РаздЕлен пазар

Предстои ново райониране между организациите за разделно събиране на отпадъците на столицата

В някои столични райони контейнери за разделно събиране изобщо липсват
В някои столични райони контейнери за разделно събиране изобщо липсват    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
В някои столични райони контейнери за разделно събиране изобщо липсват
В някои столични райони контейнери за разделно събиране изобщо липсват    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Общината възнамерява сама да извършва разделното сметосъбиране в "Кремиковци" и "Овча купел".

Aко се чудите защо в квартала ви от доста време насам липсват някои (или всички) цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците, то е, защото вместо с годините система да работи все по-добре, тя започна да се пропуква. Преди повече от година общината прекрати договора на една от четирите организации за разделно събиране, действащи на територията на София - "Репак". Без покритие оттогава останаха "Студентски град", "Връбница", "Подуяне" и "Панчарево". Междувременно в някои други квартали честотата на контейнерите беше намалена, a проблемите с жълтите контейнери в "Люлин" също са отдавна. 

Два от районите на столицата - "Кремиковци" и "Овча купел", пък никога не са и имали кой да им събира опаковките разделно.

От известно време между Столичната община и трите останали организации - "Екопак", "Екобулпак" и "Булекопак", текат преговори как да бъде разпределен пазарът след юли, когато изтичат договорите с организациите. Въпросът е ще има ли столицата най-накрая нормално покритие. По предварителна информация, тъй като договорите все още не са финализирани, размествания между организациите ще има, като столицата ще се обслужва основно от "Екопак" и "Екобулпак". 

От "Люлин" до "Младост"

"Най-вероятно вече няма да обслужваме "Люлин" и "Младост", това заяви Диан Димов, изпълнителен директор на "Булекопак". Организацията обаче няма против това решение, тъй като изпълнява изискванията на екоминистерството за брой жители, на които предоставя услугата разделно събиране. В столицата тя ще си запази районите "Искър" и "Нови Искър".

По предварителна информация двата големи жилищни района ще се обслужват от другите две компании - "Люлин" от "Екобулпак", а "Младост" от "Екопак". "Екобулпак" по-всяка вероятност ще прибави към районите си необслужвания от повече от една година "Подуяне", а от бившите на "Репак", "Екопак" ще поеме "Студентски град".

Общината може всичко

Междувременно стана ясно, че общината възнамерява сама да извършва разделното сметосъбиране в "Кремиковци" и "Овча купел", като пилотният проект ще бъде част от проекта за интегрираната система за отпадъците на София. Инвестицията е в размер на 2.68 млн. лв. за пет камиона за извозване, пластмасови контейнери и чували за еднофамилните къщи, където ще се работи по модела "от врата до врата".

Така остава въпросът кой ще се грижи за "Панчарево" и "Връбница" и ще заработи ли най-накрая системата за разделно събиране в столицата, или всички ще изхвърлят отпадъците си където си искат благодарение на анонимността. 

 
Нов модел в "Горубляне"

Организацията по оползотворяване "Екопак" ще изпробва нов модел за разделно изхвърляне на отпадъците в столичния квартал "Горубляне". Проектът предвижда да има обслужване от врата до врата, като на всяко домакинство ще бъдат предоставени безплатно контейнери от по 240 литра (големите контейнери в града са между 1100 и 1300 литра) за различните видове суровини, за които то ще трябва да отговаря. Организацията ще следи и за чистотата на отпадъка в тях, като се надява тя да е над 65%. По предварителни изчисления пилотният проект ще струва на организацията 180 хил. лв., като освен инвестицията в контейнери тя ще има и допълнителни транспортни разходи за събирането им (в квартала ще останат и общите точки). Моделът на разделно събиране на отпадъците "от врата до врата" е приложим не само във вилните зони, но и в по-малките градове и от известно време е сред един от методите, върху които се е съсредоточила и Столичната община.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Българите още не са дорасли за разделно събиране

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Проблемът не е в разпределението на районите между фирмите, а в организираните цигански бригади, които изпразват контейнерите. Общинската фирма, която се гласи да върши тази работа в два района, ще търпи същите щети.

 • m17

  До коментар [#2] от "Г-н D":

  Това въобще не е проблем, дори цинично погледнато циганите вършат прекрасна работа за разделното събиране и логистиката на отпадъците.
  Проблема са онези българи които ги мързи и толкова не ги интересува че хвърлят всякакви боклуци в кофите за разделно събиране. Дори да не разделят разделно, просто да не замърсяват разделенените отпадъци. Това обезмисля работата на фирмата за събиране защото не могат да извлекат нищо за рециклиране. И съответно си вдигат кошовете и не се занимават.

 • 4
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Аз не разбрах - раздЕлен от разделно събиране или от разд-Елен-Г....в?

 • 5
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#3] от "m17":
  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":
  Без пари — толкоз. Я да има връщане на стотинки от "такса опаковка" (дето всяка стока я има), за върнати бутилки и кутийки, да видим дали българина е непукист... Дори и шарени казани за разделно събиране няма да са нужни. По-скоро виждаме отношението на обществото към поредната схема от типа: "едни хора прибират едни пари".

 • m17

  До коментар [#5] от "gost22":

  Е това пък са такива глупости че няма накъде. Във всеки софийски квартал, повтярям във всеки има множество пунктове за изкупуване на отпадъци. Мога да ви дам конкретни адреси в Кр.Село и Възраждане, удобни локации, относително чисти и спретнати места.
  И познайте дали има поне един "бял българин" да ги ползва !?!. Масовия българин е мързелив но суетен - ще си събира и предава той хартията, да не е луд. "Че аз да не съм мангал бе" си вика.
  И е мнителен, все някакви схеми и далавери сънува. И понеже е мърляч си харества да живее в сметище.

 • 7
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Пишеш наизуст. Хартията никой не я събира отдавна — това беше по времето на чавдарчетата и пионеричетата. Сега се рови предимно за пластмасовите бутилки и металните кутийки. Останалото не е интересно. В европейските държави, има автомати за събиране на пластмасовите бутилки, които връщат пари срещу бутилката (или дават възможност, за даряване на сумичката). Парите идват от същата "такса опаковка", която и ти плащаш за всеки закупен продукт, и която потъва някъде из държавата, без да се използва по предназначение. Отново имаме "хубава работа ама българска", която е оценена от обществото ни със съответното безразличие.
  Здраве.

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "gost22":

  Вие пишете наизуст и нямате грам идея за какво става дума. Изкупува се всичко което става за рециклиране - хартия, ПЕТ бутилки, метал всякакъв. В нашия квартал дори има един раздърпан старец който завъртя "бизнес" - уговорил се е с няколко магазина да си изнасят празните кашони в точен час и той минава да ги свие и отнесе.
  Иначе за машинките са бутилки съм много "за" - много са удобни. Но там модела е друг - самата бутилка струва много (20-30 цента е в германия в момента) и ти я таксуват отделно от съдържаниети и. Докато в бг. такса опаковки е символична, под 5 ст/бултилка излиза. И затова няма особен смисъл от машинките.

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "gost22":

  Но вашето мнение е типичното за средния българин - мързи го да събира разделно и си намира всякакво оправдание извън себе си защо не го прави. И вечно мрънка как другите са виновни че живее в сметище.

 • 10
  mickey_mouse avatar :-|
  Mickey Mouse

  До коментар [#2] от "Г-н D":

  Около 70% от рецитирането се осъществява благодарение на циганите в София. Бъди благодарен за което!

  http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/09/18/1908633_klosharite_sa_s_nai-goliam_prinos_za_recikliraneto_na/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход