три числа е невярно, остава ЦИК да каже кое.

  Бих казал дори, че две от тези три числа са невярни :)

 • 4
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  БСП и ДПС не биха и помирисали властта без изборни машинации.

 • 5
  nero__ avatar :-|
  nero__

  Икономедия, много ви отива ролята на зависима медия. Кога ще престанете да се правите, че не виждате прокурорската манипулация на изборите със случая "Костинброд", а ще ни занимавате с 11 изгубени гласа?


  "Оперативното мероприятие “Избори 2013” – статия първа"
  Едвин Сугарев

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11423&rid=154&archive=

 • 6
  dejo avatar :-|
  dejo

  Нима някой се съмнява в ниовото на професионализъм в ЦИК. Та там работят специалисти, не ги обиждайте, моля.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Къде са сега онези, които настоятелно и победоносно многократно питаха как можело да стават манипулации по принцип и конкретно на избори - само допреди няколко дни, да обяснят сега разликите в цифрите, като се правеха на експерти!

 • 8
  zamen avatar :-P
  Чарли Мишкин

  [quote#6:"dejo"]Нима някой се съмнява в ниовото на професионализъм в ЦИК. Та там работят специалисти, не ги обиждайте, моля.[/quote]

  По думите Борисови "експерти". :-)

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  Ако оставим възникнали или изчезнали гласове то трябва да отидем на по-важния въпрос: Е ли прокуратурата "железен юмрук" на новата партия БСПДПС? Телевизионната сага на прокуратурата и ДудукТВ е бледо подобие на оригинала- Румънската телевизионна революция от 1989 г.
  Продължавам да питам: по колко бюлетини са печатани за изборите от 2000г??? по избори? Ако 2000г са напечатани 8 млн. а 2009- 9 млн, то сега 8,3 млн много или малко са? Ако някой публикува тези цифри, то наистина някой от прокуратурата трябва да го отнесе. Продължават ли да мълчат, а журналистите да им е забранено да питат??? къде живеем БГ или Северна Корея?

 • 10
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Само една е асоциацията която ми идва :

  Завода за полупроводници, който догодина щял да е за цели проводници.

  Дали сме мръднали от там, май не.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход