Българската съдебна система се нуждае от лидери
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българската съдебна система се нуждае от лидери

Българската съдебна система се нуждае от лидери

Уилям Майер, представител на Американската асоциация на юристите, пред "Капитал"

3688 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Как разбрахте за уволнението на Мирослава Тодорова?

- Нашата организация научи за този случай от публикации в международната преса. Освен това казусът е известен сред различни международни общности на съдиите. По принцип всеки път когато Центърът за човешки права към Американската асоциация на юристите забележи случаи на нарушаване на човешките права или заплаха за независимостта на съдебната система, се опитваме да инициираме собствено проучване. Когато анализирахме всички факти по този случаи, преценихме, че е казус, който искаме да следим. Заради предишния ми опит в България бях помолен да се заема със случая. Приех с удоволствие.

Какво според вас прави уволнението на съдия Тодорова толкова ключов случай?

- От това, което виждаме, става ясно, че системата за дисциплинарни наказания или поощрения може да се използва от изпълнителната власт, за да накара съдиите да правят това, което тя иска от тях. В конкретния случай става дума за дисциплинарно наказание, но можеше да бъде и поощрение. А това е практика, с която Центърът за човешки права към Американската асоциация на юристите се бори по цял свят.

Как ви се стори съдебното заседание по делото по жалбата срещу уволнението на съдия Тодорова?

- Наистина не искам да коментирам съдебното заседание. Мисля, че ще е неподходящо, защото съдът не се е произнесъл още. Надявам се обаче, че съдиите са слушали много внимателно аргументите, които бяха представени, и ще им отговорят съобразно закона. Това е, което очакваме от тях.

Какви са следващите стъпки, които ще предприемете по този случай?

- Центърът за човешки права към Американската асоциация на юристите ще продължи да следи случая. Естествено няма как да излезем с позиция, преди да има съдебно решение. Когато това се случи, предполагам, ще коментираме. Надявам се през следващите месеци представителите на съдебната власт и ВСС да предприемат необходимите мерки и да променят процедурите, свързани с дисциплинарните наказания и кариерното израстване така, че подобен случай да не се повтори. Дори самото съмнение, че политическа намеса е възможна в работата на съдебната власт нанася достатъчно вреди на обществото.

Има ли разлика между дисциплинарните производства в България и това, което сте виждали в други държави, в САЩ?

- Да оставим настрана САЩ, защото там системата е наистина различна. Ще коментирам от гледна точка на това, което съм виждал в други европейски държави. Мисля, че в България има два основни проблема. Първият е възможността чрез парламентарната квота - Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде контролиран от политически сили.

Вторият проблем, който между другото виждаме в целия регион, е липсата в исторически план на култура за почтеност и прозрачност по отношение на съдебната система.

И тук не става дума за структурата на съдебната система. В много държави в Западна Европа тя е конструирана по сходен начин. Тези системи обаче имат зад гърба си 200-300 години правна култура и на никого не би му хрумнало да ги използва за нечисти цели. За да се развие тази култура, е необходимо време, обучение и, разбира се, почтени хора в съдебната система. Когато те работят активно, обществото ще започне да вярва на правосъдието така, както е в старите демокрации.

България е млада демокрация. Хората все още се учат да правят нещата по правилния начин. Това невинаги е лесно. Когато бях тук през 1991 г., се срещнах с много юристи – не само съдии – но адвокати, прокурори и всички те бяха прекрасни хора, но инстинктите им бяха погрешни, защото са израснали в друга система. Оттогава са минали 22 години, но промяната на тези инстинкти не се случва толкова бързо.

Как ще коментирате практиката в България през последните няколко години изпълнителната власт да коментира и критикува решенията на съда?

- Ще припомня само Принципите на ООН за независимост на съда, които много ясно казват, че изпълнителната власт не трябва да критикува решенията на съдебната. Не искам да коментирам конкретния казус, но международното право ясно казва, че това не се прави.

Имате наблюдения от близо 20 години над работата на съдебната система в България. Виждате ли някакви системни проблеми?

- Наистина познавам много съдии и прокурори тук. Всички те са от висок калибър и са много добре обучени. Не мисля обаче, че проблемът е в обучението и последващата квалификация на съдиите. Той е по-скоро начинът, по който е структурата на системата, която не е развита по начин така, че да позволява на добрите и почтени съдии да се развиват кариерно. Съдиите не са награждавани заради това, че са силни лидери и добри магистрати.

В САЩ например най-уважаваните съдии са тези, които взимат силни решения – независимо дали са срещу или в полза на правителството, или срещу или в полза на голяма компания.

Това е култура, която все още не се е развила тук. Съдиите тук са повече фокусирани в техническата работа вместо в това да пишат силни решения, които да накарат обществото да вярва в съдебната система.

Как бихте коментирали натовареността в някои български съдилища? В София например има съдии, които решават по 800 - 1000 дела на година.

- Запознат съм с докладите на Българския институт за правни инициативи и други организации относно този проблем. Съдиите трябва да има необходимото време за да си вършат добре работата, защото, ако са принудени да бързат, без да имат възможност да четат и да проучват, те неминуемо ще взимат погрешни решения. А от това страда цялата система.

Имам наблюдение над около 30 различни правни системи по целия свят. Никога не съм виждал система, в която съдия да може да реши правилно 800 дела на година. Това трябва да е супермен. Ако трябва да напишете 800 публикации на година, това неминуемо ще се отрази на качеството им, нали?

Какви са вашите коментари по процедурите за назначаване и повишаване на магистратите в България?

- Мисля, че процедурата за назначаване е нормална, защото е базирана на конкурси. Младите съдии тук са много добре подготвени.

В същото време заради начина, по който е структуриран ВСС, системата за кариерно израстване може да бъде използвана, за да се награди или накаже конкретен магистрат и това е проблем. Подобна практика вреди на съдебната система. Ако твоята мечта е да бъдеш магистрат, подобна практика те демотивира,  защото знаеш, че единственият начин да израстеш е да правиш това, което се очаква от теб. Ето това силно ме притеснява.

Има нужда от промяна. Както казах, съдиите трябва да бъдат повишавани не само заради това, че се справят с работата си, а защото са силни личности - например обучават други съдии и отстояват независимостта на съдебната система. България трябва се опита да изгради подобна система.

 

ПРОФИЛ

Уилиям Майер е завършил право с magna cum laude в Университета в Мичиган през 1973 г. Работи като адвокат, но основаната му дейност след 1991 г. е свързана с реформите и налагането на върховенството на закона в Централна и Източна Европа. В продължение на година – от септември 1991 до септември 1992 г. е представител Правната инициатива за Централна и Източна Европа на Американска асоциация на юристите в България. Основател е на Международния консорциум за правна помощ базиран в Стокхолм. В България е във връзка с мониторинга, който Центърът за човешки права към Американската асоцияция на юристи извършва на делото срещу бившият председател на Съюза на съдиите в България.

Как разбрахте за уволнението на Мирослава Тодорова?

- Нашата организация научи за този случай от публикации в международната преса. Освен това казусът е известен сред различни международни общности на съдиите. По принцип всеки път когато Центърът за човешки права към Американската асоциация на юристите забележи случаи на нарушаване на човешките права или заплаха за независимостта на съдебната система, се опитваме да инициираме собствено проучване. Когато анализирахме всички факти по този случаи, преценихме, че е казус, който искаме да следим. Заради предишния ми опит в България бях помолен да се заема със случая. Приех с удоволствие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  ivanbaraban avatar :-|
  ivanbaraban

  Българската съдебна система се нуждае от лидери
  Г-на да си измени логиката за България лидери и звезди им трябват в САЩ в Бьлгария -ПРОФЕСИОНАЛИСТИ -ОБЕКТИВНИ И БЕЗПРИСТРАСТНИ

 • 2
  ideyazabulgaria avatar :-|
  ideyazabulgaria

  Ето го типичното престъпно неолиберално в изявленията на този американски "специалист"- нашата съдебна система имала нужда от "лидери", а не нуждата от разделение от политическата власт, както е в правовата европейска държава?!
  Какив лидери, съре, лидер по какви критерии- по крадливи ли ? Хайде да направим "лидер" на наш ВСС най -големия крадец сред българските съдии, свързан пряко с политическата власт и изпълняващ политическа поръчки на управляващия мафиотски клан. Тогава България окончателно ще стане неолиберално копие на САЩ, без правова държава, а с държава разчитаща направо на олигархичната мафия-представител на едрия бизнес и частни банки!
  Само не разбирам в качеството на какъв давате "съвети" тиражирани от нашите служинажни медии? В качеството на генерал-губернатор или колонизатор?Впрочем, разлика между двете няма!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK