Общините ще имат да вземат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Общините ще имат да вземат

По-голяма част от вземанията са от юридически лица

Общините ще имат да вземат

Несъбраните просрочени дългове на фирми и граждани към общините надхвърлят 200 млн. лв.

Весела Николаева
5056 прочитания

По-голяма част от вземанията са от юридически лица

© Анелия Николова


Често длъжниците си плащат още когато им се напомни, но в много случаи се налага да се стигне до принудително събиране от съдебни изпълнители.

Несъбраните вземания на всички общини в България към края на миналата година са на стойност общо 200.41 млн. лв., от които 15% са само на Столична община и на Бургас. Става въпрос за дългове на отделни физически и юридически лица, които не са платени в предварително установения срок. Това показват данни на националното сдружение на общините.

Да започнем с писмо

Като цяло от разговорите с местните власти стана ясно, че поне усилия за събирането на вземанията има, а колко от тях дават резултат е друг въпрос. В някои случаи помага и само напомнянето с писма, но често се стига и до принудително събиране чрез съдебни изпълнители. В последните 1-2 години общините са започнали по-активно да събират миналите дългове, което е обяснимо, тъй като биха донесли допълнителен приход във време, когато постъпленията в общинските каси намаляват. Нито една от общините, които потърсихме, няма намерение да се обръща към специализирани фирми за събиране на вземания, каквито например наемат някои ВиК дружества.

Основната част от вземанията са от неплатени местни данъци и такси. София като най-голяма община (СО) е на първо място по стойност на просрочените вземания с над 15 млн. лв. в края на миналата година. Зам.-кметът по финансовите въпроси Дончо Барбалов обясни, че събирането им минава на няколко етапа. От общината вземат информация от данъчните, след това се прави ревизия и още на този етап част от длъжниците си плащат. Ако не платят, им се връчва акт и накрая се прибягва до съдебен изпълнител. "Стигнем ли до съдебен изпълнител, значи сме си прибрали вземането", коментира Барбалов. Общината работи и с държавни, и частни изпълнители, а проблеми имат само в случаите, когато върху имота е учредена ипотека и тогава парите трябва да си прибере първо банката.

Някои от длъжниците са държавни ведомства, за което от СО съобщават на Министерството на финансите. Един от проблемите е доставянето на писмата – ако актовете са получени, се счита, че процедурата по събиране на дълга е започнала. От общината са наели куриерска фирма за доставките, а миналата година са направили и предложение за нормативна промяна, за да могат да си общуват с длъжните и дистанционно с електронен подпис. То обаче не е прието, но Барбалов посочи, че отново ще настояват за него. За старите задължения за колите до края на юни СО е обявила "амнистия", по време на която те могат да се платят с минимална санкция. Заради случаи на фалшифициране на документите за плащане се планира на тях да се слагат холограмни стикери, указващи, че данъкът е изрядно платен.

Кой не обича да плаща

Сред топ 10 по несъбрани вземания единственият град, който не е областен, е Банско – с близо 10 млн. лв. Кметът му Георги Икономов обясни, че голяма част от тях са наследени отпреди 2011 г. (когато Икономов беше избран) и години наред не е правено нищо за тяхното събиране. И в Банско, и в другите общини по-голяма част от дълговете са фирмени, някои са на дружества, които вече са фалирали, което означава, че е почти невъзможно да бъдат внесени в общинските каси.

От общината в Бургас коментираха, че е нормално голямо населено място да има и повече несъбрани вземания, но в същото време работят активно по събирането им. Заместник-кметът по финансите Красимир Стойчев каза, че тези суми са плаващи, традиционно намаляват в средата на годината, но общината поне няма отделни длъжници, от които да чака големи суми. Събирането на вземанията в Бургас минава през доброволни покани, разговори за разсрочване и в краен случай администрацията се обръща към Националната агенция за приходите (НАП) и съдебни изпълнители. По думите на Стойчев проблеми не са имали, а ефектът от работата с тях се забелязва.

Със стари и наследени дългове обясниха висящите си вземания от община Кюстендил – по думите на заместник-кмета Надя Каратова те са останали още отпреди 2006 г. Тогава местните данъци бяха прехвърлени към общините, а НАП започна да събира само тези на централно ниво. Каратова обясни, че част от тях отпадат по давност, но само ако длъжникът подаде заявление по образец и само в случай че общината не е водила дела за събирането им. По закон давността на задължения е пет години, но този срок не важи, ако кредиторът е завел дело за събиране на дълга.

На няколко етапа

Като цяло пътят за събиране на вземанията е един и същ при повечето общини, макар че някои са по-активни и се стараят бързо да стигнат до момента, в който парите ще постъпят при тях. Отначало от местната администрация изпращат напомняне с писмо, в което да напомнят, че въпросното физическо или юридическо лице има задължение. Според Надя Каратова в доста случаи това работи и хората си погасяват без допълнително усложнение. Георги Икономов обаче обясни, че често се стига до услуги от частни съдебни изпълнители, които понякога успяват след разговор да убедят длъжниците да си платят без крайната мярка по опис и разпродажба на имущество. За миналата година до момента Икономов каза, че по този начин са събрали 1.9 млн. лв., а очакванията му са към края на тази година несъбраните вземания да намалеят доста.

Той добави, че от началото на 2011 г. от община Банско са написали 1150 акта, някои от които вече са дали резултат. Основната част от длъжниците са от туризма – апартаментни комплекси и хотели, докато по думите му жителите на Банско, включително пенсионери с ниски доходи, си внасят изрядно данъците и таксите. И в момента най-големият длъжник на курортната община има да плаща близо 500 хил. лв. местни данъци и такси. При работата си с частните съдебни изпълнители Икономов се оплака, че са попадали и на некоректни, които нарочно не предприемат нищо, въпреки че фирмата има имущество за описване и продажба, минава време, тя изпада в несъстоятелност и събирането става много по-сложно.

От община Кюстендил ползват услуги на държавни съдебни изпълнители, освен това имат още няколко мерки, преди да се стигне до опис на имущество. От миналата година администрацията прави проверка по данъчни декларации за длъжници по суми над 1000 лв. След като свери в регистрите дали имотите и автомобилите все още са притежание на длъжника, от общината пращат покани за доброволно погасяване и ако не помогне, се стига до принудително изпълнение. От Кюстендил вече са успели да изчистят най-големите си вземания и нямат лица, които да им дължат над 10 хил. лв., добави Каратова. Една от другите мерки за доброволно плащане в града са изнесените общински каси по време на данъчната кампания от началото на март до края на април. Според общината ефект има и след като през 2009 г. на тях са били платени 14 хил. лв. стари дългове, тази година сумата е 26 хил. лв.

Когато страдат изрядните

Събирането на старите дългове е важно, тъй като намалени приходи в местните бюджети водят до свиване на разходите, до опит да се увеличат приходи чрез повишение на данъци и такси или до комбинация от двете. При всички случаи страдат изрядните платци, които трябва да се задоволят с по-ниско качество на услугите, по-малко инвестиции от страна на местната власт и по-високи сметки за данъци и такси. Има и друг момент – при непрестанните проблеми със забавени плащания към бизнеса погасяването на едни дългове е добра причина да се платят други. Иначе казано – ако от един некоректен платец се получат 200 хил. лв., има шанс работеща с общината фирма да си получи дължимите пари. Според последните данни на Министерството на финансите общо просрочените задължения на всички български общини са 156.6 млн. лв. в края на март, като те намаляват със 17 млн. лв. само от края на миналата година. Най-много дългове имат общините в областите Кърджали, Перник, Пазарджик и Смолян. Най-големите отличници са Ямбол с нулеви задължения и общините от обл. Разград с малко над 100 хил. лв.

Просрочени вземания (към 31.XII.2012 г.) 
ОбщинаСума (в лв.)
Общо200 409 819
Източник: Национално сдружение на общините 
Столична община15 214 545
Бургас15 149 899
Пловдив12 013 036
Варна11 855 073
Банско9 698 731
Благоевград8 527 989
Кюстендил5 770 469
Перник5 539 546
Враца5 487 655
Силистра5 422 874
Петрич5 128 265
Дупница4 776 426
Габрово4 590 355
Бобовдол4 565 407
Хасково4 467 250
Балчик4 443 268
Карлово4 181 457
Самоков2 873 566
Сандански2 447 172
Разлог2 283 683
Троян2 243 773
Димитровград2 202 563
Божурище2 049 975
Други (под 2 млн. лв.)59 476 842

Често длъжниците си плащат още когато им се напомни, но в много случаи се налага да се стигне до принудително събиране от съдебни изпълнители.

Несъбраните вземания на всички общини в България към края на миналата година са на стойност общо 200.41 млн. лв., от които 15% са само на Столична община и на Бургас. Става въпрос за дългове на отделни физически и юридически лица, които не са платени в предварително установения срок. Това показват данни на националното сдружение на общините.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • typalypa

  Ха сега някой да ми обясни как да платя такса смет като във тоя си вид е дискриминационна .Справка чл. 4 Закона за дискриминация.Ма май трябва масово да осъдим държавата за да разбере че има и други задължения освен вземанията...........

 • 2
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Въпросът е защо отговорните лица в тези общини не предприемат никакви действия, което си е чиста проба длъжностно престъпление. Дано г-н Цацаров обърне внимание и на тези проблеми.

 • 3
  mironikon avatar :-|
  mironikon

  Това е за големите общини!!! Ами малките, в които служителите често дори са чели Данъчно-осигурителния процесуален кодекс??? Бил съм свидетел как един човек поиска да му се възстановят 5 лв. надвнесен данък и служителката вместо да му даде бланка от искането за прихващане и/или възстановяване му каза "Бива ли така, млад човек, вие за 5 лв. ли сте" и то с тон, който беше по-скоро една скарване. Къде ти тази жена или такива като нея ще тръгнат да пишат актове (които трябва да са правилно написани, за да не паднат в съда все пак) и ще събере просрочените вземания. Та тя ,милата, сигурно не знае как се влиза в търговския регистър да провери същият ли е адреса на фирмата!

 • 4
  mironikon avatar :-|
  mironikon

  Исках да кажа "не са чели" :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK